סיור בשווקים של ישראל

 
ניחוחות של שוק
ניחוחות של שוק צילום: לי רותם
 
עודכן 10:40 27/01/2010
יואב ויטריאול, ifeel

הצבעים, הריחות, האווירה המיוחדת והמחירים הנמוכים יחסית מוציאים את הקונים החוצה אל השוק. סיור בכמה מהשווקים בארץ

 
 
 
 
 

כבן להורים שהקפידו במיוחד על סטריליות, ביקור בשוק העירוני היה בשבילי תמיד מקור לחגיגה. הצבעים, הריחות, צעקות הרוכלים והטעמים המיוחדים, לכל אלה היה חלק נכבד בתוצרי ארוחת השבת החגיגית שלנו.

כשהתבקשתי להכין כתבה על שווקים, משהו נדלק בתוכי והחזיר אותי לילדות. אני מוכן בקלות לקחת פסק זמן ממרדף מטורף אחרי עבודה וכסף ולטייל בשווקים, להכיר אותם טוב יותר, להיכנס לסמטאות קטנות ולחפש את האיכות שממנה התפעלתי כל כך כילד. אז יצאתי למסע מחודש ומרתק בחמישה שווקים בארץ, ואחרי שספגתי את האווירה הייחודית לכל שוק ואת היופי העירוני, אני יכול לומר רק דבר אחד - אני עוד אשוב!

 

שוק הכרמל

מאלנבי פינת נחלת בנימין ועד קלישר, תל-אביב

מי לא מכיר את השוק הצפונבוני שצמוד לנחלת בנימין בתל-אביב? שוק הכרמל אינו גדול במיוחד, ולמעשה מתפרש על פני מספר קטן מאוד של רחובות בין נחלת בנימין לכרם התימנים, אך בכל יום הוא מארח מאות מבקרים מרחבי הארץ.

בתחילת השוק ניצבות באסטות עמוסות צעצועים ובגדים, ולאחר שצועדים כמה מטרים מגיעים לתענוג האמיתי: אוכל. הרבה אוכל. על דוכני הירקות והפירות אין צורך להרחיב - הרוכלים התל-אביבים מציעים הוד והדר במחירים גבוהים יותר מאחיהם שבצפון הארץ ובדרומה, אבל הסחורה המוצעת מאפיינת את העיר כולה.

באיזה שוק תוכלו למצוא ירקות ופירות אורגניים? באיזה שוק הכנאפה היא בעצם "אטריות קדאיף במילוי גבינות צאן ודבש הדרים"?

מצדו השני של השוק, ברחובות הצמודים לכרם, שני רחובות ארוכים של אטליזים, מעדניות, חנויות דגים ופירות ים.

שוק הכרמל עמוס במעדנים טובים, אבל איפה תמצאו את הטובים ביותר? תלוי את מי שואלים. ממש בתחילת השוק עומד בגאווה מקרר. כן, מקרר, אפילו לא באסטה. המקרר של אורי עמוס לעייפה בגבינות משובחות שהוא בוחר ומביא בעצמו בכל יום ראשון מנמל חיפה.

נקניקים, גבינות, הכל הולך

ברי, גורגונזולה, אמנטל שווייצרית ומה לא. המחירים אינם נמוכים, לפחות לא כמו בגבינריות אחרות בשוק, אך בהחלט מצדיקים את הסחורה האיכותית. ברחבי הכרמל לא פחות מעשרה דוכני גבינות, אך המקרר הקטן מהכרמל 17 יכול להוות מתחרה לרובם. בצמוד למקרר הקטן ניצב אטליז רחב ידיים שמשלים את האווירה עם שתי עמדות: האחת מכילה נקניקים והשנייה כולה בשרים, צלעות לבן, אנטרקוט, פילה ועוד.

בין הקצביות בשוק בולטת במיוחד "כבש" ברחוב מל"ן, שלפני כל חג מתאספים פה המוני קונים כדי לבחור בשר טלה או צלעות כבש. עוד כמה מטרים של הליכה ברחוב המרכזי של השוק ותגיעו ל"דגים ופירות ים", שם תפגשו שלושה גברים חסונים לבושים חלוקי פלסטיק שקופים המציעים לכם ברבוניות, שרימפס וראשי קלמארי. העבודה בניקוי כל אלה עלולה לקחת זמן, אך המחירים והסחורה שווים בדיקה.

הליכה בין עוד ועוד מטעמים מביאים אותי לסוף השוק, גן עדן לפיצוחים ולפירות יבשים. בסוף קלישר ממוקמת "הפיצוחייה, קליית יוסי". לא רק גרעינים ומלוחים יש כאן, אלא גם פקאנים מסוכרים, תאנים מיובשות ומשמשים שיכולים להוסיף הרבה חן למנות עיקריות או לקינוחים.

כולם מנגבים

את סוף היום המיוחד הזה סיימתי בחומוס של שלמה שור ברחוב ישכון. באופן לא מפתיע שלמה מארח את הבוהמה העירונית לצד פועלים, כשכולם מגיעים עד אליו רק כדי לנגב קומפלט אחד של חומוס פול.

בשוק הכרמל יש הרמוניה שמעידה על טיבה של העיר המורכבת הזו. החיים פה לא קלים, אבל האוכלוסייה המגיעה לשוק מצליחה לבלות שעות על-גבי שעות במקום כל כך קטן וצפוף וליהנות יחד מחוויית קנייה מיוחדת במינה.

 
אילוסטרציה: עושים שוק
אילוסטרציה: עושים שוק צילום : לי רותם
 

שוק לווינסקי

ממטלון, דרך לווינסקי ועד העלייה, תל-אביב

מכל השווקים בארץ קוסם לי במיוחד שוק לווינסקי. אין כאן הרבה פירות וירקות, והשוק רובו ככולו מוקדש לאוכל ביתי, שנכון יותר לכנותם מטעמים. כיאה לכזה, התחנה הראשונה תהיה "בורקה", ברכה בספניולית.

שוק לווינסקי רחב מאוד ומתפרש על שטח גדול בדרום תל-אביב. בכל חנות ממוקמת משפחה אחרת ורובן ככולן מספקות ממרחים, גבינות, בשרים ועוד כהנה וכהנה שהם שולחים לבתי קפה ולמסעדות רבות ברחבי העיר.

בלווינסקי 46 נמצאת חנות תבלינים ענקית ובה כל תבלין אפשרי: ורדים מיובשים, מקלות וניל וגזעי (כן כן, גזעי) קינמון ("כאן לא מוכרים מקלות", אומרת המוכרת בחיוך. "כאן מוכרים עצים!").

מלבד תבלינים מציעה הגברת החביבה חליטות ביתיות. לא מדובר בעוד לימונית או לואיזה, אלא בשילובים וערבובים שהמציאה במשך השנים: קינמון עם שזיף ואננס מיובש, לימונית עם תפוח, אפרסק ואשכולית אדומה ועוד.

בדרך אל רחוב מטלון אני עוצר במעדנייה פינתית ולא זז ממנה. עיניי צדו אגוזי מקדמיה וטונה אדומה. עם הכניסה למעדנייה מתגלה מפעל קטן: אחד מבני המשפחה עונה לטלפונים ולוקח הזמנות משפים מוכרים. לבנה, חצילים מוחמצים, אמנטל... הכל הולך.

מהשוק עד למסעדה

בכל יום ראשון שוק לווינסקי, השוק של המסעדות, מארח שפים וראו זה פלא - הרבה מהממרחים, מהחמוצים וחלק נכבד מהמנות הראשונות שאתם אוכלים במסעדות מגיע ממש מכאן. המחירים גבוהים אך עדיין מספקים תשובה הולמת לרשתות העירוניות.

עוד כמה צעדים על רחוב מטלון לכיוון אלנבי חושפים בפני המבקר את עולם החלבה, שתחילתו בחנות קטנה ובה מוכר צעיר שקוע בקריאת "המלט" של שייקספיר. במבט חטוף מגלים חלבה מפתיעה: קשיו, אגוזים, פקאנים ומה לא.

במדפים האחרים טחינה היונה, קפה שנקלה ביפו ובקבוקים של שמני זית לא מוכרים. האווירה כאן עסקית יותר מאשר אווירה של שוק, ומסתבר ש"לווינסקי" הוא פשוט רובע קטן המספק פיתרון מהיר (ויקר יחסית) לארוחה טובה.

 
הכל הולך
הכל הולך צילום : לי רותם
 

מחנה יהודה

בין יפו לאגריפס, ירושלים

מחנה יהודה או מחניודה? בהשוואה לשוק הכרמל, למחנה יהודה אין הילה עטורת כוכבים. לרוב הוא מזכיר ימים עגומים יותר משנים קודמות, אבל יש בו משהו שחסר לאח התל-אביבי - מסורת מקומית, ריח של מזרח תיכון.

מחנה יהודה מסמל יותר מכל את החיים במזרח התיכון: תיירים, ערבים, יהודים, מוסלמים - וכולם מביטים זה על זה בחשדנות. תמונות של מנחם בגין תלויות כמעט בכל פינה, ומי שרוצה לסיים כאן את חייו שיצעק "הפועל תל-אביב!". צמד המילים האלה הוא מתכון בטוח למוות מהיר.

אנו מטיילים ברחוב עץ החיים כשלצדנו תמיד חיילים (זכר לימים אחרים כבר אמרנו?), במהרה מוצאים לנו דוכן עמוס שמני זית. הרוכל מחייך ומפנה אותנו לפיילות ענקיות ובהן סוגי חמוצים שונים. "שלנו הכי טוב במחניודה", הוא אומר, מבטל את כל השאר אבל קונה אותנו במשפט אחד. בניגוד לשוק הכרמל, הסלבס שמסתובבים במחניודה באים ממעמד גבוה יותר בדרך כלל, לרוב מדובר בתיירים אמידים.

הגענו עד חנות תבלינים מיוחדת, עטופה בריחות של קינמון, אננס מיובש, לימונית ורחת לוקום. עוד כמה צעדים ומצאנו את עצמנו בחנות דגים, מנסים לסחוט פרטים מהמוכר שסירב, כמו כל היתר, לדבר אתנו יותר מדי.

למרות מאמצינו לאתר פירות ים בירושלים לא מצאנו, אולי בגלל הזמן שדחק בנו ואולי משום שפשוט אין. אם הכרמל עמוס בשרימפס ובייקון, כאן תוכלו למצוא עופות ודגים לשבת וכמובן סחלב.

אספרסו בר קטן הממוקם לו באמצע השוק לא הצליח לפגוע באותם רוכלים שמסתובבים כאן עם מגשים ועליהם כוסות אוריינטליות עם קפה שחור. מאפיות, חומוסיות ומסעדות פועלים קטנות ממוקמות זו לצד זו, ורובן ככולן הומות אדם.

בלי שעון

ניסינו להבין מתי בדיוק שעות הפתיחה של כל אלה, אך לאף כאן אין שעות קבועות. "מהבוקר עד לצהריים" או "עד שנגמר מה שיש בסיר" אלו התשובות שקיבלנו, מלוות במבט חשדני. סועד שלגם להנאתו מרק ביקש לדעת אם אנחנו ממס הכנסה. אחרי שנענה בשלילה סינן לעברנו "אז בטח אתם תל-אביבים...".

הישראלי האמיתי כנראה מתגורר לו כאן, בבירה, ממהר לקניות, חשדן ולא נוטה לפתוח בשיחה עם זרים, בניגוד לשכנו התל-אביבי המצוי.

 
 

שוק עכו

ממרקו פולו ועד נמל עכו

לשוק של עכו אין אח ורע במדינה, אם כי הוא כנראה השוק המוזנח מכולם. דרבוקות קטנות, פסלוני עץ של גמלים ומוזיקה ערבית נבלעים בקולו של המואזין. כל הרוכלים, תושבי העיר העתיקה, קיבלו את פנינו בחום ובנימוס. התחנה הראשונה שלנו, כמובן, בחומוס של סעיד.

מדובר במסעדה קטנה שכדי להיכנס אליה צריך להתאזר בסבלנות רבה. המוני אנשים ממתינים מחוץ לדלת, לקחת או לשבת, כשבתוך המסעדה 20 מקומות וחמישה פועלים שעובדים כמו מכונה משומנת. לראות ולא להאמין: בזריזות ובמיומנות לוקח הפועל צלחת קטנה ובתוך שלוש שניות המנה מוכנה ובדרך לשולחן.

את עיניי לוכדים דוכני הדגים ופירות הים. שלושה ילדים סוחבים עגלה מלאה בדגים ודיונונים, כשהבולט בהם הוא דג חרב. הדייגים מספרים לכל קונה מהיכן הובאה הסחורה, מספרים על העסק ולא שוכחים לציין ש"אבא שלי לימד אותי ככה". בניגוד לשווקים אחרים בארץ, הדייגים בעכו ינקו עבורכם את פירות הים בתוספת תשלום.

אם תרצו להכיר טוב יותר את המקום, כל רוכל ימליץ על דוכן או מסעדה ששייכים לאחד מבני משפחתו. כך גיליתי את המאפייה הכי טובה בשוק, הממוקמת באמצע רחוב מרקו פולו.

לצד בקלאוות מתוקות, לחוח ופיתות עיראקיות גדולות, ממוקם לו עגלון המציע מיץ רימונים טרי. אחרי הלגימה הראשונה הוא ממלא את הכוס בשנית ולא שוכח לציין שהשוק פתוח כל יום, שבעה ימים בשבוע. "כל זמן שהשוק פתוח אני כאן", הוא אומר. "ככה אולי ארבעים שנה, אולי שלושים, אולי יותר".

הסוד לחיי נצח

על כסא ישן יושבת לה זקנה קטנה ומציעה לי את הרפואה העתיקה שהביאה אותה אל גילה המופלג. כששאלתי מהו אותו גיל לא נעניתי, ואחרי דקה או שתיים נראה היה ששכחה בכלל מה הציעה ומה היא מחפשת.

בשוק עכו לא הצלחתי למצוא בשר לבן, אך אטליזים וקצביות ממלאים את הרחובות הצרים של השוק הישן ומציעים בשר בקר משובח. צלעות כבש צעיר ובשר טחון, מתובלן ומוכן לקבב ביתי הם המצרכים המבוקשים כאן. חמישה גברים מעשנים נרגילות הציעו קפה שחור ומיד נעתרתי להזמנה.

דרך אגב הם ציינו שברשותם מכונות גילוח, אופניים, מצלמות ואפילו מחשבים. "הכל חדש", אמר אחד מהם בחיוך שחשף שיני זהב ונראה כמו דמות שיצאה מסרט של קוסטריצה. שוק עכו מוזנח ומלוכלך וחבל.

הסיור כאן חושף רקמה עדינה של אוכלוסייה שרק רוצה שתבואו לקנות וכל מחיר נתון למיקח. רק תגידו מה בדיוק אתם רוצים, ואל תוותרו בשום אופן על חומוס סעיד.

 
אילוסטרציה: הכל מהכל
אילוסטרציה: הכל מהכל צילום : לי רותם
 

השווקים של בירת הנגב

מרחוב רמב"ם ועד רחוב חברון, באר שבע

השוק הבדואי: דרך אילת, באר שבע

באר שבע היא העיר היחידה אולי ששמרה על המושג "שוק" כפי שהיה נהוג בתקומתה. אל השוק העירוני בבאר שבע נאספים כל תושבי העיר, מפוליטיקאים אורבניים מחויטים ועד לבדואים המתגוררים בכפרים הסמוכים.

השוק עצמו לא גדול במיוחד והמבנה המקורי שלו השתמר במשך כל שנות קיומו: דוכנים-דוכנים של פירות, ירקות, תבלינים, מוצרי מזון ובגדים. השוק העירוני, לעומת אחיו בעל הכותרת הארוכה "השוק הבדואי של יום חמישי", נטול צבע או טעם מיוחד. זהו שוק רגיל לכל דבר, ולא מצאנו בו איזה קסם חבוי.

המקום היחידי שאין ויכוח על איכותו הוא מסעדת "סמי וסוסו" הרומנית (רמב"ם 12). זהו המקום היחיד שהרוכלים בשוק הסכימו לדבר עליו, וזאת לאחר ששאלו שוב ושוב אם אין לנו קשר לשב"כ. מסעדת "סמי וסוסו" היא מוסד ותיק בבירת הנגב, המציע סלטים תוצרת הבית כמו איקרה וסלט חצילים רומני לצד מוח ושקדי עגל. המסעדה היא כנראה לב לבו של השוק הגוסס.

השוק הבדואי של ימי חמישי, לעומת אותה רוח רפאים השולטת בשוק העירוני, חי, צבעוני ומושך יותר. בין מוצרי חשמל "חדשים מהיצרן" לבין רדיו-טייפים לרכב, תרנגולות וחלקי מחשב מסתובבים ילדים בדואים ובידיהם מגשים של בקלאוות, כנאפה, עוגיות קעקעת ועוד.

אלה יכולים להשלים את העסק של אותו זקן המציע לעוברים ולשבים כוסות קפה. למרות הניסיונות לאתר את מקורן של כוסות הקפה, לא הצלחנו לגלות את הסוד. נראה שמי ששואל יותר מדי שאלות בשוק של באר שבע, אוטומטית הופך לשב"כניק. גם זה סוג של חוויה.

לקבלת גיליון ראשון של מגזין דרך האוכל במתנה
עוד בסיורי אוכל >>

 
 
עוד כתבות במדור סיורי אוכל
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.