ישו מתהפך בקברו

 
מבקרים את הבתולה
מבקרים את הבתולה צילום: רחלי קרוט
 
עודכן 11:17 12/11/2009
רחלי קרוט

מסעדת "דיאנא", חומוס טוב, תושבים סופר ידידותיים, אתרים קדושים לנוצרים, ושוק הומה הם רק חלק ממה שמציעה נצרת, העיר הערבית הגדולה בארץ. ההפתעה האמיתית מגיעה דווקא מכיוון האלכוהול וחיי הלילה

 
 
 
 
 

שמה של נצרת נזכר לא פעם בשל אירועי יום האדמה המתחוללים בפאתי העיר. האזכור השלילי ולא מעט בורות וסטיגמות יוצרים את הדימוי הנמוך שממנה סובלת העיר. למרות שמדובר בעיר הערבית הגדולה ביותר בארץ (80,000+ תושבים, מתוכם 70% מוסלמים והשאר נוצרים), לא פעם חשים התושבים כי המדינה והתקשורת מתעלמים ממנה באופן עקבי. נסו לחשוב מתי בפעם האחרונה שמעתם משהו חיובי על העיר שמספר תושביה גדול פי שניים ויותר מרמת השרון ושווה לזה שבהרצליה. אני לוקחת סיכון ועונה במקומכם – כמעט ולא.

"השינוי מתחיל בבטן"

למרות כל המטענים שהעיר הזו סוחבת, או יותר נכון בגלל, שמתי פעמיי אל עבר הפנינה הצפונית. יודעת שאם יש מקום שממנו מתחיל השינוי זה הבטן. את האוכל הערבי האותנטי כבר יותר ויותר קשה למצוא במרכז הארץ, וגם מעט המסעדות שנותרו נאמנות למקור, מסתפקות בחומוס טוב ופלאפל ירוק בתיבול מזרחי.

 

דוחול שם את נצרת על המפה

סיור בסמטאות השוק
סיור בסמטאות השוק צילום: רחלי קרוט

הסיור הקולינארי נפתח, איך לא, במסעדת "דיאנא". שף המסעדה, דוחול ספדי, הוא דור שני במקום, שנקרא על שם בית הקולנוע האגדי ששכן בכביש היחיד שחיבר בין המרכז לצפון בשנות ה-60. אביו, מחמוד ספדי אבו דוחול, פתח את המקום (במיקומו הישן) בשנת 1963 ובגיל 58, כשהמסעדה כבר זכתה ללא מעט תשבחות ודוחול האב חיפש טבח למסעדה, היה זה אך טבעי שבנו יכנס לנעליו הגדולות. עם לא מעט חששות אך עם המון אהבה לאוכל החל דוחול הבן בשדרוג התפריט הקיים, כשהמוטו שמלווה אותו הוא, שהמטבח הערבי הוא לא פחות גורמה מכל מטבח אחר בעולם.

לראות את האמן בפעולה

34 שנים אחרי, ובדיוק לפני כשנה, החליט ספדי כי המקום הקטן כבר לא מספיק ופתח את "דיאנא" החדשה הממוקמת בשכונת אלמוטראן במבנה בית המלון "גרנד ניו" (מספיק לשאול כל אחד ברחוב איך להגיע לדיאנא והוא כבר יכוון אתכם). המסעדה, מאגדת בתוכה בסימפוניה מושלמת אלמנטים מערביים ומזרחים אותנטים. טלוויזיות LCD תלויות על הקיר כשמתחתיהן שולחנות עץ כבדים שנותנים למקום שיק אירופאי. בנוסף לאלה, בחר ספדי להשאיר את המטבח שקוף לאורחים. כך, תוכלו להמתין למנות שלכם בזמן שאתם צופים בשף קוצץ את הבשר הטרי ביחד עם הבצל, העגבניה והתבלינים והופך אותם לקבב המשובח שינחת על שולחנכם 10 דקות מאוחר יותר.

 
 

"גם חומוס יכול להיות גורמה"

מתיקות מעודנת
מתיקות מעודנת צילום: רחלי קרוט

התפריט במסעדה, מורכב בעיקר מחומרי גלם מקומיים הנמצאים בעונתם. במנות הראשונות, תוכלו למצוא סלט חובזה מצוין שמחזיר לחיך את הטעמים השורשיים שכבר הספקנו לשכוח. חציל קלוי עם טחינה וגרגירי רימון, שמלבד העובדה ששדרגו את יופיה של המנה, הוסיפו מתקתקות נעימה. וכמובן החומוס האגדי שבלתי אפשרי להפסיק לנגב. גם הוא, כמו שאר המנות מקבל את הכבוד הראוי ומוגש בצלחת לבנה גדולה שמזכירה לנו שגם חומוס יכול להיות גורמה.

חגיגה לקרניבורים

לעומת התפריט המעט צפוי בכל הנוגע לראשונות, העיקריות בהחלט מצליחות להרים גבה או שתיים למי שטרם ביקר במסעדה. לצד מנות כמו צלעות טלה וקבב תוכלו למצוא גם שרימפס וקלאמרי. גורמה כבר אמרנו? המנות הבשריות מוגשות עם מגוון תוספות כשהבולטת והטובה בניהן היא החיטה. עם תיבול מושלם ועסיסיות שמתקבלת מהמיצים שמגירים הבשרים, קשה להבין את ההתעלמות שהדגן הזה זוכה לו משאר המסעדות בארץ. בקטגורית הבשרים לעומת זאת, הרבה יותר קשה לבחור. צלעות ואוכף טלה ביחד עם הקבב הם חגיגה משובחת לקרניבורים שבנינו, ואם הגעתם למסעדה לבד ואתם ממש אבל ממש חייבים לבחור רק מנה אחת, לכו על הצלעות. לעומת זאת, אם גם אתם, כמוני, ניחנים באהבה לפירות ים, אל תוותרו על השרימפס שמגיע ברוטב שום, שמן זית וזיתים שנמצאים כרגע בשיא עונתם.

"הכנאפה מתוקה יש ריח עדין של קטורת באוויר"

לסיום הארוחה, (כן, גם אם אתם ממש מלאים – זה ממש לא הזמן להתחיל דיאטה) אל תפספסו את הכנאפה המסורתית. למרות אינספור הפעמים שבטני קיבלה באהבה את המנה הזו, הצלחתי לחייך בהפתעה. בעיקר, כי לעומת גרסאות אחרות, המנה לא סבלה ממתיקות יתר.

מתכון: חציל, טחינה ורימונים של דוחול
מתכון: כתף טלה, מסעדת "דיאנא"

 

שבעים בתולות זה במקום אחר, פה יש בתולה אחת

לבקר ולהתאהב
לבקר ולהתאהב צילום: רחלי קרוט

עם בטן מלאה ומצב רוח מרומם שמתי פעמיי אל עבר השוק של נצרת (שימו לב שכבר בשעה 15:00-16:00 סוגר השוק את דוכניו). בין הרחובות הצרים והצבעוניות המהפנטת של הדוכנים תוכלו למצוא לא מעט נקודות היסטוריות שקשה להבין כיצד נשארו אותנטיים ולא ממוסחרים ביחס לחשיבותם. בין אלה נמצאת כנסיית הבשורה, שבה על פי המסורת נמצא ביתה של הבתולה מריה הקדושה, אמו של ישו, שם קיבלה את הבשורה מהמלאך גבריאל כי הרתה והיא נושאת ברחמה את בן האלוהים. כמה צעדים במעלה הרחוב, ושלט קטן מצליח לעורר בי סקרנות – "כנסיית בית הכנסת". עיון קצר בכיתוב שהתלווה הבהיר את התמונה, מדובר בבית כנסת בו דרש ישו את דרשותיו והפך ברבות השנים לכנסייה כאשר קיבל עליו ישו את הנצרות.

"יותר חשוב לי שידעו שיש כאן פינה חמה לכולם"

השעה כבר 16:00, רוב הדוכנים מכניסים את מרכולתם פנימה, אני משתדלת להחיש את צעדיי ולסיים את השוק לפני שהחושך יורד, אבל טארק (האיש ומלאי האכפתיות הבלתי נדלת) מפציר בי להיכנס למסעדה קטנה שעל קירותיה כלי בישול אותנטיים, שהשנים בהחלט עשו להם רק טוב. אבו אשראף, האיש עם החיוך הכי מקסים שפגשתי לאחרונה, מפציר בי לנסות את הקאטייף. אני מנסה להסביר שהבטן כבר באמת מלאה, אבל מהר מאוד לא עומדת בפיתוי ומוצאת את עצמי מביטה כיצד הופך עיגול בצק רך למעדן פריך ממולא בתערובת אגוזים/שקדים מסוכרים. מסתבר, שהעקשנות של אשארף אכן משתלמת (אם תקדימו ותבואו בשעות הבוקר תוכלו למצוא במקום גם חומוס אסלי, פלאפל וקפה שחור שנקלה ונטחן כל בוקר). אני שואלת את אשראף אם יש תנועת תיירים במסעדה. "יש", הוא אומר, "אבל הכסף מהתיירים פחות מעניין אותי, יותר חשוב לי שידעו שיש כאן פינה חמה לכולם". ולי, לא נותר אלא להצטרף לדבריו להפציר בכם לבוא לטעום טעמו של אוכל אמיתי שנעשה עם המון אהבה.

 

חיי לילה ואלכוהול בעיר מוסלמית

ערק להמונים
ערק להמונים צילום: רחלי קרוט

חורף. פרט לעובדה שמזג האוויר משתנה בקיצוניות מלחות מעיקה לרוח קרה שדוחקת בשפעת להגיע, מדובר בימים קצרים, קצרים מדי. 17:00 אחה"צ והשמש מנופפת לשלום ומקבלת בברכה את החושך. אני מחליטה לנצל את מעט היום שעוד נותר ונכנסת למסעדת "סודפה", שמצליחה להפריך לא מעט סטיגמות, כשהגדולה מכולן היא העובדה שחיי הלילה בנצרת לא נופלים מאלה שמתקיימים בלב הבועה התל אביבית. אז נכון, לא מדובר כאן בעיר ללא הפסקה, אבל כן תוכלו למצוא כאן אלכוהול משובח (נסו את הקוקטיילים על בסיס ערק) ועיצוב מוקפד ועכשווי שעטוף בקירות מאבן. (כאן זה המקום להרים גבה ולשאול, איך בעיר שרוב תושביה מוסלמים יש אלכוהול לכל דורש? כנראה שתצטרכו להגיע ולברר). בנוסף, תוכלו להנעים את זמנכם בצפייה בגלריית האמנות שניצבת בחדר הסמוך למסעדה ומהווה חלק אינטגרלי ממנה.

איפה היינו?
מסעדת דיאנא | דוחול ספדי - אל מוטראן 5053/1, נצרת. טלפון: 077-5156168
מסעדת דיואן אל סראיא | אבו אשראף – כיכר המסגד הלבן טלפון: 04-6578697
מסעדת סודפה - כיכר מעיין 6083/35 , נצרת. טלפון: 04-6566611

עוד באזור:
כנסיות ומנזרים:
• כנסיית הבשורה הקתולית (הבזיליקה)
• כנסיית הבשורה היוונית (כנסיית גבריאל)
• הכנסייה היוונית הקתולית (הסינאגוג)
• כנסיית סנט ג'וזף
• נזירות נצרת
• המסגד הלבן

אטרקציות:
• כפר נצרת (אתר המשחזר את החיים בנצרת) טל': 04-6456042
• פאח'ורת מוסמאר, בית מלאכה לקרמיקה טל': 04-6575996
• בית המרחץ העתיק השייך לתקופת ישוע טל': 04-6578539
• מצפור הר הקפיצה, מתנשא מעל עמק יזרעאל ונשקף ממנו נוף עוצר נשימה
• שוק נצרת - אוכל/בגדים/נעליים/צעצועים ועוד
• מטחנת הגליל – אלבאבור, יותר מאלף סוגי תבלינים וצמחים טל': 04-6455596

 

נצרת שלא הכרתם

עוד כתבות במדור סיורי אוכל
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.