פשוט קוסמת • 3 מתכונים טבעוניים עם כוסמת

הדפס
 
כוסמת על מצע ירקות מוקפצים
כוסמת על מצע ירקות מוקפצים צילום: נטלי שוינקלשטיין
 
עודכן 07:34 06/11/2011

יש הנוהגים לבשל אותה באופן קבוע ויש כאלה שלא מוכנים להכניס אותה למטבח (רק כי הם לא מכירים את הגרסה המעודנת והבריאה יותר). הנטורופתית נטלי שוינקלשטיין תשכנע אתכם שמדובר בחומר גלם הכרחי בכל בית. וגם: 3 מתכונים מעולים - כוסמת על ירקות מוקפצים, תפוחי אדמה עם כוסמת ואפונה בקארי ועוגת כוסמת וקקאו עם קרם שקדים

 

או שאוהבים כוסמת או שלא יכולים לסבול את הריח, אך לא כולם יודעים כי ניתן למצוא כוסמת לא קלויה שצבעה ירקרק בהיר. ריחה אפילו נעים וטעמה עדין ומתקתק ובכדי לעדן את טעמה עוד יותר ניתן להשרות אותה במים למספר שעות. הכוסמת הקלויה נחשבת בעיני לפחות בריאה ופחות מומלצת.

 

יש המתבלבלים בין כוסמת לכוסמין אך אין קשר בוטני בינהם. כוסמין נמנה בין חמשת מיני הדגן ומשמש בעיקר לאפיית לחם כמו החיטה אך גריסי הכוסמת הם אינם דגן אלא זרעים של הצמח Fagopyrum esculentum שמקורו במזרח אסיה. צמח הכוסמת הוא ממשפחת הארכוביתיים והגידול העיקרי שלו מתרכז ברוסיה ובסין.

 
לא להתבלבל עם הכוסמין
לא להתבלבל עם הכוסמין צילום: אימג' בנק / Getty Images

הכוסמת אינה מכילה גלוטן (חלבן חיטה) ולכן מותרת לחולי צליאק (האלרגיים לגליאדין גליקופרוטאין המצוי בגלוטן). ובכל זאת, ישנה מחלוקת בנוגע לכוסמת מחשש חשיפת הכוסמת לגלוטן בעת הקציר או הטחינה. אני ממליצה לבדוק על האריזה לפני שקונים מה היצרן רושם ולפי כך להחליט.

 

למעשה, ניתן להכין מהכוסמת, תבשילים, מרקים ואפילו קינוחים שונים. במדינות שונות הכוסמת משמשת למאכלים מגוונים: ביפן מכינים מהכוסמת את אטריות הסובה, ברוסיה מכינים מכוסמת פנקייק הנקרא "בליני" ודייסה ("קאשה") ובספרד הקמח מכוסמת מוכר כ"קמח שחור" ממנו נהוג להכין לחמים ועוגיות.

 

הכוסמת הלא קלויה מכילה ערכים תזונתיים רבים. למעשה, מדובר על מזון המכיל את כל חומצות האמינו ההכרחיות לגוף ולכן נחשב כחלבון מלא. הכוסמת עשירה גם בברזל, באבץ וסלניום. יש בה גם מעט מוהיטמינים של קבוצת B וכמות נכבדת של סיבים תזונתיים.

 

בנוסף, הכוסמת עוזרת לחזק את מערכת העיכול, מעודדת יצירת חלב אם, משפרת את חילוף החומרים ומעודדת את פעילותה של בלוטת התריס. אם לא די בכך, היא גם מכילה ביופלבנואיד הנקרא "רוטין", בעל תכונות נוגדות חימצון (אנטי אוקסידנט). עקב כך מיוחסות לו השפעות במניעת דלקות, סרטן והגנה על תאים וכלי דם.

טיפ חשוב לבישול כוסמת: יש להכניס אותה למים רותחים אחרת תתקבל דייסה.

 

 
מומלץ לעשות שימוש בכוסמת הירקרקה ולא בזאת הקלויה
מומלץ לעשות שימוש בכוסמת הירקרקה ולא בזאת הקלויה צילום : אימג' בנק / Getty Images
 

כוסמת על מצע ירקות מוקפצים

 

מצרכים (ל-2 מנות):

1/2 כוס כוסמת לא קלויה

1/4 כרוב אדם חתוך דק

1/4 כרוב לבן חתוך דק

1/3 דלעת חתוכה ארוך ודק

1 קישוא ירוק חתוך לריבועים קטנים

3 תפרחות קטנות של כרובית מפוררות

5 פטריות שמפיניון חתוכות לאורך

2 כפות שמן זית כתית מעולה

1/2 כפית מכל סוג תבלין: כמון, פפריקה מתוקה, קארי, כורכום, מלח אטלנטי ופלפל שחור גרוס.

 

אופן הכנה:

  • מבשלים את הכוסמת עם 3 כוסות מים רותחים למשך 10-20 דקות עד שרואים שהגרגירים מוכנים אחד אחד.
  • בינתיים מקפיצים על אש גבוהה את כל הירקות בשמן הזית, מתבלים ומערבבים עד לריכוך קל של הירקות, לא יותר מחמש דקות.
  • מסננים את הכוסמת מהמים הכוסמת, מתבלים במלח, קארי ופלפל שחור.
  • מפזרים את הירקות על צלחת גדולה ומעליה את הכוסמת.

 

תפוחי אדמה ברוטב סילאן עם כוסמת ואפונה בקארי

 

מצרכים (למנה גדולה לסועד):

2 כוסות אפונה קפואה

1 כוס כוסמת לא קלויה

תפוח אדמה גדול עם קליפה

2 כפות סילאן

1/2 כפית מכל סוג תבלין: כמון, קארי, חוויאג', תבלין טוסקנה, תערובת דואה, פלפל שחור ומלח.

 

אופן הכנה:

  • חותכים את תפוח האדמה לקוביות ומערבבים עם הסילאן.
  • מכניסים לתנור לשעה על 200 מעלות.
  • מבשלים את הכוסמת עם 1 ליטר מים רותחים עד שמוכן ומסננים.
  • מבשלים את האפונה במים עד שמתרככת.
  • מתבלים את הכוסמת במלח, פלפל וכמון ואת האפונה בקארי, חוויאג', טוסקנה, מעט פלפל שחור ומלח.
  • מגישים את הכל ביחד.

 

 
תפוחי אדמה ברוטב סילאן עם כוסמת ואפונה בקארי
תפוחי אדמה ברוטב סילאן עם כוסמת ואפונה בקארי צילום : נטלי שוינקלשטיין
 

עוגת כוסמת וקקאו עם קרם שקדים ואגוזי מלך

 

מצרכים (לתבנית אינגליש קייק):

500 גרם כוסמת לא קלויה

1 כוס סילאן ללא תוספת סוכר

5 כפות גדושות קקאו איכותי

1 כפית שטוחה סודה לשתייה

1/2 כוס מים בטמפרטורת החדר

קמצוץ מלח

 

לקרם:

2 כפות ממרח שקדים ללא סוכר

1 כף אבקת קקאו

4 כפות סילאן ללא סוכר

חופן אגוזי מלך

 

אופן הכנה:

  • משרים את הכוסמת במים למשך 4 שעות לפחות.
  • מחממים תנור ל-190 מעלות.
  • מסננים את הכוסמת מהמים וטוחנים במיקסר עד שנוצרת עיסה אחידה.
  • מוסיפים את המים ומערבבים את התערובת בשנית.
  • מוסיפים את הסילאן ואת הקקאו, הסודה לשתייה והמלח ומערבבים היטב עד שהעיסה אחידה ודביקה. במידת הצורך ניתן להוסיף עוד סילאן.
  • לאחר שנוצרה עיסה אחידה מעבירים אותה לתבנית אינגליש קייק משומנת קלות.
  • מכניסים לתנור למשך 30 דקות.
  • בנתיים מערבבים את החומרים של הקרם וכותשים את האגוזים.
  • מוציאים את העוגה מהתנור, מורחים את הקרם ומפזרים מעל את האגוזים.

 

 
עוגת כוסמת וקקאו עם קרם שקדים ואגוזי מלך
עוגת כוסמת וקקאו עם קרם שקדים ואגוזי מלך צילום : נטלי שוינקלשטיין
 
 
עוד כתבות במדור הכי טבעי שיש
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.