כל מה שרציתם לדעת על שמן אבוקדו

 
לשמן האבוקדו יתרונות בריאותיים רבים
לשמן האבוקדו יתרונות בריאותיים רבים צילום: Getty Images / אימאג'בנק
 
עודכן 16:59 14/11/2011

לאחרונה נכנס שחקן חדש למטבח המשמש בעיקר לתיבול ולטיגון - שמן האבוקדו. עם טעם נפלא ויתרונות בריאותיים רבים אין פלא שהוא נכנס בסערה אל המזווה. וגם: מתכון לפסטה עם דג פורל ודג בנוסח טנדורי לצד סלט ירוק עם רוטב יוגורט

 
 
 
 
 

בשוק קיימים אינספור סוגים של שמן זית, שמן קנולה, שמן שומשום, שמן סויה ועוד. לאחרונה עלה לכותרות שמן האבוקדו בו מרבים לעשות שימוש במגוון מתכונים ומנות. אולם במה למעשה נבדל שמן זה משאר השמנים? ומהם יתרונותיו ומאפייניו?

 

שמן האבוקדו עובר כבישה קרה אחת בלבד בתהליך קצר ומבוקר, השומר על איכותו וטעמו הטוב ולא פוגע בערכיו, זאת בהשוואה לשמן מזוכך, שלצורך הפקתו נעזרים בתהליכי זיקוק כימיים. חשוב לציין כי תהליך ייצור השמן אינו כולל מיצוי כימי, חימום, זיכוך, הלבנה והרחקת ריחות כפי שמקובל בתהליכי ייצור של שמנים מאיכות נמוכה.

 

רמת החומציות המומלצת בשמן היא זו ששיעורה נמוך מ -1% כאשר רמת החומציות בשמן האבוקדו נובעת מכבישה קרה נמוכה במיוחד והינה בשיעור של 0.2%. רמת החומציות של שמן נקבעת על פי כמות חומצות השומן החופשיות בשמן המועדות לחמצון כאשר ככל שרמת החומציות נמוכה יותר כך השמן איכותי יותר, מכיל פחות חומרים מחמצנים ומועד פחות לחמצון ולקלקול. 

 

בנוסף נמצא כי שמן האבוקדו עשיר בשומן חד בלתי רווי, מכיל כמות נמוכה של שומן רווי ואינו מכיל שומן טראנס. במחקרים אפידמיולוגים נמצא כי לצריכת חומצות שומן חד בלתי רוויות, השפעה חיובית רבה על גורמי הסיכון למחלות לב ועל הורדת הכולסטרול.

 
בעל סגולות רפואיות רבות
בעל סגולות רפואיות רבות צילום: Getty Images / אימאג'בנק

שמן אבוקדו - השמן שאינו נשרף

ככל שנקודת העישון של השמן גבוהה יותר, השמן נחשב יציב יותר בתנאי חימום, בישול וטיגון. נקודת העישון של שמן האבוקדו היא 255 מעלות צלסיוס (הגבוהה ביותר מבין כל השמנים הצמחיים בכבישה קרה) ויתרונו של שמן האבוקדו בכך שהוא שומר על תכונותיו בטמפרטורות גבוהות ואינו נשרף. בשל יתרונו זה, ניתן לעשות שימוש בשמן האוקדו במגוון טכניקות טיגון, כולל הקפצה, טיגון-ערבוב וטיגון עמוק.

 

סוד הצבע המיוחד של שמן האבוקדו - 100% טבעי

צבעו הירוק העז של שמן האבוקדו מעיד על תכולה גבוהה של כלורופיל לוטאין ופיגמנטים ירוקים אחרים שנמצאים בבשר הפרי. השמן אינו מכיל צבעי מאכל, או כל חומר מלאכותי אחר, וצבעו הוא תוצאה ישירה של חומרים טבעיים בלבד. מחקרים על הכלורופיל המצויים באבוקדו הדגישו את יכולתו להגן מפני חומרים מסרטנים וכבעל השפעה אנטי בקטריאלית, לאור תכונותיו הללו מוסיפים אותו לתרופות שונות, בעיקר כאלה שמטרתן לדכא דלקות.

 

מקור מצוין לוויטמין E

שמן האבוקדו מתאפיין בתכולה גבוהה של ויטמין E (טוקופרול) - אנטיאוקסידנט (נוגד חמצון) רב עוצמה המסייע במניעת מחלות לב והאטת תהליכי ההזדקנות. מחקרים מראים כי רמות ויטמין E גבוהות בתזונה נמצאות בקורלציה גבוהה עם הפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם. כמו כן, ויטמין E תורם לאלסטיות ולעמידות של תאי העור, ומגן עליו מפני נזקי חמצון וקרינה.

 

עושר של קרונואידים נוגדי חימצון

שמן האבוקדו עשיר בקרוטנואידים שהם נוגדי חמצון חזקים אשר עשויים להפחית את הסיכון לחלות במחלות לב, שבץ מוחי ומחלות סרטן, בהאטת תהליכי הזדקנות ובהפחתת סיבוכי סוכרת. גוף האדם מסוגל לספוג כמות קטנה מאוד מהקרוטנואידים הנמצאים במזון, אותם נמצא שתוספת של שמן אבוקדו לסלט לדוגמא מגדילה את יכולת הגוף לספוג קרוטנואידים שנמצאים בירקות הסלט (בין פי 5 לפי 15).

 

 
הידעתם ששמן אבוקדו לא נשרף?
הידעתם ששמן אבוקדו לא נשרף? צילום : יח"צ
 

פסטה עם פורל צרוב בעגבניות מיובשות, תרד ושמן אבוקדו

 

מצרכים:
4 פילטים של פורל
2 כפות שמן אבוקדו
20 גרם חמאה קרה
1/2 כוס עגבניות מיובשות
3 כפות יין לבן
גרידת לימון 
צרור עלי תרד
שום
מלח ופלפל שחור גרוס
פסטה רחבה מבושלת לפי הוראות יצרן
 
אופן הכנה:

  • מחממים מחבת עם חמאה ושמן אבוקדו.
  • מטגנים במחבת את דג הפורל משני צידיו ומניחים בצד.
  • מוסיפים למחבת את השום, העגבניות המיובשות, היין הלבן ומערבבים מעט.
  • מוסיפים למחבת את התרד, מתבלים במלח ופלפל, מוסיפים את הפסטה ומקפיצים.
  • מעבירים את תערובת הפסטה לצלחת מניחים מעל את פילה הפורל , יוצקים מעט שמן אבוקדו ומגישים.

 

 
מנה של דג עשירה בטעמים עם נגיעות של שמן אבוקדו
מנה של דג עשירה בטעמים עם נגיעות של שמן אבוקדו צילום : יח"צ
 
 

פורל טנדורי לצד סלט מלפפונים, צנוניות, יוגורט ושמן אבוקדו

 

מצרכים:
4 פילטים של פורל

 

למרינדה:
1 כף כמון
1 כף כוסברה טחונה
2 כפות משחת ג'ינג'ר
כפית משחת שום
1 כפית פלפל קאיין
1 כפית קינמון
1 כפית הל
מיץ מ-4 יחידות ליים

 

לסלט: 
2 מיכלי יוגורט
2 צנוניות פרוסות דק
2 גבעולי בצל ירוק
3 כפות שמן אבוקדו
חופן עלי כוסברה טרייה
1 מלפפון קלוף
חצי שן שום כתוש
חצי פלפל חריף
3 גבעולי נענע
 
אופן הכנה:

  • מערבבים את חומרי המרינדה בקערה.
  • משרים את הפילטים של הדג במרינדת הטנדורי למשך לילה.
  • מחממים תנור לחום של 180 מעלות וצולים אותם במשך כ- 10 דקות.
  • מערבבים בקערה את היוגורט, שמן האבוקדו ומתבלים.
  • פורסים את הצנוניות, חותכים את המלפפונים, וקוצצים את הבצל, הכוסברה, הפלפל החריף וגבעולי הנענע.
  • מערבבים בתוך קערה את הסלט יחד עם רוטב היוגורט.
    מניחים בצלחת הגשה את הדג ולצידו את הסלט עם הרוטב.

 

המתכונים באדיבות השף אריק פורת לתעשיות שמן פרי האבוקדו - AVOCADOIL.

 

מחפשים עוד מתכונים טעימים? נסו את אלה:

 

סלט עוף, מלפפונים ואבוקדו

 

תבשיל קציצות ואורז

טבעות דלורית במילוי בשר

פלפלים ממולאים בבשר ואורז

עוף ממולא באורז ובבשר

פשטידת פסטה, פטריות וכרישה

מאפה פתיתים מוקרם

 

 
עוד כתבות במדור סודות המטבח
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.