חזרת - צמח מרפא על שולחן הסדר

הדפס
 
תמימה מבחוץ, חריפה מבפנים. חזרת
תמימה מבחוץ, חריפה מבפנים. חזרת צילום: אייל שפרינגר
 
עודכן 08:55 11/04/2011
אייל שפרינגר

אייל שפרינגר חולק כמה מסודות הרפואה העתיקה על החזרת, ויכולותיה המופלאות לסייע לגופנו. וגם: מתכון פשוט לממרח חזרת ביתי ובריא

 

אני זוכר את הדמעות. כולנו יושבים סביב השולחן בליל הסדר ואוכלים חריין (כך נקרא ממרח חזרת אצל פולנים אסליים). צנצנת החזרת עוברת מיד ליד בליווי צעקות: "תסגור את המכסה שלא נאבד את החריפות!" ודברי הניחומים לילדים הבוכים בשל צריבת האדים: "לא נורא זה שורף את כל החיידקים!".

  

החזרת (Armoracia rusticana) איננה רק מקור לכאב ובכי. החזרת חולקת עם בני משפחתה, צמחי משפחת המצליבים, מספר תכונות רפואיות משותפות, ההופכות אותה לצמח מאכל ומרפא אידיאלי לעונות המעבר-האביב והסתיו. כחלק מארוחת החג מומלץ לשלב את החזרת לצד מאכלי דגים ובשר. איכותה החריפה המייבשת והמניעה מסייעת לעיכול מזונות כבדים אלו, ומאזנת את איכותם הלחה.

 

השפעה על מערכת הנשימה: מחלות מערכת הנשימה נוטות להתגבר במיוחד באביב ובסתיו. שורש החזרת מכיל שמן ארומאטי חריף, הדומה לשמן המצוי בזרעי חרדל או בווסאבי (חזרת יפנית). השמן הופך לפעיל עם ריסוק שורש החזרת. נוכחות השמן הזה הופכת את החזרת לצמח מכייח ומחטא, המסייע לטיפול והקלה על הצטברויות ליחה בדרכי הנשימה, סינוסיטיס וזיהומים חיידקיים.

 

טיפול בראומטיזם: השפעה נוספת של החזרת החריפה היא הרחבת כלי דם פריפריים. השפעה זו משפרת את זרימת הדם למפרקים המרוחקים בגוף - מפרקי כפות הידיים והרגליים ומסייעת להפחית כאבי פרקים ריאומטיים הנוטים להתגבר באביב ובסתיו. הרופא וההרבליסט הבריטי בן המאה ה17-ניקולאס קולפפר (Nicholas Culpeper), אף המליץ להשתמש בחזרת באופן חיצוני על ידי חבישה לטיפול בכאבי פרקים, גאוט וסכיאטיקה.

 

המרצת העיכול: במסורות תזונה אירופאיות שונות, במיוחד במזרח אירופה ובגרמניה, שימשה החזרת כתבלין לליווי מאכלים כבדים ושומניים כגון בשר ודגים. בליל הסדר נהוג ללוות את הגפילטע פיש המסורתי - דג הקרפיון השמן, ואת הארוחה הכבדה בכללותה, בממרח חזרת המסייע להמרצת העיכול.

 

טעמה החריף של החזרת מגרה את ריריות דרכי העיכול, ותרכובות הגופרית שבה מגרות את הפרשת מיצי המרה ובכך ממריצות את תהליך העיכול, ומשפרות את יכולתנו להסתגל לשינויי התזונה העונתיים. בפרמקופיאה הבריטית (אנציקלופדיה לצמחי מרפא), מוצג מתכון רפואי הכולל השריה באלכוהול של שורש חזרת טרי, קליפת תפוז ואגוז מוסקט, המשמשים לשיפור העיכול ולטיפול בכאבי פרקים.

 

 
מסייעת לגוף בכמה חזיתות
מסייעת לגוף בכמה חזיתות צילום : אייל שפרינגר
 

אביב. זמן טוב לחזרת

מסורות רפואיות שונות מדגישות את הצורך להתאים את אורח החיים לעונה ולשינויי מזג האוויר, כחלק מרפואה מונעת. הרופא הסיני בן המאה ה-16, Gao Lian, תיאר בכתביו כיצד מחלות כרוניות, דוגמת מחלות בדרכי הנשימה, המתבטאות באביב, מתחילות להתהוות למעשה כבר בחורף, בשל אכילת מזון עשיר, מתוק ושומני מדי.

 

Gao תיאר את האופן בו מחלות אלו נוטות לצוף על פני השטח באביב, בדומה לתנועה הכללית בטבע של הנצה ולבלוב. על פי גישות רפואיות שונות, וביניהן המסורת הרפואית ההודית והאירופאית, מקובל להתייחס לתקופת האביב כזמן מיוחד.

 

זהו זמן של שינוי גופני ורוחני, בו נהוג לעבור תהליכי ניקוי של הגוף, הכוללים שימוש במזונות המסייעים לגוף לנטרל את השפעתם המזיקה של מזונות החורף העשירים והכבדים, ולהקל על המעבר בין החורף לקיץ. רבים מהמזונות וצמחי המרפא הללו הינם בעלי השפעה ממריצה, המעודדת הפרשת נוזלים וליחה. נדמה כי החזרת, אשר מעודדת הזעה, כיוח, גירוי הפרשת מיצי מרה ושיתון הינה מאכל אידיאלי לתקופה זו.

 

נוכחותה של החזרת על גבי שולחן החג, בלוויית תחליפי המרור והכרפס השונים: הפטרוזיליה, החסה וגבעולי הסלרי, מעוררת מחשבות לגבי סדר פסח אחר, צנוע ובריא יותר, המתאים לרוח האביב. סדר המזכיר ארוחה של נוודים היוצאים למסע לאחר תקופת קיפאון ממושכת, אנשים העוזבים את סיר הבשר והעבדות בדרכם לחירות.

 

ארוחה בריאה זו יכולה לייצג בכפיפה אחת מסורת, משפחתיות ובריאות, על ידי שימוש במזונות פשוטים כגון: ירקות הממריצים את ניקוי הגוף, צמחי בר ירוקים עונתיים, מצה פשוטה מקמח מלא ומעט מאוד בשר. מזונות אלו מבטאים את היציאה לחופשי ברמה הגופנית והרוחנית אשר אמורות לחול באביב.

 

 
המלווה המסורתית של הגפילטע
המלווה המסורתית של הגפילטע צילום : דן פרץ
 

הכנת חזרת ביתית

את החזרת לפסח נהגנו לאכול במספר צורות. הצורה הגולמית לקשוחים מכולם - חתיכת שורש הנלעסת היטב בפה (אל תנסו את זה בבית). לקשוחים פחות - חזרת לבנה, מגוררת עם קצת מיץ לימון, והגרסה הקלאסית והסגולה המוכרת לרוב הקוראים. אצלנו זו הייתה חזרת לאורחים, מתחילים וחברים חדשים במשפחה, אשר צריכים לעבור תקופת הסתגלות. למענכם אציג את החזרת למתחילים וכל העושה בה שימוש, עושה זאת על אחריותו בלבד. אפשר להגדיל או להקטין (אצלנו מקטינים) את כמות הסלק שבמתכון לפי הרגישות שלכם.

 

גרור החזרת בפומפייה היא הדרך הקלאסית והמומלצת ביותר על ידי בני הדור הוותיק. בעת גירור החזרת משתחרר הגז הנדיף שבה, שגורם לגירוי (לא נעים כלל) בעיניים. למקצרי הדרך ניתן להשתמש במעבד מזון או במטחנת בשר. 

 

מצרכים ל-300 גרם ממרח:
100 גרם שורש חזרת טרי, מקולף
200 גרם שורש סלק (סלק אחד בגודל בינוני) 
מיץ מלימון אחד

 

אופן הכנה:

  • מבשלים את הסלק בסיר עם מים ומעט מיץ לימון עד ריכוך, ולאחר מכן מקלפים.
  • מגררים בפומפייה דקה עם חורים משוננים את שורש החזרת ואת הסלק המקולף.
  • מוסיפים את מיץ הלימון ומאכסנים מיד במקרר בכלי אטום הרמטית לאוויר (צנצנת לחמוצים של פעם).
  • אוכלים מעט בכל פעם ולהקפיד שלא לפתוח את הצנצנת לזמן רב מידי.

 

המאמר באדיבות אייל שפרינגר Dip.Ac.CH, מטפל ברפואה סינית והרבליסט קליני, החוקר את התזונה הסינית ומסורות ריפוי תזונתיות נוספות.

 

לעוד מתכונים טריים ומרעננים במתחם אוכלים טבעי:

משפחת הסוככיים והשפעתה על מערכת העיכול

מרענן ובריא ממשפחת המצליבים - גרגיר הנחלים

מתכון מסורתי לסילאן תוצרת בית

שניצל בלי גלוטן שאפשר להכין בפסח

המדריך להכנת העוף הצלוי המושלם

עשבי תיבול ריחניים שקל לגדל בבית

 
עוד כתבות במדור אוכלים טבעי
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.