נעים להכיר: מחלת הצליאק

 
אין כניסה לדברי מאפה עם גלוטן
אין כניסה לדברי מאפה עם גלוטן צילום: Getty Images / אימאג'בנק
 
עודכן 08:00 21/07/2011

בשנים האחרונות גוברת המודעות למחלת הצליאק. ריקי לנגברג, נטורפתית המטפלת ברגישים לגלוטן, והסובלת בעצמה מהמחלה, מסבירה על ההתמודדות, האוכלוסיה המצויה בסיכון גבוה לתחולאה ומה הם הסימפטומים המאפיינים את מחלת אלף הפנים. חלק א'

 
 
 
 
 

הבשורה על מחלת הצליאק האישית שלי, נחתה עלי בעת שצעדתי נמרצות על מסלול ההליכה בחדר הכושר. קולה של רופאת המשפחה היה נסער והיא בישרה לי שהנוגדנים שלי בדם מרקיעים שחקים. זה היה לפני יותר מעשור וברור שלא ממש הבנתי בשעתו על מה היא מדברת. מה זה בכלל צליאק שאלתי את עצמי? הרופאה יעצה לי להגיע בדחיפות למרפאתה לשיחה וכך אכן עשיתי.

 

אשתף אתכם שלאחר אותה שיחה, לפני למעלה מ-15 שנה השתנו חיי לחלוטין מהקצה אל הקצה. השינוי שנאלצתי לעשות בחיי היה קיצוני ולא היה מלווה בשום הכוונה או סיוע, פשוט נאמר לי שאיני יכולה יותר להכניס מכאן ואילך (ולתמיד) דברי מאפה לפי ותו לא. 

 

למי שלא מכיר הגורם הראשוני להתפרצות מחלת הצליאק הוא החלבון גלוטן, המצוי במרכיבי הדגנים: חיטה, שיבולת שועל,שיפון ושעורה. מקורו של השם גלוטן בשפה היוונית, ופירושו דבק. ואכן, לחלבון הזה יש תכונות אלסטיות ודבקיות, שבזכותן הפך הגלוטן למרכיב חשוב באפייה, הגלוטן מקנה ללחם את אווריריותו.

 

אם להודות על האמת, תחילה הרגשתי כי נגמרו חיי, שהשמיים נפלו עלי, לא ידעתי מאיפה מתחילים, איך חיים עם המחלה ללא לחם ופחמימות אחרות, מה עלי לעשות ומה לא? מפחיד, אבל נשארתי בחיים. היום אני מודיעה לכל מי שרק מוכן לשמוע כי מחלת הצליאק היא המתנה הגדולה של חיי וכן של כל חולה צליאק. איך זה יכול להיות אתם שואלים? אנחנו, חולי הצליאק, מחויבים לחשוב היטב על כל מה שאנו מכניסים לפה, המחלה מחייבת אותנו לא לחטוף בהיסח הדעת פיצה או המבורגר, אלא לחשוב ולתכנן מה אוכלים וכך אנו מחוייבים לתזונה בריאה יותר ולמעקב אחר כל דבר שנכנס לפה.

  

 
בזכות הצליאק לומדים לחיות אורך חיים בריא ומאוזן הרבה יותר
בזכות הצליאק לומדים לחיות אורך חיים בריא ומאוזן הרבה יותר צילום : Getty Images / אימאג'בנק
 

מחצית מחיי ביליתי בדשדוש על יד החיים, לא ממש נגעתי בהם בשל הטשטוש וחוסר החיוניות בהם הייתי שרויה במרבית הזמן. הייתי אנמית וחלשה, סבלתי ממגוון רחב של מחלות כמו אסטמה, חוסר איזון בבלוטת התריס, אלרגיות שונות ועוד. מחלות אלו, אשר לכאורה לא קשורות למחלת הצליאק, נעלמו כהרף עין ברגע שהפסקתי את צריכת הגלוטן. במחשבה לאחור אני תוהה מדוע נאלצתי להעביר שנים רבות מחיי במצב תחלואתי משתנה, לסבול משלל סימפטומים וכאבים עד אשר אובחנתי כחולה במחלה. 

 

גילוי המחלה הוביל אותי ללמוד את תחום הרפואה הטבעית, הנטורופתיה, באמצעותו טיפלתי בעצמי על ידי שינוי תזונתי, ונטילת תוספי מזון כמו גם צמחי מרפא. היום, לאחר יותר מ-15 שנות "וותק" כחולת צליאק וכנטורופתית, אני מטפלת בעצמי ובחולי צליאק רבים אחרים ויודעת שצליאק זה בהחלט לא סוף העולם, המחלה מספקת הזדמנות פז כדי להכניס שינוי תזונתי לאורחות החיים, כזה שיהיה קל, פשוט ונעים. מומלץ לקבל הכוונה תזונתית ראשונית אצל בעל מקצוע כמו תזונאי או נטורופת שיביאו בחשבון את מגבלות המחלה ואז, לצאת לדרך חדשה של תזונה נכונה הכוללת מתכונים ללא גלוטן בריאים וטעימים.

 

צליאק או מחלת אלף הפנים

 

היום אנו יודעים שעשרות אלפי ילדים וכן מבוגרים בישראל חולים במחלת הצליאק ואינם יודעים זאת, מהסיבה הפשוטה שהסימפטומים מתעתעים בהם ולעתים מקשרים אותם למחלות אחרות. מחלת הצליאק מקושרת עם מחלות בטווח רחב כגון: מחלות בדרכי העיכול, מחלות בדרכי הנשימה כגון אסתמה, בעיות הורמונאליות כמו אי פוריות, הפרעה בתפקודי הכבד, בעיות בבלוטת התריס, בעיות התפתחות אצל ילדים כמו קומה נמוכה, אוסטיאופניה, אוסטאופורוזיס  ועוד. 

 

המחלה מכונה "מחלת אלף הפנים" משום מגוון הסימפטומים הרחב להם היא עלולה לגרום. נתקלתי בעברי במטופלים שסבלו מבעיות קשות בעור בכפות הידיים שחלפו לאחר איבחון המחלה והטיפול בה וכן בסימפטומים של דלקות ויובש בעיניים וקילופי עור בקרקפת שהיו אותות לקיומה של המחלה. הגיע לטיפולי אף אדם שאובחן כחולה במחלה במקרה, לא כיון שסבל מסימפטומים אלה או אחרים, פשוט בגלל שאחותו התגלתה כחולת צליאק ובבדיקה משפחתית שנערכה לבני המשפחה התגלה כי גם הוא סובל מהמחלה.

 

ניתן לקשר סימפטומים רבים למחלה אולם אחד הבעיות המרכזיות אצל חולי הצליאק, במיוחד אצל הילדים, הם הפרעות בספיגה שגורמות להשלכות תזונתיות חמורות כגון: עיכוב בגדילה, דלדול בשרירים וברקמת שומן, מחסור בויטמינים ומינרלים, ליקויים בהתפתחות הפסיכומוטורית והתנהגותית. לפיכך, עם אבחון המחלה קיימת חשיבות רבה לאורך חיים בריא ותזונה נכונה אצל החולים הבוגרים בכלל וילדים חולי צליאק בפרט.

 

 
הטיפול במחלת הצליאק מתבצע באמצעות תזונה מתאימה
הטיפול במחלת הצליאק מתבצע באמצעות תזונה מתאימה צילום : Getty Images / אימאג'בנק
 

בישראל יש כ-20 אלף חולי צליאק, אבל על פי ההערכות, עשרות אלפים נוספים לוקים במחלה ולא מודעים לכך, פשוט משום שהם לא סובלים מתסמיני המחלה (מה שנקרא א-סימפטומטים). בשנים האחרונות התברר שהמחלה עשויה לפרוץ בכל גיל, כולל בקרב קשישים, אין לה מרפא והיא לא חולפת. כלומר, נכון להיום מדובר במחלה כרונית, לכל החיים. 

 

חשוב לדעת שצליאק היא מחלה תורשתית, ואנשים שבמשפחתם יש חולי צליאק מצויים בסיכון מוגבר ללקות בה. שכיחות המחלה לא זהה בכל מדיות העולם וממצאים מראים שבישראל, באירלנד ובשבדיה שכיחות המחלה גבוהה יחסית, בעוד שביפן, בסין ובקרב מי שמוצאו מאפריקה שכיחותה נמוכה.

 

עוד על מחלת הצליאק ורגישות לגלוטן בשבוע הבא: איך מאבחנים את המחלה, כיצד מטפלים ומתמודדים עם המחלה בשגרת היומיום, מאיזה מזונות יש לחשוש ולהזהר ומה מותר לאכול ומה אסור.

 

הכותבת, ריקי לנגברג Ph.D, היא נטורופתית המעבירה גם סדנאות לאפייה ללא גלוטן ובעלת מכון הנתיב לבריאות, המכון לרפואה טבעית.

 

* המידע נועד למטרות אינפורמטיביות בלבד ואינו מהווה ייעוץ רפואי, משום אבחון מחלות או תחליף לטיפול רפואי.

 

מחפשים עוד מתכונים ללא גלוטן? נסו את אלה:

לחמניות גבינה

עוגיות ביסקוטי

עוגת שכבות עם תותים

פוקאצ'ה עם עגבניות וזיתים

פתאי ירקות עם עוף

פנקייק עם פירות העונה

לחם עם ציפוי פריך

מיקי שמו מכין קינוחים מיוחדים

 

 
עוד כתבות במדור לחיות עם צליאק
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.