חורף מפנק • 3 מתכוני מרק טבעוניים

 
ביום חורף קר אין כמו להתענג על מרק ירקות עם כדורי סולת
ביום חורף קר אין כמו להתענג על מרק ירקות עם כדורי סולת צילום: נטלי שוינקלשטיין
 
עודכן 22:45 19/11/2011

כשרעבים בחורף הכי כיף לשתות מרק חם, מזין ובריא. אז כנסו למטבח, הרתיחו מים בסיר וקדימה לעבודה. והפעם: מרק עגבניות עם אורז, מרק ירקות עם כדורי סולת ומרק בטטה עם גזר. וגם: 2 תוספות מפתיעות וטעימות שישדרגו את המנה החורפית

 
 
 
 
 

מרק הוא מזון לא יקר במיוחד ואין צורך להיות שף מיומן ובעל ידע רב על מנת להכין מנת מרק טעימה וטובה. הטעם של המרק מתקבל מהמרכיבים שהתבשלו בנוזל, וניתן להכין מרק גם ממזונות שעל פניו לא נראים אכילים כמו לדוגמה עגבניות רכות מאד שכבר אינן מתאימות להכנת סלט, שאריות אורז יכולות להפוך מרק דליל לסמיך ומזין יותר, ולחם יבש יכול להפוך לקרוטונים. בנוסף לכל אלה, ניתן להכין למרק תוספות טעימות כגון קרפלעך, בצקניות, קניידלאך כשהמלצתי היא להכין את כל אלה מקמח מלא.

 

היום נהוג להכין מרק איסטנט מאבקות שונות דבר המקלקל את ערכיו התזונתיים הפוטנציאלים של מרק ולדעתי גם את הטעם. אבקות המרק לרוב מכילות עמילנים, סוכרים וחומרי טעם בעוד שבקלות ניתן להכין מרק טעים מירקות, עשבי תיבול, ותבלינים שונים ומבלי להשתמש כלל באבקת מרק. 

 

מרק ירקות עם כדורי סולת מקמח חיטה מלאה

 

מצרכים :

2 ליטר מים

1 תפוח אדמה

1 גזר גדול

1 קישוא ירוק

2 עגבניות

1 כרישה

חופן פטרוזיליה טרייה

חופן כוסברה טרייה (לא חובה)

חופן שמיר טרי (לא חובה)

2 שיני שום כתושות

כף קטשופ אורגני

2 כפות שמן זית כתית מעולה

תבלינים חצי כפית מכל סוג: כמון, פפריקה חריפה ומתוקה, קארי, חוויג', כורכום, מלח, ופלפל שחור.

 

לכדורי הסולת:

1 ו- 1/2 כוסות סולת מקמח חיטה מלאה

כוס מים בטמפרטורת החדר

1/4 כפית מלח

1/4 כפית פלפל

1/4 כפית קארי

 

הוראות הכנה:

  • מחממים בסיר 2 ליטר מים עד לרתיחה ובו בזמן מתחילים בחיתוך הירקות.
  • מכניסים את כל הירקות לתוך הסיר, מערבבים היטב ומוסיפים את התבלינים.
  • מערבבים בקערה את כל החומרים להכנת כדורי הסולת, יוצרים מהתערובת כדורים קטנים בגודל כפית.
  • מצננים את הכדורים במקרר למשך 1/4 שעה.
  • מוציאים את כדורי הסולת מהמקרר ומכניסים לתוך המרק החם.
  • מנמיכים את האש וממשיכים לבשל במשך עוד כ -1/4 שעה נוספת. מגישים חם.
 
מרק טעים ועשיר שיש בו הכל
מרק טעים ועשיר שיש בו הכל צילום: נטלי שוינקלשטיין

מרק מחית בטטה, גזר ושלל ירקות

 

מצרכים: 

ליטר מים

1/2 כוס גרגרי אפונה

1 גזר

1 בטטה

1 בצל

1 תפוח אדמה

1 כרישה אחת

2 עלי מונגולד

3 שיני שום קצוצים קטן

חופן עלי שמיר טריים קצוצים (לא חובה)

חופן עלי פטרוזיליה טריים קצוצים

2 כפות שמן זית כתית מעולה

1/2 כפית חוויג' למרק,

1/2 כפית כורכום

1/2 כפית קארי

1/2 כפית פפריקה מתוקה

1/2 כפית כמון

מלח ופלפל שחור

 

אופן הכנה:

  • חותכים את כל הירקות לחתיכות ולפרוסות קטנות.
  • מכניסים את הירקות לסיר, מוסיפים את המים והתבלינים ומביאים לרתיחה ומבשלים על אש גבוה במשך עוד כרבע שעה.
  • מנמיחים את האש ומוסיפים לבשל במשך עוד כרבע שעה וכשהירקות רכים, טוחנים בעזרת מוט יד עד לקבלת מרקם אחיד.

 

קרוטונים ביתיים

  • לוקחים פיתה/לחם יבש וחותכים לקוביות.
  • מערבבים עם מעט שמן זית, שום, וזעתר ומכניסים לתנור בחום של 200 מעלות למשך 10 דקות.
 
 
מרק מעגבניות שלמות בקליפתן
מרק מעגבניות שלמות בקליפתן צילום: נטלי שוינקלשטיין

מרק עגבניות (בקליפתן)

 

מצרכים:

1 ו- 1/2 ליטר מים רותחים

9 עגבניות גדולות בשלות ואדומות

3 שיני שום כתושות

2 כפות שמן זית כתית מעולה

חופן פטרוזיליה טרייה

חופן שמיר טרי (לא חובה)

שורש פטרוזיליה

חופן עלי סלרי טריים

חבילה רסק עגבניות ללא סוכר

כף גדושה קטשופ אורגני

1/2 כוס יין לבן משובח

בצל לבן

עלי דפנה

1/2 כפית אורגנו 

כפית מלח

מעט פלפל שחור

 

* מי שאוהב נענע יכול להוסיף עבור טעם ייחודי.

 

אופן הכנה:

  • קוצצים את עשבי התיבול, עלי הסלרי והבצל.
  • מניחים בתבנית את ההעגבניות עם שמן זית ומלח ומבשלים בתנור שחומם מראש ל-200 מעלות במשך כ - 1/4 שעה.
  • ממלאים את הסיר במים, מביאים לרתיחה ומוסיפים את כל מרכיבי המרק. 
  • מוציאים את העגבניות מהתנור חותכים אותם לרבעים ומכניסים לסיר המרק.  
  • טוחנים את המרק עד למרקם חלק וממשיכים לבשל במשך 20 דקות נוספות על אש נמוכה.

 

הערה: מומלץ להגיש עם אורז מלא או קינואה.

 
שינוי מרענן ובריא יותר משקדי המרק
שינוי מרענן ובריא יותר משקדי המרק צילום: נטלי שוינקלשטיין

בצקניות מקמח חיטה מלאה 

 

מצרכים:

2 כוסות קמח חיטה מלאה

1/2 כוס מים

1/4 כוס מים + 2 כפות קמח תפוחי אדמה

כפית שטוחה מלח

כף שמן זרעי ענבים

 

הוראות הכנה:

  • מערבבים בקערה את קמח תפוחי האדה עם 1/4 כוס מים.
  • מוסיפים לתערובת את כל יתר המרכיבים עד לקבלת בצק אחיד ודביק.
  • מרתיחים בסיר כ -2 ליטר מים. 
  • מכניסים את תערובת הבצק לשקית ומחוררים אותה בתחתית.
  • מזליפים בכל פעם מהשקית אל תוך המים הרותחים מעט מהבצק (בגודל של כחצי סנטימטר לערך או לפי הגודל הרצוי).
  • מבשלים עד שהבצקניות צפות על פני המים, ממתינים עוד 5 דקות, מוציאים ומוסיפים למרק.

 

המתכון באדיבות נטלי שוינקלשטיין, נטורופתית מוסמכת N.D 

 

מתכונים טבעוניים נוספים:

מרק ערמונים

3 מתכוני כוסמת

גלילת מנגולד במילוי אורז ובטטה

חומוס פול ביתי עם כדורי פלאפל

גרנולה ביתית בריאה

ארוחה טבעונית חגיגית בת 3 מנות

אוכל הודי טבעוני

מתכונים טבעוניים לבורגול

פנקייקס תפוחים

 

 
עוד כתבות במדור הכי טבעי שיש
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.