הסודות מאחורי הכורכום

 
לחומר הכורכומין שבתבלין הכורכום אינספור סגולות רפואיות
לחומר הכורכומין שבתבלין הכורכום אינספור סגולות רפואיות צילום: Getty Images / אימאג'בנק
 
עודכן 08:00 30/11/2011

יש לו טעם דומיננטי במיוחד, צבע צהוב עז שתופס את העין, ניחוח עשיר וסגולות רפואיות מרובות. בואו להכיר את תבלין הכורכום. וגם: מתכון למרק עדשים סמיך ומפנק

 
 
 
 
 

הכורכום הינו צמח רב שנתי ממשפחת הזנגוויליים שמקורו בדרום אסיה והוא נפוץ במיוחד ביבשת הודו. קנה השורש עבה, מזכיר בצורתו את הג'ינג'ר וצבעו כתום עם מעטה של קליפה חומה. גבעולי צמח הכורכום זקופים, מתנשאים לגובה שלושה מטרים ועליו גדולים ומתהדרים בתפרחת צהובה צפופה ויפייפיה. בכורכום משתמשים למתן טעם, ריח וצבע למאכלים שונים וכן הוא ידוע בתכונותיו האנטיבקטריאליות כשהוספתו למזון מסייעת בשמירה על המזון מלהתקלקל במהירות.

  

שימושים: תוכלו למצוא את הכורכום באינספור תבשילים ומאכלים החל מקציצות וכלה במרקים, תבשילי קדרה וירקות, חמוצים, אורז ועוף. יש לעשות שימוש משכיל ומידתי בתבלין הכורכום שכן טעמו דומיננטי במיוחד והוא צובע כל תבשיל בצבע צהוב עז.

 
צבע וטעם דומיננטי
צבע וטעם דומיננטי צילום: Getty Images / אימאג'בנק

סגולות רפואיות: כמו רבים מהתבלינים, גם הכורכום נחשב לתבלין מרפא בעל סגולות ואיכויות מדהימות. האחראי על סגולותיו הרפואיות הוא החומר הפעיל שבכורכום המכונה "כורכומין". התכונות המשוייכות לכורכומין על פי המסורת הן, בין היתר, איזון רמות הסוכר בדם אצל סכרתיים (השפעה היפוגליקמית), נוגד דלקות ומצויין כחלק מטיפול במחלות ראומטיות או כיבים ודלקות במערכת עיכול.

 

בנוסף הכורכומין, בעל פעילות מטאבולית המטהרת את הדם ולכן משמש רבים בזמן תהליך ניקוי הגוף, יעיל בעצירת דימומים, מסייע לריפוי פצעים וחתכים ומגן מפני נזקם של הרדיקלים החופשיים הגורמים למחלות רבות. בנוסף לכל אלה הכורכום ידוע כאנטי-פטרייתי, בעל השפעה מגנה על הכבד מפני רעלנים, נהדר במצבי התקררות וסינוסיטיס ומהווה חלק בלתי נפרד מטיפול באלצהיימר וטרשת נפוצה. בהודו למשל, מרבים לעשות שימוש בכורכום וכפועל יוצא אחוז החולים במחלת האלצהיימר הוא נמוך במיוחד. כמו כן, ואולי מעל הכל, מחקרים חוזרים ונשנים מראים בבירור שכורכומין מעקב התפתחות של תאי סרטן ואף מביא למותם.

 

בהקשר זה חשוב לציין כי אבקת התבלין הנמכרת בשווקים היא לרוב סינתטית (E100), ולא מכילה את החומר הפעיל כורכומין, לכן עדיף לטחון את התבלין עצמאית או לבקש שיטחנו עבורכם שורשי כורכום מיובשים. כך או כך, על מנת לקבל את השפעתו התרפויטית של הכורכומין, יש לצרוך אותו באופן מרוכז לאחר שעבר מיצוי מיוחד.

 

 
מרק עדשים עשיר שמהווה ארוחה של ממש
מרק עדשים עשיר שמהווה ארוחה של ממש צילום : איתמר שיקלר
 

מרק עדשים שחורות עם ירקות שורש

 

מצרכים (7-8 מנות):

2 גזרים

2 בצלים בינוניים

1 שורש פטרוזיליה

3 ענפים של סלרי

5-4 שיני שום פרוסות

4 כפות שמן זית

1 ו- 1/2 כף פפריקה מתוקה

1/2 כף כורכום

1/4 כף זרעי כמון

1/4 זר פטרוזיליה

1/4 זר שמיר

2 כוסות עדשים שחורות שטופות

4 ליטר מים או ציר עוף

 

אופן הכנה:

  • קוצצים את ענפי הסלרי, קולפים את הבצלים, הגזרים ואת שורש הפטרוזיליה וחותכים אותם לקוביות.
  • מאדים בסיר את הירקות עם מעט שמן הזית עד לקבלת גוון זהוב ועדין.
  • מוסיפים לסיר את התבלינים, מערבבים ומאדים עוד כמה שניות לשחרור השומנים וטעמם של התבלינים.
  • מוסיפים את ציר העוף ואת העדשים ומבשלים עד להתרככות העדשים במשך  כ 30-25 דקות.
  • מוציאים מהסיר המרק לתוך קערה כ-3 מצקות, טוחנים בבלנדר ומחזירים לסיר המרק.
  • מוסיפים לסיר את זרי השמיר והפטרוזיליה ומביאים את המרק לרתיחה.
  • מבשלים עוד כחמש דקות ומוסיפים מלח ופלפל על פי הטעם.

 

המתכון באדיבות "המעדנייה של גולדשטיין" והמידע באדיבות איה הוד, מנכ"לית המרכז לנטורופתיה ורפואה משלימה.

 

* המידע נועד למטרות אינפורמטיביות בלבד ואינו מהווה ייעוץ רפואי, אבחון מחלות או תחליף לטיפול רפואי.

 

מחפשים מתכונים עם כורכום? נסו את אלה:

אוסובוקו עגל

ירקות כבושים  

פטריות וחצילים ממולאים

מרק עדשים

פרגיות עם אורז

 

 
עוד כתבות במדור מדריך התבלינים
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.