טיול יקבים באזור הרי יהודה

 
מסורת עתיקה של ייצור יין - כרם בהרי יהודה
מסורת עתיקה של ייצור יין - כרם בהרי יהודה צילום: יקב צרעה
 
עודכן 03:53 14/12/2011
מירה איתן

עוד מימי דויד המלך, הרי יהודה היו אזור פורה לגידול כרמים והפקת יינות. כיום האזור חווה רנסנס של יצירה מחודשת והוקמו בו עשרות יקבים שונים ומיוחדים. כתבה שישית בסדרה

 
 
 
 
 

אזור שמשון הוא אזור הגידול השני בגודלו בארץ. הוא מתאפיין באדמת סחף וחרסית, וכולל את אזור אשקלון, גדרה, רחובות וראשון לציון. האזור השלישי הוא אזור הרי יהודה, המאופיין בקרקע הררית, במדרונות תלולים, בטרסות ובגאיות צרים ותלולים, והוא כולל את כל אזור ירושלים, בית לחם, בית אל וחברון.

 

>>> לכתבה הראשונה בסדרה: מה הם אזורי היין בישראל

>>> לכתבה השניה בסדרה: טיול יקבים באזור רמת הגולן

>>> לכתבה השלישית בסדרה: טיול יקבים באזור הגליל

>>> לכתבה הרביעית בסדרה: טיול יקבים באזור הכרמל

>>> לכתבה החמישית בסדרה: טיול יקבים באזור השרון

 

בהרי יהודה בואכה ירושלים ממוקמים מעל 25 יקבים. כל יקב מביא לידי ביטוי ביינותיו את הטרואר המקומי הכל כך ייחודי לו. טרואר המשלב את האדמה, האנשים והעשייה שהחלה באזור עוד לפני אלפי שנים.

 

סיור יקבים הינו סיור בין פינות החמד של הרי יהודה, תוך כדי הכרת ההיסטוריה הקרובה והרחוקה, הכרת נופיה וטובי בניה ובנותיה העוסקים בהפרחת הארץ, טעימת יינות וחוויה קולינרית ייחודית. עמק איילון עם הנוף הפסטורלי נקרא גם 'טוסקנה הקטנה'.

 

יקב ברקן  

ראשיתם של יקבי ברקן, היקב השני בגודלו בישראל, ביקב פרידמן שהוקם בשנת 1899, בחיפה על ידי שמעון פרידמן. בשנת 1912 עבר היקב לעיר פתח תקווה. בשנת 1964 נמכר לתנובה ונקרא יקבי פרידמן תנובה, ועבר לקריית אריה. בשנת 1971 נמכר היקב לחברת וו.ס.ט (סטוק).

 

עד סוף שנות ה-80 עברה פעילות היקב לאזור התעשייה ברקן. בשנת 1990 נמכר היקב לזיווית שפר, יאיר לרנר ושמואל בוקסר, ושינה שמו ליקב ברקן. בשנת 1999 החלה הקמת היקב סמוך לקיבוץ חולדה. בשנת 2001 רכשה החברה גם את חברת 'כרמי צבי - אחים סגל'. בשנת 2004 רכשה חברת טמפו 39% ממניות היקב ובתחילת שנות האלפיים מכרו השותפים את חלקם לטמפו. שמואל בוקסר הפך למנכ"ל שכיר. כיום היקב שוכן בקיבוץ חולדה. היינן הראשי הוא אד זלצברג ואיתו צוות ייננים צעיר ומוכשר.

 

כיום הולך ונבנה ביקב המודרני בחולדה מרכז מבקרים גדול ומפואר. במרכז זה תהיה ספריה מקצועית גדולה, מוזיאון, חדר טעימות וחלל חביות. חברת טמפו, שהשלימה את רכישת היקב בסוף שנת 2008, מזרימה את ההון שיאפשר ליקב להשלים את תכניות הבינוי והפיתוח שלו. מרכז המבקרים עומד להיפתח בקרוב.

 

יקב טפרברג  

יקב טפרברג הוקם בשנת 1870 ע"י זאב זידה טפרברג, בירושלים העתיקה, וזהו היקב המשפחתי הראשון שהוקם בארץ ישראל בעת החדשה. לאחר שנים שהיקב ישב במוצא ונקרא יקב אפרת, הצטרף היקב בשנים האחרונות למהפכת האיכות בארץ. הוקם יקב חדיש ומושקע בשם טפרברג 1870, מול קיבוץ צרעה, נבחרו אזורי גידול מובחרים ועוד.

 

היקב החדש נבנה על שטח של 20 דונם בלב כרמי ענבים למרגלות מנזר דיר רפאת, ומהווה ציר דרך בתיירות היין באזור, בו מתקיים שילוב היסטוריה רבת שנים ואזורי גידול כרמים מובחרים. הכרמים של היקב ממוקמים בהרי יהודה, הגליל העליון, גוש עציון, עמק האלה, צרעה ודיר רפאת. היינן הראשי הוא שיקי ראוכברגר, ואיתו היינן אוליבייה פרתי. הביקור ביקב בתיאום מראש בטלפון: 02-9908080

 

 
יקב טפרברג - החמישי בגודלו בארץ
יקב טפרברג - החמישי בגודלו בארץ צילום : יקב טפרברג
 

יקב סגל

יינות סגל נוסדו בשנת 1787 על ידי יעקב-הירש סגל בבוברויסק שבבלארוס. בשנת 1925 נוסדה המזקקה הראשונה בישראל, ועם קום המדינה הקימה משפחת סגל יקב שהתמחה בייצור יינות. ראשוני הענבים הגיעו מאזור אשקלון, ועם השנים התווספו כרמים בעמק איילון ובאזורים נוספים במרכז ישראל. היקב נקנה על ידי יקב ברקן וממוקם ביקב ברקן שסמוך לקיבוץ חולדה.

  

לקראת אמצע שנות ה-90 החליטה החברה להתמקד בנטיעת כרמים חדשים בגליל. זיהוי הפוטנציאל הגלום באזור הגליל העליון ואצבע הגליל ונטיעת הכרמים הראשונים באזורים אלו נחשבים לאחד המהלכים המשפיעים ביותר על תעשיית היין הישראלית.

 

היינן של היקב הוא אבי פלדשטיין, בעברו משורר בוהמיין עיתונאי וברמן, והיום, יינן ומומחה לכרמים, מחלוצי הכורמות הגלילית. באותם ימים הכיר את אריק סגל, אז מנהל השיווק של 'סגל', שקלט אותו ביקב, תחילה כמדריך ומקדם מכירות, ובהמשך כמנהל מקצועי ואחראי על הפיתוח. כאחראי על הפיתוח זכה אבי לבקר במיטב היקבים בעולם. הביקורים שכללו שיחות עם ייננים וצפייה בתהליכי ייצור, הניחו את היסודות להשכלה הייננית שלו. מרכז המבקרים מוקם בימים אלה וייפתח בקרוב.

 

יקב קסטל  

יקב קסטל, יקב משפחתי ואחד מיקבי הבוטיק הראשונים בארץ, נוסד ברמת רזיאל, בשנת1988 , על ידי אלי בן זקן ובניו איתן ואריאל. מקור שמו של היקב, במצודה סמוכה שנבנתה ע"י הצלבנים.
  

בן זקן עלה לארץ עם משפחתו בשנות ה- 70ממילאנו, קנה נחלה מקסימה במושב ליד ירושלים, עסק במסעדנות במשך שנים, ורצה להיות חקלאי בארץ ישראל. הכרם הראשון ניטע בשנת 1988, בסמוך ליקב לפי המסורת הצרפתית. הבציר הראשון היה בשנת 1992 ולאחר התיישנות בחביות עץ אלון, יצא בשנת 1995 היין הראשון של היקב. היין זכה מיד למחמאות אדירות והשאר היסטוריה. כיום משתרעים כל כרמי היקב הנטועים מסביב ליקב עצמו, על אדמת טרה רוסה, טיט ואבן גיר מנוקזת היטב ושוכנים במיקרו-אקלים מתאים במיוחד.


יינות קסטל מתיישנים במרתף היין המרשים ביותר של היקב. מזה שנים רבות יינות היקב נמצאים בראש רשימת יינות האיכות הישראלים, זוכים להצלחה וקוצרים שבחים בחו"ל. ביקורים ביקב בתאום טלפוני מראש בלבד: 02-5342249.

 

 
יקב קסטל - היינות זוכים להצלחה בארץ ובחו"ל
יקב קסטל - היינות זוכים להצלחה בארץ ובחו"ל צילום : יקב קסטל
 

יקב עמק האלה  

היקב נמצא בעמק האלה, המוכר כאתר שבו נערך הדו קרב המפורסם בין דוד לגלית. בימי קדם היה העמק ידוע לא פחות בזכות היינות שיוצרו בו. המסורת ההיסטורית של גידול גפנים וייצור יין, שנשכחה במשך מאות שנים, קמה לתחייה בעשור האחרון עם הקמת היקב בשנת 1998, שהחזירה לאזור תרבות יין בת אלפי שנים, עם הכלים והידע של המאה ה-21.

 

מבחינה טופוגרפית ואקלימית, עמק האלה נחשב לאזור אידיאלי לגידול ענבי יין. העקרונות שהנחו את מקימי היקב היו לייצר יין טוב, המנצל את היתרונות והתנאים הייחודיים של האזור, תוך שמירה על כשרות שתאפשר לו להגיע לקהלים רחבים בארץ ובעולם. היקב פתוח לסיורים וטעימות בתאום מראש בלבד. לקבוצות של 10 אנשים ומעלה ניתן בנוסף לטעימות לשלב סיור ביקב. המבקרים יכולים להשתתף בחוויית ייצור היין, ולבקר בחדר הטעימות ובחנות היקב. טלפון לתיאום: 02-9994885

 

יקב קלו דה גת  

יקב בוטיק ישראלי השוכן בקיבוץ הראל, למרגלות הרי יהודה. היקב הוא פרי מיזם משותף בין היינן אייל רותם לקיבוץ הראל. הכרמים ניטעו בשנת 1998, והיקב החל לפעול בבציר 2001. היקב שוכן בין כרמים וגבעות מוריקות, על חלקת אדמה עתיקה במורדות הרי יהודה וגובל בעמק איילון. בשטח היקב גת עתיקה, ששימשה לעשיית יין לפני כשלושת אלפים שנים (וממנה שם היקב).

 

היקב בנוי במבנה אבן משופץ ששימש כמפקדתו של יצחק רבין במלחמת ששת הימים. ביקב מרתף חביות גדול ויפה. אייל רותם, היינן ובעל היקב למד לייצר יין באוסטרליה, וממשיך לעבוד מספר חודשים בשנה (תקופת הבציר באוסטרליה הפוכה לתקופת הבציר בארץ). היינות, שאינם כשרים, זוכים למחמאות רבות בארץ ובעולם. הביקור ביקב בתאום מראש בלבד בטלפון: 02-9993505.

 

 
יקב קלו דה גת - יקב בוטיק במבנה היסטורי
יקב קלו דה גת - יקב בוטיק במבנה היסטורי צילום : יקב קלו דה גת
 

יקב עגור  

מבנה יקב עגור ממוקם בגבול חורשת אקליפטוס ומשקיף אל אחד הכרמים של היקב ועל גבעות שפלת יהודה .המבנה נעים למראה, מידותיו הרמוניות והוא משתלב בסביבתו היפה. בנוסף למכלי החלב ששימשו לייצור יינות היקב בעבר, נוספו לאחרונה מכלי פלדת אל-חלד חדשים ונוצצים.


שוקי ישוב, יינן ובעל היקב, הינו נגר אומן במקצועו, שהחליט לעבור ולייצר יינות. בשנת 1999 ייסד את היקב שלו בחצר ביתו שבפתח מושב עגור הנמצא באזור עמק האלה בשיפולי שפלת יהודה. בצמוד נמצאת גם החנות הכפרית לממכר יינות היקב. היקב פתוח לביקורי קהל בתיאום מראש. חנות היקב פתוחה בסופי שבוע. טלפון לתאום: 02-9910483.

 

יקב פלם  

יקב פלם נמצא בלב הנוף המרהיב של הרי ירושלים, בפתחת נחל כיסלון ויער הקדושים, בסמוך לצומת אשתאול. יקב המחובר לטבע, ומשלב איכות יין גבוהה עם שורשיות מרעננת של הדור השני למשפחת פלם. היקב הוקם בשנת 1998 על ידי האחים גולן וגלעד פלם. גולן, היינן, למד באיטליה, וגלעד אחראי על האסטרטגיה העסקית של היקב. אבי המשפחה, ישראל פלם, עבד שנים רבות כיינן הראשי ביקבי כרמל. כרמי היקב נמצאים בגליל העליון ובהרי יהודה.

 

הקו המנחה של היקב מתבסס על התיאוריה האירופאית ש"יין טוב מתחיל בכרם", בשילוב עם התיאוריה של העולם החדש, לפיה היינן אחראי לתעודת הזהות של היין .יינות פלם זוכים להצלחה רבה בין אוהבי היין, מסעדנים ומבקרי יין. היקב מעוצב יפה, מתחת לאולם המכלים נחצב מרתף חביות יין יפהפה. מרכז המבקרים מסביר פנים. מידע על סיורים מתואמים בטלפון: 02-9929923.

 

 
יקב משפחתי  שזוכה להצלחה רבה - יקב פלם
יקב משפחתי שזוכה להצלחה רבה - יקב פלם צילום : יקב פלם
 

יקב יפו  

משה צלניקר פגש במהלך שנות ה-70 בשטרסבורג שבצרפת את אן, בת למשפחה שורשית מאלזאס. כשהגיע לביקור בבית המשפחה הוקסם מהחיבור הבלתי אמצעי של מארחיו עם האדמה והטבע. עולם היין נפרש לפניו, התרבות העשירה והיינות הביתיים עשו את שלהם. משה נשאר שבע שנים באלזאס והקים משפחה עם אן, עד שקרמה ההחלטה לעלות לארץ ולהמשיך פה את עשיית היין.

  

בשנת 1998 הקימו את היקב. ההתחלה הייתה ביפו ומכאן שמו, ולאחר מספר שנים עבר לאזור הכרמים בעמק האלה. היינן הוא סטפן צלניקר. יקב יפו ממוקם במושב נווה מיכאל שבעמק, אזור עם היסטוריה עשירה של תעשיית יין כבר לפני אלפי שנים ו'דרך יין' חדשה שקורמת עור וגידים. עשיית היין ביקב משלבת מסורות וידע בשאיפה לייצר יין ייחודי לאזור וליקב, לכן מתמקדים בענבים הגדלים באזור. טלפון לתאום ביקור: 054-4523201.

 

יקב ברבדו - כרמי יוסף  

בשנת 1999 החליטו פרופסור בן עמי ברבדו ותלמידו לשעבר, פרופסור עודד שוסיוב, חברי הסגל האקדמי של האוניברסיטה העברית בירושלים, לממש את הידע הרב שצברו בגידול ענבים וייצור יין, והקימו את יקב כרמי יוסף המייצר את יינות ברבדו. היקב נמצא בלבו של הכרם של משפחת שוסיוב, בעלת מסורת גידול של 120 שנה. הכרמים והיקב נמצאים ליד המושבה כרמי יוסף, בשיפולי הרי יהודה בואך ירושלים.

 

פרופסור עודד שוסיוב, דור שמיני בארץ, ממשיך את דרך אביו וסבו, כורמים של ענבי יין ותיקים. כרמי היקב ניטעו לפני יותר מ-50 שנה ע"י האב צבי בן ה-80, שממשיך את מלאכת טיפוח הכרמים עד היום. ניתן להתארח ביקב מדי יום שישי, בסוכה שבין הכרמים, לטעימות יין. כמו כן, מידי שנה פותחים את שערי היקב בימי הבציר ובימי החגים (סוכות, פסח ושבועות). היקב מציין השנה עשור לתחילת פעילותו המסחרית. פרטים לתאום ביקור בטלפון: הדר - 050-2207022.

 

 
סוכה ביקב כרמי יוסף - הוקם על בסיס ידע אקדמאי ותשוקה ליין
סוכה ביקב כרמי יוסף - הוקם על בסיס ידע אקדמאי ותשוקה ליין צילום : הדר אלרועי
 

יקב נחשון  

יקב נחשון הוא יקב תיירותי הנמצא בעמק איילון בין גבעות השפלה, ממש באמצע הדרך בין תל אביב לירושלים. כמו בעת העתיקה, כך גם היום, זהו אזור של כרמים ויקבים, המקשר בין עבר היסטורי לבין מציאות חקלאית מתקדמת.

 

תפיסת העולם של היקב דוגלת בהקניית תרבות - גם היין וגם הביקור ביקב מכוונים להעצמת החוויה והסיפור שמאחורי היין, וכמו כן, הרחבת הנגישות ליין איכותי במחיר סביר. מרכז המבקרים והמסעדה פתוחים בסופי שבוע ואפשר לתאם סיורים, ביקורים, ארוחות וטעימות של יין וגבינות ממחלבת הקיבוץ גם באמצע השבוע. טלפון לתאום ביקורים: 08-9278641.

 

יקב שורק  

בעמק שורק, על המדרונות המערביים של הרי יהודה, משתרע אזור יין קדום בן למעלה מ-3000 שנה. בלב אזור היין ובינות לגפנים מוריקים, שוכן יקב שורק, אחד מיקבי הבוטיק הוותיקים בישראל, הפועל ומעשיר את תרבות היין בישראל משנת 1994.

 

היינן הוא ניר שחם, בוגר הפקולטה לחקלאות ברחובות, הקים, בנוסף לייצור היין, בית ספר ליין, הפועל מיום היווסדו של היקב, וחולק מדי שנה עם עשרות תלמידים את העולם המרתק של עשיית היין.

 

חנות היין של היקב עומדת לרשות המבקרים ביקב. פעילויות בנושאי יין ואירועים מיוחדים נערכים ביקב לעתים קרובות, ומיועדים לכל המשפחה ולמועדון אוהבי היין. על תכנית הלימודים ועל תאום ביקורים מראש בטלפון: 08-9450844.

 

יקב צרעה  

יקב צרעה הוקם בשנת 1993 ע"י רוני ג'יימס, חלוץ יינות ה'טרואר' בישראל. כיום ממשיך את דרכו היינן הצעיר והמוכשר ערן פיק. היקב מגדל ענבי איכות בשלושה כרמים בעלי מאפייני טרואר ייחודיים הנמצאים בהרי יהודה: גבעת החלוקים, נווה אילן, ושורש.

 

יינות היקב מיוצרים אך ורק מענבים שגודלו וטופחו בכרמי היקב. יינות אלה מבטאים נאמנה את הטרואר הייחודי לכל כרם ובציר, ונקראים על שם הכרם מקור מוצאם. בקיבוץ, בסמוך ליקב, פועל מרכז המבקרים הנאה של היקב, בו נערכות הדרכות וסדנאות יין ליחידים ולקבוצות בתאום מראש. טלפון: 02-9908261.

 

 
יקב צרעה - מייצרים יינות רק מענבים שגדלו באזור
יקב צרעה - מייצרים יינות רק מענבים שגדלו באזור צילום : יקב צרעה
 

יקב צובה  

היקב הוקם בשנת 2005 בהשקעה של קיבוץ צובה. היקב מבוסס על ענבים מכרמי קיבוץ צובה, המניבים כבר משנת 1996. הכרמים משתרעים על אדמת טרה-רוסה, בין סלעים, גתות וטרסות עתיקות יומין.

 

הגובה הרב, הלחות הנמוכה, הפרשי הטמפרטורות בין הלילה ליום, ושורות הכרם הנטועות מצפון לדרום בצפיפות, יוצרים תנאים טופוגרפיים אידיאליים לגידול ענבים. פול דאב, שעלה מדרום אפריקה לקיבוץ, מונה ליינן היקב בשנת 2007. לתיאום סיורים מודרכים וטעימות יין ביקב המשולבים בסיור בכרמים ובגתות העתיקות טלפון של תיירות צובה: 02-5347000.

 

סוסון ים  

"בשכיבה במקום אפל וקריר" הוא שם סרט אהבה על יין, שהופק ובוים ע"י זאב דוניה, במאי ומורה לקולנוע, בשנת 1994. סיפור האהבה הזה המשיך להתפתח גם לאחר שהפקת הסרט הסתיימה. לאחר הקמת מרתף יין פרטי, הגיע תור היקב הקטן, שהוקם בשנת 1999.

 

בחיפושים למציאת בית לגפנים, הגיעו זאב ובת זוגו אורלי למושב בר גיורא, שבהרי ירושלים, שם הקימו את היקב שלהם. באותו קיץ ניטעו הכרמים הראשונים. הפילוסופיה של זאב לייצר יינות שונים מהמקובל, וכך לדוגמא ניטע גם זן הזינפנדל האמריקאי. זאב דוניה מעניק ליינות היקב שמות אמנים כמחווה והכרת תודה ליצירות האמנות שלהם. טלפון לתאום ביקורים מראש: 02-5709834.

 

משק יין הנס שטרנבך  

גדי שטרנבך ושולה יפת הגיעו לגבעת ישעיהו במטרה לטפח כרם ולייצר יין. הכרם נשתל בשנת 1996 ונבצר לראשונה בשנת 2000. היקב שוכן בחצר המשק, ונקרא על שם אביו של גדי. גדי נולד בירושלים, לאחר הצבא גידל צאן בנגב ובסקוטלנד, עסק בטבחות, נהג והדריך טיולי רכב מדברי בסיני, למד גיאולוגיה וביולוגיה באוניברסיטה, המציא את טיולי הטרקינג בסיני, הקים את החברה המסחרית הראשונה שבצעה טיולים כאלו בסיני ובארץ, ונעשה יזם בתיירות.

 

חיידק היין נכנס בו בשנת 1971, את תורת ייצור היין למד מן הספרות ומתוך עשייה, ניסוי וטעייה. הכרמים סמוכים ליקב, היינות נקראים על שמות כרמי האזור. בתיאום מראש ניתן להזמין ביקורים, ארוחות לקבוצות (שמבשלים במקום) ואירועים. כולם מול הנוף השלו של עמק האלה. לתאום בטלפון: 02-9990162.

 

 
גדי שטרנבך - איש רב פעלים, שלמד מניסיון את עבודת היין
גדי שטרנבך - איש רב פעלים, שלמד מניסיון את עבודת היין צילום : משק יין הנס שטרנבך
 

יקב מוני  

יקב מוני של משפחת ערטול הוקם לזכרו של הבן מוני שנפטר בשנת 1995. הוא נמצא במצפה עמק שורק אל מול העיר בית שמש, והכרמים שבמדרון הגבעה. אבי המשפחה, שאקיב ערטול, סוחר זיתים בן הכפר מרר שבגליל, הגיע לפינת החמד הזו בראשית שנות השמונים, התאהב במקום, חכר את האדמה ושתל כאן גפנים, עצי זית ועצי משמש ושקד. 

 

לימים הגיעו לגבעות הפסטורליות גם הבנים, שכולם עובדים היום בחווה החקלאית וביקב. בשנת 2000 הוקם היקב, החל מבציר 2005 כל יינות היקב כשרים למהדרין. מתנובת הזיתים מכינה חוות ערטול שמן זית כתית מעולה, המופק בכבישה קרה. יינן היקב הוא סם סורוקה שעבד לפני כן ביקבי כרמל. לתאום ביקור מראש: 02-9916629.

 

נסיים את הסיור ביקב שהוא גם מסעדה:

 

לה טרה פרומסה  

סנדרו פלגריני נולד וגדל בפרמה שבאיטליה כבן לשושלת ארוכה של מייצרי יינות ובעלי יקבים. בשנת 1991 הגיע סנדרו, כשף ובעלים של מסעדה מקומית בפרמה, לביקור בארץ המובטחת והכיר את אירית, בת מושב שחר. כשהחליט להישאר כאן, קבעו השניים את מגוריהם במושב והחלו לעשות יין להנאתם.

 

בשנת 1998 החליטו להגדיל את כמויות הייצור והקימו את היקב, לצדו, ותחת אותו שם, הקימו השניים מסעדה ביתית המציעה שילוב מקורי של מטבח קוצ'יני ואיטלקי. סנדרו, שלמד את סודות הייננות ממשפחתו המתגוררת בצפונה ובדרומה של איטליה, משלב במלאכתו ידע מקצועי, ניסיון בן שנים ואהבה גדולה לתחום.

 

אהבת האוכל של סנדרו ואירית היא שמנחה אותם גם בעשיית היין, שכן הם אוהבים למצוא את ההרמוניה בין סוגי הארוחות השונים, מרקמן וטעמן ובין היינות שהם מייצרים. מבחינתם מהווה השילוב מקור לשמחה המלכדת בין אנשים. הכרמים של לה טרה פרומסה שוכנים בדרום הארץ, במושב שחר וברמת ערד, הכרמים במושב, לצד חממות הפרחים גדלים אורגנית.


הביקור ביקב בתיאום מראש, ניתן להגיע לטעימות יין וסיור ביקב, ואפשר גם לבקר במסעדה ולאכול מגוון מנות שכולן על טהרת התוצרת המקומית. טלפון לתאום מראש: 08-6849093 ,050-5684775.

 

לעוד מתכונים וכתבות בעולם היין:

ראיון עם מנהל מסעדת ברטי

מתכון ללביבות דלעת ותפוחי עץ 

ראיון עם הסומלייה של מסעדת כתית

טיול יקבים באזור השרון

חדשות היין - מה התחדש ביקבי הארץ

מתכון לטורטיה במילוי כבש

על היין האציל שמכינים עם פטריות

 
עוד כתבות במדור תרבות היין
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.