במטבח הפולני של מר קוך או: מתכון לפירוגי רוסקי

 
נעים להכיר - מר קוך
נעים להכיר - מר קוך צילום: קרן שביט
 
עודכן 07:19 12/10/2011

היא מטיילת בכל העולם, מתחקה אחרי האוכל המקומי ומבקרת בבתי התושבים כדי ללמוד איך מבשלים בכל מדינה. הכירו את קרן שביט, שהחל מהיום תפתח לכם צוהר לעולם שלם של ניחוחות וטעמים. והפעם: ביקור בארץ הקור, פולין, הוליד מפגש עם מר קוך שמאז שנות השמונים לא מפספס את הטלנובלה האהובה לצד 8 פירוגי מעשה ידי אשתו. ויש גם מתכון

 
 
 
 
 

לפני מספר שנים הייתי מעורבת באחד הפרוייקטים המבריקים ביותר שנוצרו על ידי סיעור מוחות פולני/ישראלי למען שבירת סטריאוטיפים הדדית. בהשראת תוכנית ריאליטי ששודרה כנראה בגיהנום, שוגרתי עם משלחת הלומת סטריאוטיפים לארץ הקרה במטרה לייצר סרט דוקומנטרי נטול תחקיר, תקציב, תנאים ושואה

 

אחרי אינספור שעות גוגל ולחצים קשים בגזע הגולגולת, גיליתי לתדהמתי רמזים לקיומו המתפגר והלא מסוקר של ענף ייחודי לטיפוח ארנבים נדירים, במרכזו עומדת תחרות יופי מקומית לארנבים.

 

וכך, בעקבות החיה השעירה, מצאתי את עצמי נעה במחוז שלזיה הדרומי, מצוותת למתרגם סימולטני ששהה רוב הזמן במעמקי התת מודע ולצלם די אפרורי. בבקרים הסתובבנו כמו המתים החיים, אך בערבים נזכר המתרגם בתאבונו הפולני העצום, התרוצץ ודיבר ללא הרף, ואנחנו דלקנו אחריו ממסעדה למסעדה.

 
היצורים החביבים עולים על הצלחת
היצורים החביבים עולים על הצלחת צילום: קרן שביט

עוד לפני שהספקתי להגיד "אבל ארנב", כבר היינו ישובים באיזו מאורה פוסט קומוניסטית נידחת כשלפנינו מונחת מנת פירוגי - כיסונים מסורתיים טפוחי כרס בעיטור של בצל מטוגן. בפה מלא סיפר לי על חיבתו העזה למאכל הטיפוסי והפציר בי להתמכר לטעם המנחם, הבצקי. בהנפת אצבע נפלו על צלחתי פירוגי מטוגנים, אפויים, מבושלים, צפים ופירוגי לימים קשים המכונים בפולנית "פירוגי עצלנים" (Leniwe Pierogi).

 

המגוון היה עצום. פירוגי במילוי גבינה, פירוגי במילוי כרוב כבוש ופטריות, והשיא, לא עלינו, היו קרובות המשפחה - הקלוסקי (Kluski), שם כולל לשלל כופתאות מרושעות, הממולאות בלא כלום. המתרגם, כבן המחוז, התגאה במיוחד בקלוסקי שלוסקי (Kluski Slaskie) - כופתאות סילזיניות ריקות להחריד בעלות גומת זיהוי אמצעית.

 

כמובן שבכל אותה עת, במסע קולינרי שנמשך כשבועיים, תורגמתי סימולטנית בלי שום הבחנה, גם כשאמרתי איזה סירחון, או יש לזה טעם של פגר, אני לא מוצאת את משמעות החיים הארורים וזאת קדחת בצלחת עמוקה. פעם כשכבר ממש עברתי כל גבול, תרגם אותי בסילוף וטען שאמרתי, בפני מלצר עם פני שלד, שגם לי יש את הגנים המסוגלים לייצר זנב.

 

 
דמות מפתח, שופט ומייסד תחרות הארנבים והמתרגם הסימולטני לצידו
דמות מפתח, שופט ומייסד תחרות הארנבים והמתרגם הסימולטני לצידו צילום : קרן שביט
 

לקראת לילה כשטעם הנחמה עדיין היה בפיו, סיפר בעצב על איך שהתבייש בילדותו בפירוגים הדבוקים (אחד לשני) של אימו (שהתביישה ביהודיותה), ואז בבדידותו יבב בקול חלוש. אולי מיותר לציין שעד כה לא היה שום זכר לשום ארנב.

 

הישועה, כך חשבתי, הגיעה כשעלינו על עקבותיו של מר קוך, דמות מפתח, שופט בכיר ומייסד תחרות הארנבים,  שלשמחתי הרבה אינו מת או מצוי בשלבי גסיסה. איש מבוגר ומקריח פתח את הדלת והוביל אותנו פנימה הישר אל מטבחו. קירות ביתו היו מצופים בטפטים פרחוניים ובכל חדר עמדו שורות על גבי שורות של גביעים מוזהבים בגדלים שונים. הכל היה מסודר בקפידה ובגאווה גדולה.

 

ממבט קרוב הבחנתי שבראש הגביעים מתנוססים להם פסלונים נוצצים של ארנבים. למעשה, אפילו מפות השולחן, כלי המטבח ומצעי המיטה נשאו דימויים של החיה הפרוותית וארוכת האוזניים.

 

 
לא מפספס אף פרק מאז שנות השמונים
לא מפספס אף פרק מאז שנות השמונים צילום : קרן שביט
 
 

מר קוך התהלך במטבחו חסר מנוחה ומלמל דבר מה בפולנית. המתרגם חייך תחת שפמו בסיפוק רב והסביר לי שמר קוך הוא פולני ממוצא גרמני ושמאז שנות השמונים המדכאות לא פספס ולו פרק אחד באופרת הסבון הגרמנית האהובה עליו, כשהוא משמיד תוך כדי שמונה פירוגי מובחרים מעשה ידי אישתו. וכן הודיע לי בחגיגיות שזהו בדיוק הזמן הקריטי שבו מר קוך מתכונן לקראת השידור היומי ורמז שאם מנת הפירוגי לא תהיה מונחת פונקט בשלוש מול מרקע הטלווזיה, מאזן יומו יופר. מר קוך יאבד אחיזה ויהיה מבולבל. גם ארנבוני המחמד שברשותו יהיו מבולבלים ואבודים. ואני אשכב במיטה על סף יאוש ובלי סיכוי לשום סרט. ממש אפקט הפרפר.

 

"לא קל לחיות לבד" אמר מר קוך והחל להתכונן למשימה. הוא טאטא את ריצפת המטבח, מירק צלחת, הניח מזלג, מילא סיר במים והציץ כל דקה בשעון, "מבחינתי, שישרצו במטבח פשפשים וג'וקים", אמר "כל עוד יצעדו זה אחר זה בטור ישר ומסודר". ובעודו מתלונן קצת על מר גורלו, ספר שמונה חתיכות פירוגי וזרק לסיר רחב.

 

המתרגם, שניחוח הבישול כבר הגיע לאפו, היה שרוי בהלך רוח מלא תקווה ועקב בדייקנות מופתית אחרי כל פעולה ופעולה. אני עמדתי בפתח הדלת, מחוייכת ומהופנטת מאופן התנהלותם של השניים ונשמתי לרווחה. וידויי המטבח של מר קוך חשפו בסך הכל אדם די חביב, שניסה לתמרן בין הרגלי חיים נוקשים לתחביבים מיושנים ולא מוערכים.

 

 
ברגע שהם מתחילים לצוף הם מוכנים
ברגע שהם מתחילים לצוף הם מוכנים צילום : קרן שביט
 

בין האדים תיאר בעצב איך ענף הארנבים התחרותי הולך ונעלם מן העולם והוסיף שהצעירים של היום לא מתעניינים בארנבים, ואפילו אלה שכן, מתעסקים רק בהיבט הכספי שבדבר ולא מסורים לעבודתם בלבם. עוד נוכחתי לדעת שאשתו אושפזה לאחרונה בבית החולים, ולכן דאגה להשאיר במקפיא מנות פירוגי ממוספרות לשימוש בימי העדרותה. קוך, שבנתיים התרגל לחסרונה, הרים את מכסה הסיר ובדק. הוא הסביר שאם יתחילו לצוף במים הרותחים, סימן שהם מוכנים. אבל היום, לאור ההפרעה הבלתי צפוייה, יאלץ לשלפם מהר כבפעילות מבצעית, כשהם חצי צפים באלכסון ולאכלם חצי מבושלים.

 

בסופו של דבר, אחרי שקוך צפה בתוכנית, אכל וסיפק פרשנות בו זמנית, ולאחר שצפינו בקלטת וידאו של להקת הבנים האהובה עליו - הפליפרס, נדחסנו ונגררנו בפיאט 4 לבית החולים הממשלתי לבקר את גברת קוך.

 

תחת הזונדה שבפיה ובלבול מוח ללא תכלית, ניסה המתרגם לחלץ את מתכון הפירוגי מהגברת. לאחר שיקול דעת החלטתי שאולי עדיף להשמיט את הקילו מלח, רגלי התרנוגולות וארנב בן זונה (pieprzony krolik) מהמתכון ולהוסיף עוד כמה הערות והנחיות משלי. בתיאבון.

 

 
אם מנת הפירוגי לא תהיה מונחת פונקט בשלוש מול מרקע הטלווזיה, מאזן יומו יופר
אם מנת הפירוגי לא תהיה מונחת פונקט בשלוש מול מרקע הטלווזיה, מאזן יומו יופר צילום : קרן שביט
 

פירוגי רוסקי

פירוגי צמחוני במילוי גבינה ותפוח אדמה

 

מצרכים להכנת הבצק:

700 מ"ל (3 כוסות) קמח לבן רגיל

1 ביצה שלמה (חלבון + חלמון)

1 חלמון ביצה (את החלבון תשמרו להכנת המילוי)

1 כפית מלח

כוס מים חמימים (באמת חממו את המים, אל תשתמשו במים חמים מהברז)

 

אופן הכנה:

  • ערבבו את הקמח עם המלח בקערה. הוסיפו את הביצה השלמה וגם את החלמון.
  • הוסיפו בהדרגה את המים החמים תוך כדי עירבוב עד שנוצר בצק.
  • העבירו את הבצק למשטח מקומח ולושו אותו עד שנוצר גוש אחיד ורך.
  • כסו את הבצק במגבת מטבח לחה ותנו לו לנוח כשעה.

 

מילוי גבינה ותפוח אדמה:

3 או 4 תפוחי אדמה מבושלים

2 כפות חמאה מומסת

2 כפות חלב

1 חלבון ביצה (אותו חלבון שנשאר מהכנת הבצק)

בערך 80 מ"ל (שליש כוס) גבינת ריקוטה

בערך 80 מ"ל (שליש כוס) גבינת שמנת

מלח ופלפל

בצל מטוגן, שום או עירית - לפי טעמכם

 

אופן הכנה:

  • מעכו בקערה את תפוחי האדמה יחד עם החלבון, החמאה והחלב.
  • הוסיפו את תערובת הגבינות. ערבבו היטב והוסיפו מלח ופלפל. לבסוף תבלנו בבצל, שום או עירית, לפי טעמכם.

 

מילוי הפירוגי:

  • הסירו את הכיסוי מהבצק. אם יש צורך, ניתן ללוש עוד קצת.
  • חלקו את הבצק לשלושה או ארבעה חלקים שווים. בעזרת מערוך שטחו חלק אחד על משטח מקומח היטב עד לעובי מילימטר אחד.
  • בעזרת כוס צרו בבצק עיגולים בקוטר של כ-8 ס"מ. טבלו את האצבע במים והרטיבו קלות חצי אחד של עיגול בצק, שימו קצת מהמילוי באמצע וסגרו עליו את עיגול הבצק על-ידי קיפולו לצורת חצי ירח.
  • סגרו היטב את הפירוגי על-ידי לחיצות קטנות בקצוות הבצק כשאתם משתדלים שלא ללכוד בתוך הפירוגי כיסי אוויר.
  • צפו את הפירוגים בשכבה דקה של קמח על מנת שלא ידבקו אחד לשני וחזרו על הפעולות הנ"ל עם שאר חלקי הבצק עד שלבסוף יעמדו לפניכם כ-30-40 יחידות.
  • חממו מים מומלחים בתוך סיר עד שיגיעו לרתיחה ואז הכניסו למים כמה מהפירוגי לפי גודל הסיר.
  • לאחר שהפירוגי יצופו למעלה ניתן להוציא אותם (אבל חכו דקה לפני שאתם דגים אותם החוצה).
  • נהוג להוסיף על הפירוגי חתיכות בצל מטוגן חתוכות דק. מומלץ להגיש את הפירוגי חם יחד עם סלט כרוב ושמנת חמוצה.

 

קרן שביט היא אמנית בינתחומית (חובבת אוכל טיסות) ויוצרת הבלוג פיצה פייס איטינג פלאפל

 

 
עוד כתבות במדור פיצה פייס איטינג פלאפל
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.