נפלאות השוקולד

 
גורם לרוגע, אושר והתמכרות טוטאלית - שוקולד ואין שני לו
גורם לרוגע, אושר והתמכרות טוטאלית - שוקולד ואין שני לו צילום: flickr cc 2.0 by john loo
 
עודכן 15:43 06/04/2011

אפשר לאכול אותו בכל שעות היום, להתענג עליו כמשקה חם או קר, למרוח אותו על פרוסת לחם כממרח או לאכול אותו סתם כך. בואו לגלות את נפלאות השוקולד וגם: מתכון מעלף לעוגת שמרים עם שוקולד וחלבה

 
 
 
 
 

אלף מילים ואינספור תיאורים ניתנו לשוקולד המתוק והאהוב המיוצר מעצי הקקאו בתהליך מורכב וארוך. השוקולד טעים וממכר, משמין ובריא, מתוק ומריר, ילדותי וסקסי. בכל פעם הוא יפתיע אתכם מחדש אם בצורתו או בטעמיו, אבל תמיד יפנק וישאיר אתכם עם טעם של עוד.

 

השוקולד מורכב ממוצקי קקאו, סוכר ורכיבים כמו לציטין וונילין כרכיב טעם. בשוק קיימים אמנם מגוון סוגים וטעמים של שוקולד, אבל בבסיסם 4 סוגים עיקריים: שוקולד מריר, שוקולד חלב, שוקולד לבן ושוקולד כהה. 

 

שוקולד על קצה הלשון

סוגי השוקולד נבדלים זה מזה באיכותם, הנקבעת על פי אחוז מוצקי הקקאו המצוי בהם. ככל שאחוז מוצקי הקקאו עולה, כך יחשב השוקולד לאיכותי ומשובח יותר ויהיה גם במקביל יקר יותר. יחד עם זאת, שוקולד בעל אחוז מוצקי קקאו העולה על 70% יהיה לרוב מר בטעמו ועל כן גם לא טעים לחך.

 

על פי התקן הישראלי, תוספת המילה "מעולה" למילה שוקולד, מלמדת על רמת המצאותם של שני החומרים הללו בשוקולד.

שוקולד מריר מעולה: לפחות 46% מוצקי קקאו ו-32% חמאת קקאו.

שוקולד חלב מעולה: לפחות 30% חמאת קקאו ומוצקי קקאו.

  

 
שלל צבעים וטעמים לו לשוקולד
שלל צבעים וטעמים לו לשוקולד צילום : flickr cc 2.0 by like_the_grand_ canyon
 

ד"ר שוקולד - גם טעים וגם מסייע בריאותית

בנוסף על כל מעלותיו, לשוקולד יתרונות תזונתיים ובריאותיים רבים. מחקרים הראו ששוקולד משמש כמעין כדור אספירין המפחית הווצרותם של קרישי דם העלולים לגרום לשבץ והתקפי לב. סגולות רפאויות טמונות בהיותו ממריץ, מעורר וידוע גם כמסייע בשיפור מצב הרוח. חשוב לציין שאת יתרונותיו הבריאותיים של השוקולד תמצאו כמובן רק בשוקולד טהור העשוי מעץ הקקאו ולא בתחליפי שוקולד למינהם.

 

איך תדעו איזה שוקולד מתאים למתכון

נשאלת השאלה, לשם מה אנחנו נדרשים לשוקולד? האם כחומר גלם למטרת אפייה או לטובת הכנת מנה אחרונה? תנו את דעתכם לכך ששוקולד עשיר בחמאת קקאו, יהיה לאחר המסה שמן, דליל ומבריק ויתאים במיוחד לציפוי וטבילה. שוקולד עשיר במוצקי קקאו, יהיה לאחר המסה סמיך ובעל טעם מריר-שוקולדי מודגש ויתאים לקרמים, מוסים ועוגות.

 

אם חשוב לכם מראה השוקולד, קנו את השוקולד ממקומות ממוזגים. שוקולד שנמס מפאת חום והתגבש, יאבד את הברק, כמו גם שוקולד שאוחסן במקרר.

  

הכל יודעים כי אכילת שוקולד משרה תחושת רוגע וזאת בעקבות שחרורם של אנדורפינים במוח הנותנים, ללא צל של ספק, לגיטימציה לטענה שנשמעת לא פעם בסגנון "אני מכור לשוקולד".

 

 
נימוחה, פריכה ונהדרת לצד הקפה - עוגת שמרים עם שוקולד
נימוחה, פריכה ונהדרת לצד הקפה - עוגת שמרים עם שוקולד צילום : רחלי קרוט
 
 

עוגת שמרים "קראנץ" עם שוקולד וחלבה

עוגת שמרים פריכה וקראנצ'ית במלית שוקולד וחלבה. כיד הדימיון החליפו את מילוי השוקולד בריבה או בקרם קפה, ואת החלבה בתוספות שונות כמו אגוזים, צימוקים או שוקולד צ'יפס, ותופתעו לקבל עוגת שמרים בטעמים נפלאים.  

 

מצרכים:

500 גרם קמח לבן

100 גרם חמאה מומסת

3/4 כוס חלב

25 גרם שמרים טריים/כף שמרים יבשים

75 גרם סוכר

2 ביצים

1/2 כפית מלח

גרידת לימון

 

למלית:

225 גרם שוקולד

110 גרם חמאה

100 גרם חלבה מפוררת

 

לשטרויזל (פירורים מעל):

50 גרם חמאה

70 גרם סוכר

70 גרם קמח

 

אופן הכנה:

  • מנפים את הקמח על מנת למנוע גושים וכדי ליצור בצק שמרים אוורירי, קל ונוח לעבודה.

 

 
אל תפסחו על שלב הניפוי שיסייע ביצירת בצק נטול גושים ואוורירי
אל תפסחו על שלב הניפוי שיסייע ביצירת בצק נטול גושים ואוורירי צילום : רחלי קרוט
 
  • מערבבים בקערת מיקסר עם וו לישה ועל מהירות נמוכה את הקמח, השמרים והסוכר.

 

 
הוספת הסוכר לקערה עם השמרים גורמת לפתיחת השמרים ותסיסתם
הוספת הסוכר לקערה עם השמרים גורמת לפתיחת השמרים ותסיסתם צילום : רחלי קרוט
 
  • ממיסים חמאה, מוסיפים לה חלב קר, מוסיפים את הנוזל לתערובת וממשיכים לערבב.
  • כאשר המיקסר על מהירות נמוכה, מוסיפים לתערובת את הביצים זו אחר זו ולבסוף את גרידת הלימון.
  • כשהבצק נפרד מדפנות הקערה, מוסיפים את המלח וממשיכים בערבוב עד שמתקבל בצק רך וגמיש.

 

 
רק שהבצק נפרד מקערת המיקסר מוסיפים את המלח
רק שהבצק נפרד מקערת המיקסר מוסיפים את המלח צילום : רחלי קרוט
 
  • מוציאים את הבצק למשטח העבודה, מפדרים במעט קמח, מעבדים ומשטחים (לאחר הוצאתו של הבצק מהקערה אין צורך ללוש אותו יתר על המידה על מנת לא לפגוע במרקם האוורירי והבצקי שלו).
  • מחלקים את הבצק ל-2 חלקים, צרים 2 כדורים, מוודאים כי לא נוצרו כפלים, עוטפים את הבצק בניילון נצמד ומאחסנים במקרר למשך לילה שלם.

 

 
יש לעטוף את הבצק בניילון נצמד כדי למנוע יצירתו של קרום על הבצק
יש לעטוף את הבצק בניילון נצמד כדי למנוע יצירתו של קרום על הבצק צילום : רחלי קרוט
 
  • מוציאים את הבצק מהמקרר, מפדרים את משטח העבודה במעט קמח ומרדדים את הבצק למלבן בעובי 1/2 ס"מ.
  • מורחים את הבצק המרודד במלית השוקולד (אופן הכנת המלית בהמשך המתכון).

 

 
ניתן להחליף את המלית בריבה, שוקולד למריחה או במילוי המועדף עליכם
ניתן להחליף את המלית בריבה, שוקולד למריחה או במילוי המועדף עליכם צילום : רחלי קרוט
 
  • מפוררים את החלבה ומפזרים על פני הבצק המרוח שוקולד.

 

 
ניתן להחליף את החלבה בצימוקים, אגוזים ושוקולד צ'יפס
ניתן להחליף את החלבה בצימוקים, אגוזים ושוקולד צ'יפס צילום : רחלי קרוט
 
  • מגלגלים את הבצק לצורת גליל, חותכים את הבצק לאורכו ל-2 וקולעים לצמה כמו בורג.

 

 
שוזרים את 2 חלקי הבצק לצמה כך שהמלית כלפי מעלה
שוזרים את 2 חלקי הבצק לצמה כך שהמלית כלפי מעלה צילום : רחלי קרוט
 
  • משמנים תבנית אינגליש קייק, ומניחים את צמת הבצק לתפיחה נוספת של חצי שעה.
  • מפזרים על העוגה את השטויזל (אופן הכנת השטויזל בהמשך המתכון) ואופים בתנור שחומם לחום של 170 מעלות במשך 35 דקות.

 

 
עוגת שמרים שלא תוכלו להישאר אדישים אליה
עוגת שמרים שלא תוכלו להישאר אדישים אליה צילום : רחלי קרוט
 

אופן הכנת מלית השוקולד:

  • ממיסים את החמאה והשוקולד.
  • מצננים לטמפרטורת החדר ומורחים את הבצק במלית השוקולד.

 

אופן הכנת השטרויזל:

  • מערבבים במעבד מזון את החמאה והסוכר.
  • מוסיפים לתערובת קמח וממשיכים לערבב בפולסים עד ליצירתה של תערובת פירורית.
  • מכניסים את התערובת הפירורית למקרר עד לשימוש.

 

טיפים להצלחת העוגה:

  • אל תוותרו על שלב ניפוי הקמח שגורם ליצירת בצק אווירירי ונטול גושים.
  • בשלב רידוד הבצק, אין לקמח את משטח העבודה יתר על המידה, שכן הקימוח יגרום לייבוש הבצק.
  • החומרים להכנת הבצק צריכים להיות בטמפרטורת החדר על מנת לתת לשמרים תנאי תפיחה אופטימלים.
  • מועד הוספת המלח, בשלב הפרדות הבצק מהקערה וכרכיב אחרון לתערובת הבצק הינה קריטית. הוספתו במועד מוקדם מידי עלולה להרוס את השמרים ולמנוע את תפיחתו בהמשך.
  • עם הפרדותו של הבצק מהקערה, אין לעצור את פעולת המערבל ויש להוסיף ולערבב עוד כ- 5 דקות ליצירתו של בצק פריך ואוורירי.

 

המתכון באדיבות שפית הבית של ניופאן גורמה, שמרית גולדברג - צפדיה, מתוך סדנת אפייה בשוקולד בניופאן גורמה

 

מבצע חם בניופאן גורמה: תבנית אפייה Mouviel ב-25% הנחה מבית ניופאן גורמה.

 

מחפשים עוד מתכונים מתוקים? נסו את אלה:

עוגת קוקוס תפוחים

קפקייקס בניחוח קפה

עוגת טחינה וסילאן

ביסקוטי פירות יבשים 

פודינג לימון

עוגת גזר בחושה

בראוניז שוקולד מושחתים

סופלה שוקולד ממכר

 

עוד מדריכי בישול :

מדריך מצולם מלא להכנת פסטה ביתית

מדריך הפסטה המלא

מדריך רטבים וממרחים

מדריך בצק שמרים

  

 
עוד כתבות במדור סודות המטבח
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.