ארוחת פתיתים

 
לא רק תוספת
לא רק תוספת צילום: דן לב | סגנון: טליה גון-אסיף
 
עודכן 06:10 01/02/2010
מיכל מוזס, על השולחן

זולים, קלים להכנה ומשתלבים נפלא במגוון גדול של מאכלים - הפתיתים הם תחליף ידידותי לפסטה ולאורז, ובניגוד אליהם נשארים תמיד אל-דנטה. לא לילדים בלבד

 
 
 
 
 

ריזוטו פתיתים אפונענע

ריזוטו פתיתים ואפונה
ריזוטו פתיתים ואפונה צילום: סגנון: טליה גון-אסיף

4 מנות | 15 דק' הכנה

גרסה ביתית זריזה למאכל שבדרך כלל דורש הרבה סבלנות. הולך מעולה עם דגים. כדי להעצים את הדמיון - משתמשים בפתיתים בצורת אורז.

3 כוסות אפונה עדינה קפואה ומופשרת
1/2 כוס שמנת מתוקה
כ-20 עלי נענע
כ-20 עלי בזיליקום
כ-20 עלי כוסברה
2-1 שיני שום
1/4 כוס שמן קנולה
3 כוסות פתיתים יבשים (לפני בישול)
1/2 כוס יין לבן יבש
1 ליטר ציר עוף או מים
מלח ופלפל שחור גרוס
כ-50 גרם חמאה
כ-1/2 כוס גבינת פרמזן מגוררת
בהגשה:
חופן עשבי תיבול קצוצים

אופן הכנה:

1. טוחנים אפונה עם שמנת, עשבי תיבול ושום במעבד מזון למחית.
2. מחממים סיר עם שמן, מוסיפים פתיתים ומטגנים כ-1/2 דקה תוך כדי ערבוב עד שהפתיתים עטופים בשמן.
3. יוצקים לסיר יין לבן ומאדים את האלכוהול כדקה. יוצקים ציר ומתבלים במלח ופלפל. מכסים למחצה ומבשלים כ-2 דקות על להבה בינונית עד שהפתיתים מתחילים להתרכך.
4. מוסיפים את מחית האפונה, מערבבים ומבשלים עוד 3-2 עד שהפתיתים מוכנים. מכבים את האש.
5. מוסיפים חמאה ופרמזן, מתקנים תיבול ומערבבים עד הסמכה.
6. מחלקים לקערות הגשה, מפזרים עשבי תיבול ומגישים חם.

גיוונים: ריזוטו מעושן

1. מתחילים בהזהבה של קוביות בשר מעושן (בייקון או חזה אווז) וממשיכים במתכון כרגיל. אפשר גם לפזר את קוביות הבשר לפני ההגשה.
2. מי שרוצה טעם מעושן אבל ללא בשר, יכול לערבב עם החמאה והפרמזן גם מוצרלה מעושנת.

 

קציצות בשר ופתיתים ברוטב עגבניות וחצילים

קציצות בשר ופתיתים
קציצות בשר ופתיתים צילום: צילום: דן לב | סגנון: טליה גון-אסיף

5 מנות | כשעה הכנה
משתמשים בפתיתים בצורת קוסקוס.

לקציצות:
500 גרם בשר בקר טחון (או בקר מעורב עם טלה)
1 בצל קצוץ
1 כוס (200 גרם) פתיתים
4-3 ביצים
מלח ופלפל שחור גרוס
1 כפית כמון טחון
1/4 כפית קינמון טחון
1/4 כוס תערובת עלי נענע, כוסברה ופטרוזיליה קצוצים
4-3 כפות פירורי לחם

לחצילים:
שמן זית לטיגון
1 חציל מאורך חתוך לפרוסות בעובי 1/2 ס"מ
מלח ופלפל שחור טחון טרי
1 חלבון
לרוטב:
1 קופסה גדולה (200 גרם) רסק עגבניות
3 כוסות ציר עוף או מים
1 כפית אורגנו יבש
2-1 שיני שום כתושות
מלח ופלפל שחור טחון
מעט סוכר (לפי הצורך לאיזון החמיצות)

אופן הכנה:

1. מכינים את תערובת הקציצות: מערבבים את כל חומרי התערובת. מכסים ומניחים במקרר 30 דקות להתחברות הטעמים.
2. מוציאים מהמקרר ויוצרים קציצות בקוטר כ-4 ס"מ.
3. מחממים שמן במחבת ומטגנים את הקציצות 3-2 דקות משני הצדדים עד להזהבה.
4. מכינים את החצילים: מתבלים פרוסות חצילים. מחממים מחבת עם שמן, טובלים כל פרוסה בחלבון ומטגנים משני הצדדים עד הזהבה.
5. מסדרים בסיר שכבות של קציצות ופרוסות חצילים מטוגנות לסירוגין.
6. מכינים את הרוטב ומבשלים את הקציצות: מערבבים רסק עגבניות עם ציר עוף (או מים), אורגנו ושום ויוצקים לסיר. מוודאים שהנוזל מכסה את הקציצות ופרוסות החצילים. מתבלים, טועמים ואם יש צורך, מוסיפים מעט ציר או מים. מביאים לרתיחה קלה, מנמיכים להבה ומבשלים כ-35 דקות מכוסה עד שהחצילים והקציצות רכים מאוד.

טריוויה: בן גוריון כטכנולוג מזון

הפתיתים האפויים הם מוצר ישראלי מקורי, שפותח בתקופת הצנע, כדי לתת מענה למחסור באורז. האגדה מספרת שראש הממשלה הראשון בכבודו ובעצמו פנה לחברת "אסם" וביקש לפתח תחליף לאורז, שהיה מצרך נדיר בימי הצנע. אכן הפתיתים הראשונים היו בצורת גרגרי אורז והם כונו "אורז בן גוריון".

 
עוד כתבות במדור מתכונים לתוספות
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.