דבש, הכל דבש

 
קשה יש רק בחלת הדבש, וגם אותה אוכלים
קשה יש רק בחלת הדבש, וגם אותה אוכלים צילום: Getty Images / אימאג'בנק
 
עודכן 15:16 22/09/2011

הוא טעים, טבעי ואפילו בריא. לקראת ראש השנה הקרב ובא, הנטורופתית מיכל לזרוביץ מגלה לנו 10 עובדות מעניינות אודות הדבש

 
 
 
 
 

1. סוג הדבש, צבעו, טעמו וריחו תלוי בצמחים מהן ליקטו הדבורים את הצוף. אם המכוורות נמצאות באזור בו יש פריחת אקליפטוס הדבש יהיה כהה יותר, בעל ניחוח חזק וחריף יותר. ואם המכוורות נמצאות באזור של פרדסים בעלי פריחת הדרים, הדבש יהיה בהיר יותר ובעל ארומה אופיינית ועדינה.

 

2. דבורים נאמנות לסוג הצמח ומרבות לחזור דווקא אליו אך בישראל שטחי החקלאות אינם גדולים מדי ולעיתים גדלים בהם סוגי צמחים שונים. במקרה כזה הדבש שנוצר בכוורת יקרא דבש מפרחי בר, כלומר זהו צוף שנאסף על ידי הדבורים מסוגים שונים של צמחים ולכן גם הרכבו הכימי עשיר יותר.

 
בריא ואהוב על ילדים
בריא ואהוב על ילדים צילום: Getty Images / אימאג'בנק

3. בעבר דבש ההדרים היה הנפוץ ביותר אולם בשנים האחרונות חלה ירידה בשטחי הפרדסים ולכן היום הוא הרבה פחות נפוץ. כיום, דבש האבוקדו נפוץ יותר כיוון שיש יותר מטעים של הפרי מבעבר, והוא כהה ובעל ריח וטעם האופייניים לאבוקדו. ניתן להשיג כיום גם דבש מיוחד יותר כמו דבש בצל, דבש מפרחי רותם, מרווה, דבש שיזף, דבש זעתר ואפילו דבש בצל (הנוצר מפרחי בצל).

 

 

4. בתוך יערת הדבש (או בשמה השני חלת הדבש) מאכסנות הדבורים את הדבש, וגם אותה אוכלים כמעין ממתק, שלועסים עד שכל הדבש נמס בפה ונשאר הדונג (שגם אותו אפשר ללעוס כמו מסטיק). טיפ: אפשר לטבול קוביית יערה ביוגורט ביו. השילוב של מתיקות היערה עם חמיצות היוגורט, עושה טעם מרענן בפה.

 

5. כל סוגי הדבש עשירים במינרלים, ויטמינים, חלבונים, אנזימים ונוגדי חימצון. לכל סוגי הדבש תכונות אנטי בקטריאליות (נוגדות חיידקים), שעוזרות בחיזוק המערכת החיסונית, תורמות לשיפור הערנות ועוזרות לגוף להתמודד עם תופעות של חולשה. הדבש גם יעיל כאמצעי קוסמטי בשימוש מקומי בהיותו סופח לחות מהאוויר, מתאים לכל סוגי העור ומרגיע אותו.

 
 
הידעתם? לא כוורן אלא דבוראי
הידעתם? לא כוורן אלא דבוראי צילום: יח"צ

6. אנו משתמשים בדבש בבישול ובאפייה כיוון שהוא ממתיק, מעשיר, מתבל וצובע את המזון, ובל נשכח את הארומה הנפלאה. אפשר להוסיפו לבשר, לפירות, לירקות, לדגנים וגם למשקאות. טיפ: ככל שצבע הדבש כהה יותר, כמו דבש אקליפטוס או דבש פרחי בר, טעמו יהיה חזק ודומיננטי יותר ויתאים לבישולים "כבדים" יותר כגון תבשילי בשר, קדירות ורטבים בעלי טעם עמוק, ואילו דבש בהיר מתאים יותר לתיבול סלטים, עוף ודגים.

 

7. חימום הדבש מוריד את ערכו התזונתי. לכן, אם ממתיקים תה חם בדבש, כדאי להמתין עד שהתה יתקרר לטמפרטורת שתיה, ורק אז להוסיף את הדבש. כשאופים, ואיך אפשר בלי עוגת דבש בראש השנה?, כדאי לבחור דבש בעל ניחוח דומיננטי  כגון דבש אקליפטוס או דבש פרחי בר, שישמור על זהותו גם לאחר החימום.

 

8. מדוע עוגת דבש לא מתייבשת לאחר כמה ימים בחוץ? מולקולות הדבש, בניגוד לסוכר, סופחות נוזלים. הדבש סופג אליו את הלחות מהאוויר והופך את העוגה לעסיסית יותר ככל שהימים חולפים.

 

 
טעימה יותר  יום - יומיים אחרי האפייה
טעימה יותר יום - יומיים אחרי האפייה צילום : Getty Images / אימאג'בנק
 

9. למרות מה שנוטים לחשוב, דבש קשה אינו דבש מקולקל, אפילו להפך. התגבשות אחידה של הדבש מעידה כי הוא איכותי ולא עבר תהליכי חימום. בתהליך חימום הדבש, חלק גדול מהאנזימים והוויטמינים שבו נהרסים. דבש נרדה כשהוא נוזלי ולאחר מספר שבועות, במידה והוא איכותי, הוא אמור להתגבש בצורה אחידה בצנצנת. אם חלק מהדבש התגבש וחלק מהדבש בצנצנת נוזלי הדבר מעיד כי נעשה ערבוב בין סוגי דבש שונים או שהדבש פגום.

 

10. לפני שמתחילים לבשל ולאפות:

דבש פרחי בר - זהו הדבש הנפוץ ביותר. מאחר שנאסף מזנים שונים של צמחים, הגדלים בהרי ובשדות, הוא מיוצר כל השנה, צבעו נע בין צהוב-זהב ועד חום כהה והרכבו הכימי עשיר כך שהוא מומלץ לבישול.

 

דבש אקליפטוס - צבעו כתום כהה, טעמו חזק מעט וחריף יותר מדבש פרחי הבר ומתלווה אליו טעם לוואי קל של מרירות. הוא מומלץ למי שלא כל כך אוהב את המתיקות של הדבש. דבש האקליפטוס מכיל גרגרי פרופוליס הידועה בשמה כאנטיביוטיקה טבעית ומרכיביו של שמן האקליפטוס קיים גם בדבש. הדבש האקליפטוס מתאים לתיבול מאכלים חורפיים, תיבול ירקות בגריל והקפצתם במחבת, לצליית בשר, מאכלי בשר וקדירה. ניתן למצוא בארץ גם דבש אקליפטוס אורגני.

 

 
דבש כהה בעל טעמים דומיננטים יותר ומתאים לתבשילים
דבש כהה בעל טעמים דומיננטים יותר ומתאים לתבשילים צילום : Getty Images / אימאג'בנק
 

דבש הדרים - דבש זה אינו אורגני כיוון שבישראל כל הפרדסים מרוססים. זהו דבש צהבהב וטעמו עדין כך שהוא מומלץ לבישול של עוף ולאפייה. בגלל עדינותו הוא גם מתאים לרטבים, לסירופים ולגלידות .

 

דבש מפרחי זעתר - יש לו תכונות זהות לדבש פרחי הבר.  גם הוא נאסף בשדות ובהרים אשר בהם רוב גידולי הבר הוא זעתר ומיוצר לרוב בקיץ במכוורות שנמצאות בהרי מנשה. צבעו של דבש זה בהיר והוא בעל טעם וארומה מיוחדים. מתאים לבישול קל של בשר וירקות.

 

 
שתהיה לכולם שנה מתוקה כדבש, ואף למעלה מזה
שתהיה לכולם שנה מתוקה כדבש, ואף למעלה מזה צילום : Getty Images / אימאג'בנק
 

הכתבה באדיבות מיכל לזרוביץ, N.D ,M.A, ד"ר לנטורופתיה ואחות מוסמכת, מומחית ברפואה טבעית.  

 

עשה לכם חשק לבשל ולאפות עם דבש?

עוף בבצלים עם שזיפים ודבש

גלילת בשר עם חרדל ודבש

עוגת דבש ותפוחים

פופקורן בדבש וקרמל

 

לעוד מתכונים לראש השנה

 

 

 
עוד כתבות במדור מתכונים לראש השנה
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.