מילון הקפה • פרקולטור

 
כל שנדרש הוא מכשיר טוב, פילטרים וקפה איכותי ואתם בדרך לקפה משובח
כל שנדרש הוא מכשיר טוב, פילטרים וקפה איכותי ואתם בדרך לקפה משובח צילום: Getty Images / אימאג'בנק
 
עודכן 13:12 04/08/2011

לצד מכונות הקפה המשוכללות באמצעותן מכינים קפוצ'ינו או אספרסו, מצוי מכשיר הפרקולטור שמפיק על ידי חליטה מהירה וקלה משקה קפה משובח כשכל שנדרש לשם הכנתו הם קפה, פילטר ומים חמים. כי כל בית צריך פרקולטור

 
 
 
 
 

באנגלית הוא קרוי כ- DRIP MACHINE או FILTER DRIP ובעברית מכנים אותו "פרקולטור" מהשורש Percolate המלמד על חלחול המים דרך הקפה בתהליך החליטה. חשוב לציין כי שלמרות שרבים נוהגים לגנות את השימוש במכשיר הפרקולטור על הקשרו לתרבות הקפה האמריקאית, הוא מצליח להפיק, על ידי שימוש נכון ומשכיל, קפה נהדר. למעשה כל מה שנדרש הוא מכשיר איכותי, קפה טרי ואיכותי ומים טריים.

 

הכירו את מכשיר הפרקולטור

 

קיימים מספר רב של מכשירים הדומים זה לזה בפונקציות שבהם אך לא באיכותם. ישנם מספר פרמטרים שעלינו לקחת בחשבון בבואנו לאמץ מכשיר: החומרים ממנו הוא עשוי, סוג הקנקן אליו זורם הקפה, השמירה על חום המים ואופן זרימת המים מעל הקפה. מכשיר איכותי יהיה עשוי מחומרים מתכתיים עמידים ולא ידיף ריח פלסטי בעת השימוש. במכשיר איכותי תהיה הבטחה לטמפרטורה קבועה של המים וזרימת המים על הקפה תהיה שווה, כך שכל הקפה יעבור חליטה זהה.

 

תסתכל על הקנקן ולא על מה שבתוכו

 

קיימים שני סוגים של קנקנים: מזכוכית ומנירוסטה. הקנקן מזכוכית יושב על פלטת חימום שהמטרה היא שלאחר שהמים חילחלו וחלטו את הקפה הם זורמים ישירות לתוך הקנקן כשפלטת החימום מאפשרת לצרוך את הקפה גם מאוחר יותר. המכשיר מתאים למשרד או לבית בהם צריכת הקפה היא גבוהה אך לא קבועה כאשר הרעיון המוביל הוא שהקפה מוכן ונשמר באמצעות הפלטה חם וכל אחד מוזג לו על פי נוחותו ורצונו. חסרונו של קנקן הזכוכית הוא בכך שהקפה ממשיך להתחמם ומתקלקל מהר כשהאשליה המוטעת היא שאנו שומרים על הקפה טעים וטרי. קפה לא יכול למעשה להישאר טרי בצורה זו (של חימום על הפלטה) יותר מ- 20 דקות לכל היותר.

 

להבדיל מקנקן הזכוכית קנקן הנירוסטה אינו יושב על גוף חימום. הוא בעצמו מהווה בדרך כלל כלי תרמי השומר על חום המשקה שבתוכו, אם ובתנאי שהוא סגור כהלכה. היתרון של קנקן זה הוא בכך שניתן להכין בו כמות גדולה של קפה (בדרך כלל עד 10-12 כוסות) ולשמרו חם כך שכל אחד יכול למזוג לו קפה על פי רצונו.

 

 
קפה טעים ומהיר יחסית להכנה
קפה טעים ומהיר יחסית להכנה צילום : Getty Images / אימאג'בנק
 

איזה סוג קפה נבחר

 

להכנת קפה במכשיר הפרקולטור ניתן להשתמש בזן אחד של קפה או בערבוב של מספר זנים. כך או כך, קפה איכותי שנטחן בסמיכות להכנת המשקה, בעובי בינוני ובכמות נכונה (1 כף קפה של 7-10 גרם על כל כוס קפה של 180 מ"ל) יפיק תוצאה טעימה מאוד. אם תשאלו אותי, אזי הקפה המתאים ביותר לפרקולטור הוא חד זני מזן ערביקה, עם עדיפות לכזה שהגיע מפפואה ניו גינאה, אתיופיה או מאחת ממדינות מרכז אמריקה לדוגמא גואטמלה. תערובת מיוחדת, 100% זן ערביקה תפיק תוצאה טובה כאשר הקפה יהיה עדין או חזק על פי בחירתכם.

 

מים מים מים 

 

בבואנו להכין כוס קפה יש לזכור כי היא מכילה 95% מים ועל כן לאיכות וטעם המים חשיבות רבה. מים עם טעם של כלור יפיקו קפה גרוע בעוד שמים מתוקים יאפשרו הכנת קפה טעים שכיף לשתות. מכיוון שמכשיר הפרקולטור מחמם את המים, ובמים בארץ יש הרבה מלחים ומינרלים, כדאי ורצוי לסנן את המים קודם השימוש (באמצעות מסנן מים) ובכך להמנע מאבנית וחלקיקים זרים אחרים.

 

 
אבים אוהבים להכין קפה במכשיר פרקולטור ביתי
אבים אוהבים להכין קפה במכשיר פרקולטור ביתי צילום : geekologie.com
 

פילטרים קבועים או חד פעמיים

 

קיימים מספר סוגים של פילטרים: מתכתיים (קבועים) ועשויים נייר (חד פעמיים). צורתם של הפילטרים היא כשל קונוס. הקפה שמצוי בתוך הפילטר נחלט באופן מיטבי שעה שהמים זורמים עליו והקפה עובר לתוך הקנקן. הפילטר המתכתי הקבוע (זהב, מתכת אחרת או חומר פלסטי) מאפשר אומנם שימוש חוזר ללא צורך בצריכת פילטרים מנייר אך דורש שטיפה לאחר השימוש ואף עשוי להותיר טעמי לוואי בקפה. הפילטר מנייר הינו חד פעמי ונוח יותר לשימוש בגלל שאין צורך לשטוף אותו בסיום השימוש. האם יש הבדל בין סוג הפילטר למידת הטחינה הנדרשת? אכן כן. לפילטרים הקבועים נדרשת טחינת קפה גסה בעוד שבפילטרים מנייר די בטחינה בינונית.

 

פרקולטור לא חשמלי

 

ניתן לחסוך את רכישת מכשיר הפרקולטור ולהכין קפה משובח וטוב גם בדרך פשוטה וקלה יותר. כל שנדרש הוא קונוס פלסטיק אליו מכניסים פילטר נייר וקפה, מוזגים עליו מים חמים והרי לכם קפה כמו מפרקולטור. הקונוס אולי נראה פחות יפה אבל ניתן ליהנות בעזרתו מקפה לא פחות טוב. אז איך עושים זאת אתם שואלים? בקומקום רגיל מחממים מים עד רתיחה. לקונוס הפלסטי מכניסים פילטר נייר ואליו מוזגים קפה בכמות של כף (7-10 גרם קפה). את הקונוס מעמידים מעל כלי קיבול שחומם מעט מראש ושמיועד להגשה לאורחים (אם מדובר בהכנת ספל אחד בודד אז אפשר להעמיד הקונוס ישירות מעל הכוס). לאחר רתיחת המים בקומקום מניחים להם לנוח מעט כדי לא לחרוך את הקפה ולאחר כמה רגעים מוזגים את המים על הקפה באיטיות, תוך כדי סיבוב כך שכל הקפה יחלט במים באופן שווה. (יש להקפיד למזוג את הכמות הנכונה, ביחס לכמות הקפה הרצויה).

  

אילן שנהב, הינו מומחה בעל נסיון רב בתחום הקפה ובתי הקפה. במסגרת ההתמחות בתחום  הוא הקים את בית הספר הראשון לקפה ואת האיגוד הישראלי לקפה. בעבר יזם והקים רשת של בתי קפה על שמו יצג את ישראל פעמים רבות בתחרויות קפה עולמיות. אילן מייעץ בתחום, ובעל עסק המתמחה בעולם הקפה- 'חותם הקפה', ברמת השרון.

 

רוצים לטעום עוד מהקפה? נסו את אלה:

קטיף הקפה

הכנת קפה בפלנג'ר 

תרבות הקפה בישראל

סחר קפה בעולם

טיפים לאספרסו מנצח

על קפה וחלב

הכנת קפה במקינטה

היסטורית הקפה

זני קפה מרחבי העולם

כך תקציפו חלב לקפה

 

 
עוד כתבות במדור עולם הקפה
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.