מתכון לעלי גפן ממולאים

 
זהירות, הם נזללים במהירות
זהירות, הם נזללים במהירות צילום: יח"צ, בועז לביא
 

עלי גפן טריים או משומרים ממולאים אורז ובשר טחון ומבושלים על מצע עגבניות. מנה ראשונה נפלאה לארוחת החג

 
 
 
 
 

עלי גפן הם המַאזָה (פתיח) המשותף לכל מטבחי הים התיכון. אנחנו נוהגים ליצור ממולאים דקים וקטנים שנאכלים במהירות קיצונית יחסית לאורך הכנתם. מומלץ מאוד להשתמש בעלי גפן טריים ולכן כשהעלים בעונה, תמצאו בכל בית הרים של עלי גפן, שאת חלקם אוכלים ואת חלקם משמרים.

 

בוחרים את העלים הקטנים והעדינים ביותר, שהמגע שלהם כשל קטיפה, שוטפים, מנקים מגבעול, עורמים אחד על גבי השני, כשהצד המבריק כלפי מטה, ועוטפים בניילון נצמד. כשהעונה הטרייה מגיעה לתומה (באמצע הקיץ) מוציאים מההקפאה את העלים, יוצקים מים רותחים, ממתינים כמה דקות והרי לכם עלי גפן שכאילו נקטפו זה עתה. חמיצות העלים תלויה בסוג הענבים, עלה של ענבים אדומים יהיה חמוץ יותר ובעל גבעול אדום. עלה של ענבים ירוקים מעודן יותר וגבעולו ירוק.

 

מצרכים (30-40 ממולאים):

250 גרם עלי גפן טריים, חשוב שיהיו קטנים ולא פרוותיים

1 כוס אורז עגול, שטוף היטב ומסונן

100 גרם בקר טחון

100 גרם טלה טחון

מלח

1/2 כפית בהארת

קורט אגוז מוסקט

קורט קינמון

1/3 כוס שמן זית

2-3 עגבניות פרוסות לפרוסות עבות

1/2 כפית מלח

מיץ מלימון אחד, או בהתאם לחמיצות העלים

  

אופן הכנה:

  • מרתיחים מים. מניחים את עלי הגפן בקערה חסינת חום ויוצקים עליהם את המים הרותחים. משרים כשלוש דקות, מוציאים את העלים ומניחים במסננת לייבוש.
  • מניחים את האורז  בקערת ערבוב. מוסיפים את הבשר, התבלינים ושמן הזית ומערבבים היטב.
  • מסדרים שכבה של פרוסות עגבנייה בתחתית סיר רחב.
  • ממלאים את עלי הגפן בתערובת. הממולאים צריכים להיות בגודל זרת, אם העלה גדול מידי יש לחצות אותו לשניים. פורשים עלה על משטח העבודה, מניחים מעט מלית בחלק הרוחבי הקרוב אלינו, מקפלים את הקצוות האנכיים ומגלגלים תוך הידוק. חשוב לא להדק יתר על המידה, ולשמור מקום לתפיחת האורז.
  • חוזרים על התהליך עד תום המלית ומסדרים בצפיפות את העלים הממולאים בסיר כשהצד הפתוח פונה מטה.
  • יוצקים לסיר מים עד כיסוי ומוסיפים מלח. מניחים צלחת מעל כדי שהממולאים לא יפתחו ועל מנת למנוע את תזוזתם בעת הבישול. מנמיכים את הלהבה ומבשלים כשעה. מידי פעם בודקים אם יש די מים, אפשר לבדוק על ידי הטיית הסיר, אם נראים מים - אין צורך להוסיף.
  • נוטלים ממולא אחד מהסיר ובודקים שהאורז רך ומוכן לאכילה, אם יש צורך מבשלים כ-10 דקות נוספות.
  • מסירים מהאש ומוסיפים את מיץ הלימון.
  • מומלץ להגיש עם יוגורט עיזים או בקר.

 

המתכון מתוך ספר הבישול של בשארה חינאוי, יזם בשר, מסעדן ובעל קצביה.

 

פתיחים ותוספות לארוחת החג:

סלט קולסלאו

תפוחי אדמה פריכים בצ'ימיצ'ורי

בטטה ודלעת בדבש ורוזמרין

לכל המתכונים לראש השנה >>>

 
עוד כתבות במדור מתכונים לראש השנה
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.