חגיגות המימונה • חלק א'

 
המאכל המרוקאי המאפיין את חג המימונה - מופלטה חמה וטעימה
המאכל המרוקאי המאפיין את חג המימונה - מופלטה חמה וטעימה צילום: עופר עמרם
 
עודכן 08:49 25/04/2011

מציינת את סופו של חג הפסח, נותנת את האות לכך שניתן לחזור ולאכול חמץ ורוויה במאכלים עשירים ומתוקים. ממתכון למופלטה ועד ללחמניות המשמנה. מימונה גרסת 2011

 
 
 
 
 

יש הגורסים כי מקור השם "מימונה" מציין את יום לידתו או את יום פטירתו של הרמב"ם, ושמו רומז לשם אביו של הרמב"ם - מיימון. אחרים סבורים שקיים קשר בין השם "מימונה" ובין המילה הערבית "מימון" שפירושה "מזל".

 
שלל מאכלים עשירים ומתוקים להילולה
שלל מאכלים עשירים ומתוקים להילולה צילום: מתוך הספר מימונה כל השנה

במרוקו חגגו היהודים בצאתם מתפילת מנחה בשמיני של חג הפסח. הם נהגו לצאת אל הפרדסים על מנת לראות ולהיראות, לברך ולהתברך. כאשר חזרו לביתם במוצאי החג, נהגו להביא למכר מוסלמי סל גדוש במטעמי חג הפסח, כגון פשטידת ביצים, בשר, מצות וסלטים שונים. המוסלמי, לאות תודה, החזיר גם הוא ליהודי סל מלא כל טוב ואירח אותו בביתו כמקובל. תכולת הסל שהוחזר כללה חלב, שקדים, לבן, חמאה, שמרים וקמח - חומרים שמהם יכלו היהודים להכין בצק בתום חג הפסח.מהבצק הוכנו מאכלים כמו מופלטה, שבקיה, חרינגו, משמנה וכדומה.

 

חגיגות המימונה המזוהות עם יהדות צפון אפריקה, מתחילות במוצאי החג השני של פסח, בטקס לישת הבצק, שלכבודו נאספים כל בני המשפחה. בחגיגה מוגשים שלל דברי מתיקה המאפיינים את כלל חגיגות המימונה, כאשר לכל משפחה ומשפחה מאכלים מסורתיים הייחודיים לה. את מאכלי החמץ של המימונה כמו המופלטה נהוג להכין בצאת החג כסמל לכניסתו של החמץ הביתה.

 

דלת האוהל או הכניסה לאירוע תשאר תמיד פתוחה ותזמן עוד ועוד אורחים להילולה כמצוות הברכה המסורתית "תרבחו ותסעדו". במרוקו נהגו לעבור מבית לבית לאחל זה לזה הצלחה, מזל, שמחה וכן היו חוגגים ואוכלים יחדיו את מאכלי החג המתוקים כל כך. זהו חג שכולו בסימן של נתינה, עושר ושפע.

 

חלל החדר בו מתקיימת ההילולה כמו גם שולחן האירוע יעוצבו תמיד ברוח התרבות והאווירה המרוקאית ויכללו אביזרים מסורתיים רבים כמו כלים מכסף טהור, מפות זהובות, שטיחים ומוסיקה מרוקאית.

 

אין חולק כי ערב המימונה הוא אירוע מיוחד, שונה, ערב צבעוני עם הרבה שמחה, האביב עומד לו בפתח וריח של התחדשות נישא באוויר.

 
עם דבש, ריבה, חמאה או שוקולד למריחה
עם דבש, ריבה, חמאה או שוקולד למריחה צילום: מתוך הספר מימונה כל השנה

מתכון למופלטה

מאכל מרוקאי מתוק עשוי בצק אותו מכינים במהירות במוצאי חג הפסח

 

מצרכים:

1 ק"ג קמח

1 כפית מלח

3 כפות סוכר

1 כף שמרים יבשים

4 כוסות מים

¼ כוס שמן לשימון הידיים בזמן חלוקת הבצק לאחר ההתפחה

½ כוס שמן לפתיחת הבצק

 

להגשה:

חמאה

דבש דבורים

 

אופן הכנה:

  • מכניסים לקערה גדולה את כל החומרים ולשים לבצק אחיד, רך, אך לא דביק. מכסים את הבצק ומניחים לתפוח למשך כרבע שעה.
  • משמנים את הידיים ומחלקים את הבצק לכדורים בגודל של קלמנטינה. מניחים לתפוח למשך רבע שעה נוספת על גבי משטח עבודה משומן (שיש, תבנית וכדומה).
  • מחממים פלטת מתכת או מחבת.
  • בידיים משומנות פותחים כל כדור בצק מהמרכז החוצה בצורה מעגלית (אפשר גם לרדד בעזרת מערוך ממרכז הבצק לכיוון השוליים).
  • מניחים את הבצק המרודד על גבי פלטת המתכת, על אש גבוהה. בינתיים מרדדים חתיכה נוספת.
  • הופכים את המופלטה שעל גבי הפלטה, ועל צדה האפוי (הפונה כעת כלפי מעלה) מניחים את החתיכה השנייה.
  • מרדדים חתיכה שלישית, הופכים את צמד המופלטות שעל הפלטה, ועל המופלטה שזה עתה הייתה מונחת ישירות על הפלטה מניחים חתיכת בצק נוספת.
  • חוזרים על הפעולה שוב ושוב, כאשר בכל פעם הופכים את כל ערמת המופלטות באופן שהצד הלא עשוי של המופלטה האחרונה יונח ישירות על הפלטה, ועל המופלטה הלוהטת שבראש הערמה מניחים את חתיכת הבצק החדשה. הבצק נאפה מצדו האחד מחום המופלטה שמתחתיו, ומצדו השני , ישירות מחומה של הפלטה המונחת על האש. באופן זה אפשר להניח כ-20-15 חתיכות זו על גבי זו. כך נשמר חומן עד להגשה.
  • מורידים את ערמת המופלטות המוכנות אל צלחת הגשה וחוזרים על אותן הפעולות עם שארית הבצק.
  • מגישים את המופלטה חמה ומורחים עליה חמאה ודבש.

 

 
לחמניות מרוקאיות מתוקות- מֲשֲמֲנָה
לחמניות מרוקאיות מתוקות- מֲשֲמֲנָה צילום : מתוך הספר מימונה כל השנה
 

מתכון למֲשֲמֲנָה 

במרוקו נהגו האמהות לפנק את בני המשפחה בשעות אחר הצהריים החורפיות במֲשֲמֲנָה - לחמניות חמות ומתוקות.

 

מצרכים:

1 ק"ג קמח

3 כפות סוכר

1 כף שמרים יבשים

5 כוסות מים פושרים

3 כפות שמן

 

למילוי:

מעט סוכר ושמן

 

אופן הכנה:

  • מכניסים לקערה את הקמח, הסוכר, השמרים והמים ולשים לבצק אחיד.
  • מוסיפים לתערובת את השמן ולשים מעט. מכסים את הבצק ומניחים לתפוח כ-30 דקות.
  • מחלקים את הבצק לכ-30 כדורים, ומניחים על משטח עבודה משומן.
  • מרדדים כל כדור לעלה ריבועי דק, מפזרים על כל עלה מרודד 1/2 כפית סוכר וסוגרים בצורת מעטפה. כלומר, מביאים את ארבע הפינות למרכז ומהדקים אותן מעט זו לזו (אין מהדקים את שולי העלה המקופלים לכל אורכם, אלא רק את הקצוות שנפגשו בנקודת האמצע).
  • מניחים את ריבועי הבצק בתבנית על גבי נייר אפייה, מפזרים מעט סוכר מלמעלה ואופים בתנור שחומם מראש ל-200 מעלות במשך כ-20 דקות, או עד להשחמה.
  • אפשר לפזר מעט קינמון מעורב בסוכר מעל הלחמנייה.

 

 
מרציפנים בשלל צבעים וצורות
מרציפנים בשלל צבעים וצורות צילום : מתוך הספר מימונה כל השנה
 
 

פירות וירקות ממרציפן

ממתק עשוי שקדים המיוצר בצורות, צבעים ובטעמים מגוונים

 

מצרכים:

600 גרם שקדים

300 גרם סוכר

1לימון

1 ו- 1/2 חלבון ביצה

צבעי מאכל

סוכריות שוקולד

 

אופן הכנה:

  • חולטים את השקדים במים רותחים, משרים לדקה ומסירים מהם את הקליפה (אין להשרות את השקדים לזמן ממושך שכן הם יספגו את המים ואיכותם תפגם).
  • מניחים את השקדים לייבוש על מגבת מטבח נקייה או מסננת (לקיצור התהליך השתמשו בשקדים קלופים).
  • מקלפים את הלימון כשם שמקלפים תפוז, וחותכים את הקליפה לרצועות (אין צורך בלימון עצמו).
  • טוחנים את קליפת הלימון במעבד מזון יחד עם השקדים עד שיהיו גרוסים דק.
  • מוסיפים סוכר וטוחנים שוב עד שלא יוותרו גושי שקדים או סוכר.
  • מוסיפים לתערובת את החלבון ומערבבים.
  • מחלקים את העיסה לפי מספר הצבעים הרצוי, מוסיפים מעט צבע מאכל על עיסת השקדים ולשים עד לקבלת צבע אחיד.

 

להכנת אבטיח

  • יוצרים כדור בצבע אדום ומוסיפים סוכריות שוקולד.
  • לוקחים מרציפן בצבע ירוק, יוצרים עיגול שטוח, עוטפים בו את העיגול האדום, מהדקים ומגלגלים כך שהצבע האדום לא יראה.
  • חותכים את העיגול ל- 4 חלקים כך שמתקבלים פלחי אבטיח.
 
עגבניות כאלה עוד לא ראיתם
עגבניות כאלה עוד לא ראיתם צילום: מתוך הספר מימונה כל השנה

להכנת עגבנייה

  • צובעים את המרציפן בצבע אדום.
  • יוצרים כדור קטן ובחלקו העליון יוצרים חור קטן ומכניסים עלה של עגבניית שרי.

 

להכנת גזר

  • צובעים את המרציפן בצבע כתום.
  • יוצרים נקניקייה שחלקה העליון רחב וחלקה התחתון צר.
  • יוצרים למעלה חור ונועצים עלה.
  • מציירים פסים על הגזר כדי שיראה כירק אמיתי.

 

להכנת אגס

  • צובעים את המרציפן בצבע ירוק.
  • יוצרים עיגול ומועכים אותו בחלקו העליון כך שתיווצר צורת אגס.
  • נועצים מקל ציפורן בראש האגס.

 

המידע והמתכונים מתוך הספר: "מימונה כל השנה" מאת אסתר ביטון בהוצאת אוריון.

 

רוצים לראות עוד מתכונים לחגיגות המימונה >>>

 

מחפשים עוד מתכונים מעולים? נסו את אלה: 

מתכוני ריבות מעולים

עוגת קוקוס ותפוחים

עוגת קליפות הדרים ושוקולד

ניוקי מוקפץ

עוגת שמרים עם שוקולד וחלבה

מוס שוקולד בצבעים

עוגת חלבה בחושה

 

 
עוד כתבות במדור סודות המטבח
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.