המדריך לתכנון המטבח המושלם

 
אלוהים אכן בפרטים הקטנים
אלוהים אכן בפרטים הקטנים צילום: סמסונג
 
עודכן 15:44 02/06/2010

אחרי שקבעתם תקציב, עלויות והתייעצתם עם מתכנן מטבחים, הגיע הזמן לרדת לפרטים הקטנים. מיקסום חלל האחיסון, תכנון משטחי העבודה ומיקום המכשירים הגדולים במטבח. כתבה שניה בסדרה

 
 
 
 
 

לאחר תכנון שלב התקציב וההתייעצות עם כל הגורמים המסייעים לכם בתכנון המטבח, הגיע הזמן להתעמק בפרטים הפרקטיים, שיקלו על השימוש היום - יומי במטבח ויסייעו בגיבוש קונספט כללי לעיצובו של המטבח החדש שלכם. כמה שאלות ותשובות שיסייעו בידכם לקבל את ההחלטות הנכונות:        

 

שאלה: מה עדיף - מטבח סגור או מטבח פתוח לחלל המגורים?

תשובה: מטבח פתוח מספק תחושת מרחב וגודל ומאפשר הפרדה מחד, תוך שמירה על קשר בין הנוכחים - מאידך, זאת גם אם הם נמצאים במקומות שונים בבית. בנוסף, הוא תורם לכך שבעת אירוח ניתן להתרועע יחדיו, גם כשנמצאים בחללים שונים. יתרונו הבולט של המטבח הסגור הוא השיחרור מהצורך לסדרו ולנקותו כל העת כך שיהיה ייצוגי וישתלב בחלל המגורים. ה"בלגן" נשאר מאחורי קירות המטבח. החלטה בעניין זה קשורה בצרכים של בני הבית, באופן וכמות השימוש במטבח, בהעדפות, במבנה אישיות ובאופי האירוח. 

שאלה: מתי ניתן למדוד את החלל המתוכנן לצורך שרטוט סופי?

תשובה: הזמנת המטבח נעשית כהזמנה ראשונית טרם מדידה. מדידה לצורך שרטוט סופי נעשית אחרי השלמת הטיח ולעיתים יש צורך לעשות זאת אחרי התקנת הריצוף.
 

שאלה: כיצד ניתן למקסם את מקומות האיחסון במטבח ?

חשבו: כמה מקום תצטרכו להקדיש לשטחי עבודה
חשבו: כמה מקום תצטרכו להקדיש לשטחי עבודה צילום: סמסונג
תשובה: תכנון טוב וחלוקה נכונה של הארונות והמידוף יכולים להוסיף נפח אחסנה רב ביותר לעומת תכנון לקוי. קיימים כיום אמצעים רבים שבעזרתם אפשר לייעל את ניצול הנפח הנתון. למשל: בפינות המטבח ניתן להתקין מדפי אחסון עגולים ומגירות פינתיות, ניתן להשתמש בארונות צרים אך עמוקים בעלי מנגנון השולף החוצה את תוכן הארון עם פתיחת הדלת ועוד. יש להבטיח שמידות האבזור המסופק וחלוקתו, יתאימו לניצול מרבי של נפח הארונות. כדאי שכמה שיותר מהמדפים יהיו נשלפים משום שאלו מגדילים את ניצולת נפח הארון ומשפרים את נוחיות השימוש בו, לעומת מדפים רגילים המחייבים השארת מרווח פנוי מעליהם, על מנת לאפשר גישה למוצרים המונחים בחלקים הפנימיים של המדף.

טיפ: במטבחים בעלי שטח קטן, רצוי להשתמש בצבעים בהירים שיתנו תחושת גודל ומרחב, ואילו במטבחים בעלי שטח גדול ניתן להשתמש בכל גוון, כולל הכהה ביותר וזאת בהתאם לטעם והסגנון האישיים. 

שאלה: באילו חומרים מקובל להשתמש לארונות המטבח? 

תשובה: רובן המכריע של החברות המובילות באיטליה ובגרמניה מייצרות את ארונות המטבח משבבית דחוסה, שהיא פלטה עשויה עיסת דבק ושבבי עץ. נקראה בטעות בציבור ובקרב הנגרים- סיבית). הפרזול המיוצר בעולם ונמצא בשימוש גם בארץ הותאם לארונות המיוצרים משבבית דחוסה, לרבות מחברי הצירים והמסילות. חומר נוסף המקובל לשימוש בדלתות בארונות המטבח הנו סיבית, (מוכרת בציבור בכינוי MDF). ה- MDF הינו פלטה עשויה עיסת דבק וסיבי עץ מאוד דקים. יתרונו הוא בהתאמה לצביעה וכן לאפשרויות עיצוב בחריטה על פניו.

טיפ: חשוב לזכור כי זמן האספקה של ארונות מטבח נע בין חודשיים לשלושה חודשים, בהתאם למורכבות התוכנית ורכיבי המטבח ויש מיקרים הדורשים אף זמן ייצור נוסף.
 
 

שאלה: מה חשוב לקחת בחשבון בעת תכנון ובחירת משטח העבודה?

תשובה: יש להתאים את המשטח לצרכי הבית: אם נוהגים לבשל הרבה, מומלץ להשתמש במשטחים עמידים כגון אבן קיסר וקוריאן שאינם סופגים שמנים וצבעי תיבול. אבן קיסר מאפשרת משטח עבודה חזק, מבחר גדול של צבעים וגימורים והשקעת כיור וכיריים בהתקנה שטוחה. קוריאן מומלץ גם הוא בהיותו חומר אנטי בקטריאלי שאינו סופח שמנים והינו חומר קשה במיוחד ועמיד לאורך זמן. אם מבשלים כמויות גדולות (נגזרת של מספר הנפשות בבית והרגלי האירוח), כדאי לבחור במשטחים גדולים שאפשר יהיה להניח עליהם כמויות נכבדות של מצרכים, מזון שכבר הוכן וכלים.

שיקול נוסף שיש לתת עליו את הדעת בעת ההחלטה על גודל ואופי משטח העבודה הוא האם יש בבית יותר מ"טבח" דומיננטי אחד ואם רבים הם המצבים בהם שני אנשים עובדים במטבח במקביל. בסיטואציה שכזו, מומלץ לבחור במשטח עבודה גדול במיוחד או בשני משטחי עבודה נפרדים.

טיפ: בעת החשיבה על גודל משטח העבודה הרצוי, אל תשכחו לקחת בחשבון גם את המתקנים, הכלים וחפצי הנוי שאתם אוהבים ונוהגים להניח עליו. מוצרים כגון קומקום, טוסטר, מתקן לייבוש כלים, כלים לתבלינים, לסכו"ם, לקפה וסוכר, עציצים וכד'.
 

שאלה: כיצד למקם את הכיור, הכיריים והמקרר?

היכן יהיה הכי נכון להציב את התנור?
היכן יהיה הכי נכון להציב את התנור? צילום: סמסונג
תשובה: הכיור, הכיריים והמקרר הם שלושת הקודקודים שביניהם מתבצעות עיקר העבודות במטבח - הכנה, בישול, ניקיון וכד'. ככל שהמרחק ביניהם גדול יותר, כך העבודה יעילה פחות. מאידך, יש להקפיד על מינימום מרחק הכרחי שיאפשר שימוש מושכל ונוח במשטחים. 

שאלה: מה ההנחיות לתאורה במטבח ובאיזה סוגי תאורה נהוג להשתמש בו?

תשובה: ככלל, על התאורה במטבח לספק מקסימום אור לצרכי עבודה ולייצר מינימום הצללה המפריעה לעבודה בו. סוגי התאורה הנפוצים: תאורת חלל כללית: מאירה את המטבח כולו וממוקמת בדרך כלל בתקרת המטבח. לצורך כך יתאימו פלורסנטים בגוון חם, מנורות ליבון או הלוגן, נורות לדים או מנורות uplight המקרינות את האור לתקרה ומייצרות תאורה כללית נטולת הצללות וסינוורים.

תאורת משטחי עבודה: תאורה פונקציונלית שאחת הדרכים המקובלות להשיגה היא באמצעות התקנת מנורות מתחת לארונות המטבח העליונים, הניצבים בד"כ מעל משטחי העבודה. תאורה לפינת אכילה, אם קיימת, ותאורת פנים ארונות (ויטרינות) אם חפצים בכך.

טיפ: לאורך כל תהליך התכנון, הרכישה וההתקנה של המטבח עלולים להתגלע שיבושים ותקלות. מעיכובים בלוחות הזמנים, דרך עלויות שלעיתים חורגות מהתקציב המתוכנן ועד לתקלות שונות ומשונות. היו מודעים לאפשרויות אלו והשתדלו לצמצמן מראש ככל הניתן וכן לצמצם את האכזבה והתרעומת הנגזרים מהן. 

לכתבה הראשונה בסדרה >> תכנון מוקדם של המטבח, כולל שלב התכנון, התקציב והייעוץ

הכתבה באדיבות מגזין TREND.
 
עוד כתבות במדור המטבח של המחר
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.