מדריך שוק מחנה יהודה

 
עודכן 11:47 18/10/2009
יעל כלב, על השולחן

הרוכלים והקונים הוותיקים מבכים את אובדן האותנטיות ואת העלייה במחירים, אבל מחנה יהודה מעולם לא היה מזמין יותר עבור שוחרי האוכל

 
 
 
 
 
טלי פרידמן, סיורים קולינריים בשוק
טלי פרידמן, סיורים קולינריים בשוק צילום: דניאל לילה
מעדניות בוטיק ומסעדות עדכניות דרות בכפיפה אחת עם בסטות משפחתיות ודוכני בלאדי. כל מה שרציתם לגלות על שוק מחנה יהודה ולא העזתם לשאול.


הרוטנים והמרוצים

ההתחדשות של מחנה יהודה נמשכת כבר שנים. מדי כמה חודשים נפתחים כאן עוד מעדנייה, עוד דוכן של ירקות מדוגמים, עוד בית קפה, אבל נדמה שלא כולם רואים בכך תהליך מבורך. יש שני סוגים של רוכלים בשוק מחנה יהודה - המרוצים והרוטנים. האחרונים מאסו ב”כל הצעירים שבאים ופותחים כאן דוכנים עאלק אופנתיים”. הם היו רוצים לחזור לימים שבהם השוק היה שוק, ואנשים קנו אוכל ולא הביאו לכאן תיירים לנשום אותנטיות ירושלמית. חלק מן הרוטנים כבר למדו איך עובד העסק, העלו את המחירים והתחילו לקרוא לכל אגס “בלאדי”. כל השאר עדיין צועקים “לא לגעת בסחורה” על כל מי שנחשד בצעירות או באופנתיות יתר. הרוכלים המרוצים מקבלים את השינוי בברכה. כזה הוא חנוך סמט, שמוכר מאפים תימניים מעולים; וגם אלי באשר, שעל אף עסקיו חובקי הארץ עדיין מעדיף את השוק בגלל המגע עם האנשים; ואיוב המקסים, שמוכר את הפירות הכי מתוקים בשוק. מי שהכירה לי אותם היא טלי פרידמן, שפית ואמא במשרה מלאה, שעורכת סיורים קולינריים במחנה יהודה ועל הדרך טועמת מכל הבא ליד.

המבנה של מחנה יהודה די פשוט - שני עורקים ראשיים (רחוב עץ חיים ורחוב מחנה יהודה), שביניהם נמתחות סמטאות בעלות שמות מעוררי תיאבון, כמו אגוז ותות. עץ חיים הוא הרחוב המקורה והמעניין יותר. בחלקו העליון (הקרוב לרחוב יפו) תמצאו את הבסטות הכשרות למהדרין והזולות יותר. במיפוי הזה דילגנו על חלק מן המקומות המוכרים יותר, למשל אימפריית החמוצים של משפחת צדקיהו (עץ חיים 70), “מאזיתים” - המעדנייה האופנתית הראשונה שנפתחה בשוק (השזיף 13), וחנות בגדי המעצבות האגוז 30, זאת כדי לפנות מקום למקומות הפחות מוכרים.
 

תימני ג’ינג’י

לחוח נוסח פוליניה
לחוח נוסח פוליניה
כל מה שיש במאפיית סמנה זה תנור גדול, שולחן עץ ומוכר תימני-ג’ינג’י, ובכל זאת היו מוכנים לעמוד בתור, במיוחד בימי שישי. חנוך סמט מעיד על עצמו שהוא “צהוב מבחוץ ושחור בפנים”: חצי הונגרי-חצי פולני, שהתחתן לתוך משפחה תימנית ו”התמכר לעדה”. את הצעד התימני הראשון שלו חנוך עשה במסעדת “סמנה” המשפחתית ברחוב המלך ג’ורג’. לפני כחודשיים פתח את “מאפיית סמנה” בלב השוק. מדי יום אופים כאן לחוח וסלוף ומביאים ממסעדת האם ג’חנון ומיני קובנה. והנה הטוויסט: את כל המאפים מכינים עם סמנה (חמאה מזוקקת) ואופים מקמח מלא. איזה טעם יש לג’חנון מקמח מלא? טעם של ג’חנון, אבל הסמנה הופכת את המאפים לקלים יותר לבטן ולחך. יש גם כנאפה לא רעה בכלל עם רצועות דקות של גזר “בשביל הצבע”. מאפיית סמנה [עץ חיים 61]

הבשורה של איוב

מתחת לציור הענק של מנחם בגין ובטורים מדויקים ערוכים הפירות המתוקים והיפים ביותר בשוק. בצידי הדוכן ומעל הקופה תלוי שלט קטן שאומר “כאן מכבדים לקוחות וגם כרטיסי אשראי”. כל זה מספיק בשביל לרצות לעצור, לטעום, לקנות ולשוחח עם בעל הדוכן איוב לוי, שגם ישמח להסביר לכם כיצד תזהו פרי בעונתו, איך תדעו שהאננס בשל ומה בדיוק ההבדל בין שזיף סגול לירוק. הפירות כאן יקרים, אבל שווים כל שקל. דוכן הפירות של איוב [עץ חיים 63, טל’ 02-6253745].

האטליֶה של טלי

כשטלי פרידמן עבדה ב”אוקיינוס” המיתולוגית של איל שני, היא היתה האישה היחידה במטבח שלו. אחרי זה היתה הסו-שף של רפי כהן במסעדת “לה רג’נס” ב”קינג דייויד” וגם עבדה בייעוץ קולינרי למסעדות ולבתי קפה. היום, כשהיא אמא במשרה מלאה, טלי מעבירה את זמנה בשוק, שם היא עורכת סיורים קולינריים לקבוצות ונהנית מכל רגע. אפילו הקשוחים והזועפים שבין רוכלי השוק התרגלו לנוכחותה ותמיד מכבדים אותה בניד ראש קטן. לפעמים היא תעצור במהלך הסיור ותכין סביצ’ה זריזה אצל דוד דגים, או תרכיב סלט טרי מהירקות של חיים אמסלם. בסוף מגיעים לאטליֶה שלה, לארוחה מפנקת על הגג המשקיף על השוק כולו. טלי פרידמן, סיורים קולינריים [טל' 02-5370666].

המקום בו מתחילה העונה

לעין הבלתי מנוסה הדוכן של חיים אמסלם עלול להיראות סתמי - הוא קצת ישן, לא יפה במיוחד, והירקות מונחים בערבוביה על שולחן מתנדנד מחוץ לחנות קטנה. אבל מי שמכיר נכנס ישר פנימה, שם מסתתר יקום מרגש של ירקות בלאדי: לוביה ישר מהשדה, ריג’לה, שורשים יפים, פקוסים וחרשופים. אמסלם הוא ספק הירקות המוביל של מסעדות כמו “ארקדיה”, “מחניודה”, “קנלה” ואחרות. “ברגע שמתחילה העונה של כל ירק,” אומרת טלי, “חיים הוא הראשון שמביא אותו”.
ירקות בלאדי של חיים אמסלם [האגוז 3, פינת התות].
 

דייג, אוכל דגים?

במקרה של דוד דגים התשובה היא כן. ליד מקרר התצוגה בחנות הדגים שלו דוד דהאן מחזיק קופסת פלסטיק סגורה ובתוכה סביצ’ה שהכין כמה רגעים לפני כן. “אני לא יכול להעביר את היום בלי זה," הוא אומר. פעמיים בשבוע דוד יוצא לבורסת הדגים בתל אביב וחוזר עם ים של דגים יפים ומבריקים, כמו לוקוס סלע (זה עם העיניים הבולטות), דגי בן גוריון צרים וחלקים, ש”הבשר שלהם הוא כמו בשר של איילה”, וגם מוסר ים ודגים נפוצים יותר. יש כאן טורו של טונה (נתח מובחר מאזור הבטן), שדוד מייבא מסרילנקה. דוד דגים [השקד 15, טל’ 02-6242067].

מהזוי לעוד יותר הזוי

לפתוח חנות עיצוב באמצע שוק מחנה יהודה זה הזוי בערך כמו לפתוח שם מסעדת עילית. והנה שני הדברים קרו ובאותו חודש: ביוני האחרון נפתחה “מחניודה” של הטריו אסף גרניט, אורי נבון ויוסי אלעד. במקביל נפתחה “פרי האדמה” - חנות מקסימה לעבודות קרמיקה, שמתפקדת כמעין קואופרטיב. המקום מנוהל, מאויש ומונשם על ידי 11 קרמיקאיות, שמעצבות כלים יפהפיים לבית, כוסות וצלחות מאוירות, ויש אפילו רעיון למתנה מקורית: עציץ לתלייה על הקיר. מחניודה [בית יעקב 10, טל’ 02-5333442, לא כשר]; פרי האדמה [האגוז 6, טל’ 02-6236930].
 

שעשועים בחצר המלך

לממלכת החלבה באים קודם כל בשביל הטחינה - אורגנית, מלאה, בעלת צבע אגוזי יפהפה וטעם כמעט מתקתק, שעושה חשק לאכול אותה עם כפית. קוראים לה “טחינת המלך” (50 שקל לקילו), ומכינה אותה בחורה מסתורית בשם דפנה. כעיקרון, כל מוצר כאן שמוסיפים אליו את המילה “המלך” הוא מוצר משובח. כך למשל “חלבת המלך” (עם קינמון) היא הכי טעימה (69 שקל לקילו). חוץ ממנה יש בערך 30 סוגים של חלבה, בהם גם תעשייתיים. תדעו להבדיל ביניהם לפי הטעם, כמובן, אבל גם לפי המרקם - החלבות הטריות מתפוררות למגע ונמסות בפה, ואילו התעשייתיות הן בעלות מרקם לעיס ודביק יותר. עוד חלבות טעימות תוצרת המקום: משומשום מלא עם קצח (69 לקילו) ועם פולי קפה (50 שקל לקילו).ממלכת החלבה [עץ חיים 10, טל' 054-7936805] .

סיור במאפיות הבוטיק של ירושלים >>
סיור בעיר העתיקה בירושלים >>
 
עוד כתבות במדור סיורי אוכל
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.