המדריך המלא להכנת רוטב ויניגרט

 
שמן, חומץ, מטרפה וכמה תבלינים - כל מה שצריך לרוטב מוצלח
שמן, חומץ, מטרפה וכמה תבלינים - כל מה שצריך לרוטב מוצלח צילום: I Believe I Can Fry, flickr
 
עודכן 08:12 15/05/2011
עֹז תלם

גלו את הסודות והטיפים המקצועיים מאחורי הכנת רטבי סלט מוצלחים. וגם: סרטון שמדגים איך להכין שלושה רטבים בסיסיים לסלט

 
 
 
 
 

רטבים מוכנים לסלט הם אחד מבזבוזי הכסף הגדולים ביותר. כל אחד יכול להכין בביתו בקלות ובמהירות רטבים מעולים, שיהפכו כל סלט לחוויה. הבעיה הגדולה ברטבים ארוזים היא שהם מכילים חומרים משמרים, שפוגעים בטעם של כל מנה אליה תוסיפו אותם.

 

המדע שמאחורי הרוטב

 

כמו שכל ילד יודע, שמן ומים לא מתערבבים. שמן קל יותר ממים, ולכן כששמים את שניהם בקערה השמן יצוף והמים ישארו למטה. רוטב בסיסי לסלט הוא תערובת של שלושה מוצרי בסיס: שמן, חומץ וחומרים אחרים, כמו חרדל, דבש, מלח ופלפל, שמוסיפים טעם ו/או מרקם. אבל כדי שהרוטב ישאר צמוד לסלט, הוא צריך להיות סמיך.

 

אז איך זה קורה? ערבוב מהיר של השמן והמים (כשהמים הם מיץ הלימון או החומץ לסוגיו השונים), בבלנדר, בצנצנת סגורה או בעזרת מטרפה, גורם לשמן ולמים להתפזר לטיפות קטנות מאוד. הטיפות האלה יכולות להיות מושהות באופן זמני ביחד, בלי להיפרד, אבל רק לזמן מוגבל. כדי שהרוטב יחזיק במצב סמיך לאורך זמן, צריך חומר מתחלב: חומרים שיכולים להחזיק, ברמה המולקולרית, טיפה קטנה של שמן בצד אחד, וטיפה קטנה של מים בצד שני. כל עוד היחס בין המים לשמן לא גבוה מדי, כמות קטנה של חומר מתחלב, כמו ממרח חרדל, יוגורט, טחינה או חלבון ביצה, תספיק כדי לאחד את כל מצרכי הרוטב.

 

טריק ידוע של שפים הוא אחסון הויניגרט בבקבוק לחיץ - כשלקוח מזמין סלט, הטבח האחראי להכנת המנה, שם את כל המצרכים בקערה, שולף את בקבוק הויניגרט, משקשק אותו כדי לערבב מחדש את החומרים, ומוסיף לסלט כמות מדויקת, שמתבלת ומאחדת את הטעמים של המצרכים השונים. תיבול הסלט בויניגרט קורה ברגע האחרון, כי ככל שהסלט שוהה ברוטב יותר זמן, הוא נהיה יותר 'סמרטוטי'.

 

ועכשיו סרט: העיתנאי והאכלן מרק ביטמן, מהניו יורק טיימס, מדגים איך מכינים שלושה רטבים מהירים וקלים לסלט:

 

 

ויניגרט דבש ובלסמי

 

מצרכים:

1/2 כוס שמן זית

1/6 כוס חומץ בלסמי

כף דבש

1 שן שום מקולפת

מלח ופלפל לפי הטעם

 

אופן ההכנה:

  • מוסיפים את כל המצרכים לבלנדר ומרסקים היטב עד ששן השום ה'התפרקה' והרוטב אחיד.

 

ויניגרט בסגנון אסיאתי

 

מצרכים:

1/3 כוס שמן בוטנים

כפית שטוחה שמן שומשום קלוי

2 כפות רוטב סויה

כף מיץ לימון טרי

כפית ג'ינג'ר מגורר

 

אופן ההכנה:

  • שמים את כל המצרכים בקערה ומערבבים היטב עד שהחומרים התמזגו לרוטב אחיד
 
 
עוד כתבות במדור עשו זאת בעצמכם
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.