הגודל לא קובע

 
עודכן 07:29 04/12/2009
שי שגב

מלבד היקבים הגדולים שמצרים כמויות מסחריות של יין, קיימים מספר יקבי בוטיק שיודעים בהחלט לעשות את העבודה. וגם הפעם - הטעם קובע, הגודל שייך כבר לסיפור אחר

 
 
 
 
 

במדינת ישראל סוף 2009 ניתן לומר בוודאות גמורה כי הישראלים אוהבים לשתות יין, ואולי יותר מכך -אוהבים לייצר אותו, אחרת איך נסביר את העובדה כי יש מספר גדול של יקבים יחסית לגודלה של האוכלוסיה. המספרים המדוייקים מספרים על 256 יקבים, המייצרים למעלה מ-38 מיליון בקבוקים מדי שנה, נתונים מעט מגמגמים יחסית לעולם שצורך יותר מ-2 מיליארד בקבוקים בשנה, אך אין ספק כי היד עוד נטויה.

 

קטנים אך איכותיים

תחביב ממכר
תחביב ממכר צילום: אילוסטרציה: אימג'בנק/gettyimages

חל לא מעט בלבול בקרב צרכני יין בישראל, לגבי מהו יין טוב או יין רע, והאם נעשה ביקב גדול ומסחרי או קטן במידת בוטיק. המושג יקב בוטיק, הושרש אמנם בשפה העברית, אך לא כך בשאר העולם. העובדה העיקרית, שבשאר העולם הדגש אינו על גודלו של היקב שממנו נוצר היין, כי אם על איכותו של הבקבוק הספציפי. יחד עם זאת, הסכימה שהתקבלה בארץ מחלקת את היקבים בישראל לשלושה גדלים: יקב גדול (מסחרי)– יקב המייצר החל מ-100,000 בקבוקים ועד לכמה מיליוני בקבוקים בשנה. ניתן להגדיר כ-5 יקבים גדולים, ועוד כ-12 בינוניים (במילים אחרות, 17 היקבים הגדולים בארץ מייצרים כ-96% מכלל היין בישראל). יקב קטן (בוטיק) - המייצר החל מ-3,000 בקבוקים ועד ל-100,000.

עושים לביתם

כ-90% מיקבי הבוטיק נמצאים בבעלות פרטית ומעטים שייכים לקיבוצים ומושבים. יקב זעיר (גראז') - כינוי סלנג ליקב פצפון בבעלותו של חובב יין, המייצר בביתו הפרטי למטרת צריכה פרטית שלו ושל משפחתו, ומגביל עצמו לחביות בודדות בלבד. כאמור, החלוקה היא כמותית בלבד, ולאו דווקא מייצגת איכות. יקבי הבוטיק והגראז' מהווים רק 4% מכלל היינות בשוק הישראלי, ובהחלט ניתן לפגוש בין היקבים הקטנים יינות טובים ומעניינים. להלן מבחר יקבי בוטיק מעניינים שטעמתי מיינותיהם לאחרונה:

 

יקב פסגות

איכות זו לא מילה גסה
איכות זו לא מילה גסה צילום: אילוסטרציה: אימג'בנק/gettyimages

יקב בוטיק שהוקם לפני 6 שנים ושוכן על צלע הר במרומי נחלת בנימין צפונית לירושלים. פסגות החל את דרכו כיקב גראז' וייצר בשנתו הראשונה כ-3,500 בקבוקים. כיום מייצר היקב כ-80,000 בקבוקים בשנה, כשחלק ניכר מן היינות מופנה ליצוא למדינות כגון: ארצות הברית, קנדה, אוסטרליה, צרפת ואנגליה. לאחרונה חנך היקב מרכז מבקרים יפיפה הצופה לנוף מרהיב.

בין היינות המומלצים:

פסגות מרלו 2007 - הופק מ-100% ענבי מרלו הגדלים בכרמים שבצפון הרי ירושלים. ליין גווני סגלגל-אדמדם עם בשומת פירותית של שזיפים ודובדבנים בשלים וסיומת עדינה ומתובלת. יין הנותן תמורה טובה למחירו - 79 שקל.

פסגות קברנה סוביניון 2007 – הופק מ-100% ענבי קברנה סוביניון הגדלים בכרמים שבצפון הרי ירושלים בגובה של כ-800 מטר מעל פני הים. יין מלא ועשיר ומיועד למנות חורף דשנות, כגון נזיד בשר או חמין. ניתן לשמירה עד כשנתיים. 86 שקל.

 
 

יקב צ'ילאג

אורנה צ'ילאג, האישה היחידה בעלת יקב בארץ ובין הבודדות בעולם, שהגיעה לתחום היין כקריירה שנייה, לאחר פעילות פוליטית וחברתית ענפה (דוברת מר"צ ובכירה בעיריית תל-אביב). לפני כעשור עשתה הסבה מקצועית ונסעה ללמוד ייננות באוניברסיטת מילאנו באיטליה, ואת הסטאז' עשתה ביקב בולגרי של אנטינורי בטוסקנה. עם חזרתה לישראל, הקימה את יקב צ'ילאג ביהוד – יקב מעוצב שכדאי לתאם בו ביקור, וללמוד רבות מאורנה על יין.

בין היינות המומלצים:

צ'ילאג מרלו סולו 2005 – בין יינות המרלו הטובים כיום בישראל. צבעי סגול כהה ומלא, עושר גדוש של שזיף, דומדמניות וברקע ווניל וקפה קלוי. יין מצוין ששווה לחפשו. 110 שקל.

צ'ילאג ויוו בלנד 2006 – זהו ממסך מעניין בין מרלו, שיראז וקברנה סוביניון. מפץ ריחני נעים של תות שדה, תבלינים עשירים ועד שוקולד. יין מעניין וכיפי. 80 שקל.

 

יקב בשן

הולכים ומשתבחים
הולכים ומשתבחים צילום: אילוסטרציה: אימג'בנק/gettyimages

יקב בשן הוקם בשנת 2000 במושב אבני איתן ברמת הגולן על דרך הגישה למפל השחור שבנחל אל על. חלומם של אורי ראפ, חקלאי, ועמנואל דסה, דור שני למשפחת כורמים צרפתית, שהגשימו יחדיו חלום להקמת יקב ביו-אורגני. ענבי היין גדלים בכרמי היקב הממוקמים ברמת הגולן בגובה של 450 מטר מעל פני הים ומטופלים בשיטות אורגניות בלבד – ללא שימוש בחומרי הדברה או דשנים כימיים. הגישה האקולוגית והביו אורגנית ממשיכה גם בשלב ייצור היין – שימוש מינימאלי בחומרים משמרים. יקב בעלייה שכדאי לשים עין על התפתחותו בשנים הקרובות.

בין היינות המומלצים:

בשן נווה 2006 – ממסך מרתק בין מרלו וקברנה סוביניון היוצרים הרמוניה של פירות יער שחורים, דובדבן אמרונה, ואף ריבתיות המסתיימת במוקה. יין המתאים למנות בשר מלאות, אך גם לנקניקים קרים. 75 שקל.

בשן כרמון 2006 – 100% ענבי קברנה סוביניון יוצרים יין מתובל עד מאוד, וניתן להבחין בין השאר בפלפל אנגלי, ציפורן, קפה ותה שחור. עשיר ובעל פוטנציאל התיישנות לטווח של 3-4 שנים. בהחלט שווה לחפשו בחנויות מובחרות. 120 שקל.

כתבות נוספות במדור אחוז אלכוהול >>

 
עוד כתבות במדור אחוז אלכוהול
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.