מילון הקפה • הסטורית הקפה

 
מסעו של הקפה מאתיופיה ועד ליבשת ארצות הברית
מסעו של הקפה מאתיופיה ועד ליבשת ארצות הברית צילום: Getty Images / אימאג'בנק
 
עודכן 07:26 19/06/2011

מסעו החל באתיופיה, שם התגלה לפני כאלף שנה ומשם התפשט אט אט ברחבי העולם. צאו איתנו למסע היסטורי בעולם בעקבות צמח ופולי הקפה

 
 
 
 
 

מסעו ההסטורי של הקפה החל ככל הנראה באתיופיה, שם התגלה לפני כאלף שנה, כצמח פרא בהרים כאשר דרכו לשאר העולם רצופה אגדות ומעשיות לרוב. עד המאה ה- 15 שמרו על "ממלכת" הקפה, שליטי ערב בקנאות ואיסורים כבדים הוטלו על הפצתו. רק בשנת 1453 הגיע הקפה לראשונה לקונסטנטינופול (בירת טורקיה דאז) ושנים אחדות לאחר מכן נפתחה גם החנות הראשונה בטורקיה שמכרה את הפולים הכל כך מבוקשים. תפוצתו המשיכה להתפרס ברחבי הגלובוס כאשר במהלך המאה ה- 17 הגיע הקפה לאירופה ובשלב מאוחר יותר כבש גם את יבשת אמריקה.

 

עד תקופה זו, גידולי הקפה היו כאמור, בשליטת מנהיגי ממלכת תימן ששמרה בקפדנות על הפצתו רק כפולים קלוים על מנת למנוע מגידולו במקום אחר. השליטים אסרו להוציא מתימן פולים לא קלויים או שתילי קפה והאיום על עברייני קפה היה קשה וחריף. בשנת 1616 הצליחו סוחרים הולנדיים לשים ידם על שיח קפה ובעזרת שוחד השיגו שתיל שעשה את דרכו לאמסטרדם אף שניסיונותיהם לגדלו שם כשלו. 

 
קפה מאז ועד היום
קפה מאז ועד היום צילום: Getty Images / אימאג'בנק

בתחילת המאה ה- 18 הוענק למלך צרפת שיח קפה במתנה על ידי ההולנדים במטרה שיגדלו בגן הבוטני שהיה ברשותו. מצרפת נדד הקפה לדרום אמריקה, על ידי קצין ברזילאי צעיר שנשלח לגשר על סכסוך בין צרפת להולנד וכהוקרה על מאמציו לישוב המחלוקת הוענק לו שתיל קפה אחד במתנה, איתו חלק הקצין את המים המועטים שהיו ברשותו בהפלגה הביתה. כידוע, כיום צומח ביבשת דרום אמריקה עיקר יבול הקפה העולמי כאשר ברזיל לבדה מגדלת כ 25% - 30% מסך התוצרת העולמית של הקפה.

 

הקפה צומח לאורח קו המשווה, בין חוג הגדי לחוג הסרטן, בכ- 50 ארצות על רחבי הגלובוס. ארצות הקפה הטיפוסיות הן:

אינדונזיה: יאווה, פפואה, סומטרה.

אפריקה: קניה, טנזניה, אתיופיה, חוף השנהב, זאיר.

אסיה: הודו, ויאטנאם, (גם בסין ובאוסטרליה, אם כי בכמויות קטנות יחסית).

דרום ומרכז אמריקה: קולומביה, ברזיל, פרו, קוסטה ריקה, וונצואלה, ניקרגואה, גואטמלה, מקסיקו, ניקרגואה, אל סלבדור, סנטו דומינגו והונדורס.

מקורות קפה מיוחדים נוספים:

סקייברי (אוסטרליה), בלו מאונטיין (ג'מאייקה), קונה (הוואי), יאוקו סלקטו (פורטו ריקו), קופי לואק (בורנאו).

 

 
האם לפני מאות שנים העלו על הדעת שהקפה יהפוך למשקה נפוץ בכל רחבי העולם?
האם לפני מאות שנים העלו על הדעת שהקפה יהפוך למשקה נפוץ בכל רחבי העולם? צילום : Getty Images / אימאג'בנק
 

בדומה לעולם היין ואף יותר מכך, נהוג לתאר את הקפה על טעמיו ותחושות הטעם שהוא משאיר בפה.

ארומה: למעשה שילוב בין שני מושגים משלימים: טעם ( Taste) וניחוח (בשומת).

גוף ( Body): כובד ורמת הסמיכות של הקפה.

Acidity חיוניות: השילוב של כל מרכיבי הטעם הרעננים של הקפה, יוצרים בחלל הפה הרמוניית טעמים ותחושות כגון פירותיות, ייניות, שוקולדיות, רעננות ועוד.

 

אם ליין יש 400-500 מאפייני טעם וארומות, לקפה יש כ- 900. עובדה זו הופכת אותו למורכב במיוחד בעת נסיון להעריכו לצרכי מסחר. האדם הפשוט, שאיננו מיומן בפירוק טעמים למרכיבים מדוייקים כמו טועמי הקפה המקצועיים, רוצה בסופו של יום לשבת ולהתענג על קפה טוב וארומתי שישאיר בו טעם לעוד. 

 

אילן שנהב, הינו מומחה בעל נסיון רב בתחום הקפה ובתי הקפה. במסגרת ההתמחות בתחום  הוא הקים את בית הספר הראשון לקפה ואת האיגוד הישראלי לקפה. בעבר יזם והקים רשת של בתי קפה על שמו. יצג את ישראל פעמים רבות בתחרויות קפה עולמיות. אילן מייעץ בתחום, ובעל עסק המתמחה בעולם הקפה- 'חותם הקפה', ברמת השרון.

 

רוצים לטעום עוד מהקפה? נסו את אלה:

זני קפה מרחבי העולם

כך תקציפו חלב לקפה

משקאות הגרניטה של הקיץ

הוט ווטר סמול גלאס 

הכירו את הבריסטה

כל מה שרציתם לדעת על אספרסו

אייריש קופי

אמרתם קפה אמרתם איטליה

 

 
 
עוד כתבות במדור עולם הקפה
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.