איכות השמן ותהליך הייצור

 
ככל שדרגת החומציות נמוכה השמן עשיר ברכיבים בריאותיים
ככל שדרגת החומציות נמוכה השמן עשיר ברכיבים בריאותיים צילום: Getty Images/ אימאג'בנק
 
עודכן 23:44 11/07/2010

מה ההבדל בין כתית מעולה לשמן מזוכך ומהי כבישה קרה. כל מה שרציתם לדעת על איכות שמן הזית

 
 
 
 
 

סוגי איכות שמן:

  • שמן זית כתית מעולה - שמן זית שרמת החומציות בו היא הנמוכה ביותר-עד 0.8% , ככל שדרגת החומציות נמוכה יותר יהיה השמן עשיר יותר ברכיבים בריאותיים.
  • שמן זית כתית - שמן שרמת החומציות בו יכולה להגיע עד 2%. איכותו פחותה לעומת שמן כתית מעולה והוא מכיל פחות רכיבים בריאותיים.
  • שמן זית זך - שמן זית שאינו ראוי למאכל, כיוון שרמת החומציות בו גבוהה מ- 3%, רמת חומציות כזו אינה בריאה לגוף.
  • שמן זית מזוכך - שמן זית שרמת החומציות בו הייתה גבוה מ- 3% אך הופחתה לפחות מ- 2% באמצעים כימיים. תהליך הזיכוך פוגע בסגולות הטבעיות של שמן הזית ושמן זית זה נחשב לשמן הכי פחות איכותי ממשפחת הזית.
  • שמן זית מתאים לכל - שילוב של שמן זית מכבישה קרה עם שמן זית מזוכך. השמן מתאים גם לטיגון עמוק היות שהוא מכיל רק מעט מהרכיבים הבריאותיים האופיניים לשמן הזית. רכיבים אלה נוטים להתחמצן בטיגון ממושך.
 

תהליך ייצור השמן:

  • כבישה קרה- תהליך מיצוי טבעי של זיתים ללא מעורבות חומרים כימיים. שמן זית שהופק בתהליך כזה יהיה עשיר ברכיבים בריאותיים הקיימים באופן טבעי בפרי הזית, כיוון שתהליך ההפקה לא פוגע בהם. הפרמטר הראשון לבדיקת איכות של שמן זית - כבישה קרה.
  • הפרמטרים המשפיעים על טעמו ואיכותו של שמן הזית:
  • זני הזיתים שמהם מיוצר (הרכב גנטי)
  • תנאי הגידול- הטיפול בעצים, מניעת מחלות ומזיקים, תנאי מזג אוויר
  • המסיק ותהליך הכבישה- מועד המסיק ביחס לבשלות הזית, אחסון הזיתים, ניקיון בית הבד, פרק הזמן מהמסיק לסחיטת השמן
  • בקרת האיכות- שמירה על פרמטרים של איכות וניקיון התהליך, בקרה מובנית, תנאי אכסון השמן במיכלי צובר ואיכות הבקבוק עצמו

 

משמעות של מפעל איכותי של שמן הזית - איכות תהליך המיצוי- כאשר מקפידים על מיצוי בסטנדרט גבוה ומכונות הסחיטה והמיצוי הינן נקיות ולא כוללות שאריות ממחזורי מיצוי קודמים, השמן שיופק יהיה איכותי יותר ויהיה תחת קטגורית כתית מעולה., במידה שהתהליך אינו נקי ונמצא בו שמן ישן שנשאר במערכת, בשל תהליך פירוק הטריגליצרידים בשמן לחומצות שומן, רמת החומציות תעלה והוא יהיה פחות איכותי.

 

בואו להכין שלל מתכונים נהדרים עם שמן זית:

ירקות מאודים בשמן זית

סלט עגבניות עם בצל סגול

טפנד זיתים

סלסת פלפלים חמה

ארטישוק מוקפץ עם שמן זית

 

 
עוד כתבות במדור מתכון לבריאות
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.