מפגש עדות: מתכוני חרוסת לפסח

הדפס
 
הטעם שונה המטרה זהה - ממתיקים את המרור בפסח
הטעם שונה המטרה זהה - ממתיקים את המרור בפסח צילום: רחלי קרוט
 
עודכן 08:54 11/04/2011

האשכנזים מכינים אותה עם תפוחים, המרוקאים עם ערמונים ותמרים והתימנים מוסיפים לה שומשום קלוי. מסע בעקבות המטבל המתוק של קערת ליל הסדר

 

אצלי במשפחה, בכל שנה ממציאים את הגלגל מחדש בכל הנוגע לחרוסת. פעם יש בה צימוקים ופעם אגוזים, שנה אחת משתמשים ביין אדום ובשנייה במיץ ענבים. אבל הבסיס נשאר זהה, תפוחים מגורדים במיץ משכר שפותחים את התיאבון לפני ארוחת ליל סדר.

 

עד לפני 5 שנים הייתי בטוחה שככה נראה המטבל המתוק בכל בית. אבל אז נתקלתי בתמונה שצולמה בארוחת חג ובה נראת חרוסת חומה במרקם גרגירי, ואני הרי הורגלתי לגרד תפוחים ורדרד. מאז הפעם ההיא כבר הבנתי שכמו ברוב המאכלים, לכל עדה יש את הנוסח שלה, וחסר למי שינסה להכריז ששלו טעים יותר.

 

אז השנה החלטתי לבדוק כמה באמת שונה החרוסת מעדה לעדה. פניתי לפסקל פרץ רובין, כוהנת הבישול המדהימה שאוגרת בזכרונה אינספור מתכונים, וביקשתי שתמלא כיסיי במצרכים ובאופן הכנה כדי שאוכל להכין את הטיט המתוק. והמסקנות? ממש כאן מתחת. מה שכן, בליל הסדר הקרוב יתרחש שלום עדתי אצלנו על השולחן כשהתימניה, הגרוזנית, המרוקאית והאשכנזית יבלו זו לצד זו על שולחן החג. 

 

מכינים את החרוסת שלכם אחרת? הכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו ושתפו אותנו במתכון המנצח שלכם >>

 

חרוסת תימנית - דוכה

היא מלאה בטעמים ומרקמים והיחידה מבין ה-4 שמתובלת בשומשום וג'ינג'ר • השימוש בתבלינים כמו קינמון, זנגביל והל יוצרים למעשה את החוויאג', אותו תבלין תימני שנהוג להוסיף לקפה • הכמות מספיקה ל-10 מנות גדולות.

 

בנימה אישית: הכי מפתיעה מבין ה-4 וזו שבוודאות תשאר על שולחן החג אצלנו במשפחה עוד שנים רבות.

 

מצרכים:

30 תמרים מגולענים

10 תאנים מיובשות

3/4 כוס אגוזים

1/2 כוס שקדים קלופים

1/2 כפית זנגביל טחון

1/2 כפית קינמון טחון

2 כפות שומשום

1/4 כפית הל טחון

1/2-3/4 כוס יין אדום או מיץ ענבים

 

אופן הכנה:

  • קוצצים או מרסקים במעבד מזון את החומרים מלבד היין.
  • מעבירים את התערובת לקערה ומוסיפים בהדרגה את היין. מערבבים היטב.

 

 
האגוזים והשומשום מאזנים את המתיקות
האגוזים והשומשום מאזנים את המתיקות צילום : רחלי קרוט
 

חרוסת מרוקאית

יש לה צבע חום עמוק בזכות הערמונים ומרקם סמיך שנוצר על ידי הרתחת היין וספיגתו באגוזים ובשקדים • את הערמונים קונים מוכנים בשקית וטוחנים בפולסים קצרים במעבד מזון • אם אין לכם ערמונים מוכנים ניתן לקנות ערמונים, לחרוץ בהם איקס למעלה ולקלות בתנור עד שהם רכים מבפנים, אופציה נוספת היא לקנות ממרח ערמונים שנמכר בסופרים • הכמות מספיקה ל-8 מנות.

 

בנימה אישית: החרוסת שמתקבלת מתוקה למדי וניתן להכין אותה גם יום לפני בגלל מרקמה היציב.

  

מצרכים:

300 גרם תמרים טחונים

6 כפות מים

1/2-3/4 כוס יין אדום מתוק

1/2 כוס אגוזים טחונים

1/2 כוס שקדים טחונים

10 ערמונים טחונים

1/2 כפית קינמון טחון

1/2 כפית ציפורן טחון

 

אופן הכנה:

  • שמים את התמרים, המים והיין בסיר ומבשלים על להבה נמוכה.
  • בוחשים עד לקבלת תערובת אחידה.
  • מוסיפים את האגוזים, השקדים והערמונים ובוחשים. מוסיפים את הקינמון והציפורן.
  • מערבבים עד לקבלת תערובת יציבה ואחידה. מסירים מהלהבה ומניחים עד שהתערובת מתקררת. 

 

 
שילוב מיוחד של ערמונים שסופגים את היין והתבלינים
שילוב מיוחד של ערמונים שסופגים את היין והתבלינים צילום : רחלי קרוט
 

חרוסת גרוזינית

הכי מתוקה מבין אחיותיה האחרות וזו ששבתה את לב המשפחה • באופן אישי, לטעמי כדאי לקצוץ גס את הצימוקים ולא לטחון אותם עד ממרח כדי שישמרו על המרקם והטעם • יש הנוהגים להוסיף אגסים ותפוחים שמוסיפים עסיסיות וטעם מרענן - כל מה שצריך זה לגרד את התפוח/אגס ולהוסיף לתערובת • הכמות מספיקה ל-6 מנות.

 

בנימה אישית: אם אתם שייכים לחסידי הצימוקים, החרוסת הזאת בדיוק בשבילכם. וגם: הוספת האגסים בהחלט משדרגת והופכת את התערובת לקלילה ופחות דחוסה.

 

מצרכים:

150 גרם צימוקים בהירים

150 גרם צימוקים כהים

100 גרם תמרים מגולענים

75 גרם שקדים קלופים

150 גרם אגוזי מלך

5 כפות מיץ ענבים

 

אופן הכנה:

  • טוחנים את כל החומרים ומוסיפים את מיץ הענבים.
  • בוחשים היטב ומניחים בקערה בינונית להגשה.

 

 
אל תוותרו על 2 סוגי הצימוקים. הם מוסיפים טעם וצבע
אל תוותרו על 2 סוגי הצימוקים. הם מוסיפים טעם וצבע צילום : רחלי קרוט
 

חרוסת אשכנזית

רמת המתיקות תלויה בסוג התפוח, אם אתם אוהבים את החרוסת שלכם מתוקה מאוד השתמשו בתפוח האדום אם אתם מעדיפים דווקא את הטעם המעט חמצמץ לכו על הגרנט סמית הירוק • ניתן להמיר חלק מהיין בסילאן או דבש בכדי לקבל עומק טעמים וצבע חום • הכמות מספיקה ל-6 מנות.

 

בנימה אישית: החרוסת הזאת, היא המתוק שמלווה אותי כבר שנים רבות בשולחן החג ולכן זכורה לה חסד נוסטלגיה. אם גם אתם גדלתם עליה, כדאי שתדעו - החרוסת במיטבה כשהיא נעשת קרוב למועד האכילה והתפוח נותר קריר ועסיסי.

 

מצרכים:

1 כוס תפוחי עץ מגוררים

1/2 כוס שקדים או אגוזים קצוצים

1/4 כוס צימוקים

1/2 כפית קינמון טחון

2-1 כפות קמח מצה

1/4-1/2 כוס יין אדום מתוק

 

אופן הכנה:

  • מערבבים את כל החומרים בקערה בינונית.
  • מוסיפים את היין בהדרגה עד לקבלת עיסה סמיכה.

 

 
הכי מרעננת מבין ה-4 וזו שעושה שימוש בפרי טרי
הכי מרעננת מבין ה-4 וזו שעושה שימוש בפרי טרי צילום : רחלי קרוט
 

המתכונים באדיבות פסקל פרץ רובין - בשלנית, אופה, עיתונאית ומנהלת פורטל שכולל שלל מתכונים מוצלחים עם תמונות מרהיבות, טיפים חשובים וסרטוני וידאו שיקלו עליכם את המלאכה במטבח.

 

מחפשים עוד מתכונים לפסח? נסו את אלה:

סילאן תוצרת בית

עוגת מוס שוקולד חגיגית

גביעי מוס שוקולד ואספרסו

פנקייק ללא גלוטן

 

וגם: מתנות מיוחדות לחג

האירועים הקולינרים בפסח

 
עוד כתבות במדור מתכונים לפסח
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.