קרקר נגד קרקר

 
התחליף האמיתי ללחם
התחליף האמיתי ללחם צילום: אילן נחום
 
עודכן 10:52 26/03/2009
ברי סייג, “טאטי”, על השולחן

זול, קל להכנה ובעל חיי מדף ארוכים. הקרקר הוא מאפה מושלם לתנור הביתי שלכם. ברי סייג מ”טאטי” מקבל השראה ממטבחים עולמיים ומראה שגם קרקר יכול להיות כוכב הערב

 
 
 
 
 
מה כל כך מעניין בקרקר? הוא נחשב לאוכל עני, שזקוק למטבל או לממרח כדי שישימו לב אליו. עם זאת, כשביקשו ממני להשתעשע עם מתכוני קרקרים דווקא שמחתי, כי יש לי חולשה לאנדרדוגים. תמיד אעדיף ליד הקפה שלי עוגייה פשוטה על פני עוגת קצפת מפונפנת.

את הרעיונות לקרקרים שלפניכם שאבתי מהמטבחים שאני אוהב. מהמטבח היפני נולד הרעיון לקרקר ווסאבי עם אצות נורי; מהמטבח המכסיקני - לקרקר תירס וצ’ילי; ומהבישול הבריא, שלאחרונה הפך לחלק מהחיים שלי, נולדה ההשראה לקרקר דגנים עם כמה סוגי קמח וגרעיני דלעת. ויש גם קרקרים מתוקים, מהסוג שמתחנן לכוס קפה. ולצד הקרקר, ככה בפינה, רקחתי כמה מטבלים - שלא יהיה לו משעמם.
 

קרקר דגנים

מתי הכנתם קרקרים לאחרונה?
מתי הכנתם קרקרים לאחרונה? צילום: אילן נחום
כל התוספות הפריכות והמזינות שמוצאים בלחמי בריאות מתחברות לקרקר מזין וטעים במיוחד.

חומרים ל-50-40 קרקרים:

160 גרם (1 כוס + כף) קמח שיפון
160 גרם (1 כוס + כף) קמח מלא
60 גרם (1/3 כוס + כפית) גרגרי פשתן
50 גרם (1/3 כוס + כף) שיבולת שועל
120 גרם (3/4 כוס) שומשום מלא
120 גרם (3/4 כוס + 2 כפות) גרעיני חמנייה קלופים
6 גרם (2 כפיות גדושות) אבקת אפייה
16 גרם (כף + כפית) מלח
80 מ”ל (1/3 כוס) שמן קנולה
200 מ”ל (3/4 כוס + 1 כף + 1 כפית) מים קרים

הכנה:

- מערבבים את החומרים היבשים במיקסר עם וו גיטרה. מוסיפים מים ושמן ומעבדים כחצי דקה נוספת. עוטפים בניילון נצמד ומעבירים למקרר ל-20 דקות.
- מחממים תנור ל-180 מעלות.
- מרדדים את הבצק על נייר אפייה לעלה דק מאוד (בעובי 3-2 מ”מ), חותכים למלבנים ומעבירים לתבנית בזהירות, בלי לפגוע בשלמות הנייר. מניחים מעל נייר אפייה ותבנית נוספת כמשקולת.
- אופים כ-30 דקות.
 

מטבל גבינה וסלמון

אולי תרגישו שאתם בסלון של הסבתא הפולנייה, אבל אין מטבל שיותר מתאים לקרקרים מאשר גבינה וסלמון, במיוחד לקרקר הדגנים ולמקלות הקרקר (ראו מתכונים לעיל).

חומרים ל-1/2 ק”ג מטבל:

200 גרם גבינת שמנת
200 גרם גבינה לבנה 9%
80 גרם סלמון מעושן קצוץ דק
חופן עירית קצוצה דק
20 גרם (2 כפות) קצח
מלח ופלפל שחור גרוס

הכנה:

- מערבבים היטב את כל החומרים ומקררים.
 

מקלות קרקר, עשבי תיבול וקצח

מקלות קרקר
מקלות קרקר צילום: אילן נחום
קרקר קצת אחר. יש כאן חמאה, שנותנת לבצק פריכות, כמו בתחתית של טארט. בעצם מדובר במין עוגיות מלוחות, שמתאימות מאוד לליווי שתייה חריפה.

חומרים ל-50-40 קרקרים:

240 גרם חמאה רכה
16 גרם (כף + כפית) מלח
400 גרם (3 כוסות פחות 2 כפות) קמח לבן
40 גרם (1/4 כוס) שומשום
40 גרם (1/4 כוס) קצח
תימין טרי קצוץ
רוזמרין טרי קצוץ
2-1 שיני שום קצוצות
חופן עירית קצוצה
80 מ”ל (1/3 כוס) מים קרים
125 מ”ל (1/2 מיכל) שמנת מתוקה
120 מ”ל (1/2 גביע) שמנת חמוצה

לציפוי:

שמן זית
שומשום וקצח לזרייה
 
 

הכנה:

- מערבבים את כל החומרים, למעט השמנות והמים, במיקסר עם וו לישה, עד לקבלת פירורים.
- מוסיפים מים, שמנת מתוקה ושמנת חמוצה ולשים כ-5 דקות עד לקבלת בצק חלק. עוטפים בניילון נצמד ומעבירים למקרר למשך שעתיים.
- מחממים תנור ל-180 מעלות.
- מרדדים את הבצק על נייר אפייה לעלה בעובי 2-1 מ”מ. מורחים בעדינות שמן זית ומפזרים שומשום וקצח. חותכים למקלות ברוחב 1 ס”מ ואורך 10 ס”מ. מעבירים לתבנית בזהירות, בלי לפגוע בשלמות הנייר, מכסים בנייר אפייה נוסף, ומניחים מעל תבנית נוספת כמשקולת למניעת תפיחת הבצק.
- אופים 20 דקות.
 

קרקר קוקוס, פרג וג’ינג’ר

שיהיה לכם יום עגול
שיהיה לכם יום עגול צילום: אילן נחום
הקרקר הזה קצת יוצא דופן. יש בו יחסית הרבה קוקוס, ולכן הוא פחות קראנצ’י ויותר מזכיר עוגייה. הוא מתאים מאוד למטבל הגבינה והווניל. התחילו את האפייה ב-20 דקות והוסיפו זמן במידת הצורך.

חומרים ל-50-40 קרקרים:

320 גרם (2 כוסות פחות 2 כפיות) קמח לבן
250 גרם (½2 כוסות) קוקוס לבן
4 גרם (1/2 כף) אבקת אפייה
60 גרם פרג שלם
50 גרם (1/3 כוס) ג’ינג’ר מסוכר קצוץ דק
200 גרם (1 כוס) סוכר לבן
80 מ”ל (1/3 כוס) שמן קנולה
200 מ”ל (3/4 כוס + כף) מים קרים

הכנה:

- מערבלים את כל החומרים היבשים במיקסר עם וו גיטרה. מוסיפים מים ושמן ומערבלים כחצי דקה נוספת. עוטפים בניילון נצמד ומעבירים למקרר כ-20 דקות.
- מחממים תנור ל-175 מעלות.
-מניחים את הבצק בין שני ניירות אפיה מקומחים, ומרדדים בעזרת מערוך לעלה דק מאוד (כ-3-2 מ”מ). מקלפים את נייר האפייה העליון, וקורצים עיגולים בקוטר 6 ס”מ (אפשר גם פחות). מעבירים לתבנית בזהירות, בלי לפגוע בשלמות הנייר, מניחים מעל נייר אפייה, ומעליו תבנית נוספת כמשקולת, למניעת תפיחת הבצק.
- אופים כ-30 דקות.
 

מטבל גבינה ווניל

וריאציה גבינתית וקלה להכנה על קרם פטיסייר וניל. חוץ מלטבול בו קרקרים, אפשר להשתמש בקרם הזה כמלית לקרפים, להגיש לצד פנקייק, או להוסיף לו קוביות של פירות העונה וסתם לאכול בכפית.

חומרים ל-1/2 ק”ג מטבל:

270 מ”ל (1 כוס + 2 כפות) חלב
1 מקל וניל
60 גרם (1/4 כוס) סוכר
2 חלמונים
25 גרם (3 כפות) קורנפלור
200 גרם גבינה לבנה

הכנה:

- מרתיחים כוס חלב, וניל וסוכר.
- במקביל מערבבים חלמונים, קורנפלור ו-2 כפות חלב. מוסיפים את תערובת החלמונים אל סיר החלב בהדרגה, תוך בחישה מתמדת. ממשיכים לבחוש עד לבעבוע ומסירים מהאש. מקררים כשעה.
- מוסיפים גבינה ומערבבים.

גיוון: אפשר להוסיף קוביות של פירות העונה לפי הטעם: תותים, משמשים, וכד’.
 
מאת: ברי סייג, “טאטי” | צילום: אילן נחום | סגנון: טליה גון אסיף | מתוך גיליון 217, מרץ 2009 - "גיליון האפייה הגדול"
 
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.