ריפוי מסורתי באמצעות חלב

 
חלב טרי וגם בריא
חלב טרי וגם בריא צילום: יח"צ
 
עודכן 13:10 01/06/2011
אייל שפרינגר

הוא מרגיע, מחזק ואף מסייע לטיפול במגוון מצבים רפואיים לא נעימים. אייל שפרינגר על השימוש בחלב ומוצריו לריפוי, על פי מסורות עתיקות מרחבי העולם. וגם: מתכון למשקה חלב מיוחד ומרגיע

 
 
 
 
 

פעם, לפני הרבה שנים, חלב היה בסך הכל מזון. החלב לא שימש כמוקד לוויכוח או מחלוקת בין גישות רפואיות שונות ולא היה חלק מתעשייה משומנת. החלב פשוט היה סוג נוסף של מזון אשר בני אדם ברחבי העולם הפיקו מהבהמות אותן גידלו.

 

את החלב לא נהגו לפסטר, להמגן, להפריד אותו למרכיביו ואז לאחד אותם שנית, להוסיף לו מייצבים, פירות, או סיבים תזונתיים, סוכר או שוקולד. הפרות, הכבשים והעיזים מהן נחלב החלב חיו אף הן חיים פשוטים, ניזונו מעשב טרי ומגוון, כך שחלבן היה עשיר יותר מבחינת הרכבו. שיטות העיבוד העיקריות היו הרתחת החלב לפני השתייה, או התססתו כדי להפכו לגבינה וליוגורט. פשוט מאוד.

 

אז היכן הכל התבלבל? האם היתה זו קליאופטרה אשר בחרה לרחוץ בחלב אתונות? או שמא שלמה המלך שביקש לו חלב לביאה כדי להביא מזור לחוליו? לעולם לא נדע.

 

אלפי שנים של הכרות קרובה עם החלב, וניסוי וטעייה בהכנת החלב ומוצריו, לימדו את האדם אלו שימושים בחלב הינם יעילים ובטוחים, וכיצד להיזהר מפני הנזקים הבריאותיים הטמונים בצריכת חלב. בנוסף להיכרות עם דרכי השימוש היומיומיות בחלב, ההיכרות הקרובה עם המזון ושלבי גידולו חשפה בפני האדם את איכויות הריפוי הטמונות במזון זה. דרכי השימוש בחלב ומוצריו למרפא הינן מרובות ומפתיעות. בכתבה זו נחשוף בפניכם כמה מדרכים אלו.

  

 
יוגורט, מסייע לעודד הרזיה
יוגורט, מסייע לעודד הרזיה צילום: roboppy, flickr

יוגורט מוקצף להרזייה  

מסתבר כי היוגורט דל השומן לא הומצא באירופה או אמריקה, והוא גם לא מוצר חדש כלל. על פי הגירסה האיורוודית לוקחים יוגורט טרי, מערבבים אותו במעט מים ומקציפים. את הקצף, שמכיל בעיקר שומן, מסלקים הצידה ושותים את היוגורט אשר נישאר, תוך כדי הקפדה לשתות את המשקה הזה בשעות הבוקר בלבד. משקה זה הוא חלק מטיפול איורוודי לעידוד הרזייה.

 

חמאה מזוקקת

רבות כבר ניכתב על חמאה מזוקקת ועל מעלותיה. ההודים, אשר קוראים לה גהי (Ghee), מייחסים לה יכולת לחזק ולהזין את מערכות הגוף השונות, ביניהן מערכת העצבים, הרבייה, ומאמינים כי אכילתה תורמת לשמירה על שיער שופע ואף להארכת החיים. מחקרים מראים כי החמאה המזוקקת עשירה בחומר הנקרא חומצה בוטירית (Butyric acid) , מרכיב תזונתי המסייע למניעת סרטן המעי הגס ולהזנת תאי המעי הבריאים. חשוב לציין כי חומצה בוטירית נוצרת באופן טבעי, על ידי חיידקי המעי של אנשים הנוהגים לצרוך תזונה עשירה בסיבים תזונתיים.

 

התימנים והבדווים קוראים לחמאה המזוקקת סמנה, ואף הם משתמשים בה לחיזוק יומיומי של הגוף. כדי לשפר את השפעתה הרפואית של החמאה המזוקקת, נהוג לשלב תבלינים או צמחי מרפא בתהליך ההכנה. כך ממצים את החומרים הפעילים של התבלינים והצמחים במדיום השומני.

 

 
חמאה מזוקקת, צלולה וגם בריאה
חמאה מזוקקת, צלולה וגם בריאה צילום : anjuli_ayer, flickr
 

שימוש בחלב לטיפול במחלות דרכי הנשימה   

ברפואה ההודית קיימת  מסורת ארוכה של שימוש בחלב ובמוצריו למזון ולמרפא. הקשר בין החלב למערכת הנשימה ידוע ברוב מסורות הריפוי כגון הרפואה הסינית והרפואה הערבית יוונית. ברוב הגישות הללו נאסר השימוש בחלב במקרים של מחלות בדרכי הנשימה. גם ברפואה ההודית מכירים בקשר שבין החלב לדרכי הנשימה אך בניגוד לגישות הללו, ההודים אינם חוששים מהחלב ודווקא משתמשים בו כחומר הנושא את השפעתם של צמחי המרפא אל הראות ומסייע במיקוד הטיפול במקרים של מחלות דרכי נשימה.

 

טיפול ביתי להקלה על ברונכיטיס, ליחה בדרכי הנשימה ואסטמה מבוסס על הרתחה בחלב של פלפל שחור ושובב מזן מיוחד הנקרא פיפלי או פלפל שחור ארוך (Piperum Longum) ושתיית החלב המתובל במינונים משתנים של התבלין במשך שבועיים. הרפואה האיורוודית מייחסת לשילוב הזה השפעה חזקה של שיקום הריאה ותפקודה.

 

שימוש בחלב לטיפול בטחורים, דימומים ושלשולים

מסורות תזונה רבות כגון אלו המגיעות מהודו, בוכרה, וגאורגיה, עושות שימוש דומה במים המתקבלים לאחר הכנת גבינה (אותם מים מהם מכינים אבקות שייק חלבונים) לטיפול בטחורים, דימום מטחורים ושלשולים. למי הגבינה השפעה מכווצת וסופחת, העוזרת להקל במהירות על תופעות אלו. מתכון גאורגי לטיפול בשלשול וטחורים מדממים, מבוסס על ליטר חלב מורתח המעורבב עם שני גביעי אשל, עד להתגבשות של גבינה. את המים הנותרים נהוג לשתות כ-3 פעמים ביום במשך שבוע לפחות. ההודים מכינים את התרופה הביתית הזו בצורה דומה אם כי מעודנת מעט יותר, המבוססת על שילוב חלב חם, לימון ומעט סוכר.

 

שימוש בחלב להרגעה  

שימוש נוסף בחלב הוא להרגעת הנפש ומערכת העצבים. החלב מכיל את חלבון הקזאין וכמויות גדולות של חומצת האמינו טריפטופן, לשניהם השפעה מיישנת ומרגיעה. משקה המבוסס על חלב מורתח עם מעט אגוז מוסקט עוזר להירגע בסוף היום. אגוז מוסקט מכיל מיריסטיצין (Myricticin) מרכיב אשר במינון נמוך (קורט אגוז מוסקט מגורר) הינו בעל השפעה מרגיעה ומיישנת, אך במינון גבוה עלול להיות רעיל.

 

 
אגוז מוסקט, מסייע להרגעה ביחד עם החלב
אגוז מוסקט, מסייע להרגעה ביחד עם החלב צילום : dnfisher, flickr
 

מתכון Khir  לארבעה אנשים (או לאדם אחד - תלוי במידת הגרגרנות):

מתכון מרגיע מורכב יותר הינו ה"קהיר" (Khir) -משקה הודי חם מתוק ודשן אשר רבים ממרכיביו: תמרים, חלב,שקדים,זעפרן וגהי, משמשים באירוודה להרגעה ותמיכה במערכת העצבים. המשקה מכיל גם את תבלין ההל המשפר את תהליך העיכול של משקה עשיר זה.  לעיתים ה-Khir ניתן גם כתמיכה לנשים מניקות ועייפות, כמשקה מזין תומך ומחזק המסייע להגברת תנובת החלב של האם.

 

ההודים נוהגים להגיש את ה"קהיר" עם המזון ולאו דווקא בסוף הארוחה. הקהיר מייצג את הטעם המתוק בארוחה ההודית המאוזנת, אשר אמורה להכיל את כל חמשת הטעמים. ניתן להגישו לצד דגנים כגון אורז בסמטי או אורז מתוק עם צימוקים, ותבשילי בטטה או גזר. ניתן גם לשלב בהכנת המתכון תבלינים נוספים כגון ג'ינג'ר, מוסקט או קינמון.

 
 

מצרכים:

5 כוסות חלב איכותי וטרי (חלב חמוץ עלול להתגבש בתהליך ההכנה)

קורט חוטי זעפרן

כוס תמרים מגולענים

¼ כפית זרעי הל טחונים (עדיף להשתמש בזרעים ישר מהתרמיל ולא באבקה)

10 שקדים מושרים במים ומקולפים

כף גהי (חמאה מזוככת)

 

אופן ההכנה:

  • משרים את חוטי הזעפרן בקערה עם כף חלב כ-10 דקות לפחות.
  • טוחנים במעבד מזון את התמרים עם השקדים וכוס אחת של חלב, עד לקבלת מרקם כמעט חלק.
  • שמים 4 כוסות חלב בסיר ומביאים לרתיחה.
  • מוסיפים לסיר הל טחון, זעפרן בחלב ואת תערובת התמרים והשקדים הטחונים ואת הגהי.
  • ממשיכים לבשל על להבה נמוכה כ-5-7 דקות, מוזגים לכוסות ומגישים.

   

המאמר באדיבות אייל שפרינגר Dip.Ac.CH, מטפל ברפואה סינית והרבליסט קליני החוקר את התזונה הסינית ומסורות ריפוי תזונתיות נוספות.

 

לעוד מתכונים וכתבות טעימות במתחם אוכלים טבעי:

סלטים מיוחדים לחג הביכורים

פרגית בפפריקה מעושנת

מקלות זיתים וגבינת גאודה של אורי שפט

בצק עלים ביתי בחצי שעה עבודה

נאים וטעים - מתכוני דגים בלי בישול

חנקן נוזלי - המדריך למתחילים

מוקפץ בריא של חיטה מלאה עם חזה עוף טבעי ותרד

דרך המוזיקה לנשמה - ראיון עם הזמרת אורטל אופק

 
עוד כתבות במדור גוף ונפש
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.