טיול יקבים באזור השרון

 
יקב משפחתי במיקום פסטורלי - יקב ויתקין
יקב משפחתי במיקום פסטורלי - יקב ויתקין צילום: יקבי ויתקין
 
עודכן 19:37 06/12/2011
מירה איתן

כרמים ויינות משובחים חצי שעה מתל אביב • יוצאים לסיור בעקבות היקבים המשפחתיים והמסעדות הכפריות באזור השרון. כתבה חמישית בסדרה

 
 
 
 
 

השרון, מכונה גם מישור החוף התיכון. מקור השם 'שרון' הוא במילה האכדית 'שָרנֻ', שפירושה יער - שכן, מאז ומתמיד, ולפחות עד התקופה העות'מאנית, היה האזור מיוער בצפיפות.

 

>>> לכתבה הראשונה בסדרה: מה הם אזורי היין בישראל

>>> לכתבה השניה בסדרה: טיול יקבים באזור רמת הגולן

>>> לכתבה השלישית בסדרה: טיול יקבים באזור הגליל

>>> לכתבה הרביעית בסדרה: טיול יקבים באזור הכרמל

 

גבולות השרון הם נחל אלכסנדר בצפון, הירקון בדרום, הים התיכון במערב ורצועת הרי יהודה ושומרון במזרח. באזור מספר יקבים בולטים, החל מהיקב המסחרי הגדול שביניהם, יקב רקנאטי, ועד ליקבי בוטיק קטנים, ותיקים וחדשים. בחלק מהיקבים מתאפשר הביקור רק בסוף השבוע. תאום טלפוני מראש חובה.

 

יקב רקנאטי

יקב רקנאטי הוקם בשנת 2000 ע"י קבוצה של אוהבי יין בראשותו של לני רקנאטי. מטרתם הייתה הקמתו של יקב חדש, שייצר יין ישראלי איכותי, שישווק במחירים הוגנים לצרכן.
היקב קבע את מושבו באזור התעשייה של עמק חפר, במבנה ובו מכשור וציוד מתקדמים לייצור יין.

 
בעזרתו של דר' פיני סריג, מומחה בעל שם עולמי לגידול גפנים, אותרו כרמים מובחרים וכן חלקות אדמה בעלות פוטנציאל, בהן ניטעו כרמים חדשים. הענבים המגיעים ליקב באים בעיקר מאזור מנרה וכרם בן זמרה שבגליל העליון, אך ליקב גם כרמים בעמק האלה והגליל התחתון.

 

במרכז המבקרים אפשר לזכות בסיור מודרך ביקב, תוך הכרת תהליכי הכנת היין, הציוד המשמש בתהליך וטעימה לימודית של מגוון היינות. וכן קיימת אפשרות לביקור במתכונת ייחודית, המשלבת סיור וטעימות בתוספת גבינות צאן איכותיות, לחמים וירקות. לפרטים ותאום הביקור מראש, טלפון: 04-6222288

 

 
חדר טעימות יקבי רקאנטי - מציעים סיור מיוחד בשילוב עם טעימת יינות
חדר טעימות יקבי רקאנטי - מציעים סיור מיוחד בשילוב עם טעימת יינות צילום : יח"צ
 

יקב ססלוב

יקב ססלוב הינו יקב בוטיק משפחתי. ברי ססלוב, היינן ובעל היקב, הוא אחד החלוצים בעולם היין, שבמקביל לעשיית יין, גם מחנך להבנת ולהערכת יין, אליו הצטרפה כייננית בתו רוני. בשנת 1998 הקימה משפחת ססלוב את היקב בקיבוץ אייל, הנמצא בין כפר סבא לכוכב יאיר שבשרון. מפעל המתכת של הקיבוץ הקים מבנה מודרני וססלוב צייד אותו במכלי תסיסה חדישים ובציוד מאיטליה. כמו כן הוקם גם חדר חביות מקורר ומבודד ומעבדה משוכללת. בחלל המרכזי של היקב ממשיך ססלוב בעבודתו החינוכית, באמצעות קורסים לטעימת יין והרצאות בנושאי יין שונים וקשר עם חברי מועדון היקב.

 

בשנת 2007 הוקם אתר תסיסה בצוריאל שבגליל העליון. עקב הצורך להתרחב הוחלט לבנות אתר תסיסה קרוב לכרמים, כך שמרחק ההובלה מינימאלי והענבים מגיעים רעננים.

במרכז המבקרים של היקב ניתן לערוך טעימות יין, לשמוע על עשיית היין ולרכוש מיינות היקב בחנות. ביקורים בתאום מראש בטלפון: 09-7492697. ביקב בגליל ניתן לבקר בתאום מראש בטלפון: 04-9978304

 

יקב מרגלית

יקב הבוטיק מרגלית הוקם בשנת 1989 על ידי הדוקטור לכימיה פיזיקלית יאיר מרגלית, והיה לאחד מיקבי הבוטיק הראשונים שפעלו במדינה. אל יאיר הצטרף בנו אסף, שהוא כיום יינן היקב. היקב הוקם לראשונה כיקב זעיר במושב כפר בילו שעל יד רחובות, ובשנת 1994 עבר למיקומו הנוכחי, בין חדרה לעמק חפר. היקב מתמקד לרוב ביינות מזני בורדו הקלסיים. יקב מרגלית מוציא לשוק כעשרים אלף בקבוקים בלבד מדי שנה, זאת על מנת להעניק טיפול אישי וקפדני.  

 

השיווק המסחרי הראשון של היין (קברנה סוביניון בציר 1989), היה לאחר שנים רבות של ייצור ביתי וניסיוני, וחלוקת יינות ללא תמורה בין חברים. עניין הציבור ביקב הקטן הלך וגבר עם השנים משתי סיבות: האחת, היה זה היקב המסחרי הקטן הראשון שהופיע בנוף תעשיית היין הישראלית, שהייתה באותה תקופה בשליטה מלאה של יקבים ותיקים, גדולים ובינוניים, והשנייה בגלל איכותו של היין וייחודו. ביקורים רק בשלושה שבועות שלפני פסח, בהם נערכת קנייה מרוכזת של יינות היקב. טלפון: 054-6285666 

 

 
יקב של אב ובן. כרם של יקבי מרגלית
יקב של אב ובן. כרם של יקבי מרגלית צילום : יקב מרגלית
 

יקב אבידן

יקב אבידן שבמושב אייל הוא יקב בוטיק משפחתי, המיישם גישה יצירתית בעשיית היין. צינה ושלמה אבידן, ואיתם הבת שירה, משלבים טכנולוגיות מודרניות עם שיטות מסורתיות בייצור היין. הביקור ביקב חווייתי. אווירה משפחתי חמה ואינטימית, עיצוב מיוחד ואמנותי, ומסביב ניחוחות הכפר, מזכירים ביקורים ביקבים המשפחתיים של פרובנס או טוסקנה. טלפונים לתאום ביקור מראש: 09-7719382 או 050-2785020.

 

יקב בן חיים

את האהבה ליין קיבלו בני משפחת בן חיים דרך חביות עץ האלון שהיה בונה הסבא בחצר הבית. בהמשך למסורת עשיית היין במשפחה, הקימו רותי ואלי בן חיים בחצר ביתם יקב ביתי, שלימים עבר לכפר אז"ר. כיום, היקב נטוע בליבו של מתחם אקולוגי חדשני, מתחם 'ירוק ישראלי' ברמת השרון. בשנת 2009 הוקמה חוות מכלים במושב 'אור הגנוז' שבגליל העליון, שם מבוצעים תהליכי התסיסה. לתאום ביקור במתחם הירוק ברמת השרון, טלפון: 03-5346748

 

יקב ויתקין

יקב ויתקין הוקם בשנת 2001 במשק רוטנברג-בולוגולובסקי שבכפר ויתקין על ידי שרונה ודורון בולוגולובסקי והיינן אסף פז, אחיה של שרונה. יקב בוטיק משפחתי המתמחה מהיווסדו בייצור יינות מזנים שונים, ולא עוד קברנה סוביניון ומרלו. הכרמים נטועים בכל קצוות הארץ, כולל כרם ניסיוני צמוד לבית המשפחה.

  

סיפור האהבה ליין החל בשנות ה-80, כשדורון עבד באיטליה ונחשף לתרבות היין העשירה במקום. אליו חבר אסף פז, שף קונדיטור במקצועו, שהשלים את התואר השני שלו בייננות בבורדו. שרונה, אדריכלית במקצועה נדבקה בחיידק המשפחתי ולמדה את הנושא לעומק. כשחזרו, שוקמה הרפת הישנה והפכה למתחם יקב הבוטיק.

 

בביקור ביקב ניתן לערוך סיור קצר במבנים בהם ממוקם היקב בנחלה, טעימות יין מודרכות, סדנאות, הדרכות וארוחות שמרכזן יין, בבית בן 75 השנה, שחדר המגורים שלו הפך לחדר הטעימות של היקב. הכל בתאום מראש. טלפון: 09-8663505

 

 
חביות ובקבוקים בבית בן 75 שנים - יקב ויתקין
חביות ובקבוקים בבית בן 75 שנים - יקב ויתקין צילום : יקב ויתקין
 

יקב אלכסנדר

יקב אלכסנדר ממוקם בין עצי פקאן וכרם ענבים, במושב בית יצחק בשרון. היקב הוקם בשנת 1996 על ידי יורם שלום ונושא את שם אביו, מורו והשראתו לעשיית יין. ביקב נמשכת מסורת עשיית יין בת 100 שנה שהחלה בתוניסיה, שם ייצרו הסב והאב יין ביתי.

 

על תוויות היקב מופיעים תכשיטים אותנטיים מרהיבים של משפחת שלום, שעברו מדור לדור ומסמלים ערכי תרבות ואסתטיקה שמחברים את שתי האמנויות: זו של יצירת התכשיטים וזו של עשיית היין. פניו של האב, אלכסנדר, מופיעים על לוגו היקב הנשקף מכל בקבוק. מרכז המבקרים של היקב מציע קורסים להכרת עולם היין, ערבי טעימות ואירועים אינטימיים, ליחידים ולקבוצות. לתאום ביקור מראש: יורם 054-4350180

 

יקב לוינסון

יקב לוינסון ממוקם בהוד השרון. את היקב הקימו אמנון לוינסון ובנו עידו בשנת 2007, אחרי שעידו סיים לימודי ייננות באיטליה והשתלמות של מספר שנים ביקבים באיטליה, צרפת ואוסטרליה. שם שאב את ההשראה ורקם את החלום לייצר יין ביקב ביתי בסגנון בורגון. השניים שמו להם למטרה ליצור יינות פרימיום ייחודים ויוצאי דופן באיכותם.

 

עם חזרתו ארצה השתלב עידו לעבודה כיינן ביקב רקנאטי שבעמק חפר. כמו כן התמנה להיות המנהל האקדמי של קורס היין במכללת אריאל. היינות המיוצרים ביקב הינם בסגנון ארופאי אלגנטי, יינות שמתאימים לאוכל, בעלי אחוז אלכוהול לא גבוה וחומציות טבעית, כשניחוחות וטעמי העץ רק ברקע. מכיוון שהיקב נמצא בבית המשפחה, מתקיימים מעט מאוד ביקורים במהלך השנה, ורק בתאום מראש בטלפון: אמנון - 054-2444018 עידו 052-3555315

 

 
עידו לוינסון, יינן יקב לוינסון (וגם  רקאנטי)
עידו לוינסון, יינן יקב לוינסון (וגם רקאנטי) צילום : דניאל לילה
 
 

יקב אליגוטה

היקב המשפחתי אליגוטה הוקם בשנת 2003 במשק היפיפה של בתיה וצביקה פנטי במושב גן יאשיה. צביקה הוא דור שלישי לשושלת יין, שתחילתה בשנות ה-40 ברומניה, בעיר יאס, קרוב מאוד לגבול מולדובה. היקב ייצר יינות מענבי אליגוטה - הזן המאפיין את אזור צפון מזרח רומניה, ולכן צביקה החליט לקרוא ליקב שלו על שם זן הענבים.

 

צביקה, שהכין יין כל חייו, טס לאוסטרליה בשנת 2000. לאחר 3 שנים של התמחות בעשיית יין עם דודו באוסטרליה, והשלמת לימודי יין במכללת תל חי, הקים את היקב במושב גן יאשיה שבעמק חפר. בנוסף, היקב מייצר גם ליקר דובדבנים, יין בסגנון פורט, גרפה ושמן זית. ביקב מרכז מבקרים וחצר יפה בתוך בוסתן בהם ניתן להזמין קבוצות של עד 25 איש לאירועי יין. לתאום מראש טלפון: צביקה פנטי - 054-4748893 או דור פנטי- 054-4748892

 

 

בין המושבים באזור יש גם כמה מסעדות משובחות, אשר בהחלט מצדיקות ביקור:

 

פורטרהאוס

מסעדת ה"פורטרהאוס" הינה מסעדת סטייקהאוס מודרנית, שהוקמה ומנוהלת על ידי יוסי אסרף השף, בוגר ביה"ס לקולינריה קורדון בלו פריס. המסעדה שמה דגש על בשר איכותי ומשובח הנבחר בקפידה על פי פרמטרים ייחודים. מדובר בבשר מפרות מבכירות אשר עובר תהליך ייחודי של יישון באוויר. הבשר במסעדה משוייש ובעל טעמים חזקים. למסעדה תפריט יינות, אלכוהול ובירה. שתי הפתעות מקוריות מקבלות את פני הסועדים: בירת פורטר המקורית מבריטניה שעל שמה נקראת המסעדה ובקבוק יין הבית: מרלו- שיראז- קברנה סוביניון פרי הכנתו של יקב יתיר.

 

המסעדה חוגגת בימים אלו 5 שנים לפתיחתה, ותפריט המסעדה עודכן במנות חדשות בניחוח צרפתי. בין המנות: הצלע ה-12- נתח מהצלע ה-12 של הבקר, בציפוי פירורי גבינה כחולה טימין ופנקו , מנת האונגלה- נתח הקצבים בזיגוג יין אדום.  המנות החדשות הן מנות זוגיות אשר משתמשות בתבלינים, זיגוגים ועשבי תיבול המעשירות את טעמי הבשר האיכותי. כתובת: דרך בני דרור 8, איזור תעשיה , תל מונד. טלפון: 09-7969666

 

 
סטייק הצלע ה-12 במסעדת בפורטרהאוס
סטייק הצלע ה-12 במסעדת בפורטרהאוס צילום : דניאל לילה
 

פונדק הצלבנים

מסעדת פונדק הצלבנים הי מסעדת דגים ופירות ים בסדנון ים תיכוני, הממוקמת בנמל קיסריה העתיק, אל מול הים הפתוח. המקום הוא אחד מהמסעדות הותיקות בארץ, נפתח לפני למעלה מ30 שנה, והמבנה בו הייתה ממוקמת שימש כפונדק עוד מהתקופה הצלבנית. בעקבות הסופה אשר פקדה את קיסריה בחורף שעבר ניזוקה המסעדה מאוד, ובימים אלו שוקד הצוות על הקמתה מחדש. המסעדה עתידה להיפתח מחדש ב15/12/2011.

 

המסעדה תמשיך להציע תפריט איכותי ועשיר לאניני טעם ואוהבי ים, המשלב מנות רבות המבוססות על תנובת הים התיכון: דניס, בס הסלע, לברק, מוסר, אמנון ולוקוס, ופירות ים כגון שרימפס, מולים, סקלופס וסרטנים. למי שפחות אוהב דגים, ניתן למצוא גם קבב טלה, סטייק פרגית ושניצל. נמל קיסריה, קיסריה. טלפון: 04-6361931, שעות פעילות: א' - ש' 11:00 - 24:00 

 

 

לעוד מתכונים וכתבות בעולם היין:

חדשות היין - מה התחדש ביקבי הארץ

מתכון לטורטיה במילוי כבש

על היין האציל שמכינים עם פטריות

סיור יקבים באזור הכרמל

מתכון לפילה דניס על פירה עדשים

לכל אירוע יין משלו - מדריך

טיול יקבים באזור הגליל

 
עוד כתבות במדור תרבות היין
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.