הנבטה, נבטים ומה שבניהם

 
עולם ומלואו של נבטים - עשירים ברכיבים בריאותים ותזונתיים
עולם ומלואו של נבטים - עשירים ברכיבים בריאותים ותזונתיים צילום: Getty Images / אימאג'בנק
 
עודכן 08:03 09/08/2011

הם דקיקים ועדינים, מכילים שלל רכיבים בריאותיים ותזונתיים ויכולים לשדרג בקלות כל סלט מנומנם. בואו ללמוד על נבטים ועל הנבטה ביתית וגם: מתכון לסלט חסה עם נבטים וצנוניות

 
 
 
 
 

אנו נתקלים בהם ברשתות השיווק, הם נראים כמו חוטים דקיקים, עדינים וירקרקים ויש מהם כל כך הרבה סוגים ומינים. נעים להכיר - הנבטים. בואו ללמוד מה מכילים הנבטים, מה הוא ערכם התזונתי, מה היא תרומתם לגוף ואיך ניתן לגדל אותם גם בבית.

 

הנבטים הם למעשה זרעים וגרעינים שהחלו לצמוח. כל זרע מורכב מקליפה חיצונית, חומרי הזנה ונבט כאשר כל עוד הזרע נשמר יבש הוא יכול להישמר במשך זמן רב. תהליך ההנבטה, שמתקיים באדמה או במים, מתחיל רק בהתקיים מספר תנאים אופטימליים: טמפרטורה, אור, לחות ואוורור. הנבטים הם למעשה קטניות, גרעין או זרע שהוציאו שורש, גבעול ועלים בעקבות תהליך הנבטה מבוקר. היתרונות בשימוש ובצריכת נבטים הם רבים:

 

  • במהלך ההנבטה כמות הויטמינים שבזרע או בגרעין מכפילה את עצמה במאות אחוזים, ואם לא די בכך, נוספים להם עוד ויטמינים שונים דוגמת ויטמין C.
  • ההנבטה תורמת לצמח שפע אנזימים, הנחשבים למועילים בבניית רקמות שריר, בתפקוד הבלוטות, מערכת העיכול ובהגברת קצב שריפת השומנים.
  • הנבטים מכילים את הערכים התזונתיים הגבוהים והמשובחים ביותר. חוץ משפע האנזימים שכבר מנינו קודם לכן, הם מכילים גם חומצות אמינו (חומצות הכרחיות שהגוף אינו מסוגל לייצר בעצמו והן בדרך כלל זמינות במזונות מן החי), פחמימות, שומנים, ויטמינים, מינרלים, וכמות מכובדת של סיבים, המסייעים לתהליך העיכול וגורמים לתחושת שובע.

 

 
הנבטה מוצלחת תתקיים רק בהינתן טמפרטורה, תאורה, לחות ואוורור מתאימים ונכונים
הנבטה מוצלחת תתקיים רק בהינתן טמפרטורה, תאורה, לחות ואוורור מתאימים ונכונים צילום : Getty Images / אימאג'בנק
 

תהליך ההנבטה אינו מסובך, ואפשר לבצע אותו גם בבית אולם הוא דורש תשומת לב והקפדה, שכן הנבטים הם צמחים עדינים והם עלולים להירקב ולהתקלקל במהירות. אומנם ניתן להשיג היום שפע של סוגי נבטים טריים במחירים נוחים, שחוסכים את הטרחה אולם למי שבכל זאת רוצה, ניתן לנסות ולגדל מגוון נבטים טריים תוצרת בית.

 

בתהליך ההנבטה עולה אחוז האנזימים החיים בנבט, וזאת בכדי לאפשר את פירוק המזון שבגרעין שכן רק מזון מפורק יכול לנוע בנוזלי הגרעין ולשרת את צרכיו. בני האדם מפיקים תועלת רבה מאנזימים אלו, מאחר והם תורמים לתהליכי נשימת התאים, מונעים תהליכי חמצון בגוף, עוזרים לפעילות שריר הלב, עוזרים לעיכול המזון, מונעים תהליכי הזדקנות, מנמיכים השפעת קרינה, משמשים כחומרים אנטי דלקתיים ומסייעים להלחם במחלת הסרטן. 

 

בנוסף לכל אלה מהווים הנבטים תוספת של שפע ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים לבריאות הגוף. לפיכך, מומלץ לאכול נבטים בצורתם החיה בלבד, למעט נבטוטי קטניות שזקוקים לבישול או אידוי טרם אכילתם (צורה זו של הכנה מקלה על עיכולם). קיימים הבדלים בין הנבטים השונים הן בטעמם והן בהרכבם התזונתי כך לדוגמא הנבטים הארוכים יותר (לא מעבר ל-15 ס"מ) עשירים יותר בויטמינים לעומת תכולת החלבון שלהם בהשוואה לנבטוטים.

 

 
כל כך הרבה סוגים, מינים, צבעים וצורות. והם כל כך טעימים
כל כך הרבה סוגים, מינים, צבעים וצורות. והם כל כך טעימים צילום : flick by ksbuehler, therealbrute, vigilant20, Getty Images
 

סודות ההנבטה הביתית  

 

משרים את הזרעים, הגרעינים או הקטניות בקערת מים למשך לילה. שוטפים היטב את הזרעים ומחזירים לכלי הפלסטיק עם מים, מניחים מעליה מסננת גדולה ובתוכה הקטניות, מציבים את הכלי במקום מוצל ומאוורר ומחכים 24 שעות עד עשרה ימים (תלוי בסוג הנבט). אם מדובר בזמן הנבטה ממושך, מוסיפים מדי פעם מים למצע של הנבטים. בודקים אם מציץ נבט זעיר וירוק. הציץ? מעבירים את הנבטים למקרר ושומרים עד כשבוע. לא הציץ? זורקים ומתחילים את כל התהליך מחדש. זיכרו - הארכת זמן ההנבטה מעל הנדרש עלולה לגרום להתפתחות עובש.

 

סוגי נבטים:

 

אלפלפה - אספסת: נבטים אלה עשירים בויטמינים ומינרלים כגון סידן, זרחן, ברזל, מנגן, אשלגן, ויטמין C ו K. כמו כן הם תורמים במיוחד לסובלים מבעיות שלד ועצמות ובבעיות של שברים, נקעים, אוסטיאופרוזיס וכן בעיות של קרישיות הדם. הם חשובים אף לנשים מניקות לשם הגברת תנובת החלב ומכילים חומרים אנטי סרטניים.

 

מש: נבטים סיניים מוכרים המכילים ויטמיני A , B ו- C, קלים להנבטה ונשמרים זמן ארוך במיוחד. 

 
 
כך נראה הברוקולי בראשית דרכו
כך נראה הברוקולי בראשית דרכו צילום: flickr by katLevPhoto

חילבה: לנבטים אלה ריח אופייני, הם מסוגלים להישמר לזמן רב ולנבוט גם בתנאי קור. בגלל טעמם המר הם מסייעים בניקוי הכבד מרעלים וכן טובים לשמירה ולשיקום הסוכר בגוף ולכן מומלצים לחולי סוכרת, קנדידה, השמנה או התמכרות למתוק.

 

חמניות: נבטי החמניות מכילים חומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 6 ועשירים בוויטמינים  E ,D ו-B קומפלקס, חומצה פולית היעילים למצבי מתח. בנוסף, הם מכילים כמויות משמעותיות של סידן ומינרלים, חיוניים ועשירים בלציטין ולכן מומלצים לסובלים משומנים בדם (כולסטרול וטריגליצרידים). קל ונחמד לשלבם בשלל מאכלים בשל טעמם העדין.

 

כוסמת: לנבטים גבעול ורוד כהה, עלים ירוקים רחבים וטעם אגוזי עדין והם מועילים בניקוי מערכות הגוף כמו גם למי שסובל מאלרגיות. הנבטים עשירים במינרלים ובחומצת האמינו ליזין, החיונית להתפתחות הגוף ולתפקודו.

 

נבטי שעועית: הנבטים ארוכים ועבים יחסית, עם גבעול לבן, עלים צהבהבים וטעמם נייטרלי ועסיסי. ניתן לעשות שימוש בנבטי השעועית במגוון תבשילים מוקפצים כאשר בהליך הבישול הם ישמרו על פריכותם וישתלבו בצורה מעולה עם טופו ורוטב סויה (חשוב להוסיף אותם בסוף הבישול, כדי שישמרו על פריכותם). בנבטים, כמות נאה של חלבון זמין, ויטמינים A ו־C וסיבים תזונתיים.

 

נבטי ברוקולי: לנבטי הברוקולי עלים ירוקים בהירים וטעם עוקצני, מעט חריף, שישמח את מי שלא אוהב את טעמו של הברוקולי הבוגר. הם עשירים באנזימים המזרזים סילוק רעלים מהגוף, מכילים שפע של נוגדי חמצון, מסייעים במניעת לחץ דם גבוה, מספקים הגנה מדלקות בלב ובכליות ועוזרים בריפוי כיבי קיבה. הנבטים ישתלבו בצורה נהדרת עם עגבניות וגבינות בסלטים ובכריכים.

 

נבטי צנוניות: נבטים דקים ולבנים, עליהם ירוקים בהירים וטעמם חריף ורענן. הנבטים מכילים נוגדי חמצון וויטמינים A , C ו-B קומפלקס והם נחשבים למועילים נגד תולעים במערכת העיכול. הנבטים מעולים כתוספת לכריכים שמכילים בשר או גבינות חריפות, סלט ביצים וסלטים המורכבים גם מסלרי וצנוניות.

 

 
נסו לשלב נבטים בסלט השיגרתי שלכם ותופתעו
נסו לשלב נבטים בסלט השיגרתי שלכם ותופתעו צילום : Getty Images / אימאג'בנק
 

סלט חסה, נבטים, צנוניות ואגוזים

מהיר, מזין, בריא וטעים

 

מצרכים:

חסות מסוגים שונים (ערבית, מסולסלת צבעונית, אמריקאית)

1 כוס עלי בייבי (רוקט, גרגר הנחלים)

1/2 כוס נבטי חמניות

1/2 כוס נבטי ברוקולי או צנוניות

10 צנוניות קטנות

חופן אגוזי מלך שבורים גס

 

לרוטב:

מיץ מלימון גדול ובשל

1 כפית חרדל דיז'ון ללא גרגרים

1 כף סילאן (דבש תמרים)

מלח ים ופלפל שחור גרוס לפי הטעם

1/4 כוס שמן זית

 

אופן הכנה:

  • שוטפים את החסות וחותכים אותן גס.
  • פורסים את הצנוניות לפרוסות דקות.
  • מערבבים בקערה גדולה בעדינות את כל מרכיבי הסלט.
  • מנערים את כל מרכיבי הרוטב בצנצנת סגורה. 
  • יוצקים את הרוטב על הסלט, מערבבים קלות ומגישים מיד.

 

המתכון והמידע באדיבות, ריקי לנגברג Ph.D, נטורופתית המעבירה גם סדנאות לאפייה ללא גלוטן ובעלת מכון הנתיב לבריאות, המכון לרפואה טבעית.

 

מחפשים עוד מתכונים טעימים ובריאים? נסו את אלה:

ריזוטו כוסמין ופטריות פורטבלו

רוטב פלפלים

סלט עדשים וירקות שורש

סלט קינואה וארטישוק

סלט עוף חם

 

 
עוד כתבות במדור סודות המטבח
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.