ממלכת הפטריות

 
אלף צבעים ומיליון צורות לה לפטריה
אלף צבעים ומיליון צורות לה לפטריה צילום: Getty Images / אימג'בנק
 
עודכן 07:47 03/05/2011

ניתן למצוא אותן בשלל זנים, צורות, צבעים וגדלים ואפשר לעשות בהן שימוש במיגוון מרקים, פשטידות, מאפים ורטבים. קבלו הצצה לעולם הפטריות וגם מתכון לסלט וריזוטו פטריות

 
 
 
 
 

ניתן להשיג אותן היום אצל כל ירקן ובכל סופר, הן מגיעות בשלל צבעים, גדלים וצורות, ומשמשות אותנו בהכנת מגוון רב של תבשילים, מרקים, פשטידות, רטבים ומאפים - הפטריות. לבד משימוש בפטריות לצרכי מאכל נעשה בהן שימוש גם לצורך הפקת אנרגיה באמצעות תסיסה אלכוהולית, ליצירתו של פחמן דו חמצני (ונעשה בו שימוש להתפחת בצקים) ואתנול, בו נעשה שימוש בתעשיית משקאות האלכוהול.

 

מחקרים רבים בעולם הראו כי לפטריות סגולות רפואיות רבות. כך לדוגמא פטריית השיטאקי הנפוצה והמוכרת, מכילה ברזל, סיבים תזונתיים, וויטמינים. השפעתה של הפטרייה על מערכת החיסון, נחקרה רבות ובעקבות תוצאות המחקרים הכירו הרשויות הרפאיות ביפן בתמצית שי-טאקי כתרופה לחולי סרטן.

 

יחד עם זאת יש לזכור כי קיימות פטריות רבות שהינן רעילות ואכילתן מסוכנת ועלולה לגרום להזיות, תחושה לא טובה ואפילו מוות.

 

פטריות או לא להיות

המרירות נעלמת עם הבישול
המרירות נעלמת עם הבישול צילום: יח"צ

פטריית השי-מג'י

הפטריות החומות והלבנות גדלות בטבע על עצי אשור והגידול המתורבת של הפיטריות מתבצע על מצע סטרילי באקלים מבוקר. הפטריות מכילות מרכיבים מעוררי טעם ובעלות מרקם פריך ונעים. טעמן לפני הבישול מעט מריר ולכן יש לעשות בהן שימוש במתכונים המצריכים פטריות מבושלות. לאחר בישול הפטריות, נעלמת המרירות ואת מקומה תופס טעם עשיר שמזכיר את טעמם של אגוזים.

 
קטנות, פריכות ועם טעם עדין
קטנות, פריכות ועם טעם עדין צילום: Getty Images / אימג'בנק

פטריית אנוקי

לפטריות מראה משובב כמו זר פרחים, מרקם פריך, טעם עדין, מתקתק ומפתיע המזכיר במקצת טעם של ענבים. פטריית האנוקי אהובות ונפוצות במאוד במדינות המזרח הרחוק ובמיוחד ביפן. הפטריות משתלבות נהדר בתבשילים מוקפצים ובמרקים בבישול קצר שכן בישול ארוך עלול לגרום לפטריות להפוך לקשות. מרבית המחקרים שנערכו עד כה בסין וביפן, הראו כי הפטריות בעלות השפעות רפואיות חיוביות ומיחסים להן סגולות רפואיות שונות כמו חיזוק המערכת החיסונית, הורדת לחץ דם והפחתת הכולסטרול בדם.

 
 
פופולארית במזרח הרחוק
פופולארית במזרח הרחוק צילום: יח"צ

פטריית השי-טאקי

מקורה של הפטריה ביפן ומשמעות שמה: פטריית עץ השי ("שי" הינו עץ דומה לעץ אלון ביפנית ו"טאקי" משמעותו פטרייה). כשמה כן היא, בגידול המסורתי היא גדלה על גזעי עץ האלון או על עצי אלון כרותים. פטריית השי-טאקי היא הפטרייה הפופולארית ביותר במזרח הרחוק ובשנים האחרונות היא נפוצה ופופולארית גם בעולם המערבי.

לפטריה ארומאטיות, בשרניות וטעם נפלא שמשדרג כל תבשיל ונותן לו ארומה ייחודית. היא משתלבת נהדר בפסטות, נודלס, אומלטים, ירקות מוקפצים, קישים, סלטים, ובתבשילי בשר, עוף ודגים.   

 
צומחות על כל עץ רענן
צומחות על כל עץ רענן צילום: יח"צ

פטריית יער

גדלות בטבע על עץ ולפיכך משתייכות לקבוצת הפטריות הנקראות "מפרקי עץ". לפטרייה מרקם בשרני וניחוח עדין של יער. היא מתאימה לכל מתכון של תבשיל פטריות, כולל פשטידות, מרקים, מוקפצים וכדומה. ניתן גם להוסיף אותה לסלטים לאחר טיגון קליל או השריה במרינאדה. לפטריות הללו מיוחסת פעילות נוגדת חמצון גבוהה, פעילות בהורדת שומנים וכולסטרול בדם.

 

 

 
צילום : Getty Images / אימג'בנק
 
איזה צבע ורוד מהפנט
איזה צבע ורוד מהפנט צילום: יח"צ

פטריית אלמוג היער

פטרייה יפיפייה זו, שצבעה ורוד עז קרויה באנגלית "Love Mushroom" ושימושה העיקרי הוא שדרוג אסתטי של המנה. חשוב לדעת שכדי לשמור על צבעה המיוחד של הפטריה, על הבישול או הטיגון להיות קצר ומהיר. אפשר להוסיף את עלי הפטריה, ללא בישול, למרק צח לפני ההגשה וניתן אף להכין מתאבנים מיוחדים מעלי הפטריות, לאחר שהושרו ברוטב ויניגרט במשך מספר שעות.

 
הפטריה הלבנה והמוכרת
הפטריה הלבנה והמוכרת צילום: Getty Images / אימג'בנק

פטריית שמפיניון

הפטריות המתורבתות והמוכרות לכם ביותר אולי כיון שהם גם הפיטריות הנפוצות ביותר במערב. זן השמפיניון , עשיר בוויטמינים ובמינרלים, דל קלוריות ואינו מכיל כולסטרול. כדאי שתמיד תהיה לכם בבית אריזה של פטריות שמפיניון מיובשות, כדי להוסיף למרקים ולרטבים, ולקבל מנה משודרגת ומלאה בטעם עשיר של פטריות ללא מאמץ מיוחד.

 
הפטריה "המפולפלת"
הפטריה "המפולפלת" צילום: Getty Images / אימג'בנק

פטריית שאנטרל 

נחשבת בעיני רבים כפטריה הכי משובחת מבין הפטריות מלקט הבר. לפני יבושה, לפטריית השאנטרל צבע כתום והיא עשירה בוויטמין C ומכילה יותר קרוטן מכל פטרייה אחרת. בגלל טעמה המעט פיקאנטי, הגרמנים מכנים אותה "הפטרייה המפולפלת" (Pfifferling) אך אל תתנו לשמה להטעות אתכם שכן היא מתאימה למנות כמו קישים, חביתות עשירות וריזוטו.  

 

 

 
מלך מלכי הפטריות
מלך מלכי הפטריות צילום: Getty Images / אימג'בנק

פטריית מלך היער

לפטריה רגל ארוכה ורחבה, שכל כולה אכילה, טעימה ומזינה. היא בעלת מרקם בשרני וחלק כמשי ואינה דומה לפטריות אחרות. רבים טועים לחשוב שמקורה במזרח הרחוק, אך מביני דבר יודעים, שמקורה באזור הים התיכון, כאן היא גדלה על שורשי ארכובית הגלגל. הפטריה מתאימה למתכונים של תבשילי עוף, בשר, דגים ,רטבים ומרקים ובעקבות היותה סופגת נוזלים מתאימה הפטריה מאוד לשימוש במתכונים רטובים. הפטריה עשירה בסיבים תזונתיים, דלה בקלוריות ואין בה כולסטרול.

 

 

 
עם קצת סבלנות וחומרים משבוחים תקבלו ריזוטו עם ריח וטעם מהמם
עם קצת סבלנות וחומרים משבוחים תקבלו ריזוטו עם ריח וטעם מהמם צילום : בועז לביא
 

מתכון לריזוטו פטריות

מנה טעימה ועשירה שניתן להכינה גם בגירסה לא חלבית.

 

מצרכים: (ל- 8 מנות)

1 כרישה קצוצה (בלי העלים)

4 בצלצלי שאלוט קצוצים

1/3 כוס שמן קנולה

2 כוסות אורז לריזוטו

2 כפות פטריות פורצ'יני מיובשות

100 גרם פטריות שי-טאקי בלי הרגל (1 חבילה)

150 גרם פטריות שי -מג'י טריות (1 חבילה)

2 פטריות מלך היער

1/2 כוס יין לבן יבש

6 כוסות מים או ציר ירקות (ציר עוף במתכון בשרי)

1 כף מלח

מעט פלפל

50 גרם חמאה (במתכון בשרי ניתן לוותר על החמאה או להחליף במרגרינה)

1/2 מיכל שמנת מתוקה (במתכון בשרי 100 גרם שמנת צמחית לבישול)

 

אופן הכנה:

  • חותכים את פטריות השי טאקי לרבעים ולפרוסות את פטריות מלך היער.
  • מאדים את הבצל עם הכרישה בשמן עד שהבצל הופך שקוף.
  • שוטפים מעט את פטריות הפורצ'יני ומוסיפים אותם יחד עם שאר הפטריות לסיר להמשך אידוי של 2 עד 3 דקות.
  • מוסיפים את האורז, המלח והפלפל וממשיכים לאדות עד שהאורז מתחמם. 
  • יוצקים את היין הלבן ומערבבים עד שרוב היין מתאדה.
  • מוסיפים שתי כוסות מהנוזל, מרתיחים, מנמיכים את האש ומבשלים בסיר פתוח תוך כדי ערבוב כמעט מתמיד עד שהוא נספג באורז.
  • מוסיפים שתי כוסות מים נוספות וחוזרים על אותה פעולה.
  • כך עושים פעם שלישית עם יתרת הנוזל עד שכמעט כולו מתאדה.
  • מורידים מהאש, מוסיפים את החמאה והשמנת ומערבבים בעדינות עד שהחמאה נמסה.

 

הערה: האורז צריך להיות רטוב מאוד (ALLONDO) אך עדיין עם נקודה קשה במרכז הגרגיר (ALDENTE). במתכון חלבי אפשר להוסיף כ-3 כפות גבינת פרמז'ן מגורדת בשלב האחרון.

 

 
סלט פטריות
סלט פטריות צילום : בועז לביא
 

סלט פטריות ועגבניות לחות

בריא, ססגוני, עשיר בפטריות ומהיר להכנה

 

מצרכים:

1 חבילה פטריות יער

100 גרם פטריות שי-טאקי ללא הרגל (1 חבילה)

150 גרם פטריות שי-מג'י (1 חבילה)

100 גרם פטריות אנוקי (1 חבילה)

10 עגבניות לחות

1 בצלצל שאלוט

4 שיני שום פרוסות דק

1 כפית תימין טרי

2 כפות אורגנו טרי

2 כפות בזיליקום טרי

1/3 כוס שמן זית איכותי

מיץ מ-1/2 לימון

1 כף חומץ בלסמי

קורט מלח ופלפל

1 כף צנוברים קלויים או 2 כפות אגוזי פקאן קלויים

 

אופן הכנה:

  • חותכים את בצלי השאלוט, הבזיליקום והעגבניות לרצועות דקות.
  • קוצצים את התימין והאורגנו.
  • מפרידים את פטריות היער והשי-מג'י מהשורש שלהן ומשאירים אותן שלמות.
    חותכים את פטריות השי-טאקי ל 2-4 חתיכות (לפי הגודל שלהן).
  • מניחים את כל הפטריות, למעט פטריות האנוקי, בקערת ערבוב יחד עם התימין ומעט מהשמן, המלח והפלפל.
  • מערבבים היטב ומעבירים לתבנית מרופדת בנייר אפיה.
  • אופים למשך כ-20 דקות בחום של 180 מעלות.
  • מוציאים מהתנור ומחזירים לקערת הערבוב.
  • מוסיפים את כל שאר החומרים ומשרים יחד למשך כ-10 דקות לפני ההגשה.
  • מוסיפים את פטריות האנוקי סמוך לזמן ההגשה לאחר הקפצה קצרה של כדקה במחבת.

 

המידע והמתכונים באדיבות חוות תקוע, אוצרות מן הטבע.

 

מחפשים עוד מתכונים מעולים ? נסו את אלה:

כבדים על מצע פירה בטטה

נתחי בשר עם עגבניות וטחינה

רוסטביף על לביבת בטטה

עוגת תפוזים ושקדים

קציצות דג על מצע ריזוטו

קדרת לוקוס

עוגת קליפות הדרים ושוקולד

גלילת בשר

מתכון לניוקי מוקפץ

  

 
עוד כתבות במדור סודות המטבח
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.