לא על הבורגול לבדו

 
סלט בורגול עם בצל וסליקורניה
סלט בורגול עם בצל וסליקורניה צילום: נטלי שוינקלשטיין
 
עודכן 08:29 21/08/2011

הוא טעים, בריא וממש פשוט להכנה. הנטורופתית נטלי שוינקלשטיין מספרת על יתרונותיו וערכיו התזונתיים של הבורגול. וגם: מתכון לבורגול עם עדשים ופטריות וסלט בורגול עם בצל ירוק וסליקורניה. טור חדש

 
 
 
 
 

למרות שהם נורא טעימים, גם פתיתים וקוסקוס עלולים להימאס לבסוף. אם כבר הגעתם למצב הזה ואתם מעוניינים לשדרג את התפריט שלכם כך שיהיה בריא יותר, אתם מוכרחים לנסות בורגול.

 

בורגול הם גריסי חיטה מבושלים, מיובשים וכתושים, ולכן גם מהירי הכנה. ניתן להכין מבורגול שלל מאכלים טעימים ובריאים כמו קציצות, ממולאים, מוקפצים, מרקים, תבשילים וסלטים. הבורגול, אשר נקרא בעברית ריפות, מוזכר כבר בתנ"ך: "ותקח האשה ותפרש את - המסך עלי פני הארץ ותשטח עליו הרפות" (שמואל ב', י"ז, י"ט), והוא אחד המאכלים היותר מקובלים בעולם. הערבים לדוגמה, מוסיפים לו עדשים ושמן, ויוצרים מג'דרה.

 

אז מה בריא בו כל כך? הבורגול הוא מקור לויטמיני B ו-E, ומינרלים רבים כמו: מגנזיום, ברזל, סידן, זרחן ואשלגן. יש בו גם חלבון וסיבים תזונתיים. לשומרים על המשקל, הבורגול מכיל בממוצע 80 קלוריות ל-100 גרם. אך יש בו גלוטן ולכן אינו מתאים לאלו האלרגיים או רגישים אליו.

 

ההבדל בין הבורגול העבה והדק הוא שהאחרון נכתש יותר, ולכן הוא לא זקוק לבישול אלא רק להשרייה במים ובדרך כלל משמש לסלטים. העבה זקוק לבישול באופן דומה לאורז (כוס בורגול על כוס וחצי מים רותחים). המלצתי היא להעדיף את הבורגול העבה גם כשמדובר על סלט, מכיוון שהוא פחות מעובד ולכן רב הסיכויים שאיבד פחות מערכיו התזונתיים.

 

בורגול עם עדשים שחורות ופטריות

 4 מנות

 

מצרכים:

1 ו-1/2 כוסות בורגול מחיטה מלאה

1/2 כוס עדשים שחורות

1 בצל לבן קצוץ

1 חבילת פטריות שמפיניון

2 כפות שמן זית כבישה קרה מעולה

2 שיני שום

מלח

פלפל

 

אופן הכנה:

  • מטגנים את הבצל עם כף שמן אחת. מוסיפים בורגול ושתי כוסות מים רותחים ומבשלים עם מכסה במשך 5 דקות
  • מורידים את מכסה הסיר ומערבבים. אם הבורגול עוד לא מוכן יש להוסיף מעט מים רותחים ולערבב.
  • בסיר ניפרד מכניסים עדשים שחורות למים רתוחים, ומבשלים במשך 15 דקות, עד שהן רכות אך שלמות.
  • מניחים במחבת רותחת כף שמן, 2 שיני שום ופטריות חתוכות לרבעים.
  • מערבבים היטב את הפטריות עם השום במחבת, למשך 3 דקות ומוספים את הבורגול.
  • מוסיפים את העדשים לבורגול. מערבבים את המצרכים עם מזלג, ומתבלים במלח ופלפל לפי הטעם.

 

 
בורגול עם עדשים שחורות ופטריות
בורגול עם עדשים שחורות ופטריות צילום : נטלי שוינקלשטיין
 
 
במקום מלח. סליקורניה
במקום מלח. סליקורניה צילום: אימג'בנק/GettyImages

סלט בורגול עם בצל וסליקורניה

סליקורניה ("צמח המלח") הוא סוג של אספרגוס קטן וניתן למצוא אותו בשווקים. הוא גדל על מצע מים מלוחים, ולכן הוא מלוח. טעמו מרענן והוא מוסיף הרבה למרקם הסלטים ובהחלט יכול להחליף את המלח במנה.

ערכים תזונתיים: סיבים תזונתיים, חלבונים, כלורופיל, ויטמין A, ויטמיני B, ויטמין C, ויטמין E, ויטמין D, ויטמין M, ברזל,  סידן, מגנזיום, אבץ, אשלגן, סיליקה, חומצות שומן חיוניות.

 

מצרכים:

1 כוס בורגול עבה

1/2 בצל לבן

1 ענף בצל ירוק

1 כף שמן זית כתית מעולה

1/2 כוס סליקורניה

מלח ופלפל לפי הטעם

 

אופן הכנה:

  • מבשלים את הבורגול עם כוס וחצי מים עד לרתיחה. מסננים ומקררים.
  • קוצצים את כל שאר המרכיבים, מערבבים עם הבורגול, מתבלים ומגישים.

 

המתכונים באדיבות נטלי שוינקלשטיין, נטורופתית מוסמכת N.D 

 

מחפשים מתכונים נוספים לבורגול?

קציצות בורגול 

פלפלונים במילוי בורגול וקינואה

מאפה בורגול וגבינה

 
עוד כתבות במדור הכי טבעי שיש
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.