מנפלאות הקוסקוס

 
אחד אחד
אחד אחד צילום: Getty Images / אימאג'בנק
 
עודכן 07:44 28/11/2011

הדעות אמנם חלוקות לגבי מוצאו, אבל על דבר אחד כולם מסכימים - הוא טעים, מהיר להכנה וכבר מזמן הפך מהתוספת שליד לכוכב של הארוחה. בואו ללמוד על גלגולו של הקוסקוס. וגם: מתכונים לגלילות חצילים עם קוסקוס מלא, פילה דג עם סלט טאבולה מקוסקוס ועגבניה במילוי מג'דרה על בסיס קוסקוס

 
 
 
 
 

מקורם של הגרגירים הקטנים והזהובים הידועים בשמם - קוסקוס, שנוי במחלוקת עד עצם היום הזה . וזאת למה? ישנם ממצאים לפיהם קוסקוס נאכל בצפון אפריקה החל מהמאה ה-9 בעוד שאחרים טוענים שכבר במאה ה-2 הכינו הברברים קוסקוס בהרי האטלס וזאת עוד טרם הגעתם של הערבים לצפון אפריקה. כך או כך אין כיום כמעט בית במדינת ישראל, שלא מכיר או אוהב להתפנק על צלחת עמוסה בגרגירי קוסקוס.

 

הקוסקוס עשוי סולת שמופקת מטחינה גסה של גרעיני חיטה, שמקורם בליבת גרעין החיטה רווי החלבון. כיום רובנו קונים את הקוסקוס מן המוכן אולם בעבר הדרך המסורתית והיחידה להכנתו היתה על ידי אידויו במסננת מתאימה הנקרא "קוסקוסייה". ואיך נוצרים הגרגירים הקטנים אתם שואלים? מרטיבים ומחברים את גרגירי הסולת, כאשר כל גרגיר קוסקוס הינו למעשה מקבץ של מספר גרגירי סולת שגובשו יחדיו ועברו ניפוי ובישול באדים.

 

הקוסקוס המסמל שפע, מזל וברכה (ועל כן נהוג לאכול אותו בחינות, חנוכת בית וכדומה) גם ידוע בהיותו מאכל שסופח טעמים וריחות והודות לתכונותיו אלה ניתן להכינו בצורות שונות ולהעניק לו גווני טעם מיוחדים. על כן, תוכלו למצוא על שולחנם של יוצאי עדות צפון אפריקה, אינספור גרסאות של תבשיל הקוסקוס בשילוב כבד, עוף, דגים, ירקות או תפוחי אדמה כשבדרך כלל הוא ילווה בהרבה הרבה רוטב מתובל וטעים.

 

רק להוסיף מים וזה מוכן 

עם עליית יהודי צפון אפריקה לארץ עלה גם הקוסקוס לארץ ישראל כשאהבתה הגדולה של משפחת שריקי, בעלת חברת קוסקוס מזון, למאכל הביאה בשנת 1969 להקמתו של מפעל לייצור קוסקוס בעיר יפו. תחילה יוצר הקוסקוס בשיטה ידנית, על ידי נשים מקומיות שגלגלו את הסולת בידיהן ויבשו את הקוסקוס בשמש ובהמשך הוכנסו מכונות שחסכו את עבודת הידיים, ייעלו וקיצרו את תהליך ההכנה. עד מהרה הפך הקוסקוס להיות למאכל זמין, מהיר וקל להכנה וכיום ניתן להשיגו במרכולים ובשווקים ב-3 גדלים שונים (דק, בינוני ועבה). כל שנדרש לעשות הוא לפתוח את השקית, להוסיף מים לאדות והנה זה מוכן - חם וטעים.

 

אין עוררין שבמרוצת השנים עבר הקוסקוס אינספור גלגולים, שינויים ותהפוכות. אם בעבר הייתם מוצאים את הקוסקוס רק על שולחנם של יוצאי עדות המזרח הרי שהיום גם הדודה הפולניה שלכם תגיש לשולחן סלט קוסקוס עשיר או מנת בשר רוויה ברוטב שלצידו גרגירים זהובים וטעימים. הקוסקוס עזב כבר ממזמן את המסגרת האתנית שלו ואינו מהווה עוד "תוספת של ליד" כי אם ארוחה של ממש בין אם בבית ובין במסעדות בהם מהווה הקוסקוס חלק ממנות גורמה יוקרתיות ומרשימות.

 

 
גלילות חצילים עם גבינות
גלילות חצילים עם גבינות צילום : אנטולי מיכאלו
 

גלילות חציל קלוי בגריל עם תערובת גבינות מותכת על סלט קוסקוס מלא

 

מצרכים:

שקית קוסקוס מלא

צרור פטרוזיליה קצוצה

1 כף שמן זית איכותי

מיץ מ-1/2 לימון

מלח ופלפל

2-3 חצילים גדולים פרוסים לאורך

25 גרם גבינת פיקורינו רומנו מגוררת

25 גרם גבינת קצוטה מגוררת

25 גרם גבינת מוצרלה מגוררת

25 גרם גבינה כחולה מגוררת

 

אופן הכנה:

  • מכינים את הקוסקוס המלא על פי הוראות היצרן שעל גבי האריזה, מוסיפים לו את הפטרוזיליה, שמן הזית ומיץ הלימון, ומתבלים.
  • בוזקים על פרוסות החציל מלח בנדיבות ומניחים במסננת לשעה עד שעתיים, עד שכל הנוזל המר של החציל יוצא ממנו.
  • שוטפים את החציל היטב תחת מים זורמים ומייבשים במסננת.
  • קולים את החציל בגריל (או במחבת כבדה עם חריצים) ומצננים. מקר
  • מכינים בקערה תערובת מ - 4 סוגי הגבינות (ניתן לשנות את סוגי הגבינה לפי טעם אישי), מניחים את התערובת על פרוסת החציל, מגלגלים ומניחים בתבנית.
  • מחממים את התנור ל-200 מעלות ואופים עד להשחמה.
  • מניחים את גלילות החציל על סלט הקוסקוס ומגישים.

 

 
מוסר על קוסקוס
מוסר על קוסקוס צילום : אנטולי מיכאלו
 

מוסר ים עם סלט טבולה קוסקוס ישראלי

 

מצרכים:

שקית קוסקוס

צרור נענע טרייה

צרור כוסברה טרייה

צרור פטרוזיליה טרייה

עלי סלרי

3 עגבניות קלופות

3 כפות שמן זית איכותי

חופן אגוזי פקאן, קלויים וקצוצים גס

מיץ מ-1 לימון

מלח

100 גרם דג מוסר, פרוסות

1 בצל לבן, פרוס לפרוסות עבות וצלוי על הגריל / ל מחבת

 

אופן הכנה:

  • מכינים את הקוסקוס על פי הוראות היצרן שעל גבי האריזה.
  • חותכים את העגבניות לקוביות וקוצצים את עשבי התיבול והסלרי.
  • מערבבים את הקוסקוס עם שאר המרכיבים (נענע, כוסברה, פטרוזיליה, עלי סלרי, עגבניות , שמן זית, ופקאן), מתבלים עם מיץ לימון ומלח ומקררים (לפני ההגשה יש לבדוק שוב התיבול, כי המליחות וטעם הלימון יכולים "להבלע" בסלט).
  • פורסים את הבצל לפרוסות עבות וצולים קלות על הגריל או במחבת.
  • מסדרים על הצלחת את הקוסקוס שהכנו עם כל יתר המרכיבים, מניחים את פרוסות המוסר ומקשטים עם טבעות בצל חרוכות.

 

 
פילה לברק
פילה לברק צילום : אנטולי מיכאלו
 
 

פילה לברק צלוי בליווי של עגבניה ממולאת במג'דרה קוסקוס על קרם סלק

  

מצרכים:

שקית קוסקוס

2 בצל לבן

חופן צנוברים

צרור פטרוזיליה טרייה

1 כף כמון

1 כפית כורכום

מלח

מיץ לימון

שמן זית

3 כפות שמן זית איכותי

5 עגבניות קלופות

חופן גבינת פיקורינו מגורדת

פילה לברק

1 סלק 

 

אופן הכנה:

  • מכינים את הקוסקוס על פי הוראות היצרן שעל גבי האריזה וקוצצים את הפטרוזיליה.
  • חותכים את הבצלים לקוביות קטנות ומטגנים על אש קטנה עד לקבלת צבע זהוב אחיד וכן קולים את הצנוברים.
  • מערבבים את הקוסקוס עם בצל מטוגן, צנוברים קלויים, פטרוזיליה, כמון, כורכום, מלח, מיץ לימון ושמן זית.
  • מרוקנים את העגבניות וממלאים אותם בתערובת הקוסקוס, מניחים מעל את הגבינה ומכניסים לתנור בחום של 170 מעלות למשך 10 דקות.
  • אופים את פילה הלברק בגריל.
  • מבשלים את הסלק עד ריכוך מלא וטוחנים במעבד מזון (במידת הצורך ניתן להוסיף את נוזלי הבישול  ולאחר הטחינה יש להעביר דרך מסננת דקה).
  • מסדרים על צלחת את העגבניות הממולאות במג'דרה ועליהן גבינה, לצידן את פילה הדג ומקשטים ברוטב סלק.

 

המתכונים באדיבות השף תם קבלו, מסעדת Deca לקוסקוס מזון.

 

 
עוד כתבות במדור קוסקוס - כתבות
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.