מסביב לגלובוס • מאכלי גבינות מכל העדות

 
שולחן החג נצבע לבן ומתקשט בשלל מאכלי גבינה
שולחן החג נצבע לבן ומתקשט בשלל מאכלי גבינה צילום: יח"צ
 
עודכן 16:54 02/06/2011

מאכלי הגבינה המאפיינים את חג השבועות הם הזדמנות מצויינת להתרפק על העבר, בחזרה אל מתכוני הגבינה מבית אמא. ממתכון לפפאנש ולזניה ועד לכופתאות הונגריות ובורקיטס תורכי

 
 
 
 
 

אפשר לחוש באוויר כבר את שבועות שבפתח, החג שמביא עימו פריחה, התחדשות, קריאת תיקון ליל שבועות, לבוש לבן צחור וטהור ואיך לא, שלל מטעמי גבינות. כמיטב המסורת היהודית בחגים, גם בחג השבועות מתהדר שולחן החג בלבוש לבן ומתפאר במאכלים על טהרת החלב ומוצריו: פשטידות, קישים, סלטים, לזניות, מאפים, בלינצ'סים ואינספור סוגים של עוגות גבינה אפויות, אפויות למחצה, עם פירות, פירורים, זיגוג שוקולד או כל שילוב אחר על פי הטעם.   

 

מבט חטוף אל הגלובוס הקולינארי מגלה כי מדינות ועמים שונים מתהדרים במאכלי גבינה המייחדים ומאפיינים אותם ומהווים חלק בלתי נפרד ומרכזי בתפריט המקומי. אז הרשו לנו להזמין אתכם למסע גבינה קצר ברחבי הגלובוס בעקבות מאכלי עמים שאתם חייבים להכיר ולטעום, אם לא ביום של חול לפחות בחג השבועות.

 

לזניה גבינות ותרד • איטליה

לזניה עשירה וטעימה שמתאימה לכ- 8 סועדים 

 

מצרכים לתערובת תרד: 

1/2 שקית עלי תרד קפוא (400 גרם)

1 חבילה חמאה (100 גרם)

1 גביע גבינה בולגרית 24% מפוררת (250 גרם)

 

לתערובת הגבינות:

1 גביע קוטג' 5% (250 גרם)

1 גביע גבינה לבנה 9% (250 גרם)

3/4 שקית פתיתי עמק למאפים (150 גרם)

1 ביצה בינונית תנובה

 

לתערובת השמנת:

1 מיכל שמנת לבישול 10% מופחתת שומן (250 מ"ל)

1 חלמון

1 כפית מלח

1/4 כפית פלפל שחור גרוס

1 כף טימין טרי, קצוץ

 

להרכבת הלזניה:

12 עלי לזניה

2 עגבניות טריות פרוסות

1/2 חבילת חמאה (לשימון התבנית) 

 

אופן הכנה:

  • ממיסים במחבת את החמאה, מוסיפים את התרד, מערבבים ומבשלים כ-8 דקות, עד להפשרה ומסירים מהלהבה. מוסיפים את הגבינה הבולגרית ומערבבים בעדינות.
  • שמים בקערה קוטג', גבינה לבנה, פתיתי עמק וביצה ומערבבים היטב עד לקבלת תערובת גבינה אחידה.
  • מערבבים בקערה נפרדת היטב את השמנת לבישול עם החלמון, המלח והפלפל ומוסיפים את הטימין הטרי.
  • משמנים בחמאה תבנית בגודל 20*30 ס"מ בחמאה.
  • מניחים שכבת עלי לזניה, מניחים מעליה את תערובת התרד ומכסים בשכבת עלי לזניה נוספת.
  • יוצקים מעל את תערובת הגבינות, מכסים בשכבה נוספת של עלי לזניה ומניחים מעליהם את פרוסות העגבניה.
  • יוצקים בעדינות את תערובת השמנת ואופים בתנור בחום בינוני של 170 מעלות כ-50 דקות, עד להזהבה. מגישים חם.

 

המתכון באדיבות תשלובת החלב של תנובה.

 

 
מאפה גבינה טעים וממכר
מאפה גבינה טעים וממכר צילום : יח"צ
 

בורקיטס גבינה • תורכיה

כיסוני גבינה מן המטבח הספרדי-בלקני

 

מצרכים לבצק:
1/3 3 כוסות קמח (500 גרם)
½ שקית או ½ קוביית שמרית
½ שקית משפר לאפייה ביתית של שמרית
1 כף סוכר
1 כף חומץ
1 כפית מלח
½ כוס שמן
½ - ¾ כוס מים 

 
 
כיסוני בצק פריך ממולאים בגבינה
כיסוני בצק פריך ממולאים בגבינה צילום: Getty Images / אימאג'בנק

מצרכים למלית:
500 גרם גבינה לבנה 5%
½ כוס קורנפלור (70 גרם)
1 מיכל שמנת לבישול
2 כפיות בזיליקום
2 כפיות טימין
1 כפית מלח
1 כפית פלפל שחור
לקישוט -ביצה טרופה ושומשום

 

אופן הכנת הבצק:

  • לשים את כל חומרי הבצק תוך הוספה הדרגתית של המים עד לקבלת בצק רך מאוד.
  • משהים כ-½ שעה במקום חם בקערה מכוסה במגבת.

 

אופן הכנת המלית:

  • בסיר מערבבים את הגבינה עם השמנת ומוסיפים בהדרגה את הקורנפלור.
  • מוסיפים את התבלינים, המלח והפלפל ומבשלים כ-10 דקות.
  • מניחים להצטנן.

 

אופן הכנת המאפה:

  • מקמחים את הידיים ושולחן העבודה ומרדדים את הבצק לעובי של 1 ס"מ.
  • בעזרת כוס חותכים עיגולים מהבצק, מניחים במרכז העיגול כף מהמלית, מברישים את הבצק מסביב למלית עם מים על מנת להדביק את הבצק, מקפלים את העיגול לחצי ומהדקים.
  • מורחים בביצה הטרופה ומפזרים שומשום לקישוט.
  • מניחים למנוחה של כ-½ שעה ואופים בתנור שחומם מראש ל-170 מעלות למשך 12-15 דקות.

 

המתכון באדיבות חברת שמרית, יצרנית שמרים טריים לאפיה ביתית.

 

 
כופתאות גבינה הישר מהמטבח ההונגרי
כופתאות גבינה הישר מהמטבח ההונגרי צילום : רחל קרוט
 

גומבוצ (כופתאות גבינה) • הונגריה 

כופתאות גבינה רכות ונימוחות בפה עטופות פירורים מתוקים וקראנצ'ים.

 

מצרכים:

קילו גבינה לבנה 9%
4 ביצים, מופרדות
7 כפות סולת
3 כפות סוכר

לפיזור:
אבקת סוכר (או סוכר רגיל)
פירורי לחם מטוגנים (כ-5 דקות על מחבת)
שמנת חמוצה

אופן ההכנה:

  • מפרידים את הביצים.
  • מערבבים את החלמונים עם 3 כפות סוכר וטורפים לתוך הגבינה.
  • מוסיפים את הסולת לתערובת הגבינה ומצננים כשעה במקרר.
  • מקציפים חלבונים לקצף יציב, מערבבים לתוך הגבינה ומשהים שעה נוספת במקרר.
  • מרתיחים סיר עם מים ומעט מלח.
  • יוצרים מהתערובת כדורים ומבשלים עד שהכדורים צפים במים.
  • מסננים ומגלגלים בפירורי לחם מטוגנים, זורים אבקת סוכר ומוסיפים שמנת חמוצה מעל
  • ניתן ומומלץ להוסיף ריבה ביתית.

 

המתכון באדיבות לאצי שגב שף מסעדת טוליפ.

 

 
אל תחזרו מרומניה לפני שאכלתם פפאנש
אל תחזרו מרומניה לפני שאכלתם פפאנש צילום : יח"צ
 

פפאנש • רומניה

סופגניה מתוקה שמוגשת עם שמנת חמוצה ורוטב דובדבנים - תענוג צרוף לחך. 

 

מצרכים:

500 גרם גבינת קרש רזה לגמרי
2 כפיות תמצית וניל
1 כף קליפת לימון מגורדת
4 ביצים
שליש כוס סוכר
250 גרם קמח תופח
1 כפית אבקת אפיה
שמנת חמוצה

 

מרקחת דובדבנים קלילה:
חצי כוס סוכר
מעט מיץ לימון
רבע כוס מים
300 גרם דובדבנים

 

אופן הכנה:

  • שמים את הגבינה בקערה, מוסיפים תמצית וניל, קליפת לימון וסוכר ומערבבים.
  • מוסיפים את הביצים, הקמח ואבקת האפיה ומערבבים לבצק רך.
  • מכסים בניילון ומקררים חצי שעה.
  • מכינים את המרקחת: שמים במחבת חצי כוס סוכר, מעט מיץ לימון ומעט מים ומבשלים לסירופ סמיך.
  • מוסיפים 300 גרם דובדבנים מגולענים ומבשלים יחד עשר דקות.
  • צובטים מהבצק כדורים קטנים ומגלגלים אותם בקערת קמח.
  • יוצרים גומה עם האצבע ומכניסים לשמן עמוק ומטגנים עד לקבלת גוון שחום-זהוב.
  • מוציאים, מסננים ומספיגים.
  • מחלקים לצלחות, יוצקים שמנת חמוצה בנדיבות ומעל את מרקחת הדובדבנים.

 

רוצים לראות איך אהרוני מכין את המתכון? צפו בתכנית המלאה.

 

 
אין כמו לאסי הודי ביום קיץ חם ודביק
אין כמו לאסי הודי ביום קיץ חם ודביק צילום: Getty Images / אימאג'בנק

משקה לאסי • הודו

משקה יוגורט שירענן אתכם בימות הקיץ

 

מצרכים:

4 כוסות רוויון

1 כוס קרח כתוש

2 כפות סוכר חום

3 כפות מחית פירות (מנגו, בננה, אפרסק)

3 טיפות מי ורדים

1 כפית זעפרן

 

אופן הכנה:

  • מערבבים את כל המצרכים בשייקר או במעבד מזון, מוזגים ומגישים. 

 

מחפשים עוד מתכוני שבועות מעולים? נסו את אלה:

בבקה שמרים וגבינה

עוגת גבינה ושוקולד חם

בלינצ'ס גבינה מתוקה

מאפינס גבינות

שבלולי גבינה בקלי קלות

מתכון לפשטידת טונה וגבינות

מתכון לעוגת גבינה לייט

מאפה פלפלים קלויים וגבינות

 

 
עוד כתבות במדור סודות המטבח - המתכונים
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.