בריאות היא רק תוצר לוואי • מיכל אנסקי ושיר הלפרן מדברות

 
אוכלות רק את מה שנקטף היום. שיר הלפרן ומיכל אנסקי
אוכלות רק את מה שנקטף היום. שיר הלפרן ומיכל אנסקי צילום: ריאן
 
עודכן 07:56 18/04/2011
עֹז תלם

פול ירוק מדליק להן את העיניים • עונתיות מרגשת אותן • ראיון מיוחד לחג עם יזמיות שוק האיכרים ושוק הנמל

 
 
 
 
 

אחת המגמות הבולטות העולם הקולינרי היום היא החזרה למקורות. מדור של מזון מתועש, ארוחות במיקרוגל ומנות שמגיעות בצורה של אבקה, אנחנו רואים חזרה לבסיס: מתכונים של הסבתות, בחירה מוקפדת של חומרי גלם, טבעיות, ומתן תשומת לב רבה יותר לאיכות המאכלים שאנחנו מכניסים לגופנו.

 

בחוד החנית של מגמה זו עומדות יזמיות שוק האיכרים ושוק הנמל בתל אביב, מיכל אנסקי ושיר הלפרן. את שוק האיכרים הראשון הקימו בנמל תל אביב, לפני כשלוש שנים. השוק היה הראשון מאחרים רבים שעוקבים אחריו, בהן נוצרת אינטראקציה ישירה בין החקלאים והיצרנים לצרכנים, אשר מקצרת משמעותית (משלושה שבועות ליום אחד) את הזמן שעובר בין מועד קטיפתו של ירק לבין מכירתו ללקוח הסופי.

 

את שיר הלפרן אני פוגש בקומה השנייה של שוק הנמל בתל אביב, שהוקם לפני חמישה חודשים, ועוצב ותוכנן על ידי רועי חמד, בעלה של מיכל. בניגוד לשווקי האיכרים (הפעילים בערים תל אביב, באר שבע, רעננה, הרצליה, ראשון לציון ונתניה), אשר פעילים בין יום ליומיים בשבוע בלבד, שוק הנמל פועל במהלך כל ימי השבוע. שיר מספרת כי כל אחד מהדוכנים אשר מרכיבים את השווקים (איכרים והנמל) נבחר בקפידה, כדי שיביא את התוצרת האיכותית ביותר, כל דוכן בתחומו.

 

שיר, שפית, בוגרת בית הספר לבישול היוקרתי, הקורדון בלו שבצרפת, עבדה במספר מסעדות בצרפת ובארה"ב לפני שחזרה ארצה. כיום היא מקדישה את זמנה למיזמי השווקים.

 

עם אילו אתגרים התמודדתן כשהתחלתן את הפרויקט?

"לא היה חינוך לזנים. הגזר היה כתום וסיבי, פלפלים זוהו רק לפי הצבע. האתגר היה לפתוח את הצרכנים לעולם של זנים חדשים, וטעמים חדשים. אתגר נוסף היה בגיוס החקלאים - רבים מהם מייצאים את התוצרת שלהם ישירות לחו"ל. רצינו להעביר את המסר שגדלים כאן דברים מדהימים, ושאפשר לגדל כאן הכל".

 

איפה את רואה את הפרויקט בעתיד?

"החשיבה שלנו היא לדורות, לייצר מוסד שישמור על האיכות וימשיך לחבר ולחנך עוד הרבה שנים. כבר עכשיו אני יכולה לומר שיצרנו ביקוש: החקלאים שאיתם אנו עובדים יוצאים לעולם ומחפשים זנים חדשים שיוכלו לגדל. כרגע אנחנו מתמקדות בלסיים את השנה הראשונה של שוק הנמל בהצלחה. בהמשך נפתח את הקומה השנייה של השוק לבית קפה וסדנאות קולינריות".  

 

העיניים שלה נדלקות כשהיא מדברת על חומרי הגלם. על גידולים קטנים, שמתמקדים באיכות ולא בכמות, על העונתיות - שכל פעם שהיא מגיעה לשוק יש הפתעה חדשה, בדמות תירס מתוק, קולורבי סגול, או ארטישוקים שנראים אחרת וטעמם חזק הרבה יותר משל עמיתיהם מהסופר.

 

 
ארטישוק בשוק (הנמל)
ארטישוק בשוק (הנמל) צילום : מיה גבר
 

את למעשה מקדישה את חייך לשוק. זאת בחירה שאת שלמה איתה?

"כשאתה יזם, או בעלים של עסק, הכל מאוד טוטאלי. אבל אני מאוד שלמה עם הבחירה שלי - אני חיה פה, זמינה מסביב לשעון. הבחירה הזו באה עם הרבה חרדה ואחריות, אז כן חשוב לדעת מתי לקחת פסקי זמן".

 

מה את עושה בשביל השקט הנפשי?

"אני מתרגלת פילאטיס פעמיים בשבוע מזה חמש שנים, ועושה הליכות בים פעם בשבוע. מעבר לכך אני מאוד מקפידה על התזונה: לשתות הרבה ולאכול טבעי. בשום אופן לא תחליפים ומזון מעובד".

 

הערב ליל הסדר. איך תיראה ארוחת החג שלך?

"יש משהו מקסים בשילוב שבין העונה לבין הצמחים. תחילת האביב, הכל ירוק, הכל שמח. ירקות כמו: אספרגוס, אפונה ופול הם הכוכבים של האדמה העונה. אז בחג הזה יהיה שולחן סדר ירוק: בקושי נבשל, ונשאיר את הטעמים הטבעיים".  

 

שותפתה של שיר לניהול השווקים היא הגסטרונומית מיכל אנסקי. זמנה היום מתחלק בין טיפול בילדתה המקסימה בת החודשיים, שעונה (כמה שאפשר לענות בגיל חודשיים) לשם דניאלה, אודישנים לעונה השנייה של 'מאסטרשף', לצידם של השפים חיים כהן ואייל שני, צילומים לתוכניתה החדשה "הכי טרי שיש", שתעלה ב6/05 בערוץ האוכל, וקידום ופיתוח שוק הנמל ושוק האיכרים.

 

 
רבת פעלים. מיכל אנסקי
רבת פעלים. מיכל אנסקי צילום : יחצ
 

איך את שומרת על איזון בימים אלו?

"בוא נאמר שהיו לי ימים מאוזנים מאלו. אי אפשר להיות ב-100% עשייה וגם לשמור על הבריאות, כי זה דורש זמן. לשמחתי, שוק הנמל קרוב מאוד לביתי, ואני מקפידה לאכול כמה שיותר טרי, אז את הסיבים, הירקות והבשר אני משלימה משם.

 

בנוסף לכך, אני משתדלת לתרגל פילאטיס כמה שיותר. שבועיים אחרי הלידה כבר חזרתי לתרגל. לצערי היום יש פחות זמן, אבל בכל הזדמנות שאפשר אני מתרגלת, ובכללי, אני מתניידת ממקום למקום עם אופניים".

 

איך יראה הסדר המשפחתי שלך?

"כמו כל שנה, נתכנס כל המשפחה אצל סבתי. השנה, בהשראת מאסטרשף, היא אתגרה אותי להכין קינוח לסדר. חשבתי להכין קראנצ' מצות עם שוקולד ואגוזים, אך הרעיון לא עבר את ועדת הביקורת. במקום זה אגיע עם קומפוט הדרים, שהוא מאכל מסורתי אצלנו".

 

איפה את רואה את שוק האיכרים בעוד שנה מהיום?

"בעזרת השם, נראה את שוק האיכרים מגיע לחיפה ולירושלים. למרות שיש ביקוש עצום לפתיחת שוק גם בערים האלו, ואני מכירה גם לקוחות של השוק שנוסעים במיוחד ברכבת כדי להגיע לשווקים הקיימים, יש בעיות בירוקרטיות שאנחנו כעת מנסים לפתור. אני מאוד מקווה שהמהלך יצליח, ושהתושבים של ירושלים וחיפה יוכלו גם ליהנות מהתוצרת הטרייה שהשוק מציע".

 

לעוד מתכונים וכתבות כשרות לפסח במתחם אוכלים טבעי:

ירכי עוף במילוי בשר ופירות יבשים

חזרת - צמח מרפא על שולחן החג

פאייה עוף עם אורז

שוקי עוף אפויים ביין אדום

מתכון מסורתי לסילאן תוצרת בית

שניצל בלי גלוטן במיוחד לילדים

המדריך להכנת העוף הצלוי המושלם

 
עוד כתבות במדור דוגמה אישית
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.