מגוונים את חנוכה

 
יש דברים שעוד לא גילינו
יש דברים שעוד לא גילינו צילום: אילוסטרציה: אימג`בנק/gettyimages
 
עודכן 10:25 24/12/2008
אורלי פלאי-ברונשטיין, על השולחן

לביבה גדולה משוייץ, תפוצ'יפס אמריקני, פרוסות תפוד מטוגנות בציפוי פרובנסלי ולביבות בטטה עם מטבל אוריינטלי. וגם - מתכוני תפוחי אדמה לכל ימות השנה

 
 
 
 
 
איזה מזל, שנשאר להם כד קטן של שמן, שבדרך נס לא אזל. בזכותו אנחנו יכולים לחגוג (לפחות שמונה ימים, אבל עדיף כל השנה) עם שלל לביבות ועוד מיני תפודים מטוגנים, פריכים ושחומים. תפוחי אדמה ושמן חם הם שידוך מנצח, שמניב מאכלים, שכיף לנשנש ליד הבירה או להגיש לצד סטייק או סלט. אם יודעים את העבודה, פועלים נכון ומקפידים על הכללים, המפגש הלוהט מוליד תוכן נימוח ומעטפת פריכה, בלי שמץ של שמנוניות מטרידה. עוד סודות ומתכונים תמצאו בספר "תפוחי אדמה", השמיני בסדרה "פינת אוכל". המתכונים שלפניכם לוקטו מתוך פרק המטוגנים. לצידו בספר עוד חמישה פרקים: פירה, תבשילים, מאפים, סלטים ומרקים.
 

תפוצ'יפס

אפשר גם בטעמים. תפוצ'יפס
אפשר גם בטעמים. תפוצ'יפס צילום: דניאל לילה
מה אתם מעדיפים - פרינגלס או את הגרסה המקומית של "עלית"? עוד לא טעמתם את הגרסה שלנו.

חומרים ל-6 מנות:
8 תפוחי אדמה מזן "דזירה" בגודל אחיד
שמן לטיגון עמוק
מלח גס

אופן ההכנה:

- מקלפים ופורסים תפוחי אדמה הכי דק שאפשר, בעזרת מנדולינה או מעבד מזון עם להב מתאים.
- משרים את פרוסות תפוחי האדמה במי קרח למשך 5 דקות, מסננים ומייבשים היטב בין שתי מגבות.
- מחממים שמן לחום גבוה (190 מעלות במטגנת חשמלית), ומטגנים את הפרוסות במחזורים קטנים, עד שהן צפות על פני השמן ומקבלות גוון זהוב-שחום. מוציאים בעזרת כף מחוררת, מניחים לייבוש על נייר סופג וממליחים. מגישים מיד.

גיוונים:
- אם לא אוכלים מיד ורוצים לשמור על המרקם הפריך, מכניסים לתנור בחום של 150 מעלות להמשך ייבוש, לחצי שעה לפחות.
- מכינים תפוצ'יפס גם מבטטה ואפילו מירקות שורש ארומטיים: שורש סלרי, שורש פטרוזיליה ופארסניפ. פורסים, טובלים במים ומייבשים היטב - ממש על פי המתכון.

תפוצ'יפס בטעמים

יש שלוש דרכים לתבל את התפודים - לפני הטיגון, במהלכו ואחריו:
1. מפזרים פפריקה, כמון או קארי על פני התפודים אחרי שמייבשים אותם, נותנים לתבלין להיספג ומטגנים.
2. מוסיפים לשמן פלפל צ'ילי חצוי, שיני שום, גרגרי פלפל אנגלי ועלי דפנה.
3. מלבד מלח גס, מתבלים את התפודים בפלפל שחור טחון טרי, צ'ילי יבש גרוס או זרעי כוסברה גרוסים.
 

רושטי Rosti

היערכות מוקדמת
היערכות מוקדמת צילום: דניאל לילה
ספיישל חנוכה: לביבה קלאסית, פריכה ושחומה מהמטבח השוויצרי.

חומרים ל-6-4 מנות:
1 ק"ג תפוחי אדמה
מלח ופלפל שחור טחון טרי
מעט צ'ילי גרוס
50 גרם חמאה
3-2 כפות שמן

אופן ההכנה:

- לילה קודם (או לפחות כמה שעות מראש) מבשלים תפוחי אדמה בקליפתם כרבע שעה, רק עד שהם מתחילים להתרכך. מוציאים ממי הבישול ומצננים. שומרים במקרר.
- מקלפים ומרסקים על פומפייה גסה או פורסים דק-דק. מתבלים במלח, פלפל ומעט צ'ילי גרוס.
- מחממים מחבת טפלון גדולה עם חמאה ומעט שמן, ומטגנים את התערובת תוך כדי ערבוב (כמו בטיגון ביצה מקושקשת). אם התערובת נראית יבשה, מכסים לאידוי.
- כשיש סימנים של השחמה, מהדקים את כל הפירורים שנוצרו לעובי אחיד, מגביהים את האש ומטגנים עד להתייצבות. הופכים לצלחת ומחליקים חזרה למחבת, לטיגון הצד השני.

גיוונים:
- מוסיפים לתערובת 1 בצל מגורר בפומפייה.
- מוסיפים לתערובת 3 כפות גבינה קשה מגוררת (אמנטל, קשקבל או כחולה).
- מטגנים לביבות אישיות, במקום לביבה גדולה.
 

לביבות תפוחי אדמה וכרובית

האווריריות מדברת בעד עצמה
האווריריות מדברת בעד עצמה צילום: דניאל לילה
לביבות במרקם אוורירי, בזכות הקצפת החלבונים והשידוך בין מרקם תפוחי האדמה (הדחוס) לכרובית (האוורירית).

חומרים ל-6 מנות:
2 תפוחי אדמה גדולים
1 כרובית קטנה
מלח ופלפל שחור טחון טרי
מעט אגוז מוסקט מגורר
50 גרם גבינת פרמזן מגוררת
2 ביצים מופרדות
שמן לטיגון

לציפוי:
1 חלבון בלול

אופן ההכנה:

- מבשלים תפוחי אדמה לריכוך, מוציאים ממי הבישול, מצננים, מקלפים ומועכים לפירה. ׁ במקביל מבשלים פרחי כרובית 10 דקות לריכוך.
- מסננים את הכרובית, מועכים ומוסיפים לפירה. מתבלים במלח, פלפל ומוסקט ומוסיפים פרמזן וחלמונים. מערבבים.
- מקציפים את החלבונים לקצף רך, ומקפלים לתוך התערובת.
- מחממים מחבת טפלון עם מעט שמן. יוצרים לביבות בעזרת כף, טובלים בחלבון בלול ומטגנים משני הצדדים 4-3 דקות, או עד שהלביבות יציבות ושחומות
 
 

לביבות בטטה

בתיבול אסייתי
בתיבול אסייתי צילום: דניאל לילה
קראנצ'יות ופיקנטיות, מתובלות בסגנון המזרח הרחוק, אך מתאימות גם לחנוכה שלנו. את המטבל הפיקנטי אפשר להחליף ברוטב יוגורט או בקרם פרש עם שום ועשבי תיבול.

חומרים ל-6 מנות:

750 גרם בטטות מגוררות דק
2 שיני שום כתושות
1 כפית ג'ינג'ר מגורר
1 כף רוטב סויה כהה
1 כפית רוטב צ'ילי
קמח לעיצוב הלביבות
מעט שמן לטיגון
למטבל עגבניות:
1/2 כוס מיץ עגבניות
2 כפות רוטב טריאקי
מיץ מלימון אחד
2 כפות כוסברה קצוצה

אופן ההכנה:

- מערבבים את חומרי המטבל.
- מערבבים בטטות עם שום, ג'ינג'ר, סויה וצ'ילי.
- מחלקים את תערובת הבטטות ל-18 כדורים שווים בעזרת כף, טובלים בקמח ומשטחים ללביבות.
- מחממים מחבת טפלון עם מעט שמן, ומטגנים את הלביבות כ-2 דקות. הופכים ומטגנים עוד דקה, לקבלת לביבות זהובות.
- מגישים עם המטבל בצד
 

מתוך "תפוח אדמה", מסדרת "פינת אוכל" של "על השולחן"

 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.