רשמים וטעימות מתערוכת סומלייה 2011

 
דוכן יקבי כרמל בתערוכת סומלייה 2011
דוכן יקבי כרמל בתערוכת סומלייה 2011 צילום: מושי גיטליס
 
עודכן 01:09 08/11/2011

רגע אחרי שלגם את הטיפה האחרונה ושנייה לפני שהשתכר מכל המגוון, עֹז תלם פורס את רשמיו מתערוכת היין שהתקיימה אתמול בהיכל נוקיה בת"א

 
 
 
 
 

אתחיל בוידוי קטן - מומחה יין אני לא. אני פחות מבין בין עפיצות לחמיצות, ומבחינתי טאנינים פוגשים בחמת גדר. אבל לא צריך להיות מבין גדול ביין כדי לראות שיש לנו כאן בארץ תעשיית יין גואה, גאה ומיוחדת מאוד. בתערוכת סומלייה 2011, שמתקיימת זו השנה התשיעית, אפשר היה (ועדיין - התערוכה נסגרת היום) לראות עשרות יקבים שהציגו מאות סוגים של יינות, מזנים שאת שמם לא אצליח לבטא (גוורצטרמינר מישהו?), מתערובות מיוחדות ומכרמים, שלפי מה שאומרים, השמש והזוית שבה הענבים צומחים בהם אמורים להניב יין יוצא דופן.

 

אגב, אם אתם רוצים להראות שאתם מבינים ביין ואתם ממש לא, תגידו "טרואר". זו הדרך הבטוחה ביותר להישמע מתוחכמים.

 

התערוכה התפרשה על הפרקט של היכל נוקיה ועל כל הקומה השנייה, ומעבר ליקבים היו גם דוכנים לתעשיות נלוות ליין - כמו כספת יין לאנשים שאין להם מקום ליין בדירתם, חברות למקררי יין, מרתפי יין, כוסות מיוחדות ועוד המון אביזרים נלווים. המתחם התמלא ככל שנהיה חשוך יותר ודוכנים מסוימים משכו כל כך הרבה תשומת לב, שנראו יותר כמו בארים ופחות כמו עמדה בתערוכה. כוס היין שחולקה עם הכניסה לתערוכה התרוקנה ומולאה בשלל צבעים וניחוחות והרוב היה טעים ומעניין.

 

 
יין ללא תחתית בתערוכת סומלייה
יין ללא תחתית בתערוכת סומלייה צילום : דיוויד סילברמן
 

קצת מספרים על שוק היין כאן: כל שנה נמכרים לפי ההערכות כ-32 מיליון בקבוקים מתוכם 28 מיליון בקבוקים מתוצרת מקומית. השוק נשלט על ידי חמישה יקבים גדולים: כרמל, רמת הגולן, ברקן, טפרברג ובנימינה - ביחד הם מייצרים 82% מהיינות הישראלים והשאר נחלק ליקבים בגודל בינוני ויקבי בוטיק שהתוצרת שלהם מזערית יחסית לשוק. השוק המקומי מייצר כ-40 מיליון בקבוקים בשנה, ויצוא היין הישראלי גדל בשנה האחרונה בכ-26% והסתכם ב-22.4 מיליון דולר, כשחלק ניכר הוא של יינות כשרים לקהילות היהודיות השונות.

 

 
פרקט היכל נוקיה רופד בדוכני יין שונים
פרקט היכל נוקיה רופד בדוכני יין שונים צילום : דורית שמואלי
 

יותר מעניינים מהמספרים והיינות הם האנשים שמאחוריהם. לכל אחד מהיקבים, לא משנה הגודל, יש את הסיפור הייחודי שלו, וקצרה היריעה מלהכיל את כל המידע, הידע וההיסטוריה שאפשר היה לספוג שם. כאן יוצגו חלק קטן מהמשתתפים: 

 

יקב יתיר

כבר לפני 2500 שנה ידעו שביתיר אפשר להכין יין מעולה. היקבים, אשר ממוקמים בתל ערד, באזור שהיה מרכז פעילות היין של ממלכת יהודה העתיקה, מייצר יינות משובחים אשר מביאים לטועם את היחודיות שבאדמות הנגב. בתערוכה הוצג יתיר פטי ורדו 2008 - לאחר שלוש שנים של בחינת הזן, היין מוצע לראשונה כיין זני מענבים שנבצרו ממספר חלקות ביער יתיר בגבהים, של 680 - 700 מטר. טעמו משלב פירותיות וחמיצות. מתאים להמשך יישון לטווח של חמש עד עשר שנים.

 

יקבי טפרברג

היקבים הותיקים, אשר נוסדו ב-1870, הציגו בתערוכה את יין המוסקטו האדום החדש שלהם אשר מורכב מענבים מזן מוסקט המבורגי, היחיד בארץ לפי אוליביה היינן - בעל גוף עדין, ריחות חזקים, מוגז קלות. כמו כן הציגו יין מזן מלבק - זן פופולרי מאוד בארגנטינה שהחל להינטע בארץ רק השנים האחרונות. שני היינות החדשים מאופיינים בתכולת אלכוהול נמוכה והם מתאימים למגוון מנות. את היינות של יקבי טפרברג ניתן להשיג בחנויות יין וברשתות השיווק המובחרות.

 

יקבי כרמל

יקבי כרמל, הגדולים והותיקים בארץ, והיחידים אשר מפעילים כרמים בכל אזורי היין המקומיים, השיקו בתערוכה את כרמל מרלו, שעל 2009, יין מסדרת Carmel Single Vineyard, המופק במהדורה מוגבלת וממוספרת. בבציר 2009 הופקו 9,500 בקבוקים של 750 מ"ל ו-300 בקבוקי מגנום בלבד. להפקת היין היוקרתי נבחרות חלקות הכרם המצטיינות ביותר של היקבים, שהניבו את הפרי האיכותי ביותר, תוך דגש על אלגנטיות והרמוניה בין כל המרכיבים. ניתן ליהנות מהיין כיום, אך הוא ימשיך ויתפתח בבקבוק בשנים הבאות.

  

יקבי צ'ילאג

אורנה צ'ילאג היא חלוצת הייננות הנשית בארץ. אחרי שסיימה לימודי יין באוניברסיטת מילאנו והתמחתה בטוסקנה, שבה ארצה וב-1999 הקימה את היקב הנושא את שמה. בהתאם להכשרתה, היא מתמקדת בייצור יינות איטיים, אשר מבלים זמן רב בתנאים אשר מעניקים להם טעם, גוון וניחוח ייחודיים: היין הצעיר ביותר שתוכלו למצוא כאן התיישן שנה בחביות עץ ועוד שנתיים בבקבוק, ובסדרת הפרימיום שלה לוקח ליין 4 שנים מרגע הבציר ועד המזיגה.

 

 
אורנה צ'ילאג (במרכז) - מתמחה בייצור יינות 'איטיים'
אורנה צ'ילאג (במרכז) - מתמחה בייצור יינות 'איטיים' צילום : דורית שמואלי
 
 

יקב אור הגנוז

ליקבי אור הגנוז, אשר הוקמו ביישוב החרדי אור הגנוז, שבגליל העליון, יש התמחות ביין חלקתי. היקב הוקם ב-2005 למרגלות הר מירון, והגפנים שנקטפים מהחלקות השונות נשמרים בסדר מופתי בדרכם להפוך ליין בוטיק באיכות גבוהה. על הסדרות השונות של היינות לא מצוין רק שם הכרם, אלא גם שם החלקה, והרעיון בכך הוא שלהבדלים זעירים בגובה, חשיפה לשמש, לחות ועוד יכולה להיות השפעה מובהקת בתוצר הסופי. כל היינות תחת הכשר בד"צ. ניתן להשיג בחנויות יין וברשתות השיווק המובחרות.

 

יקב דדה (Dadah)

השם המגניב של יקב הבוטיק מגיע מסבתא דדה, שהתפרנסה מייצור יין לפני יותר מ-100 שנים. את הידע שצברה בתור הייננית הראשונה במרוקו הנחילה לדורות הבאים, וכיום הוא מנוהל על ידי נחמיה כתבי והנכד ג'קי חזן. בחסות היקב שלושה כרמים, בכפר יובל, במנרה ובבן זמרה, היקב עצמו ממוקם על רכס הכרמל, סמוך לכרם מהר"ל. הכרם מתמחה ביינות אדומים בעלי גוף כבד, ולאחרונה הוציא סדרה ייחודית של יין בסגנון פורט - יין אדום שמחוזק בברנדי. ניתן להשיג בחנויות יין.  

 

לסיכום החוויה, עולם היין הוא עולם עצום ומעניין, עם אנשים להוטים שמוציאים את המקסימום מחומרי הגלם שלהם.

 

לעוד מתכונים וכתבות בעולם היין:

מתכון למאפינס עם בננה ופקאן סיני

יין ובריאות מאז ועד היום

טרנד חדש: מרתפי יין בעיצוב אישי

wineblog - בלוג יין ישראלי

ראיון עם מנהל הבר עמית שמי

Winterroirs - בלוג יין וטיולים צרפתי

טיול באזורי היין : טוסקנה

 
עוד כתבות במדור מרתף היין
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.