מלאים בטעם

 
מלאים בעצמם
מלאים בעצמם צילום: אימג`בנק/gettyiamges
 
עודכן 12:00 28/10/2008
ארז קומורובסקי, על השולחן

ארז קומורובסקי מצהיר על אהבתו הגדולה לירקות. והפעם הוא יוצר ממולאים צמחוניים עם התוספות החביבות עליו אגוזים, דגנים וגבינות

 
 
 
 
 
"אני אוהב ירקות וירקות אוהבים אותי”, אומר ארז קומרובסקי. “אני מגדל אותם בעצמי ומכין מהם אינספור דברים”. הפעם הוא גם ממלא אותם במליות צמחוניות מדגנים, אגוזים ולפעמים גם גבינות.
 

איפה הבשר?

בהכנות. ארז קומורובסקי
בהכנות. ארז קומורובסקי צילום: על השולחן
אם תגידו לעיראקי, לכורדי או לטריפוליטאי להכין מחשי או מפרום צמחוני, הגבה שלו תתרומם גבוה למעלה. מאיפה יבוא הטעם? הוא יקשה. ממולאים בלי בשר? בלי טלה? איפה נשמע כדבר הזה?! באיזו תרבות זה קיים? על פניו זה נראה כמו קונספט מוזר ועני. ובכל זאת, כשנתבקשתי להכין ממולאים כאלה לגיליון הצמחוני, הבנתי שיש פה משהו יפה. אני אוהב ירקות, וירקות אוהבים אותי. אני מגדל אותם בעצמי ומכין מהם אינספור דברים. אז למה לא למלא במליות קצת אחרות? בחרתי בירקות שיש עכשיו בשפע: דלעות ערמונים קטנות, חצילונים, קישואים קטנים; וגם כאלה שיש תמיד, כמו בצל, חסה ופלפלים. השתמשתי במיני אורז וחיטה, ובמקום בשר השתמשתי בגבינה - גם בשביל החלבון וגם בשביל הטעם. אני בטוח שתאהבו את זה, גם אם אתם לא צמחונים.
 

7 סודות ממולאים (צמחוניים ובכלל)

1. כשמבשלים ממולאים מרפדים את הסיר בשאריות הירק (תוכן או עלים קרועים) שאותו ממלאים, כדי שיעשירו את נוזל הבישול ויגנו על הממולאים מפני חריכה והידבקות לתחתית הסיר.

2. בוחרים בירקות בגודל (או עובי) אחיד, כדי שכולם יהיו מוכנים לאכילה באותו זמן.

3. מתאימים את הסיר או התבנית לגודל/סוג הממולאים. תחשבו יצירתי - סיר פלא לפלפלים, ואין סיכוי שהם ישכבו על צידם; מחבת ברזל כבדה לגלדי בצל וכדומה - העיקר שיישבו בצפיפות, כך שהמלית לא תזלוג וצורתם תישמר.

4. מתאימים את המלית לירק - אם מדובר בירק שלוקח לו המון זמן להתבשל, כמו תפוח אדמה, למשל אפשר למלא בלי לבשל אותה תחילה. אם מדובר בירק כמו עגבנייה, תהיו חייבים לבשל תחילה את האורז או החיטה.

5. מעשירים את המלית בשפע טעמים - גבינה טובה, תבלינים טחונים טריים, עשבי תיבול קצוצים, שמן זית וציר ירקות יעשו את העבודה. חשוב לטעום את המלית עוד לפני המילוי, כי אחר כך כבר יהיה מאוחר לשפר תיבול.

6. תמיד מבשלים על אש נמוכה, בבעבוע קל ולא ברתיחה, כדי לאפשר לטעמים להתחבר ביניהם תוך כדי אידוי, בלי שהממולאים ייחרכו חלילה.

7. כל הממולאים יהיו טעימים, אם תגישו אותם לצד רוטב חמצמץ, יוגורט או לבנה.
 

קישואים ממולאים בפריקי ושקדים

קישואים. מיוחד לצמחונים
קישואים. מיוחד לצמחונים צילום: על השולחן
פריקי, החיטה הירוקה והמעושנת מהמטבח הערבי, היא מועמדת ראויה ביותר לממולאים צמחוניים, בזכות טעמה העמוק. יחד עם השקדים מתקבלת מלית קראנצ’ית וטעימה. אפשר להשיג פריקי בשווקים, במכולות ערביות ולאחרונה גם בבתי טבע וחנויות אוכל מתמחות דוגמת “לגעת באוכל”.

חומרים ל-6 מנות:

18 קישואים קטנים
למלית:
2 כוסות פריקי שטופה
1 כוס פטרוזיליה קצוצה
1/2 כוס שקדים קלויים ושבורים גס
1 בצל קצוץ דק
1/2 כפית גרגרי פלפל אנגלי + 1/2 כפית גרגרי פלפל שחור + 1 מאשייה (קליפת אגוז מוסקט) כתושים בעלי ומכתש
שמן זית

לבישול:
כ-½3 כוסות ציר ירקות
2 כפות שמן זית
מלח ים גס ופלפל שחור גרוס טרי

אופן ההכנה:

- משרים פריקי במים רותחים עד שהיא נפתחת, כלומר הגרגרים תופחים.
- מרוקנים קישואים בעזרת קישואן. משתמשים בתוכן לריפוד תחתית הסיר.
- מערבבים את הפריקי עם פטרוזיליה, שקדים, בצל, תערובת התיבול ושמן זית.
- ממלאים את הקישואים ומסדרים אותם בסיר רחב בשכיבה. בין הממולאים אפשר לפזר את שארית הפריקי. מציפים בציר ירקות ושמן זית, ממליחים ומפלפלים.
- מבשלים מכוסה 45 דקות על אש קטנה אחרי רתיחה.
 
 

גלדי בצל ממולאים באורז עגול ובזיליקום

עד הדמעה האחרונה. בצלים ממולאים
עד הדמעה האחרונה. בצלים ממולאים צילום: על השולחן
עלעלים לבנים ועגולים כמו פנינים, שמתבשלים בציר ארומטי של ירקות, בזיליקום, יין ודבש.

חומרים ל-8 מנות:
6 בצלים (השתמשנו בצהובים, אבל אפשר גם לבנים או סגולים)
למלית:
2 כוסות אורז עגול
שמן זית
1 כוס יין לבן
½1 כוסות ציר ירקות
1/2 כפית זרעי שומר + 1/2 כפית זרעי כוסברה + 1/2 כפית פלפל לבן כתושים בעלי ומכתש
1/4 כוס עלי בזיליקום קצוצים
1/2 כוס גבינת קשקבל מגוררת

לבישול:
שמן זית
מלח ים גס
3-2 כפות דבש

אופן ההכנה:

- מכינים את הבצלים: חורצים בבצלים חריץ עמוק בעזרת סכין עד למרכז ומוציאים פלח קטן (אפשר לקצוץ את הפלחים ולהוסיף למלית). מבשלים את הבצלים כרבע שעה במים רותחים, כדי שהגלדים יתרככו וייפתחו בלי להישבר. מצננים ומפרידים כל עלעל.
- מכינים את המלית: מאדים אורז בשמן זית. מוסיפים 1/2 כוס יין לבן וציר ירקות ומבשלים חצי בישול כ-10 דקות. מתבלים בתערובת התבלינים, מוסיפים חצי מכמות הבזיליקום וקשקבל ומערבבים.
- ממלאים ומבשלים: ממלאים את גלדי הבצל בכף מן המלית וסוגרים משני הצדדים. מסדרים בצפיפות בסיר שטוח או במחבת (במקרה זה אין צורך לרפד את התחתית).
- יוצקים בזהירות את יתרת היין הלבן, מפזרים את יתרת הבזיליקום, שמן זית, מלח ודבש. מכסים ומבשלים 20 דקות עד שהאורז רך, ואפשר יותר, כדי שהבצל ישחים מעט. מגישים חם.
 

דלעות ערמונים במילוי אורז וגבינת כבשים מיושנת

מחכים לכרכרה. דלעת ממולאת
מחכים לכרכרה. דלעת ממולאת צילום: על השולחן
כאן חשוב להשתמש בגבינת כבשים קשה מיושנת (עדיף ממחלבת בוטיק), שתיתן טעם עמוק למלית. דלעת הערמונים נולדה כדי להיות ממולאת, אם כי היא חומר גלם מצוין גם להכנת פירה או אנטיפסטי.

חומרים ל-6-4 מנות:
4 דלעות ערמונים חצויות ונקיות מגרעינים
למלית:
1 כוס אורז עגול
1/2 כף ניצני שושנים + 1 מאשייה (קליפת אגוז מוסקט) + 4 תרמילי הל מפורקים + 1/4 כפית גרגרי פלפל לבן כתושים בעלי ומכתש
75 גרם חמאה
100 גרם גבינת כבשים מיושנת מגוררת
1 כף דבש
לאפייה:
½1 כוסות ציר ירקות

אופן ההכנה:

- מכינים את המלית: חולטים אורז במי מלח רותחים כ-5 דקות. מסננים.
- מערבבים את האורז החלוט עם תערובת התיבול, חמאה, גבינה ודבש. מתבלים במלח.
- מחממים תנור ל-180 מעלות.
- ממלאים ואופים: ממלאים את חצאי הדלעות, ומניחים בסיר שיש לו מכסה תואם (אנחנו השתמשנו בסיר ג’חנון). יוצקים ציר ירקות לתחתית, מביאים לרתיחה ואופים כשעה, או עד שהדלעות מספיק רכות לטעמכם.
 
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.