גרגיר נחלים - עלה הפלא

 
מרענן וייחודי בטעמו. גרגיר נחלים
מרענן וייחודי בטעמו. גרגיר נחלים צילום: flickr, David Blaine
 
עודכן 07:49 05/04/2011
עֹז תלם

שפים במסעדות יוקרה מתים על גרגיר הנחלים, ובעולם העתיק השתמשו בו כתרופה לחיזוק הגוף. בואו לגלות עליו עוד. וגם: מתכון לפסטו גרגיר נחלים שמשתלב מצוין במגוון מנות

 
 
 
 
 

גרגיר הנחלים שייך למשפחת המצליבים, כלומר, הוא בן דוד רחוק של הכרוב, הברוקולי והקולורבי. כבר יותר מ-2000 שנה נהנים ממנו ברחבי העולם. היפוקרטס (ההוא מהשבועה) הקים את בית החולים הראשון בהיסטוריה ליד נחלים עמוסים בגרגירים, כדי לעזור לחולים להבריא מתחלואיהם. במצרים מגדלים ואוכלים אותו כדי לחזק את כוח הגברא, והרומאים והגאלים העתיקים נהגו לנשנש אותו כתרופה למניעת התקרחות.

 

כיום הגרגיר לא נפוץ בארץ וקיים בלבול מסוים בינו לבין עלים "פיקנטיים" אחרים, כמו רוקט וארוגלה, ולא פעם הם גם מזוהים בטעות כגרגיר. אז איך מבדילים? העלים של גרגיר הנחלים עדינים ודקים, צורת העלים היא עגולה (כמו לב רק בלי השפיץ), והגבעולים ארוכים ודקים. עלי רוקט עבים יותר וצורתם היא כמו דמעה מחוספחת, ואילו עלי הארוגלה דקים ומעט משוננים במראה. גם בטעם, עלי הגרגיר עדינים בחריפותם מעלי הרוקט והארוגלה. החריפות הזו מגיעה מכמויות זעירות של שמן חרדל שנמצא בעלים מסוגים אלו.

 

 
מצא את ההבדלים : גרגיר, ארוגלה ורוקט
מצא את ההבדלים : גרגיר, ארוגלה ורוקט צילום : איתי אלדר
 

מבחינה תזונתית, גרגיר הנחלים עשיר בויטמינים C, K ו-A ובמינרלים כגון מגנזיום וסידן. חומרים מזינים אלו חיוניים לשמירה על גוף בריא:,החל מחיזוק העצמות ושמירה על רעננות העור, דרך שמירה על ראייה תקינה ואפילו הקטנת הסיכוי לסוגים שונים של סרטן. ברפואה העממית מאמינים כי הוא מסייע בניקוי הדם ומערכת העיכול ואף בהמסת אבנים בכליות.

 

אז למה אנחנו לא רואים את הגרגיר בכל מקום? בעיקר בגלל שהגרגיר אוהב משהו שלא נמצא בארץ בשפע - נחלים ומים זורמים. הוא צומח פרא ומשגשג במקומות עשירים במים, ובגלל זה הוא מאוד פופולרי בבריטניה הגשומה, שם הוא מוצא את דרכו למגוון רחב של מנות, החל מסלטים ותוספות, ועד שייקים, רטבים, קציצות ומרקים. בארץ, רק חקלאים ספורים מצליחים לגדלו בצורה מסחרית, אבל אם אתם גרים באזור עם נחלים או מעיינות, שעדיין לא הזדהמו בצורה זו או אחרת, רבים הסיכויים שיהיה אפשר למצוא שם את הגרגיר.

 

איפה מוצאים? בשוק הנמל בתל אביב, מתוצרת כרמל יבולים, או בדוכני העלים בשווקים השונים.

 

 
פסטו גרגיר שמתאים למגוון מנות - הפעם על חזה עוף
פסטו גרגיר שמתאים למגוון מנות - הפעם על חזה עוף צילום : איתי אלדר
 

מתכון לפסטו גרגיר נחלים ואגוזי קשיו

קופסה בנפח 400 מ"ל שמספיקה ליותר זמן ממה שחושבים • את הפסטו אפשר להכין גם עם אגוזים אחרים, כמו אגוזי מלך, פקאנים או צנוברים • חשוב לקלות את האגוזים לפני ההכנה • ניתן לשלב את הפסטו במגוון מנות, החל מתוספת מרעננת לחזה עוף צלוי במחבת (כפי שמודגם בתמונה למעלה) או דגים, במנות פסטה או כממרח בכריך.

 

מצרכים:

חבילה אחת של גרגיר נחלים

חופן קטן של אגוזי קשיו קלויים

2-3 שיני שום, קצוצות

חצי כוס שמן זית

מלח דק

פלפל שחור גרוס טרי לפי הטעם

 

אופן הכנה:

  • מפרידים בין העלים לגבעולים העבים של גרגיר הנחלים ונפטרים מהגבעולים.
  • מוסיפים את עלי גרגיר הנחלים, שיני השום הקצוצות, אגוזי הקשיו הקלויים ומעט מלח ופלפל לקערת מעבד מזון.
  • מפעילים את מעבד המזון ובהדרגה מטפטפים פנימה את שמן הזית, עד שמתקבל ממרח חלק.
  • טועמים ומתקנים תיבול על ידי הוספת מעט מלח ופלפל אם צריך.
  • מעבירים לקופקה סגורה ומאחזנים במקרר עד לשימוש. הפסטו מחזיק בערך 4 ימים, וכדאי להשתמש בו כמה שפחות זמן לאחר ההכנה, כשהוא בשיא טריותו.

 

לעוד כתבות טריות ומרעננות במתחם אוכלים טבעי:

פסטה לילדים ברוטב עגבניות עם עוף

המדריך להכנת העוף הצלוי המושלם

קציצות עוף ובורגול ברוטב מתקתק

מתכון מפתיע לשיבולת שועל

חזה עוף טבעי על קוסקוס כתום

מרק עוף מלא הפתעות טעימות

 

 
עוד כתבות במדור אוכלים טבעי
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.