כל מה שתוכלו להכין עם מצה וביצה

 
עונג פסח
עונג פסח צילום: דניה ויינר | סגנון: דלית רוסו
 
עודכן 14:18 31/03/2010

העם היהודי הצליח ליצור אינסוף קומבינציות בין מצה וביצה. עבור האשכנזים מצה בריי היא הסיבה העיקרית לקום בבוקר שאחרי הסדר. הבולגרים יוצרים את ה"בורמוליקוס", ואילו הטריפוליטאים ממלאים מצות בתפוחי אדמה והופכים אותן למעין בורקס של פסח

 
 
 
 
 

בורמוליקוס

בורמוליקוס בולגריים
בורמוליקוס בולגריים צילום: דניה ויינר | סגנון: דלית רוסו

רסה בלקנית למצה בריי בצורת כדורים, שמקורה במטבח הבולגרי. את המתכון הבסיסי קיבלנו משמחה אורן, אחותו של השף ליאון אלקלעי ובשלנית דגולה בזכות עצמה. אפשר לצאת ממנו לאינספור גיוונים, כמו בורמוליקוס עם בולגרית, טאסוס ושמיר או בורמוליקוס בסירופ מי ורדים.

 

חומרים ל-4 מנות:
4 מצות
4 ביצים טרופות
קמצוץ מלח
1 כפית סוכר
להשלים

 

אופן הכנה:

1. טובלים מצות במים כ-10 שניות, כך שיתרככו אך יישארו מעט פריכות. מפוררים לפיסות קטנות ומניחים בקערה.
2. מוסיפים ביצים טרופות, מלח וסוכר ומערבבים.
3. מחממים שמן רדוד במחבת טפלון על להבה בינונית. יוצרים כדורים בקוטר 3 ס"מ ומטגנים כמה דקות מכל הצדדים עד הזהבה.
4. מעבירים לצלחת הגשה, בוזקים סוכר וקינמון ומגישים.

 

גיוונים:

לגיוון מלוח: מוסיפים לתערובת 150 גרם גבינה בולגרית מפוררת, 12 זיתי טאסוס מגולענים וחצויים ו-1/4 כוס שמיר (או בצל ירוק) קצוץ דק.

לגיוון מתוק: במקום לבזוק מעל סוכר וקינמון, מחממים 1/4 כוס מים, 1/4 כוס סוכר ומיץ מ-1/2 לימון עד שהסוכר נמס. מוסיפים טיפת תמצית מי ורדים או פריחת הדרים ומסירים מהכיריים. טובלים את הכדורים בסירופ החמים לאחר הטיגון ומסננים.

 

בורקס מצה במלית תפוחי אדמה

שעשועי מצה
שעשועי מצה צילום: דניה ויינר | סגנון: דלית רוסו

פטנט טריפוליטאי מהפכני: איך הופכים מצה לבצק פילו. מתכון מבית היוצר של דינה מסילתי - אמו של יוסי מסילתי מ"טצה ד'ורו". אפשר להגיש לארוחת בוקר עם ביצה חומה ועגבנייה מגוררת, לארוחת ערב עם סלט או כתוספת לארוחת הצהריים. אחרי פסח ממשיכים להכין את המלית, רק שאז אפשר עם פילאס, פילו או בצק עלים על בסיס חמאה.

 

חומרים ל-30 מנות:
15 מצות
למלית:
1 ק"ג תפוחי אדמה אדומים 
(כ-5 בינוניים) קלופים
3 ביצים קשות מגוררות גס
1 ביצה טרייה
½2 כפיות מלח
להשלים

 

אופן הכנה:

1. מכינים את המלית: מבשלים תפוחי אדמה בסיר עם מים מומלחים קלות עד שהם מתרככים. מסננים ומועכים במזלג. מוסיפים את יתר חומרי המלית ומערבבים. מצננים לגמרי.
2. ממלאים את המצות: מרטיבים את המצות בקערה עם מים במשך 10-5 שניות. מניחים בשכבה אחת על מגבות ומכסים במגבות נוספות (אפשר בכמה סבבים). משהים 10 דקות עד שהמצות מקבלות מרקם עדין שמזכיר בצק פילו. 
3. חוצים את כל מצה ל-2 מלבנים. מניחים כף מלית בחצי התחתון של כל מלבן ומקפלים כך שנוצר מעין כריך. מהדקים את השוליים בלחיצה עדינה. עד שלב זה אפשר להכין מראש ולשמור שעה בטמפ' החדר.
4. מכינים את הציפוי ומטגנים: מערבבים ביצים עם מים בקערה רחבה ומכינים קמח מצה בקערה נוספת. מחממים מחבת עמוקה עם שמן לטיגון חצי עמוק.
5. טובלים את הבורקס בביצה הטרופה ואחר כך בקמח מצה ומטגנים משני הצדדים עד הזהבה. מגישים מייד.

גיוונים: מתבלים את קמח המצה בפפריקה, מלח, פלפל, שומשום או שום מיובש טחון.

 

מתכונים לחרוסת מכל העדות >>

בראנץ' מושקע לפסח ב-10 דק' >>

שולחן פסח ב-60 שניות >>

איך אפשר להסתדר בלי חמץ בחג?

 
עוד כתבות במדור מתכונים לפסח - מטבח ספרדי
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.