עונת החמין והקרמבו • פרק 14

 
חמין חם לימים הקרים. אילוסטרציה
חמין חם לימים הקרים. אילוסטרציה צילום: דרור כץ
 
עודכן 15:07 20/11/2011

איזה מאכל מסמל את בואו של החורף יותר מאשר תבשיל חמין חם המתבשל על הפלטה? לשף יואב בר דווקא אין חיבה רבה (בלשון המעטה) למאכל הזה אבל את הקרמבו לעומת זאת, הוא ממש אוהב

 
 
 
 
 

הגשם השוטף שפקד אותנו במהלך השבוע והשבת גרמו לי לרצות להישאר במיטה ולהתכרבל מתחת לפוך. אבל מה לעשות שבשבע בדיוק נשמעת קריאת השכמה של המפקדת שכבר שנים מתעוררת בשש בבוקר (ללא קשר לשעה בה היא הלכה לישון בליל אמש), שותה את הקפה, קוראת את העיתון או יוצאת לריצת בוקר ואחרי כל אלה לא פלא שהשעה שבע בבוקר מבחינתה היא אמצע היום.

 

אז ברגע שנגמר זמן ההתכרבלות תחת הפוך, שוטטתי לי בשבת בפייסבוק וראיתי שהוא הוצף בשיחות, דיבורים ושלל מתכונים על מנת החורף האולטימטיבית לשבת בבתי ישראל - החמין. כולם בלי יוצא מן הכלל תיארו את הריחות שפושטים להם בבית, הציפיה והכמיהה שתגיע לה כבר שעת ארוחת הצהריים וכולם יאכלו את מנת החמין.

 

לידיעתכם, אני לא אפנק אתכם היום עם מתכון של חמין ולו רק בגלל העובדה שעד לפני מספר שנים חמין היה עבורי מנה שמעלה דווקא זיכרונות רעים במיוחד. למה אתם שואלים?

 

אמא שלי שתחיה היא בשלנית - על אבל בכל הנוגע לחמין קטסטרופה. אמא שלי בטוח תסלח לי ואם לא אני בצרות צרורות אבל מה לעשות זאת האמת - אמא שלי מכינה את החמין הכי גרוע בעולם. כילד הייתי קם בשבת בבוקר לריח חזק של חמין שמילא את כל הבית אבל הריח היה עושה לי כל כך רע שמעולם לא יכולתי לבלוע את החמין וזאת למרות הפצרותיה של אימי. אין לי שמץ של מושג מה היא הייתה שמה בחמין שגרם לי שלא לרצות לאכול אותו אבל אמא שלי לא ויתרה וניסתה את כל הדרכים האפשריות על מנת לשכנע אותי לאכול. ואני, אני נשארתי בשלי, מסרב לאכול מן החמין.

 

כפי שאתם יודעים, חמין היא הארוחה העיקרית לשבת בצהריים ואני שהייתי ילד צנום פשוט הייתי מסרב לאכול, "וצם" לי כל השבת. שנים מאוחר יותר למדתי להכין חמין מחמתי ולאט לאט התחלתי לאכול את התבשיל הזה ממנו נרתעתי תקופה כה ארוכה. אבל עד היום, כשאני מגיע לבית אימי בשבת היא יודעת שאסור להגיש לי חמין למרות שבני משפחתי מדווחים על שיפור ניכר במתכון.

 

לפיכך, אני לא חולק כמו רבים אחרים את "שמחת החמין" עם בוא החורף ובמקום זה אני מכין בימים הקרים תבשילי קדרה עם בשר ראש, תפוחי אדמה וחומוס שדומים במרכיביהם לחמין אבל לא דורשים בישול ארוך של לילה.

 
ממתק של חורף • קרמבו וניל
ממתק של חורף • קרמבו וניל צילום: מאראבו

מאכל נוסף שאהוב עלי במיוחד עם בוא החורף הוא הקרמבו. תגידו מה שתגידו אבל אין על קרמבו ואם אפשר מעדיף אותו בטעם וניל. אשתי דווקא מעדיפה מוקה כך שאין בנינו מריבות על הקרמבואים. אני פשוט יכול לשבת עם חבילה של שישיית קרמבואים ולהתענג עליהם אחד אחד, מקלף בטקסיות את הקרמבו מנייר הכסף הכחול שלו, בולע את קצף החלבונים המצופה שוקולד ובסוף מחסל בביס אחד את הביסקוויט.

  

טענה אחת יש לי לקרמבו של היום, משהו בטעם שלו איננו כמו הטעם של הקרמבו של פעם שנשמר בזיכרוני. אם זכרוני אינו מטעה אותי הקרמבו של פעם היה יותר אוורירי, השוקולד היה יותר רך והוא היה נמס בצורה מופלאה בפה. אולי זה רק הזיכרון שמתעתע בי או שאני פשוט מזדקן, אבל אני מכור לקרמבו ואוכל אותו בכל הזדמנות שיש לי. למזלי הילדים שלי לא אוהבים קרמבו כך שכל החבילה נשארת רק בשבילי.

 

ומעל הכל אני הכי אוהב בחורף לשבת מול הטלוויזיה ,להתכסות בשמיכה ולשתות תה עם נענע בכוס ענקית עם עוגת שמרים טרייה (ולא משנה במה היא ממולא) ולהתבונן על הגשם שיורד בחוץ בידיעה שהיום אין סיכוי שאני יוצא מהבית. מאחל לכולנו חורף גשום ושאולי סוף כל סוף הכנרת תתמלא.

 

קדירת בקר, גרגרי חומוס ופירות יבשים

 

מצרכים:

1 ק"ג בשר בקר שפונדרה/צוואר/כתף

2 כפות שמן קנולה

2 בצלים קלופים בינוניים

1 שן שום שלמה

2 עגבניות בשלות קלופות

1 ליטר ציר עוף או מים מינרליים

2 כפות פיסטוק קלויים

3 מישמישים מיובשים

½ כוס צימוקים

3 שזיפים מיובשים ומגורענים

מעט אגוז מוסקט

1 לימון פרסי

½ כוס גרגרי חומוס מושרים במים 24 שעות

1 כף סילאן

מלח ופלפל שחור גרוס

½ כפית גרגרי כוסברה טחונים

 

אופן הכנה:

  • מטגנים את הבשר למחבת עם שמן קנולה עד שהבשר מקבל גוון שחום ומוציאים את הבשר לסיר לחץ.
  • חותכים את הבצלים והעגבניות לקוביות. 
  • מכניסי את כל המצרכים לסיר הלחץ, סוגרים, אוטמים אותו באמצעות מכסה הלחץ ומבשלים במשך כ 30-35 דקות (בסיר רגיל הבישול יארך כשעתיים).
  • מוציאים את התבשיל מהסיר ומגישים עם לחם טרי.

 

לטורים הקודמים של השף המכשף:

מרק מבית אמא

אבא, מה נאכל היום

להוציא ת'מיץ

עונת הזיתים

ספורטי שף

שוק הכרמל ושאר הירקות

דור ההמשך

מסעדה במבחן

שף או דוגמנית

צירי לידה

 
עוד כתבות במדור השף המכשף
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.