סוככיים והשפעתם על מערכת העיכול - חלק ב'

 
לא רק סלרי. משפחת הסוככיים
לא רק סלרי. משפחת הסוככיים צילום: flickr, Public Domain Photos
 
עודכן 01:32 20/04/2011
אייל שפרינגר

אייל שפרינגר ממשיך לחקור את משפחת הסוככיים ויכולותיה המופלאות לסייע למערכת העיכול

 
 
 
 
 

השימוש במזון לשמירה על הבריאות התקיים לאורך ההיסטוריה, עד לפני עשרות שנים הידע העוסק בשימוש בתבלינים ובמזון להקלה ולטיפול במחלות היה שמור בכל משפחה ועבר מדור לדור. משפחת הסוככים אוצרת בתוכה חלק מידע עתיק זה ומחכה לחזור ולהפיצו אצלכם במטבח, אם רק תרשו להם.

 

אחרי תקופת הגשמים, לקראת סוף האביב, נפתחות להן אלפי מטריות לבנות בשדות הפתוחים. צמחים בני משפחת הסוככיים מציגים פרחים רחבים דמויי סוכך או מטריה הניצבים על גבעול גבוה. בין צמחי הבר ממשפחה זו נימצא את הגזר הקיפח (Daucus carota) היכול לשמש כצמח מאכל, האמיתה הקיצית (Ammi visnaga) צמח מרפא לטיפול בתעוקת חזה, והרוש העקוד (Conium maculatum) צמח הרעל אשר שימש להמתת הפילוסוף היווני סוקרטס.

 

ברפואה הסינית, כמו בהרבה שיטות רפואה מסורתיות, נהוג להציג את ההקבלה בין מראה הצמח להשפעתו הרפואית. בעבר גישה שכזו נודעה בשם "תורת החתימות". לדוגמה מחוץ למשפחת הסוככיים: צמחים עם שורש בצורת אדם נודעו כצמחים מחזקים מאוד. הג'ינסנג הקוריאני ((Panax ginseng אשר שמו הסיני הוא Ren shen - "שורש האדם", בשל צורת האדם הישיש המאפיינת אותו, משמש לחיזוק כללי של האדם. הדודא הרפואי (Mandragora autumnalis), אשר אף לשורש שלו צורת אדם, משמש ברפואה העממית וברפואה יוונית לטיפול באי פוריות, כלומר לטיפול בקושי ליצור אדם.

 

אחרי שבמאמר הקודם למדנו על היכולות של זרעי הכמון, הכוסברה והסלרי לסייע למערכת העיכול, נמקד את תשומת הלב בשני חברי משפחה שטרם זכו לתשומת הלב הראויה להם:

 

 
חדשים בארץ. זרעי אג'ואן
חדשים בארץ. זרעי אג'ואן צילום: אייל שפרינגר

אג'ואן: אג'ואן הינו תבלין חדש יחסית בארץ, זרעיו דומים לזרעי סלרי אך טעמם הארומאטי דומה יותר לקורנית (הידיעה גם בשם טימין, והיא צמח ששייך למשפחת השפתניים). האג'ואן יעיל מאוד לטיפול בהצטברויות ליחה בדרכי הנשימה, לשיפור הנקה, וברפואה ההודית אף מיוחסת לו היכולת לעודד תודעה בהירה. בבישול נוהגים לצרף אותו לתבשילי ירקות, וכתוספת למתכונים המכילים יוגורט. את האג'ואן ניתן להשיג בחנויות למזון הודי.

 
עץ הכלח ממנו מופק ההינג
עץ הכלח ממנו מופק ההינג צילום: אייל שפרינגר

הינג: תבלין הידוע גם בשם חילתית, או אספודיטה, מופק מצמח בר הצומח גם בישראל ונקרא כלך (Ferula communis). הינג הינו השרף המיובש המופק מהגבעול ושורש הכלך. גם את התבלין הזה ניתן להשיג בחנויות למזון הודי, ונהוג להוסיפו לתבשילי קטניות. הכלך הוא התבלין היעיל ביותר מבני משפחת הסוככים לשיפור העיכול, הספיגה ולמניעת גזים וכאבי בטן. במידה ויש בבית תינוק הסובל מקוליק - כאבי בטן של תינוקות, נהוג לערבב את אבקת ההינג במעט שמן, ולמרוח אותו על הטבור, ההקלה בדרך כלל לא מאחרת לבוא.

 

המאמר באדיבות אייל שפרינגר Dip.Ac.CH, מטפל ברפואה סינית והרבליסט קליני, החוקר את התזונה הסינית ומסורות ריפוי תזונתיות נוספות.

 

לעוד מתכונים וכתבות כשרות לפסח במתחם אוכלים טבעי:

חזרת - צמח מרפא על שולחן החג

מתרגשות מחומרי גלם - ראיון עם מיכל אנסקי ושיר הלפרן

פאייה עוף עם אורז

שוקי עוף אפויים ביין אדום

מתכון מסורתי לסילאן תוצרת בית

שניצל בלי גלוטן במיוחד לילדים

 
עוד כתבות במדור גוף ונפש
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.