חוג הסרטן

 
(צילום אילוסטרציה: אימג`בנק/gettyimages) במלוא הדהרו
(צילום אילוסטרציה: אימג`בנק/gettyimages) במלוא הדהרו
 
עודכן 11:06 10/09/2008
אייל לביא, על השולחן

עונת הסרטנים הגיעה גם אלינו, תוכלו להכין מהם מטעמי קציצות, מרקים או סלטים. המדריך הסרטני המלא לאוהבי מליחות הים

 
 
 
 
 

תעודת זהות

לסרטן הכחול (המכונה גם השייט הכחול) יש בשר רך מאוד ומתקתק. הרגליים שלו כחלחלות, ואחרי הבישול צבעו יהפוך לכתום עז. הוא נחשב למעורר חשק ומושלם לארוחה רומנטית. החודש הוא מתחיל להופיע בחנויות הדגים, וכמו כל פירות הים, הוא יגיע לשיא העונה שלו בחורף.
 

הרגלי קניה

לפני 15 שנה אפשר היה לקנות ארגז של 12 ק”ג ב-15 שקל. היום המחיר עומד על 70-50 שקל לקילו. חפשו את אלה שריחם ריח ים, הם לחים, והעיניים והמחושים שלהם שלמים. אם סוחר הדגים יסרב לנקות אותם מזימים, איברים פנימיים ושריון, בקשו הדגמה - מדובר בפעולה פשוטה, גם אם מלכלכת. למנה עיקרית יש לחשב כמות של 1 ק”ג לאדם (כ-4 סרטנים). לפעמים אפשר למצוא גם סרטנים קפואים, שלמים ומנוקים (60-50 שקל לק"ג ב"טיב טעם"), אבל זה פחות מומלץ, כי הטעם והמרקם שלהם פחות טובים. ויש גם בשר סרטנים משומר - קופסה של 450 גרם תעלה לכם כ-95 שקל (מזמינים אצל סוחרי הדגים, או קונים מהיבואן “מעדני ים”).

אחסנו במקרר למשך יומיים-שלושה (אחרי ניקוי וייבוש). אפשר גם לנקות ולהקפיא.
 

איך מבשלים?

מתבלים בשמן זית, מלח ופלפל וצולים על הגריל (או בתנור), או מבשלים במים רותחים עם עלי דפנה, פלפל אנגלי, סלרי ולימון. מגישים חם או קר. זמן ההכנה 10-8 דקות (על הגריל קצת יותר). מומלץ לבשל ברוטב, כמו חלב קוקוס וסויה, מתובל בשום, צ’ילי, ג’ינג’ר, כוסברה ובזיליקום.
 

פיצוחי סרטן

אם מגישים סרטן שלם, מצטיידים במפצח צבתות ו”חטטן” (מזלג קטן לחילוץ הבשר), אבל אפשר לקטום מראש את הצבתות (הן מצוינות להכנת רוטב או ביסק) ולהגיש את הגוף חצוי.
כדי ליהנות מהבשר בלבד, מחלצים את הבשר מהשריון ומכינים רביולי או לביבות סרטנים.
 
 

סרטנים לרמאים

סורימי או אלסקה הוא מוצר דמוי בשר סרטנים, שעשוי בדרך כלל מדג בעל בשר לבן, אליו הוסיפו טעם וצבע מאכל. משתמשים בו בסושיות, במעדניות (בדרך כלל בסלט אלסקה במיונז) ואפשר גם למלא איתו רביולי.
 

ומה בישראל?

הסרטן הכחול הגיע לישראל מהחוף המזרחי של ארה”ב. כאשר אוניות משא היו פורקות שם סחורה, הן היו חוזרות לארץ כשבבטנן מי ים (“מי נטל”), שנועדו לאזן את משקל האונייה. כך הסתננו הסרטנים לאוניות ומצאו את עצמם אחרי הפריקה מדשדשים במימי הים התיכון. מזג האוויר הטוב, טמפרטורת המים הנוחה והסביבה הבטוחה מאויבים הפכו את חופי הארץ למשכן מושלם עבורם, והאוכלוסייה התרבתה. למרבה הצער, בשל הדיג המוגבר בשנים האחרונות הם כבר פחות נפוצים.
 
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.