מדריך לבחירת מכונת אספרסו

 
לפני שאתם יוצאים למסע אחר המכונה הנבחרת, בדקו מה אתם צריכים
לפני שאתם יוצאים למסע אחר המכונה הנבחרת, בדקו מה אתם צריכים צילום: Getty Images / אימאג'בנק
 
עודכן 09:28 19/10/2011

רגע לפני שאתם יוצאים למסע בחיפוש אחר מכונת הקפה שלכם, כדאי שתבדקו איזה צרכים אתם מבקשים שהיא תמלא. זמן הכנת המשקה, איכות הקפה המופק ורמת המיומנות הנדרשת לצורך הפעלת המכונה. מדריך

 
 
 
 
 

בבואכם לקנות מכונת קפה אין זה חובה לרכוש בהכרח מכונת אספרסו. מכונת האספרסו אומנם מאוד אופנתית, אלגנטית ויוצרת משקאות קפה נהדרים, אבל, לשם השגת קפה טוב במכונת אספרסו נדרשות גם מיומנות והשקעה. הכנת קפה במכשירים אחרים כמו פלנג'ר, מקינטה, קפה טורקי בסיר וכדומה אינה פחות ראויה מהכנת קפה במכונת אספרסו וכדאי לשקול היטב את כל ההיבטים והצרכים אותם אתם רוצים שהמכונה תמלא טרם קניית מכונת הקפה הנכספת.

 

החלום להכין בבית משקאות קפה משובחים כמו אלה שבבית הקפה יתפוגג מהר מאוד אם לא קיים הרצון והכוונה "להתעסק" וליהנות ממשחקי הכנת משקאות קפה שונים. כמו כן יש לזכור כי העובדה שמכונת הקפה חשמלית, אינו עומד בסתירה לכך שכדי להכין בעזרתה קפה טוב, יש להבין בקפה, להכיר היטב את המכונה ופעולותיה ולדעת להפעילה במיומנות. עובדה זו נכונה לכל מכונות הקפה, אוטומטיות וידניות כאחד.

 

נקודה נוספת שיש לזכור בבואנו לקנות מכונת קפה היא שיש להתאים אותה לשימושים ולתקציב העומד לרשות המשתמש. מכונות זולות יפיקו בדרך כלל משקה באיכות נמוכה יחסית, בין מבחינת הקפה ובין מבחינת הקצפת החלב. מכונות חזקות, מחומרים, טכנולוגיה וחלקים משובחים - יעלו אומנם יותר אבל לרוב גם יפיקו תוצאה משובחת בהרבה. היצע מכונות הקפה בשוק הינו רב ועל כן שווה לבדוק בטרם הקניה את כל האפשרויות על מנת למצוא את המכונה שהכי מתאימה הן מבחינת קלות ההכנה והן מבחינת התקציב.

  

 
מכונות זולות יפיקו בדרך כלל תמורה נמוכה יותר בהשוואה למכונות יקרות יותר
מכונות זולות יפיקו בדרך כלל תמורה נמוכה יותר בהשוואה למכונות יקרות יותר צילום : Getty Images / אימאג'בנק
 

מכונת קפסולות

 

בשוק קיימים מספר ספקי מכונות מסוג קפסולות כאשר כל ספק בונה צורת קפסולה התואמת אך ורק את מכשיריו בתקווה שלאחר קניית המכשיר, הלקוחות יקנו כמות גדולה של קפסולות מסוג זה, שעלותן גבוהה בהרבה מעלותו של קפה טחון איכותי. היום איכות המשקאות המופקת בשיטה זו טובה בהרבה מבעבר אם כי מגוון טעמי הקפה מוגבל והקפה המופק אינו סמיך ואיכותי כמו האספרסו שמופק כהלכתו במכונה איכותית רגילה. השימוש במכשירי הקפסולות מאוד סטרילי ומעקר לחלוטין את ההנאה מהכנת הקפה עצמו, וזאת להבדיל ממכונת קפה רגילה שמצריכה "התעסקות" עם הקפה. לרוב במכונות הקפסולות אין צינורית קיטור להקצפת חלב אלא מכשיר נספח עם פטנט להקצפה המפיק על ידי פעולה פשוטה קצף סמיך במיוחד (ולעיתים סמיך מידי).

 
מכונה להכנת קפה אספרסו מבית קיצ'נאייד
מכונה להכנת קפה אספרסו מבית קיצ'נאייד צילום: יח"צ

מכונת אספרסו עם משאבה

 

רוב המכשירים מסוג זה מוצעים היום עם אפשרות לשימוש בקפה טחון או בפודים. למעשה האפשרויות לגיוון טעמים הוא אינסופי כי מגוון הפודים הוא רב ומגוון תערובות ומותגי הקפה הוא עצום. מכונות מסוג זה אינן יקרות כל כך אך יחד עם זאת יש לזכור שעל מנת להנות משימוש במכונה מסוג זה יש להשתמש בקפה טחון (ואולי מעט פירורי קפה בסביבת המכונה). במכונת קפה עם משאבה יש לשמור על הקפה טרי, יש לשמור על כמות הקפה המתאימה, עובי הטחינה ואופן דחיסת הקפה בכף. כמו כן יש צורך במיומנות של הכנת משקאות קפה משולבי חלב (הכנת קפה הפוך דורשת חימום כפול של המכונה וכדי להכין יותר משתי כוסות קפוצ'ינו נדרשת מיומנות מסוימת אחרת הפעלת המכונה עשויה להפוך לסיוט).

 

כל אלו אינן פעולות קשות או בלתי אפשריות אולם לעיתים קרובות חוסר ההבנה הבסיסי שלנו מרתיע ודוחף רבים להעדיף בינוניות בקפה (ראה ערך מכונת קפסולות). מי שרוצה ליהנות מהכנת הקפה כמו מלגימתו, ימצא במכונה מסוג זה תמורה גבוה בעבור כספו. מי שאינו רוצה להתעמק בתחום יעדיף אולי לשלם קצת יותר על מכונה אוטומטית (ראה להלן).

בנוסף למחיר המכונה, יש לקחת בחשבון קנית דוחסן איכותי, מברשות ניקוי, קנקן הקצפת חלב טוב וקופסת ריקון קפה נוחה. רצוי לקנות גם מטחנה טובה ולא לשכוח לרכוש קפה איכותי ומשובח. 

 
 
מכונת קפה מהסוג האוטומטי - דילונגי
מכונת קפה מהסוג האוטומטי - דילונגי צילום: יח"צ

מכונה אוטומטית

 

במכונות מסוג אוטומט ניתן להכין בלחיצת כפתור אחת או שתיים אספרסו או קפה הפוך על פי הטעם. את המכשיר יש לתכנת לפי ההוראות ולאחר מכן לספק לו מים, חלב וקפה. המכשירים הללו מפיקים קפה לא רע בכלל, אם כי מרקם הקפוצ'ינו שונה ממרקמו של קפה שהוכן בידי בריסטה מיומן. המכונות הללו נבדלות אחת מהשניה באיכותן ובהספקן. ככל שהמכונה איכותית יותר בחלקיה ובדיוק עבודתה, כך היא גם תהיה יקרה יותר.

 

ישנן מכונות קפה אוטומטיות שבלחיצת כפתור אחת טוחנות את הפולים ומפיקות את המשקה הרצוי: אספרסו, קפוצ'ינו, לאטה וכדומה וישנן מכונות הדורשות שתי לחיצות האחת לאספרסו והשניה לחלב. ישנן מכונות המתאימות לכמות של עד 15-20 כוסות ביום ויש כאלה עם יכולת של 50-60 ביום. הכוונה לא שהמכונה לא מסוגלת ליותר, להיפך, אבל בממוצע יומי לאורך זמן היא לא תשמור על עצמה מספיק טוב עם יכינו בה בממוצע יומי יותר מהכמות המומלצת. 

 

מחירה הגבוה יחסית של המכונה ביחס למכונת קפסולות עשוי להשתלם בטווח הבינוני, בהתחשב במחיר הנמוך של הקפה לעומת הקפסולות. ההפרש הכספי, נכון להיום, הינו בין עלות של קפסולה העומדת על סך של 2 - 2.50 ש"ח לבין קפה טחון איכותי  בעלות של 0.80-1.30 ש"ח. אם נחשב בצניעות עלות של 4 כוסות קפה ליום (יש לזכור שלהכנת קפה הפוך במג נדרשות שתי מנות קפה), בהפרש של 1 ש"ח למנה בין קפסולה לקפה הטחון, נגיע לכ 1500 ש"ח בשנה, או 4500 ש"ח בשלוש שנים. מכאן שהעלות הגבוהה של מכונה אוטומטית לעומת מכונת הקפסולות, בהחלט משתלמת בטווח הארוך (יש כמובן גם להוסיף לעלות המכונה את עלות חומרי ניקוי ופילטרים). היתרון של המכונות האוטומטיות הוא בכך שהאיכות של המשקאות נפלאה, הריח של הקפה שזה עתה נטחן ממכר ואין לו תחליף, הפעלתן פשוטה והן תופסות מעט מקום על הדלפק.

 

מכונה מקצועית

 

ישנן בשוק מספר הולך וגדל של מכונות מקצועיות עם ראש אחד, המיועדות לאוהבי אספרסו במגזר הבייתי העשיר. שימוש במכונה כזו במיומנות הנדרשת יפיק קפה בדיוק כמו בבית הקפה האהוב. לשם כך, על מכין הקפה באמת ללמוד איך לעבוד עם המכונה ולהיות מוכן "לבזבז" על הכנת הקפה קצת יותר זמן וחומרים איכותיים. בדרך כלל קונים בצמוד למכונה מסוג זה גם מטחנה על מנת שניתן יהיה להתאים את עובי טחינת הקפה למכונה בהתאם לתנאי מזג האוויר במועד הכנת הקפה וליהנות מקפה עוד יותר טרי. במכונות מסוג זה יהיו בדרך כלל שני דוודי חימום, מה שיאפשר הקצפת חלב במקביל למיצוי האספרסו. זה בהחלט מקל על השימוש במכונה, אבל מייקר את מחירה ביחס למכונת משאבה פשוטה יותר.

 
מכונת קפה עם ידית לחיצה
מכונת קפה עם ידית לחיצה צילום: יח"צ

מכונה עם ידית לחיצה

 

בשוק קימות מספר חברות עם מכונות מסוג זה. למעט יופיין המיוחד הן ניחנות בשתי תכונות שיש לדעת אותן בטרם הרכישה: ראשית הם קשות להפעלה יחסית למכונת משאבה רגילה ושנית, ההספק שלהן נמוך מאוד (הספק = כמות ספלי הקפה שניתן להכין ברצף). אלו הן מכונות המיועדות בעיקר לאוהבי קפה שמוכנים להשקיע עבודה בכל פעם שמתחשק להם לשתות קפה כשעל המשתמש להכיר היטב את המכונה ולהפעילה בדייקנות רבה על מנת ליצור את הקפה המבוקש.

 

נקודות קפה למחשבה

 

בטרם רכישת מכונת הקפה יש לבחון מספר גורמים נוספים שלהם עשויה להיות השפעה על בחירת מכונת הקפה.

 

אחריות, הדרכה, תחזוקה ושירות: בבואנו לרכוש מכונת אספרסו, חשוב לבדוק מי הם "ההורים" של המכונה כלומר:

  • מי הפירמה שמאחורי המכונה? האם היא עוסקת בייצור מכונות קפה או רק מדביקה את הלוגו שלה על מכונה המיוצרת עבור כולם.
  • מי נותן למכונה שרות? דהיינו, במקרה של תקלה, מה עלי לעשות בכדי לתקן המכונה, כולל הובלה לספק, תשלום על חלפים ועבודה, מוניטין הספק במתן שרות.
  • מי ילווה אותי בהדרכה לאחר קנית המכונה? האם המוכר בחנות החשמל מבין משהו?
  • ממה עשויים חלקי המכונה? האם היא עשויה פלסטיק או מתכת? פח מחליד או נחושת? האם היא מיוצרת בקו ייצור או בהרכבה ידנית? האם הדוד עשוי מפליז, אלומיניום או נירוסטה ומה יחזיק הכי הרבה מעמד? (פליז הכי עמיד).
  • כמה כוסות קפה אוכל להכין ברצף?

 

ריכוך וסינון מים: במכונות קטנות יש לסנן מים מאבנית על ידי מסנני בריטה או מרככי מים דירתיים (סינון מים מכלור ולכלוכים נדרש בכדי שטעם הקפה לא יושפע מהם לרעה). במכונות בינוניות מסופק יחד עם המכשיר גם מסנן המורכב במיכל המים, אותו יש להחליף אחת לתקופה, לפי הוראות היצרן. במכונות הגדולות תורכב המכונה תוך חיבור קבוע למים ולביוב כאשר בין נקודת המים למכונה יורכב מרכך מים אותו יש צורך לרענן במלח יעודי אחת לתקופה.

 

שטח על השיש: ככל שהמכונה מתקדמת יותר כך השטח שהיא עתידה לתפוס על משטח העבודה במטבח גדול יותר. כדאי לתכנן עבורה מקום כשבונים מטבח ואין לזלזל במיקום אותו היא תופסת שכן גם אם היא תפיק את הקפה הטוב בעולם, טעמו יהיה "מר" מאוד אם היא תשבית את השמחה בבית כתוצאה מתסכול בן/בת הזוג ממחסור במשטח העבודה.

 

 
ההנאה מהכנת משקה גדולה לא פחות מלגימתו
ההנאה מהכנת משקה גדולה לא פחות מלגימתו צילום : Getty Images / אימאג'בנק
 

אז לפני שאתם יוצאים לשיטוט אחר מכונת הקפה שלכם, זו שתכין את המשקאות האהובים במידת ההקצפה הרצויה ובארומה הנכונה בידקו היטב מה אתם בדיוק מחפשים ומה מתאים לצרכיכם:

 

  • יש לבדוק מה גודל משטח העבודה במטבח המוקצה לטובת מכונת הקפה.
  • יש לברר מי עתיד להשתמש במכונה האם מדובר באדם חובבן, עצלן, חרוץ או באיש מקצוע מיומן.
  • מכונת קפסולות מומלצת במצב שקלות ההפעלה היא הפקטור המרכזי בבחירת המכונה בעוד שמכונה אוטומטית מומלצת במצב בו רוצים להריח את הקפה נטחן במקום, לשמור על טריותו  אך יחד עם זאת לצמצם את ההתעסקות עם המכונה עד כמה שניתן.
  • מכונת משאבה מומלצת למי שאוהב לשחק עם הקפה שלו: לגוון טעמים, לכוון את רמת הטחינה ולהקציף את החלב. מכונה זו מומלצת למי שיהנה מהכנת הקפה לפחות כמו מלגימתו.
  • מכונות מקצועיות מומלצות למי שמגבלת המקום זניחה יחסית בעבורו, למי שרוצה ליהנות מהמשחק עם המכונה והמטחנה, ואלה שעומד לרשותם תקציב גדול יחסית.  
  • טיפ לסיום - מי שמוכר לכם פולי קפה יכול וצריך לספק לכם מידע רב ונרחב בתחום זה כיוון שהאינטרס שלו הוא למכור את הפולים בהם תשתמשו. היעזרו בו ולא תתאכזבו.

  

אילן שנהב, הינו מומחה בעל נסיון רב בתחום הקפה ובתי הקפה. במסגרת ההתמחות בתחום הוא הקים את בית הספר הראשון לקפה ואת האיגוד הישראלי לקפה. בעבר יזם והקים רשת של בתי קפה על שמו. יצג את ישראל פעמים רבות בתחרויות קפה עולמיות. אילן מייעץ בתחום, ובעל עסק המתמחה בעולם הקפה- 'חותם הקפה', ברמת השרון.

 

רוצים לטעום עוד מהקפה? נסו את אלה:

מדריך מצולם לבחירת מכונת קפה

הכל על מכשיר הפרקולטור

קטיף הקפה

הכנת קפה בפלנג'ר 

תרבות הקפה בישראל

סחר קפה בעולם

טיפים לאספרסו מנצח

על קפה וחלב

הכנת קפה במקינטה

 

 
עוד כתבות במדור עולם הקפה
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.