חגיגות המימונה • חלק ב'

 
ריבות מתוקות הם חלק בלתי נפרד מהחגיגה - ריבת אשכוליות
ריבות מתוקות הם חלק בלתי נפרד מהחגיגה - ריבת אשכוליות צילום: מתוך הספר מימונה כל השנה
 
עודכן 07:21 26/04/2011

סמלה המרכזי של המימונה היא המופלטה. אבל ההילולה הזו מביאה עימה גם מגוון ריבות מסורתיות ועשירות על בסיס פירות וירקות: ריבת אשכוליות, עגבניות ותפוזים

 
 
 
 
 

בכל שנה בצאת חג הפסח מתקיימות להם ברחבי הארץ הילולות המימונה המזמינות את ההמונים לבוא ולקחת חלק במצוות "תרבחו ותסעדו" ולהנות מהשמחה, השפע והיופי שיש לחגיגה הכל כך צבעונית והמיוחדת הזו להציע.  

 

הגברים ילבשו את הג'אלביה המסורתית ויחבשו טרבוש לראשם והנשים ילבשו כאפתן חגיגי גם אם טרם סיימו את כל ההכנות לסעודה החגיגית. ברקע תתנגן מוזיקה מרוקאית שמחה וקיצבית שתחמם את האווירה ועם בואם של האורחים תצא גם הדרבוקה שתגרום גם למי שלא רוקד בדרך כלל לאבד את הראש ולקחת חלק בחגיגה. שמח במימונה כבר אמרנו?

 

אין ספק שגולת הכותרת של המימונה היא תמיד המופלטה, אבל המימונה היא הרבה יותר ממופלטה. החגיגה הזו כוללת גם משמנה, שבקיה, ז'בן, מרוזיה מרציפנים, מרנגים, פירות יבשים ועוד שלל מתוקים צבעוניים וטעימים לכל חך.

 

בין כל המנות המתוקות הללו לוקחות חלק גם הריבות המסורתיות. מי שלא היה במימונה מימיו יופתע אולי לגלות על שולחן ההילולה ריבות מהסוג שלא הכיר, כאלה שבסיסם הוא דווקא ירק ולא פרי כמו ריבת חצילים, ריבת עגבניות וכדומה. הריבות דומות זו לזו במרכיביהן ונבדלות בפרי/ירק המרכיב אותם ובטעמן. ניתן להכין אותן בפשטות ובקלות יחסית בכל ימות השנה ולא רק במימונה, להתענג ולהנות מהעשירות והמתיקות שבהן.

 

ריבת אשכוליות

נבדלת מריבות אחרות בכך שמכינים אותה מקליפת הפרי ולא מהפרי עצמו

 

מצרכים:

5 אשכוליות בינוניות שקליפתן דקה

2 ק"ג סוכר

1/2 כוס מיץ לימון משומר

800 מ"ל מים (4 כוסות)

 

אופן הכנה:

  • שוטפים ומשפשפים היטב את קליפת האשכוליות בעזרת סבון וספוג.
  • מגררים את השכבה העליונה של קליפת האשכוליות במגררת דקה. את הגרד משליכים לפח.
  • מקלפים את האשכוליות, חותכים כל קליפה ל- 8 פלחים ושוב שוטפים (לא משתמשים בפרי עצמו במתכון זה).
  • מכסים במים ומבשלים למשך 10 דקות כדי להפיג את המרירות.
  • מסירים את הפלחים מהאש ומסננים.
  • שוטפים את הסיר ומחזירים לתוכו את קליפות האשכוליות, מוסיפים את הסוכר, מיץ הלימון והמים ומבשלים שעתיים עד שעתיים וחצי.
  • מקררים ומעבירים את הריבה לצלחת הגשה עגולה לא עמוקה.
  • מסדרים את הפלחים על הריבה בצורת פרח.

 

 
טעמתם פעם ריבת עגבניות?
טעמתם פעם ריבת עגבניות? צילום : מתוך הספר מימונה כל השנה
 

ריבת עגבניות

ריבה על בסיס ירק היא גיוון מרענן לריבות הנפוצות שבסיסן הוא פרי

 

מצרכים:

1 ק"ג עגבניות שרי

750 גרם סוכר

5 כפות מיץ לימון משומר

 

אופן הכנה:

  • מנקים את העגבניות, מסירים מהם את העוקץ ושוטפים היטב.
  • מכניסים את העגבניות לקערה ושמים עליהן את הסוכר.
  • מכסים את הקערה ומכניסים אותה למקרר למשך 24 שעות.
  • מעבירים את התערובת לסיר בישול ומבשלים על אש בינונית כשעה.
  • מערבבים מידי פעם בעדינות את הריבה. בעת הערבוב יש להיזהר שלא למעוך את העגבניות.

 

 
ריבת הדרים מסורתית
ריבת הדרים מסורתית צילום : מתוך הספר מימונה כל השנה
 
 

ריבת תפוזים

ניתן להשיג כיום קונפיטורת תפוזים בכל מרכול אבל אין כמו ריבה שהוכנה בבית.

 

מצרכים:

5 תפוזים גדולים ויפים שקליפתם עבה

1 ו- 1/4 ק"ג סוכר

5 כפות מיץ לימון

4 כוסות מים

 

אופן הכנה:

  • שוטפים היטב את התפוזים עם מים וסבון.
  • מגררים את השכבה העליונה של הקליפה (שכבה דקיקה בלבד) בעזרת מגררת דקה ושוטפים את התפוז שוב. את הגרד משליכים לאשפה.
  • לאורך כל תפוז, בחלקו האמצעי, עושים שלושה חתכים קלים באורך של כ- 3 ס"מ ובעומק של 1/2 ס"מ (על החתכים ליצור מעין סימוני פלחים, אך להשאירו שלם).
  • שמים את התפוזים בסיר, מכסים בסוכר ומניחים למשך כיממה עד להמסת הסוכר.
  • מבשלים ללא כיסוי על אש בינונית ומוסיפים בהדרגה את המים.
  • בחלוף שעה מוסיפים לתערובת את מיץ הלימון.
  • מוסיפים ומבשלים עד שהתפוזים מקבלים צבע כתום זהוב ובמהלך הבישול הופכים את התפוזים 4 פעמים.  
  • לוחצים על התפוזים קלות בעזרת מזלג, כאשר הם כבר רכים, על מנת לגרום לפרי להפתח בצורת פרח.
  • בודקים שהריבה מוכנה ומעבירים את התפוזים לכלי הגשה ואת הריבה מסננים ויוצקים על התפוזים.

 

הערה: אין לכסות את הסיר בעת הבישול

 

מתוך הספר: "מימונה כל השנה" מאת אסתר ביטון בהוצאת ספרים אוריון.

 

רוצים לראות עוד מתכונים לחגיגות המימונה >>>

 

מחפשים עוד מתכונים טעימים במיוחד? נסו את אלה:

מתכונים למימונה

עוגת קליפות הדרים ושוקולד

ניוקי מוקפץ

עוגת שמרים עם שוקולד וחלבה

עוגת גזר בחושה

מוס שוקולד בצבעים

עוגת חלבה בחושה

 

 
עוד כתבות במדור סודות המטבח
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.