סודות מחיי הגפן

 
ניצני ענבי יין בפריחתם
ניצני ענבי יין בפריחתם צילום: יקיס קדרון
 
עודכן 08:30 15/10/2011
עמוס רביד

אנשי יקבי כרמל ביחד עם הצלם יקיס קדרון עקבו במשך שנה שלמה אחרי מחזור חיי הגפן וניסו לחשוף מעט מהסודות והמסתורין, תיעדו שלב אחר שלב, כל עונה וכל גוון. התוצאה, שיר הלל לגפן

 
 
 
 
 

מאחורי כל בקבוק יין הנפתח על שולחננו נמצא עולם שלם של טעמים, ריחות וניחוחות. מאחורי כל לגימה נמצא עולם שלם של מחקר, טיפול והקפדה בפרי הפשוט, ובעזרת קצת קסם ואהבה הופך ליין. מחזור חיי הגפן מתחיל באפריל ונמשך עד פברואר, מהלבלוב, דרך ההבשלה והבציר ועד סוף הזמירה. התמונות צולמו בכרם עלמה ובכרם קאיומי שבגליל העליון.

 

אפריל, לבלוב
הטבע מתחיל להתעורר. הגפנים יוצאות מתרדמת החורף הארוכה. אביב. הקרקע כבר ירוקה וגם הנוף מסביב. הגפן עדיין לא, לה יש קצב משלה. הפקעים מתחילים ללבלב והשריגים החדשים מתחילים לצמוח. בהתחלה לאט, בהמשך הקצב מתגבר. שנת גפן חדשה יוצאת לדרך. 

 

 
עם בוא האביב צומחים הניצנים הראשונים
עם בוא האביב צומחים הניצנים הראשונים צילום : יקיס קדרון
 

מאי, פריחה
הופעת התפרחות הקטנות והעדינות מסמלת את סוף האביב ואת אשכולות הענבים שבדרך. הכרם מתמלא חיים וצבע. מתחיל להיות חם, עוד מעט מגיע קיץ.

 

 
שלב שני בחיי בגפן - פריחת הניצנים
שלב שני בחיי בגפן - פריחת הניצנים צילום : יקיס קדרון
 

יוני, חנטה
כשבועיים אחרי תחילת הפריחה נולדים כמעשה קסם הענבים. גרגרים קטנטנים בגודל של אפונים, ירוקים וקשים, כמו תינוקות בני יומם. מכאן הם ימשיכו לגדול ולהתפתח. צמיחת שריגי הגפן היא כעת מהירה. צריך כבר להרים חוטים.

  

 
לפני ההבשלה הענבים קטנים וקשים
לפני ההבשלה הענבים קטנים וקשים צילום : יקיס קדרון
 
 

יולי, בוחל
הכרם ירוק והשריגים הגיעו כמעט לשיא הצימוח. ברקע הנוף כבר צהוב, חם. הענבים גדלים וכבר מתחילים לשנות צבע. לא כולם עדיין. מרגישים את הקיץ. 

 

 
בוחל - השלב האחרון לפני ההבשלה
בוחל - השלב האחרון לפני ההבשלה צילום : יקיס קדרון
 

אוגוסט, הבשלה
משאבי הגפן מופנים כעת למען מטרה אחת - הבשלה. הענבים מגיעים לשיא הגודל וצוברים צבע, סוכר, טעמים וריחות, אבני הבניין של היין שבדרך. הענבים כבר טעימים, מאוד טעימים. יש התרגשות באוויר, מתחילים לחשוב על הבציר.

 

 
ענבי היין מוכנים לבציר
ענבי היין מוכנים לבציר צילום : יקיס קדרון
 

דצמבר, שלכת
הבציר עבר בהצלחה והיינות האחרונים כבר מסיימים תסיסה ביקב. הגפן יכולה להתחיל להתכונן לחורף. העלים נצבעים בצבעי סתיו ומתחילים לנשור. הכל קצת יותר נינוח עכשיו. בערב כבר מתחיל להיות קריר.

 

 
אחרי הבציר, הגפנים הפכו חומים לקראת החורף
אחרי הבציר, הגפנים הפכו חומים לקראת החורף צילום : יקיס קדרון
 

ינואר, טרום זמירה (תרדמת חורף)
הגפן עדיין נחה, אבל הכורמים בהחלט לא. עוד מעט הכל מתחיל מהתחלה וצריך להתכונן. זמירה. בדייקנות ואהבה עוברת כל גפן בכרם את התספורת החורפית שלה, לרמוז לה שעוד מעט צריך להתעורר. לא היה שלג השנה אבל ירד גשם טוב.  
 

 
גפנים לפני זמירה, שלב לפני אחרון במחזור
גפנים לפני זמירה, שלב לפני אחרון במחזור צילום : יקיס קדרון
 

פברואר, אחרי זמירה
חורף, רטוב ואפור. בוץ, הרבה בוץ. וקר בגליל, מאוד קר. אבל בדיוק את זה הגפנים דווקא אוהבות, ככה הן ישנות יותר טוב. יש כעת יופי מיוחד, אחר.  

 

 
הזמירה נותנת מקום לניצנים של המחזור הבא
הזמירה נותנת מקום לניצנים של המחזור הבא צילום : יקיס קדרון
 
 
עוד כתבות במדור תרבות היין
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.