המדריך המלא להנבטה ביתית

 
3 שלבים פשוטים ויש לכם נבטים ביתיים
3 שלבים פשוטים ויש לכם נבטים ביתיים צילום: flickr little blue hen
 
עודכן 09:15 01/11/2010

3 שלבים פשוטים שבסופם תוכלו להנות מנבטים טעימים ומלאים בערכים תזונתיים. וגם: מתכונים לסלט כרוב עם נבטים, טופו ורוטב אסייתי וסלט טבולה קינואה

 
 
 
 
 
יומיים שלושה ויש לכם נבטי עדשים
יומיים שלושה ויש לכם נבטי עדשים צילום: יערה מרגולין

יוצאים לדרך - השרייה

אפשר להנביט כל זרע, בתנאי שהוא שלם - אינו חצוי ואינו קלוף. את תהליך ההנבטה מתחילים עם השריה של מספר שעות, המצוינות בטבלה המופיעה בהמשך. לאחר מכן יש לבחור את שיטת ההנבטה המתאימה.

 

 

שיטות הנבטה ביתיות

 

הנבטה בתבנית  

מניחים את הזרעים על גבי תבנית ומכסים במגבת רטובה (סחוטה מעט). דואגים שהמגבת תישאר לחה כל הזמן ומרטיבים בעת הצורך. שוטפים את הנבטים פעמיים - שלוש ביום.

 

הנבטה במסננת

מניחים את הזרעים במסננת. מנחים את המסננת עם הגבהה קלה בתוך קערה גדולה יותר לצורך ניקוז הנוזלים. מכסים במגבת יבשה אטומה לאור. שוטפים את הנבטים פעמיים - שלוש ביום.

 

הנבטה בשיטת לחץ

נוהגים כמו בהנבטה במסננת בתוך קערה, רק שבמקום לכסות עם מגבת, מכסים בקערה נוספת,שיוצרת לחץ ישיר על הזרעים ומזרזת את נביטתם. שוטפים את הנבטים פעמיים - שלוש ביום. כדי לחסוך במקום, מניחים קערה על קערה, כשבכל אחת סוג נבטים שונים.

 
3 שלבים פשוטים ויש לכם נבטי מש
3 שלבים פשוטים ויש לכם נבטי מש צילום: יערה מרגולין

עקרונות בסיסים בהנבטה

  • להנביט רק זרעים אורגניים טריים (יש לבדוק תאריך תפוגה).
  • זרעים ישנים מידי או כאלה שעברו טיפולים כימיים או הקרנות יש להם, מן הסתם, כושר נביטה נמוך. 
  • רצוי להנביט באזור חשוך ומוצל, שכן חשיפה לאור הופכת את הנבט למריר.
  • בקיץ ובאזורים חמים ויבשים, רצוי לשטוף ולרענן את הנבטים יותר מפעמיים ביום שלא יתייבשו וייעצר תהליך הנביטה.
  • ריח רע מצביע על כשלון ההנבטה וייתכנו כמה סיבות אפשריות:

הזרעים לא היו איכותיים מספיק ולכן במקום לנבוט החל תהליך הריקבון.

הזרעים הושרו במים זמן רב מידי.

הטמפרטורה גבוהה מידי או נמוכה מידי.

אין ניקוז מספיק של מי ההשריה.

המים אינם נקיים.

במקרים אילו, זורקים את הזרעים ומתחילים שוב את תהליך.

  • הזרע מגיע לשיאו מבחינת ערכו התזונתי אחרי 50-100 שעות בתהליך הנביטה.
  • רצוי שהנבט יהיה לפחות באורך הזרע.
  • אפשר לשמור את הנבטים במקרר בקופסה הרמטית למשך כמה ימים.
 
 

אז אחרי שהשרתם, חיכיתם והצלחתם להנביט, זה הזמן לעשות מהם מנות נהדרות שמלאות בערכים תזונתיים וטעם נפלא.

 

סלט כרוב עם נבטים וטופו ברוטב אסיאתי

 

מצרכים:

כרוב לבן קטן

חופן נבטי מאש

חופן נבטוטי עדשים

חבילת טופו

4 גבעולי בצל ירוק

כף שומשום מלא ושומשום שחור

 

רוטב אסיאתי:

5 כפיות ג'ינג'ר מגורד

5שיני שום כתושות

חצי כוס רוטב סויה, דל נתרן

שליש כוס יין לבן

3 כפות חומץ אורז

2 כפות סוכר חום

 

אופן הכנה:

  • חותכים טופו לקוביות של 1 ס"מ.
  • משרים את קוביות הטופו ברוטב האסיאתי לפחות למשך שעתיים מראש.
  • פורסים את הכרוב דק ככל האפשר.
  • מוסיפים את נבטי המאש ונבטוטי העדשים.
  • קוצצים בצל ירוק ומוסיפים.
  • מוסיפים את קוביות הטופו המושרות עם הרוטב.
  • מערבבים את כל המרכיבים.
  • מפזרים זרעוני שומשום מלא ושומשום שחור מעל.

 

 
משלב ההשריה ועד הנביטה
משלב ההשריה ועד הנביטה צילום : יערה מרגולין
 

סלט טבולה קינואה

 

מצרכים:

1 וחצי כוסות קינואה לבנה

2 וחצי כוסות מים

 * להשבחת הטעם אפשר להחליף חלק מכמות המים בציר ירקות

כוס פטרוזיליה קצוצה

כוס נענע קצוצה

כוס שעועית מש מונבטת

1 בצל סגול קצוץ

חצי כוס גרעיני חמנייה

1 לימון סחוט

רבע כוס שמן זית

מעט מלח לפי הטעם

 

אופן הכנה:

  • קולים מעט את הקינואה בסיר יבש בתוספת קורט מלח.
  • מוסיפים את הנוזלים ומכסים את הסיר עם מכסה עטוף במגבת. לאחר הרתיחה מעבירים לאש קטנה.
  • מורידים מהאש כאשר הקינואה סופגת את כל המים ונותנים לה להצטנן.
  • רצוי להשתמש בקינואה מונבטת, במקרה זה יש להשתמש רק בכמות נוזלים שמכסה את הקינואה ולא כפי שמופיע במרשם לעיל. אם הקינואה עדיין קשה מידי, יש להוסיף עוד מעט מים לפי הצורך ולהמשיך בבישול עד שהקינואה מוכנה.
  • מערבבים את כל המרכיבים עם הקינואה בכלי הגשה ומתבלים בשמן זית, לימון ומלח לפי הטעם.

 

המידע באדיבות ורד נחמיאס, "בחצר של ורד" - סדנאות לבישול בריא.

 

כל מה שרציתם לדעת על אורח חיים טבעוני

סלבס שאימצו את הטבעונות

גינת ירק ביתית ב-5 שלבים

מתכון להמבורגר עדשים

מתכון לקינואה עם עדשים וסלק

מתכון לקוסקוס מלא עם עדשים ובטטה

 
עוד כתבות במדור צמחונות וטבעונות
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.