מילון הקפה • בוץ • הוט ווטר סמול גלאס

 
איכות הפולים והטריות יעשו את הקפה לכזה שלא תשכחו
איכות הפולים והטריות יעשו את הקפה לכזה שלא תשכחו צילום: Getty Images / אימג'בנק
 
עודכן 08:55 19/04/2011

קפה בוץ אינו זקוק למכונת קפה משוכללת או לאביזרים מתוחכמים. כל שנחוץ זה פולים איכותיים ושמירה על כללי הכנה בסיסיים

 
 
 
 
 

קפה בוץ נשמע פשוט מידי. קפה טורקי לא נשמע פוליטיקלי קורקט.

מה עושים כשהאמצעים להכנת קפה העומדים לרשותינו מוגבלים? אז זהו שלא חייבים מכונת אספרסו בשביל להכין קפה טוב בבית או בשטח. ממש לא. זו טעות לחשוב שקפה שמכינים באמצעים פשוטים הוא פחות איכותי או טוב מאספרסו. זה נכון שאם ניקח קפה מסוים ונכין אותו במכונת אספרסו טעמו יהיה שונה מהבוץ, אך אין סיבה לחשוב שהבוץ פחות טוב. הוא פשוט שונה.

 

מי שחושב שהפרורים של הקפה ימסו במים טועה טעות מרה ולא יעזור אם המים יהיו יותר חמים (עדיף שלא יהיו כאלה) או שהקפה יהיה טחון דק יותר. זהו כמובן גם ההבדל העיקרי בין קפה בוץ לאחרים. קפה בוץ הוא קפה אמיתי ואם הפולים איכותיים וההכנה טובה, התוצאה יכולה להיות מצויינת. פולי קפה מסוג ערביקה מפפואה, מאתיופיה או מקולומביה יגרמו לכל ספלון להפוך לספל זהב של ממש.

 

איך תכינו קפה בוץ משובח? 

ידוע שלכל חייל קרבי יש את השיטה הבדוקה והסודית שלו להכין נכון את הקפה בשטח. אני מתכבד להציע לכם את השיטה שלי להכנת כוס קפה שחור מנצחת - המים צריכים להיות טעימים כלומר טריים, מתוקים וללא טעמי לואי (כמו כלור). מחממים אותם כמעט עד לרתיחה ומוזגים אותם על קפה טחון דק תוך ערבוב מתמיד.

 

קפה בוץ: לזכור ולא לשכוח 

חום המים: אסור שהמים יהיו רותחים כי Coffee Boiled is Coffee Spoiled. לכן, מביאים את המים לרתיחה, מסירים אותם ממקור החום ונותנים להם לנוח. המים צריכים להיות בטמפרטורה של כ 90-93 מעלות צלזיוס ולא יותר. חשוב לדעת שגם מים פושרים מידי לא טובים.

סינון טעמי לואי: על מנת לסנן טעמי לואי מהמים הכי פשוט וקל זה להשתמש במים מינרלים.

השריית הקפה: יש להשרותו במים לפני ההכנה במשך 3-5 דקות. לפני ההשריה הקפה עדיין לא מוכן ולאחר מכן, הקפה מתחיל להתקרר וגם להתחמצן.

 

זכרו תמיד כי קנית קפה זול הינה מבחינת פשרה על איכות המשקה. קפה איכותי לדוגמא, ברמת SPECIALTY COFFEE, אומנם אינו זול, אבל הטעם של המשקה הוא נפלא. סוגי הקפה נבדלים זה מזה כאשר ללא צל של ספק, פולים איכותיים טעימים הרבה יותר ומפיקים כוס קפה משובחת בהרבה.

 
פולים מעולים לקפה בוץ איכותי
פולים מעולים לקפה בוץ איכותי צילום: Getty Images / אימג'בנק

במקום לטחון מים תטחנו קפה

ככל שטחינת הפולים תעשה סמוך להכנת המשקה, כך נשפר את הסיכוי לקבל קפה טוב יותר בשל טריותו. בין אם הוא נשמר בשקיות אטומות, ואקום או בהקפאה יאבד הקפה הטחון במהרה את טריותו. אם בכל זאת יצא לכם לקנות קפה טחון, השתמשו בו במהירות ושמרו אותו בכלי אטום (העדפה לכלי ואקום) בארון מוצל מאור וחום.

 

ישנה טענה שגויה שאומרת שעדיף לשמור קפה במקרר או במקפיא. אמנם קפה סובל מחשיפה לאור, חום ולחות, והמקפיא מונע את כל אלו, אבל הבעיה בהכנסת הקפה לסביבה קרה היא שבהוצאת הקפה מהמקפיא נגרם עיבוי נוזלים בשל הפרשי הטמפרטורה בין פנים המקפיא לחום המטבח.

 

כמה טיפים לסיום

  • לאחר מזיגת המים על הקפה וערבובו, נותנים לקפה לנוח. כדי לגרום לפירורי הקפה לצלול מטה כדאי להוסיף טיפת מים קרים. חוקי הפיזיקה כבר יעשו את שלהם.
  • כמות הקפה צריכה להיות 10 גרם קפה טחון על כל 180 מ"ל מים חמים.
  • בהכנת קפה טורקי (לא בוץ), בו הערבוב של הקפה עם המים נעשה בקומקום ולא בספל, יש להביא את המים לרתיחה, להוסיף להם סוכר בהתאם לכמות, להסיר מהאש ולתת למים להצטנן מעט ואז להוסיף את הקפה לפי יחס של 10 גרם קפה לכל 180 מ"ל מים. אפשר (אך לא חובה) לחמם את הכל שוב ורגע לפני הרתיחה להסיר מהאש.

 

עכשיו לא נותר לנו אלא לחלק את הספלונים לחברים ולהתגאות בקפה המשובח שהכנו. מי הביא עוגה?

 

אילן שנהב, הינו מומחה בעל נסיון רב בתחום הקפה ובתי הקפה. במסגרת ההתמחות בתחום הוא הקים את בית הספר הראשון לקפה ואת האיגוד הישראלי לקפה. בעבר יזם והקים רשת של בתי קפה על שמו. יצג את ישראל פעמים רבות בתחרויות קפה עולמיות. אילן מייעץ בתחום, ובעל עסק המתמחה בעולם הקפה- 'חותם הקפה', ברמת השרון.

 

רוצים לטעום עוד מהקפה? נסו את אלה:

10 בתי קפה שכדאי לבקר בהם

איך שותים את הקפה באיטליה

עיצובי קפה מטריפים

קפה ברנש

אספרסו על קצה המזלג

בתי הקפה בתל אביב של פעם

 
עוד כתבות במדור עולם הקפה
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.