עשבי תיבול באדנית הביתית

 
טימין לימוני. ריחני ומשתלב במגוון מנות
טימין לימוני. ריחני ומשתלב במגוון מנות צילום: רחלי קרוט
 
עודכן 00:32 04/04/2011

מעט מקום, קצת שמש, בלי הרבה מים והמון טעם - שישה סוגים של עשבי תיבול שיכולים לצמוח לכם על החלון

 
 
 
 
 

חלק חשוב מאורח חיים טבעי הוא להנות ולהשתמש בחומרי גלם טריים, ישר מהאדמה. אז למרות שלרובנו אין גינה, עדיין אפשר להנות מטריות שמגיעה הישר מהאדמה: עשבי תיבול באדנית הביתית. כל מה שצריך לעשות הוא למצוא חלון שחשוף במרבית היום לאור שמש, לשים עליו אדנית, לשתול עשבי תיבול ולדאוג שהאדמה תמיד תהיה לחה.

 

מיני הצמחים המוצעים כאן הם מהזנים היותר עמידים. לא כמו עשבי תיבול עדינים, כגון: פטרוזיליה, כוסברה או שמיר, עשבי תיבול הדורשים מינימום מאמץ והשקעה, ומספקים מקסימום טעם לחלקאי הזעיר. מה גם שעציץ שלהם עולה בערך כמו צרור של אותם עשבים בסופר.

 

טיפים לגידול שוטף: בחורף יש להשקות את האדנית (לא להטביע במים, במתינות) פעם בשבוע, בקיץ - מדי יומיים, לפעמים אפילו מדי יום. כדי לבחור איפה למקם את האדנית, יום אחד שמים לב על איזה חלון יש הכי הרבה אור שמש במשך היום. החלון הכי מואר הוא החלון שייתן לשתילים הכי הרבה אנרגיה. שתילים של עשבי תיבול ניתן למצוא בכל משתלה ובחלק מהשווקים. 

 
רוזמרין. אוהב בשר
רוזמרין. אוהב בשר צילום: flickr, brx0

רוזמרין - עשיר ודומיננטי. הרוזמרין משתלב מצוין בתבשילי בשר, עם בטטות ותפוחי אדמה צלויים וברטבים עשירים. מצוין גם על (ובתוך) פוקאצ'ות. גבעולי הרוזמרין לרוב קשים ולא ידידותיים למשתמש, וכדי להפריד בין העלים לגבעול פשוט תופסים בחלק העליון שלו ומושכים את העלים כלפי מטה. אם קוצצים את העלים הם משחירים, אז כדי שזה לא יקרה, משתמשים בסכין חדה, ועוברים על העלים פעם אחת, ולא באותן תנועות של קיצוץ פטרוזיליה. טריק ידוע עם רוזמרים הוא למשוח אותו בשמן זית, להדליק ולהגיש לצד סטייק. 

 

טימין/קורנית - קטן, עדין ורבגוני. את הטימין ואחיו הארומטי, הטימין הלימוני, אפשר לשלב במגוון אינסופי של מתכונים. מעבר למובן מאליו (רטבי עגבניות ופסטות) אפשר להשתמש בגבעולי הטימין כשמכינים צירים, והוא מהווה תוספת מצוינת לקרמים ו"פודינגים" מתוקים. אם יש לכם מכונת גלידה, נסו להוסיף לבסיס של הגלידה טימין וגרידת תפוז.

 

זעתר - נקרא באנגלית גם טימין פרא. הבהרה קטנה: יש שני סוגים של זעתר. הראשון הוא הצמח, שאפשר להשתמש בעלים שלו למגוון של מנות מלוחות, בין עם בתוך קציצות, סלטים או מאפים עם גבינה. הסוג השני הוא תערובת התבלינים שאנחנו רגילים למצוא על הפיתות או הבייגלה, זו תערובת של עלי זעתר מיובשים, סומאק, שומשום, מלח ועוד תבלינים לפי התמחויות מקומיות.

 
מיורן. עדין וארומטי
מיורן. עדין וארומטי צילום: flickr, larryjh1234

מיורן - עשב תיבול שבאופן מפתיע לא 'תפס' בארצנו הקטנטונת. המיורן הוא קרוב משפחה של האורגנו (שגם הוא מסתדר מצוין באדניות), אך טעמו והארומה שלו עדינים יותר. הניחוח שלו הולם מאכלי בשר ודגים ומשתלב מצוין עם פסטות ומגוון רטבים. מהמיורן ניתן גם להכין פסטו, על אותו עיקרון של פסטו מסורתי שמכינים מבזיליקום וצנוברים.

 

לבנדר - הצרפתים מאוד אוהבים את עשב התיבול הזה. עדין ועם ריח מרגיע, וכמו הטימין, הוא משתלב מצוין בקינוחים קרמיים. כדי להפוך אורז בסמטי ליותר ריחני, פשוט מוסיפים לסיר כמה עלי לבנדר.

 

מרווה - קרובת המשפחה המרירה של הנענע. מצוינת עם בשרים, מהודו ועד סטייקים. המרווה גם מתנהגת מצוין אם מטגנים אותה, 10 שניות בשמן חם ויש לכם צ'יפס של מרווה פריכה שאפשר להוסיף לריזוטו, למרקים מחיתיים או עם דגים צלויים.

 

 

יש לכם עוד הצעות מעניינות לעשבי תיבול שנוח לגדל באדנית? עדכנו אותנו בתגובות!

 

לעוד כתבות טריות ומרעננות במתחם אוכלים טבעי:

עו"ד ליאת אהרונסון מספרת איך חיים באיזון

משפחת הסוככיים והשפעתה על מערכת העיכול

כשהחנון נפרד מהלאפה - ראיון עם רם ליבר

מתכון מפתיע לשיבולת שועל

שקדי מרק פריכים בהכנה ביתית

 
עוד כתבות במדור גוף ונפש
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.