הפרח הנעלם

 
כל כך פשוט להכנה
כל כך פשוט להכנה צילום: על השולחן
 
עודכן 10:34 12/03/2009
אורי שביט, על השולחן

מחזירים את הארטישוק הטרי למטבח. מתכונים,טיפים והצעות הגשה לירק הכי יפה בגן

 
 
 
 
 
הארטישוק הטרי, שהיה פעם כוכב השולחן אצל משפחות רבות (בעיקר ממוצא צפון אפריקאי אבל לא רק), הולך ונעלם מהמטבח. לאנשים כנראה נמאס מהקילוף המייגע, שמשאיר בסוף הרבה לכלוך ומעט מאוד “בשר”. בישראל מגדלים היום רק 6000 טון ארטישוק בשנה, שזה בערך ארטישוק אחד לנפש בשנה. לשם השוואה, האיטלקים מחסלים 30 בשנה לנפש וצורכים 40% מן התוצרת העולמית. לא נתיימר להתחרות באיטלקים, אבל אולי נוכל להעלות מעט את הממוצע. הנה כמה רעיונות, שיעשו חשק להחזיר את הארטישוק הטרי לצלחת. לא חייבים לחלץ את הליבה; אפשר גם לבשל את הארטישוק בשלמותו ולנשנש את הקצוות העסיסיים של העלים.
 

קודם כל משדרגים את הטעם:

מוסיפים למי הבישול של הארטישוק חצאי לימונים (עם הקליפה), שיני שום, שמן זית, פטרוזיליה, תימין, וכמובן גרגרי פלפל שחור שלמים ומלח.

מכינים מטבלים פשוטים וטעימים: ויניגרט פשוט: ממיץ לימון, שמן זית, כוסברה, מלח ופלפל או מטבל סמיך ועשיר יותר כמו מטבל יוגורט-חרדל: טוחנים במעבד מזון 1/2 כוס יוגורט, כפית חרדל, כפית חומץ יין אדום, 2 כפיות שאלוטס קצוצים, מעט פלפל שחור וקליפת לימון מגוררת. גם טחינה היא מטבל מצוין לארטישוק - מוסיפים לה קצת כמון או לימון כבוש.

ומה דעתכם על מטבל חם על בסיס שמנת ופטריות? מקפיצים פטריות בחמאה ומעט יין לבן. טוחנים חצי מכמות הפטריות, מחזירים לסיר, מוסיפים שמנת מתוקה ומבשלים כמה דקות עד להסמכה. מתבלים במלח, פלפל ומעט טבסקו.
 

רושם בקלות - ארטישוק בנדיקט:

מבשלים את הארטישוק כ-20 דקות, חוצים את הפרח (לאורכו) ומניחים במרכזו ביצה עלומה. מזלפים 2 כפות של רוטב הולנדז. במקרה הזה הארטישוק משמש ככלי הגשה יפה. כשמסיימים את אכילת הביצים, אפשר לאכול את ה”צלחת”, תוך טבילת העלים בשאריות הרוטב.

ואם כל אלה עדיין לא עשו לכם חשק, אתם מוזמנים למשק יעקובא במושב ניר בנים, שם מתקיים מדי שבת בראנץ’ ארטישוקים בן 10 מנות. בין היתר יוגשו לכם סלטי ארטישוק טריים ומבושלים, פסטה עם ארטישוק ועגבניות מיובשות, גולאש ארטישוק, מרק ואפילו קוסקוס.

[60 שקל למבוגר, 30 לילד, כולל שתייה קרה וחמה. מושב ניר בנים, שבת 16:00-10:00. להזמנות: www.artishoke.co.il או 054-2278637
 

בוחרים, מאחסנים

בוחרים בארטישוק קשה אך לא יבש ולא מאוד גדול. אם הגבעול דק, יש חשש שהארטישוק יהיה סיבי. מאחסנים בשקית במקרר. כך הוא ישרוד עד שלושה שבועות. תחתיות טריות אפשר להקפיא.

מגדלים בבית

ארטישוק הוא ירק חסון וקל לגידול ביתי. שתיל ששתלתם בחורף (ועלה לכם רק 5 שקלים) יניב כבר בשנה הראשונה 9-8 פרחים ויחזיק מעמד במשך שנים. כשהצמח מתייבש, פשוט קוטמים אותו בסמוך לאדמה, ובכל עונה הוא צומח מחדש. להשיג במשק יעקובא.
 
 

מאת: אורי שביט | מתוך גיליון 217, מרץ 2009 - "גיליון האפייה הגדול"

 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.