ג'אגרי - מתיקות גולמית במיטבה

 
בלוקים של ג'אגרי, הכי טבעי שיש
בלוקים של ג'אגרי, הכי טבעי שיש צילום: Carol Mitchell, flickr
 
עודכן 23:28 25/04/2011
עֹז תלם

קנה הסוכר עובר הרבה גלגולים ותהליכים עד שהוא מגיע לשולחן שלנו כסוכר לבן. בדרך הוא מאבד הרבה מערכו התזונתי. אם יודעים איפה לחפש, אפשר למצוא סוכר בצורה הגולמית ביותר - ג'אגרי

 
 
 
 
 

אחד הטרנדים הבולטים בעולם האוכל היום הוא חזרה למקורות: מעיבוד ותיעוש של חומרי גלם, חזרה למוצרים מעובדים פחות וטעימים יותר. כך גם המקרה עם הסוכר, שנכנס לנו לקיבה ביותר דרכים ממה שאנחנו יכולים לדמיין. בכתבה זו נלמד קצת יותר על הממתיק שהפך למובן מאליו, ועל הצורה הגולמית ביותר שלו, שנקראת ג'אגרי, ועל איך אפשר להשתמש בה במטבח באופן יומיומי.

 

עד לפני 200 שנה, כל הסוכר בעולם הופק מצמח שזכה לשם המפתיע 'קנה סוכר'. הצמח גדל באזורים טרופיים, והוא התפשט העולם על ידי הבריטים וההולנדים, ובאותם ימים שוויו לא היה רחוק משווי הזהב. את צמח קנה הסוכר היו מועכים, כדי להפיק את המיץ, מרתיחים ומסננים, ולאחר מכן מייבשים אותו.

 

עם השנים תהליך העיבוד התפתח, והצליח להפריד את הסוכר הנקי (להלן: סוכר לבן), מהחומרים האחרים שנמצאים בקנה בצורה טבעית, כגון ויטמינים, ומינרלים. הנוזל הטבעי שמופרד מהסוכר הלבן נקרא מולסה, שגם היא מתוקה ועשירה בפני עצמה, אך טעמה כבד למדי.

 

התוצר הסופי של תהליך העיבוד, הסוכר הלבן, הינו ממתיק "טהור", ומכיל רק את הערך הקלורי בלבד. ניתן לייצרו לא רק מקנה סוכר, אלא גם מזן מאוד מסוים של סלקים, אשר גדלים במיוחד למטרה זו. הסוכר החום, שתופס תאוצה בימים אלו, הינו למעשה סוכר לבן שעורבב בחזרה עם המולסה שהוצאה ממנו בתחילת התהליך.

 

 
קנה סוכר בצורתו הטבעית
קנה סוכר בצורתו הטבעית צילום : LIN CHIA HUI, flickr
 
ג'אגרי בארץ
ג'אגרי בארץ צילום: מתוך אתר חברת מהרג'ה

לפני ימי המיכון והתיעוש ההמוני, ולפני שהבינו כיצד לעבד את קנה הסוכר, נהגו לייצר במדינות בהן גדל הצמח, את הג'אגרי (jaggery): זהו התוצר הראשוני מצמח קנה הסוכר, למעשה המיץ המסונן מהקנים, שמיובש ומעוצב לצורת בלוקים אחידים ומתוקים. לכל אזור בעולם יש שם אחר למוצר, אשר דומה מאוד בטעמו לסוכר הדקלים, שגם הוא סוכר גולמי, המופק מעצי תמר.

 

מבחינה תזונתית, הג'אגרי משמעותית בריא יותר לצריכה מסוכר לבן. מכיוון שהוא אינו מזוקק, הוא נספג בגוף בצורה יותר איטית, ולא גורם לאותו Rush שסוכר רגיל יוצר. המנהיג ההודי גאנדי נהג לצרוך ג'אגרי כחלק מהדיאטה הייחודית שלו. מעבר לכך, הוא מכיל ויטמינים ומינרלים כגון ויטמין B6, מגנזיום, סידן וברזל, אשר חיוניים לתפקוד שוטף של הגוף.

 

מבחינת שימוש קולינרי, ניתן להשתמש בג'אגרי בתחליף לסוכר, לסוכר חום וכמובן לסוכר דקלים. מכיוון שהוא מגיע בבלוק, ניתן לחתוך חתיכה קטנה ממנו, ולהמיס במעט מים חמים, לפני שמערבבים אותו פנימה לרטבים, מנות מוקפץ, או מאפים. הוא משתלב מצוין במשקאות חמים. טעמו אינו מרוכז כמו של המולסה, אך עם ערך מוסף שאין לסוכרים הרגילים. את הג'אגרי ניתן למצוא במכולות הודיות ובחנויות המתמחות במוצרי המזרח הרחוק.

 

לעוד מתכונים וכתבות טעימות במתחם אוכלים טבעי:

מתכון לחזה עוף במילוי כרישה ותרד

חזרת - צמח מרפא על השולחן

מתרגשות מחומרי גלם - ראיון עם מיכל אנסקי ושיר הלפרן

פאייה עוף עם אורז

שוקי עוף אפויים ביין אדום

מתכון מסורתי לסילאן תוצרת בית

שניצל בלי גלוטן במיוחד לילדים

 
עוד כתבות במדור אוכלים טבעי
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.