מתכון לכדורי בשר בשלל רטבים

 
כדורי בשר ברוטב עגבניות
כדורי בשר ברוטב עגבניות צילום: flickr vauvau
 
עודכן 14:12 09/06/2010

האופציה האולטימטיבית לארוחת צהריים ביתית וקלה להכנה - כדורי בשר עסיסיים במגוון רטבים מיוחדים. רק להוסיף אורז או פירה ואתם מסודרים

 
 
 
 
 

הייתי בת 12 בפעם הראשונה שלי בניו יורק. בין הבניינים הגבוהים, לאורות המנצנצים של חג המולד ולאף שאיים לנשור מהקור - הפה שלי נשאר פעור רוב הזמן.

בלילה קר וגשום נמלטנו לאחד הרחובות הקטנים, 52 נדמה לי. פתאום, שלט מואר: "רות' כריס סטייק האוס". "מסעדה על שם של אישה זה תמיד סימן טוב" בישרה לי אמא. הזמנו שני פילה מיניון ותוספות של פירה ותרד בשמנת. זהו. הסטייקים הלוהטים הגיעו לשולחן. "איפה הרטבים?" זעקתי. הרי אז בכל מסעדה תל אביבית סטייק לעולם הגיע עם רוטב פלפל או חרדל. ביס קטן בבשר המבריק, המדמם... גן עדן. באותו רגע של הארה קולינרית הפכתי מילדה בת 12 לקרניבורית אמיתית.

אז סטייקים משובחים לא זקוקים לשום רוטב, שיסווה את טעמם ואיכותם, אבל כדורי בשר נהנים לצלול לתוך רוטב צבעוני, שעוטף אותם בטעמים שונים. ואמנם הם נחשבים לבשר לייט, אבל הם האופציה האולטימטיבית להכנה ביתית, קלה ומחממת.

כמו בסטייקים, גם כאן איכות הבשר חשובה ביותר, ולכן הכלל הראשון הוא, שהכי טוב לראות את הבשר נטחן לנגד עיניכם אצל הקצב. צבע אדום ובוהק הוא מה שאנחנו מחפשים. תשכחו מכדורי בשר משעממים, חסרי מעוף, כאלה שמכינים כשאין ברירה ובחיים לא לארוחת ערב חגיגית. הנה הם לפניכם: מיט בולז, במבטא אמריקני מעוגל - עגולים, ממזריים וטומנים בחובם הרבה יותר אפשרויות מסתם "קציצות".

חמש וריאציות מתוחכמות ופשוטות כאחד, מרעננות וקלות, לבשר שהכי כיף לשחק איתו. נשבץ אותם בזסט של לימון וריקוטה ונצפה בפולנטה; נלביש אותם ברוטב לבן של יוגורט, נענע ואוזו או ברוטב אדום מרוקני עם קינמון וכוסברה; נעטוף אותם בחלב קוקוס וקארי ירוק; ומה עם רוטב מהביל של בירה ובצל לימי החורף הקרים? נתגלגל איתם לאן שייקחו אותנו, למחוזות וטעמים שונים, מיוון עד מרוקו, איטליה, תאילנד וצרפת. אתם מוזמנים למשחק ג'אגלינג קולינרי של טעמים וצבעים בחמישה כדורים.

 
כדורי בשר ברוטב עגבניות
כדורי בשר ברוטב עגבניות צילום: רונן מנגן

כדורי בשר ברוטב עגבניות מרוקני

לרוטב:

1 בצל לבן קטן קצוץ דק
2 שיני שום פרוסות
1 מקל קינמון
עגבניות מרוסקות
1 קופסה (800 גרם) (400 גרם לטאג'ין)

לכדורים:
1/2 ק"ג בשר בקר טחון
1/2 כפית זרעי כמון + 1/2 כפית זרעי כוסברה כתושים
1 ביצה
2 שיני שום כתושות
1 פרוסה לחם לבן (ללא הקרום) ספוגה במים, סחוטה ומפוררת
1/2 צרור כוסברה קצוצה

 

אופן הכנה:
- מערבבים יחד את כל חומרי הכדורים, ומוסיפים מלח ופלפל שחור גרוס לפי הטעם. 
- מאדים ב-2 כפות שמן זית או חמאה בצל, שום וקינמון. מוסיפים עגבניות מרוסקות ומביאים לרתיחה עדינה. 
- יוצרים כדורים בקוטר 4-3 ס"מ, ומכניסים לרוטב המבעבע. הופכים את הכדורים אחרי 10 דקות לעוד 15 דקות בערך.

- מתקנים תיבול ומגישים. אפשר להוסיף כוסברה טריה לקישוט. אופציית הגשה: אם מכינים בטאג'ין, אפשר בסיום ההכנה לפתוח ביצה אחת על כדורי הבשר, ולהגיש. זוהי הצורה המסורתית, והיא טעימה ומרהיבה.

 
כדורי בשר עם ריקוטה ולימון
כדורי בשר עם ריקוטה ולימון צילום: רונן מנגן

כדורי בשר עם ריקוטה ולימון

 

לציפוי: 1 כוס פולנטה או קמח תירס
להגשה: מיץ מ-3 לימונים

 

לכדורים:
1/2 ק"ג בשר בקר טחון
1 ביצה
1/2 צרור בזיליקום קצוץ
1/2 כוס גבינת ריקוטה (100 גרם)
1 כף צלפים קצוצים
זסט (קליפה צהובה קצוצה) מ-3 לימונים

 

אופן הכנה:

- מערבבים את כל חומרי הכדורים, ומוסיפים מלח ופלפל שחור גרוס לפי הטעם. צרים כדורים בקוטר 4-3 ס"מ ומצפים בפולנטה. 
- מחממים שמן זית לחום בינוני גבוה, ומטגנים את הכדורים בעדינות על חום בינוני נמוך במשך 25 דקות, תוך כדי טלטול המחבת עד להזהבה. 
- מוציאים את הכדורים מהמחבת, שופכים עליהם מיץ לימון ומגישים. גיוון: מחליפים את הריקוטה בקשקבל או פקורינו.

 
כדורי בשר ברוטב אפונה
כדורי בשר ברוטב אפונה צילום: רונן מנגן

כדורי בשר ברוטב חלב קוקוס, קארי ירוק ואפונה

לרוטב:
1 פחית חלב קוקוס
1 כף שטוחה קארי ירוק
1 כפית ג'ינג'ר טרי קצוץ
2 שיני שום פרוסות
1 כוס אפונה קפואה, מופשרת עם קצת מים רותחים וטחונה למחית

לכדורים:
1/2 ק"ג בשר בקר טחון
1 ביצה
1/2 צרור כוסברה קצוצה
1 כפית ג'ינג'ר טרי קצוץ

 

אופן הכנה:
- מערבבים את כל חומרי הכדורים, ומוסיפים מלח ופלפל שחור גרוס לפי הטעם. 
- מביאים לרתיחה עדינה את כל חומרי הרוטב חוץ מהאפונה. 
- צרים כדורים בקוטר 4-3 ס"מ ומכניסים לרוטב המבעבע. 
- הופכים את הכדורים אחרי 10 דקות לעוד 15 דקות בערך. 
- מוסיפים מחית אפונה, מתקנים תיבול ומגישים

 
 
כדורי בשר ברוטב בצל ובירה
כדורי בשר ברוטב בצל ובירה צילום: רונן מנגן

כדורי בשר ברוטב בצל ובירה

לרוטב:

5 גבעולי תימין
1 עלה דפנה
2 כפות סוכר חום
1 בקבוק בירה
2 בצלים לבנים פרוסים

לכדורים:
1/2 ק"ג בשר בקר טחון
1 ביצה
2 פרוסות לחם לבן (רק הלבן ללא הקרום) ספוגות במעט מים, סחוטות ומפוררות
2 שיני שום כתושות
עלים מ-4 גבעולי תימין

 

אופן הכנה:
- מערבבים את כל חומרי הכדורים, ומוסיפים מלח ופלפל שחור גרוס לפי הטעם. 
- מאדים בצל ב-2 כפות חמאה כ-15 דקות עד להתרככות. מוסיפים תימין ועלה דפנה. 
- מוסיפים 2 כפות סוכר חום ומקרמלים. מוסיפים בירה ומביאים לרתיחה עדינה. 
- צרים כדורים בקוטר 4-3 ס"מ, ומכניסים לרוטב המבעבע (אם הרוטב קצת מר, מוסיפים סוכר חום לאיזון). הופכים את הכדורים אחרי 10 דקות לעוד 15 דקות בערך. 
- מתקנים תיבול ומגישים.

 
כדורי בשר ברוטב יוגורט
כדורי בשר ברוטב יוגורט צילום: רונן מנגן

כדורי בשר ברוטב יוגורט, נענע ואוזו


לרוטב:

1/2 כוס אוזו
2 שיני שום פרוסות
 2 גביעים (500 מ"ל) יוגורט טבעי
1 כרישה (החלק הלבן) קצוצה

לכדורים:
1/2 ק"ג בשר טלה טחון
1 פרוסה לחם לבן (ללא הקרום) ספוגה ב-2 כפות אוזו או משקה אחר בטעם אניס (עראק, פסטיס, פרנו)*
2 שיני שום כתושות
1 ביצה
1/2 צרור נענע קצוצה 

 

אופן הכנה:
- מערבבים את כל חומרי הכדורים, ומוסיפים מלח ופלפל שחור גרוס לפי הטעם. 
- מאדים כרישה עם שום ב-2 כפות שמן זית כ-10 דקות עד להתרככות. מוסיפים אוזו, מבעירים ומאדים את האלכוהול לחלוטין. מוסיפים יוגורט עד לרתיחה עדינה (אחרת היוגורט יתפרק). 
- צרים כדורים בקוטר 4-3 ס"מ ומכניסים לרוטב המבעבע. 
- הופכים את הכדורים אחרי 10 דקות לעוד 15 דקות בערך. 
- מתקנים תיבול ומגישים. אפשר להוסיף נענע טריה לקישוט.
* הערה: במתכון המקורי היווני מספיגים את הלחם באוזו, אך הטעם יוצא חזק למדי. אני העדפתי להשתמש באוזו רק ברוטב.

 
עוד כתבות במדור מתכונים לבשר ועוף
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.