בירת ישראל • על מבשלות בוטיק

 
אין כמו כוס או בקבוק בירה קרה וצוננת ביום קיץ לח ודביק
אין כמו כוס או בקבוק בירה קרה וצוננת ביום קיץ לח ודביק צילום: יח"צ
 
עודכן 09:06 28/06/2011

היא ארוזה בדרך כלל בשישיות, מבעבעת ועוזרת בצינון הגוף בימות הקיץ החמים. מסע אל מבשלות הבירה הבוטיקיות ברחבי הארץ שיציעו לכם משקה מעט שונה, מתוחכם ואישי. צ'ירס מייט

 
 
 
 
 

אוהבים לשתות בירה? חשבתם פעם על ייצור עצמי של בירה? רבים האנשים שהתאהבו במשקה התוסס הזה והפכו אותו למקצוע. תחילה בישלו אותו במטבח או במרתף הביתי בכמויות קטנות ולמכרים בלבד ואט אט גדלו לכדי מבשלה של ממש המייצרת בהיקפים גדולים יותר, בירה בוטיקית איכותית.

 

אם לרגע תהיתם, הרי שהליך ייצור הבירה הביתי דומה בכל שלביו לבישול המסחרי כאשר ההבדל הוא כמובן בכמויות ובמקצועיות מערכת הבישול. לכל בירה ישנם ארבעה מרכיבים בסיסיים: מים, לתת (גרעיני שעורה קלויים), כשות (צמח הגדל במדינות קרות הנותן מרירות וטעמים) ושמרים.

  

איך עושים בירה?

 

מי שיודע איך עושים יין ימצא שהתהליך דומה בשלביו לייצור משקה הבירה התוסס, המריר והמרווה. כידוע, לשם יצירת משקה אלכוהולי יש להשתמש בנוזל מתוק ולהוסיף לו שמרים אשר מתנפלים על הסוכר שבנוזל ומפרקים אותו לאלכוהול ופחמן דו-חמצני. בעוד שחומר הגלם לייצור יין הוא מיץ ענבים, הנוזל המתוק ממנו מפיקים את הבירה נרקח עצמאית כשהמקור לסוכרים מגיע מגרעיני שעורה או חיטה שהונבטו ויובשו ונקראים לתת (MALT). בוחרים כמויות רצויות וסוגים שונים ונבחרים של לתת, גורסים אותם ומשרים במים חמים כשעה לערך. בתום השעה מנקזים את הנוזלים המתוקים שנוצרו לתוך סיר בישול, מוסיפים חומר צמחי שנקרא כשות (Hops) ומרתיחים במשך כשעה. הכשות תורמת לבירה מרירות שנחוצה בכדי לאזן את המתיקות המגיעה מן הלתת. הכשות גם מתאפיינת בארומה נפלאה וטעם עדין ואם לא די בכך, יש לה גם תכונות אנטי-בקטריאליות שעוזרות בשימור הבירה.

 

 
להכנת בירה נדרשים מים, לתת, כשות ושמרים
להכנת בירה נדרשים מים, לתת, כשות ושמרים צילום : יח"צ
 

בסיום הבישול, מקררים את הנוזל, ומעבירים אותו למיכלי תסיסה בתוספת שמרים מיוחדים ונותנים לבירה לתסוס במשך כשבוע. בטרם העברת הבירה לבקבוקים, מוסיפים לה מעט סוכר (כ 100-200 גרם לכל 20 ליטר בירה). בשלב זה השמרים שעדיין מרחפים בבירה ימצאו את הסוכר ויפרקו אותו לאלכוהול ולפחמן דו-חמצני. כמות האלכוהול תהיה זניחה אבל הגז שיווצר ישאר כלוא בבקבוק עד לרגע הקסום, בו יפתח הבקבוק והלוגם יזכה להנות מהטעם המשובח של הבירה.

 

אז איפה מכינים את המשקה התוסס הזה אתם שואלים? לבד מהייצור התעשייתי ההמוני פעילות ברחבי הארץ מבשלות בירה רבות, קטנות וגדולות קצת יותר המפיקות בירה בהיקפים שונים, בטעמים מיוחדים ומעל הכל עם נגיעה אישית.

 

מבשלת אביר האלה 

 

זוהי מבשלה כפרית המייצרת בירות איכותיות תוך הקפדה על  תהליכי ייצור מסורתיים בשילוב ידע מתקדם. מבשלת אביר האלה הוקמה בשנת 2008 ע"י ארם ובת שבע דקל וממוקמת במרתף קטן בחצר הבית, במושב צפרירים אשר בעמק האלה. בירת "אביר- האלה" היא בירה טבעית, מועשרת בתבלינים ובשמרי בירה, מעורפלת ללא סינון ופיסטור ועוברת תסיסה שנייה בבקבוק. המאפיין את הבירה הכפרית הוא השימוש במרכיבים ובחומרים טבעיים כמו לתת, שעורה, חיטה, דגנים אחרים, כשות אמיתי ושמרי בירה. הבירה סמיכה, עשירה מטעמים, מתובלת בתבלינים שונים ועשויה באהבה רבה. על הבירות נמנות Deep Soul אייל בלגי בהיר חזק, Touching Blade אייל בהיר, Crispy בירת חיטה black ice פורטר.

 

 
המבשלה ממוקמת במרתף קטן בחצר הבית
המבשלה ממוקמת במרתף קטן בחצר הבית צילום : יח"צ
 

מבשלת עמק האלה 

 

מבשלת עמק האלה השוכנת בישוב שריגים-ליאון, בלב פארק בריטניה, היא מבשלה כפרית המייצרת בירה איכותית בכמויות קטנות של כ- 40 עד 80 ליטר בכל בישול. המבשלה הוקמה לפני כשלוש שנים על ידי אוהד אילון, פליט היי-טק, שמפגשו עם בירות איכותיות במסגרת פרויקט תוכנה במינכן, עורר בו השראה ותשוקה לייבא את הטעמים העשירים והמורכבים של הבירות האירופאיות הקלאסיות גם לארץ הקודש. עם חזרתו לארץ נרשם אוהד לקורס לבישול בירה והחל לייצר בירה במתקן אותו תכנן ובנה בעצמו במשך כשנה. המבשלה הקטנה מתמקדת ומתמחה בייצור בירות אירופאיות קלאסיות. כאן תמצאו Bavarian Wheat חיטה בווארית, Blond Ale בלונד אייל, Irish Red  אירית אדמונית ו- Stout אנגלית כהה.

 

 
מבשלה כפרית עם בירות איכותיות - עמק האלה
מבשלה כפרית עם בירות איכותיות - עמק האלה צילום : יח"צ
 
 

מבשלת הדובים

 

מבשלת הדובים נולדה כמבשלה ביתית, בחצר בית ברעננה. במהלך טיול משפחתי ארוך בארצות הברית, גילה דגן בר אילן את העולם המדהים של בירות הבוטיק האמריקאיות והספיק אף להתנסות בבישול בירה ביבשת הגדולה. עם חזרתו ארצה החל דגן לממש את החלום והחל לייצר ביחד עם אחיו רותם את הבירות האהובות עליו אותם טעם ואליהם התוודה בחו"ל. אז מה יש בהן, בבירות של הדובים? אלו בירות בוטיק המיוצרות בכמויות קטנות, במבשלה חדישה ומבהיקה. יש בהן תשוקה, לתת שעורה איכותי והרבה כשות, המעניקה לכל אחת מהבירות טעמים נהדרים וארומות שמתפוצצות בפה. כיום ניתן ליהנות מחמש בירות של הדובים הנבדלות זו מזו ונותנות הזדמנות לכל אוהבי הבירה לטעום ולהכיר קצת מהעולם המרתק והמיוחד הזה. החל מארומות של כשות, ועד בירה בעלת גוף, עשירה, מתקתה ואלכוהולית מאוד, בסגנון בלגי כהה.

 

 
אהבה לבירה שהולידה מבשלה - הדובים
אהבה לבירה שהולידה מבשלה - הדובים צילום : יח"צ
 

מבשלת SALARA

 

המבשלה הוקמה ע"י אריק סלרוב ואופיר דרור בקיבוץ גניגר בשנת 2008 כיזמות אישית לאחר שאחד מבני הקיבוץ (ממוצא סקוטי) הדביק את אריק בחיידק בישול הבירה. מאז ועד היום משקיעים השניים, האחד מנהל פרויקטים בענף המזון בקיבוץ והאחר ארכיאולוג, את רוב זמנם ומשאביהם במבשלת SALARA. תחילה היתה ממוקמת המבשלה במרתפי המטבח של הקיבוץ והבישולים היו ניסיוניים בנפחים של כ-100 ליטר כאשר בהמשך גדלו הנפחים לכ-400 ליטר. כיום נרקחות כאן מגוון בירות כמו DARK BITTER בירת אייל ענברית כהה בסגנון אנגלי מאופינת בארומטיות, SMOKED STOUT בירה בעלת טעמים עשירים של קפה ושוקולד עם תזכורת עדינה של טעם מעושן. אם לרגע תהיתם, אז עיצוב הלוגו הוא בהשראתו של בקבוק ויסקי של ג'ק דניאלס, משקה האהוב ביותר על אופיר ואריק.

 

מבשלת רונן

 

הבירות של מבשלת רונן השוכנת במבשרת ציון, ייחודיות, בעלות טעמים מודגשים ומורכבים, עם גוף מלא ורמת אלכוהול גבוהה מהממוצע. "המשקאות פותחו כדי להגיע לטעמים מדוייקים הדומים לבירות שאהבתי. הסגנון הוא סגנון אמריקאי, אגרסיבי בטעמיו ועם כמויות וסוגי כשות הנותנים ארומות וטעמים מיוחדים" אומר בעלי המבשלה עופר רונן. בירות המיינסטרים המסחריות הן בדרך כלל קלילות יותר עם רמת אלכוהול נמוכה, כדי לאפשר שתייה בכמויות גדולות יותר. הבירה הכהה המרושעת היא כהה, מרירה עם טעמים קלויים של קפה ושוקולד, בירת החיטה המחוצפת היא בירה ענברית פירותית וארומטית בעוד שהבירה ההודית המכוערת מתאפיינת בסגנון IPA אמריקאי, מרירה וארומטית.

 

 
בירות צוננות לימים חמים - מבשלת רונן ו- SALARA
בירות צוננות לימים חמים - מבשלת רונן ו- SALARA צילום : יח"צ
 

מבשלת בירבר

 

המבשלה הנמצאת בהר אדר שבהרי ירושלים נוסדה בשנת 2009, מנוהלת על ידי ניר דהכהן ומייצרת בירה ביתית מחומרים טבעיים בתוספת פירות הגדלים על העצים בבוסתן המבשלה. במקום מייצרים מבחר סוגי של בירות קבועות כמו Dark בירה כהה בסגנון אירי מרירות בינונית ו- BeerBar גולדי שהיא בירה בהירה עם מרירות עדינה. מעבר לבירות הסטנדרטיות שמיוצרות על בסיס קבוע תמצאו במבשלת בירבר בירות עונתיות עם פירות טריים, בתסיסה שניה, שנקטפים מבוסתן המבשלה. בבריבר תהנו מבירת פסיפלורה, תפוחים, ענבים, מנגו, נענע, תמרים, דובדבנים, תאנים, אננס, ועוד.

 

 
בירות בטעמי פירות במבשלת בירבר
בירות בטעמי פירות במבשלת בירבר צילום : יח"צ
 

מבשלת אלכסנדר

 

יוזם המבשלה הוא אורי שגיא, בעברו טייס בחיל האוויר, שהתעסק בבירה כתחביב מזה 25 שנה, במהלכן ביקר ולמד בירה ברחבי העולם. תחילה בישל אורי בירה בביתו בכמויות קטנות אולם האהבה הרבה לבירה וההכרות ארוכת השנים עם בירה איכותית ברחבי העולם הביאה בסופו של יום לפתיחתה של מבשלת אלכסנדר שהוקמה בשנת 2008 בעמק חפר, בסמוך לנחל אלכסנדר. באלכסנדר תמצאו מגוון סוגים של בירות איכותיות כמו אלכסנדר בלונד המתאימה למזג האוויר והטמפרמנט הישראלי, אלכסנדר אמברה בסגנון כפרי, בלגי צרפתי ואלכסנדר Black כהה, חזקה, עשירה ומורכבת.

 

 
מגוון סוגים של בירות איכותיות - אלכסנדר
מגוון סוגים של בירות איכותיות - אלכסנדר צילום : דקלה בסיסט שפריר
 

מבשלת PAVO

 

מבשלת Pavo שוכנת על ראש ההר בגבעת זמארין המשקיף על נופי זכרון יעקב המרשימים. נחי ברגידה איש עסקים ותיק, ועידו גולקו החליטו להקים את מבשלת פאבו: "מתוך אהבה גדולה לבירה, מתוך רצון לחבר בין אנשים וליצור חוויות שתייה אישית וחברתית במטרה לחגוג את החיים ביחד" אומר ברגידה. Pavo מייצרת מגוון בירות פרימיום ייחודיות, תוך שימת דגש על תהליכי היצור וחומרי הגלם. המקום מייצר סוגי בירות שונות לרבות פילז (pils) עם רמת גיזוז עדינה המעוררת תחושה של משקה עדין, נעים ומוגז, סטאוט שהיא בירה כהה עם טעמי קפה, חרובים וקלייה, Red lager עם טעם עדין של קלייה וקרמל המאוזן על ידי המרירות. 

 

 
מפאבו מייצרים מגוון בירות פרימיום ייחודיות
מפאבו מייצרים מגוון בירות פרימיום ייחודיות צילום : ירון וינברג ועידן גולקו
 

מסעדת "כרמים" שבמושב סגולה מזמינה אתכם לפסטיבל "בשר ובירה", שמצדיע למבשלות בירה מובילות מאזור השפלה. במחיר היכרות של 15 ש"ח בלבד לבקבוק, תיהנו מתפריט בירות עשיר לצד אפשרות של ארוחת בשרים, יין ומנות ראשונות במחיר של 149 ש"ח בלבד. בפסטיבל שיערך בימי רביעי ה-29 ביוני, 6 ו-13 ביולי 2011 תפגשו את בירות הבוטיק של אביר האלה צפריריםמבשלת רונן ומבשלת עמק האלה.

 

המידע באדיבות מבשלת עמק האלה.

 

רוצים לראות עוד ממבשלות הבירה >>>

 

מה תאכלו עם הבירה? נסו את אלה:

פוקצ'ה ביתית עם רוזמרין

פסטה עוף ברוטב קארי

רוסטביף על לביבת בטטה

מאפה פלפלים קלויים וגבינה

פיתות ביתיות עם שומשום

נתחי בשר עם עגבניות וטחינה

רוסטביף סינטה

 

 
עוד כתבות במדור סודות המטבח
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.